Koleje w regionie świętokrzyskim

Wszystko związane z działaniem komunikacji publicznej.

Moderatorzy: Nowak, Autor, sueno, Daniel, CKfan, AR

Awatar użytkownika
tomascyzor
Kontakt:

przeniosłem post

Post autor: tomascyzor » 23 grudnia 2009, o 20:22

mam foty zmodernizowanej en 57 w barwach kolei mazowieckich dziś przez przypdek zfocona ,czy ktoś wie co to niby znaczyło bo na wyświetlaczu pisała PRÓBA ale co robiła u nas w Kielcach.Fotki były robione z 3 peronu z pociagu więdz nie pytajcie o szczegóły,zdjęcia nadeśle jak będe miał kabel do telefonu Idea Confused
http://www.youtube.com/watch?v=xiuCX2TTVGE czyż nie jest głośno ? Moim zdaniem powinniśmy takie coś wysłać na ukraine wzamian za lazy

redoxygene
Ranga: Kierownik budowy ;)

Re: przeniosłem post

Post autor: redoxygene » 24 grudnia 2009, o 09:14

A ja wiem :) :

Świętokrzyskie: Prezentacja zmodernizowanego EN57 AKM

Do Kielc przyjechał z Warszawy zmodernizowany ezt EN57 AKM z napędem asynchronicznym. Skład należący do Kolei Mazowieckich został zaprezentowany przedstawicielom samorządu województwa świętokrzyskiego.

W najbliższym czasie Świętokrzyski Zakład Przewozów Regionalnych wzbogaci się o 18 używanych ezetów EN57. Niestety wiadomo już, że będą to wysłużone, kilkudziesięcioletnie składy, w nienajlepszym stanie. W związku z tym samorząd województwa chce wyłożyć fundusze na gruntowną modernizację wspomnianego taboru. EN57 Kolei Mazowieckich, który zawitał do Kielc, posłużył jako egzemplarz pokazowy, czego można dokonać ze starym i wysłużonym składem. Pociąg przejechał testowy odcinek Kielce - Sitkówka Nowiny - Kielce, gdzie przedstawiciele samorządu województwa świętokrzyskiego mieli możliwość bliżej zapoznać się ze wszystkimi udogodnieniami i nowinkami technicznymi, jakimi dysponuje zmodernizowana jednostka. Na podkładzie znajdowali się również pracownicy Świętokrzyskiego Zakładu Przewozów Regionalnych oraz firmy MEDCOM, która wyprodukowała napęd asynchroniczny, zastosowany we wspomnianym egzemplarzu.

źródło: Rynek Kolejowy, 23 grudnia 2009

Awatar użytkownika
Nowak
Ranga: Inspektor nadzoru