Eksploatacja taboru unijnego ZTM Kielce (#1001-1235)

Wszystko związane z działaniem komunikacji publicznej.

Moderatorzy: Nowak, Autor, sueno, Daniel, CKfan, AR

Awatar użytkownika
CKfan
Ranga: Dyrektor budowy ;)

Post autor: CKfan » 30 grudnia 2009, o 18:36

#1215 - jakiś osobnik pomazał na fioletowo obudowę wieży wewnątrz autobusu. Na dodatek z przodu nie działają 2 lampy oświetlenia wewnętrznego. Zapowiedzi głosowe nadal nie działają.
Sorry, takiego mamy prezydenta...

Awatar użytkownika
tester19
Ranga: Kierownik budowy ;)

Post autor: tester19 » 30 grudnia 2009, o 18:52

Zapowiedzi głosowe nie działają, wyświetlanie nastepnych przystanków też kierowcy nie właczają i widze ze tez nie przypadł im do gustu ten mały ekran co maja w kabinie z podgladem na autobus bo wyłaczony maja zawsze, klimatyzacja też im obca, przyciski drzwi służa jako stop eh wiec co sie dziwić :roll:
Ostatnio zmieniony 30 grudnia 2009, o 18:56 przez tester19, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Autor
Site Admin
Kontakt:

Post autor: Autor » 30 grudnia 2009, o 18:56

1) Wyswietlanie wlacza sie automatycznie
2) Klimatyzacja wlacza sie automatycznie (sa okreslone temperatury)
3) Glosowe wyciszone ze wzledu na bledy

Kierowcy do tego maja niewiele.

Awatar użytkownika
krzysiu1493
Ranga: Inspektor nadzoru ;)

Post autor: krzysiu1493 » 30 grudnia 2009, o 19:46

A czy CO też włącza się automatycznie, kiedy temperatura spadnie poniżej określonej?

Awatar użytkownika
tomasz2719

Post autor: tomasz2719 » 30 grudnia 2009, o 20:39

Ja jechałem już kilkoma autobusami z tych nowych i jak na razie w żadnym mnie nie spotkała zapowiedź głosowa. Po drugie, dziś w jednym z nich (nie pamiętam który) wyświetlane przystanki były złe. Czyli wyprzedzały faktyczna pozycję autobusu o 2 przystanki. Będąc pod szpitalem na Grunwaldzkiej, wyświetlał ze jest na Grunwaldzkiej Wiadukt. Innym razem kilka przystanków nie wyświetlił, tak jakby nie istniały. Będąc na Grunwaldzkiej pod wiaduktem było dobrze. ale przy szpitalu wyświetlał Piekoszowska/Naruszewicza, tam z kolei było Grunwaldzka Meissnera, na Meissnera było Pod Dalnią po czym pod Dalnią było już Massalskiego a pod Pasażem był już na pętli :D . Te przystanki których nie wyświetlił, to w ogóle nie wyświetlił, tak jakby nie istniały. Nawet w połowie drogi między przystankami nie były wyświetlone. Muszą jeszcze dużo poprawić. I czasem z jakiegoś powodu wyskakuje napis "STOP" na tych wewnętrznych wyświetlaczach. Nie wiem czy to przypadek, czy może pasażerowie wciskają guzik "STOP", tyle że ten napis wyskakuje nie tylko przy przystankach, ale też w środku trasy pomiędzy dwoma przystankami.
Ostatnio zmieniony 31 grudnia 2009, o 14:00 przez tomasz2719, łącznie zmieniany 1 raz.

TOLEK

Post autor: TOLEK » 30 grudnia 2009, o 23:37

tester19 pisze:Zapowiedzi głosowe nie działają, wyświetlanie nastepnych przystanków też kierowcy nie właczają i widze ze tez nie przypadł im do gustu ten mały ekran co maja w kabinie z podgladem na autobus bo wyłaczony maja zawsze, klimatyzacja też im obca, przyciski drzwi służa jako stop eh wiec co sie dziwić :roll:
Zapowiedzi głosowe są wyłączone ,co do klimy w takich temperaturach jak obecne...jak Ci gorąco to bez kurtki jeżdzij...a z tymi przyciskami drzwi jako stop to sorry ale nie wiem o co ci biega???Ja jeszcze proponuje żeby radni uchwalili podawanie gorącej herbaty pasażerom na końcowych,oprócz jak piszesz podgłądania obrazu z kamer,ręcznego przestawiania nazw przystanków,oczywiście o sprzedaży biletów przy sprawnym automacie(bo nie mam drobnych),naprawde będe sie czuł bezpiecznie w autobusie prowadzonym przez kierowce który potrafi to wykonać w czasie jazdy,bo przecież rozkład to rozkład i musi być o czasie...

redoxygene

Post autor: redoxygene » 31 grudnia 2009, o 00:53

Klimatyzacja to nie tylko chlodzenie, ale takze opgrzewanie tak do wiadomosci, a jesli chodzi o przyciski, to sluza one takze do samodzielnego otwierania drzwi przez pasazera, aby na przystanku, gdzie wsiada np. jedna osoba nie otwierac wszystkich drzwi, co jest takze zwiazane z utrzymywaniem temperatury.

Awatar użytkownika
tester19

Post autor: tester19 » 31 grudnia 2009, o 10:35

TOLEK pisze:co do klimy w takich temperaturach jak obecne...jak Ci gorąco to bez kurtki jeżdzij
O dzięki za troske ale wiesz rozpinam się jak mi gorąco, bo teraz łatwo o przeziębienie 8) Tobie tez to radze !! 8)
TOLEK pisze:...a z tymi przyciskami drzwi jako stop to sorry ale nie wiem o co ci biega???
Ja to sie nie dziwie ze Ty nie wiesz o co mi biega bo jak nie miałeś z tym do czynienia nigdy w życiu to sorry nie wiedziałem o tym 8)
TOLEK pisze:Ja jeszcze proponuje żeby radni uchwalili podawanie gorącej herbaty pasażerom na końcowych,oprócz jak piszesz podgłądania obrazu z kamer,ręcznego przestawiania nazw przystanków,oczywiście o sprzedaży biletów przy sprawnym automacie(bo nie mam drobnych),naprawde będe sie czuł bezpiecznie w autobusie prowadzonym przez kierowce który potrafi to wykonać w czasie jazdy,bo przecież rozkład to rozkład i musi być o czasie...
Ja chociaz pisze o rzeczach realnych, które powinny działać i być w autobusie jak one są już w nim, a Ty ciekawe pomysły przedstawiasz ale sorry bzdurne i nie wiem o co ci biega 8)
TOLEK pisze:naprawde będe sie czuł bezpiecznie w autobusie prowadzonym przez kierowce który potrafi to wykonać w czasie jazdy,bo przecież rozkład to rozkład i musi być o czasie...
Sorry ale tu się z Toba zgodze 8)

Awatar użytkownika
tester19

Post autor: tester19 » 4 stycznia 2010, o 18:48

Dziś na linii 103 działało głosowe zewnetrzne powiadamianie jaka to linia i w jakim kierunku jedzie 8) Codziennie jeźdze ta linia i od miesiaca pierwszy raz cos takego słyszałem 8)

Awatar użytkownika
Autor
Site Admin
Kontakt:

Post autor: Autor » 4 stycznia 2010, o 19:13

To jeszcze jak ktos uslyszy glosy, to niech da numer taborowy. Zobaczymy jak tam efekty prac ;)

Awatar użytkownika
CKfan
Ranga: Dyrektor budowy ;)

Post autor: CKfan » 4 stycznia 2010, o 19:22

Dziś w #1205 na 102 i jakimś jeszcze na 105 głosów brak, przystanki wyświetla, ale ucina, czyli status quo. Prace idą baaaardzo mozolnie... Oby zdążyli przed przyjazdem kolejnej partii unijnych Solarisów :D
Sorry, takiego mamy prezydenta...

Awatar użytkownika
tomasz2719

Post autor: tomasz2719 » 4 stycznia 2010, o 21:31

Dziś jechałem jakąś 105-tka i przystanki to z opóźnieniem były. Zamiast Warszawszka IX Wieków to pisało ze jest na Warszawska Politechnika.

Awatar użytkownika
MadMike

Post autor: MadMike » 5 stycznia 2010, o 00:48

redoxygene pisze:Klimatyzacja to nie tylko chlodzenie, ale takze opgrzewanie tak do wiadomosci
Ale czy aby na pewno w nowych Solarisach został zainstalowany zintegrowany system klimatyzacji-ogrzewania-wentylacji (HVAC)??... Bo nie przypominam sobie czegoś takiego w SIWZ... Wydaje mi się, mamy do czynienia z układem niezależnym... Czyli prosty kompaktowy klimatyzator dachowy działający głównie w lecie i standardowe grzejniki konwektorowe plus dmuchawy działające w okresie zimowym...

redoxygene

Post autor: redoxygene » 5 stycznia 2010, o 01:08

Bo sa to odzielne systemy, ktorymi steruje komputer pokladowy z zalozenia w celu utrzymania danej temperatury.

pk5

Post autor: pk5 » 6 stycznia 2010, o 18:03

#1214 - brak zapowiedzi

ODPOWIEDZ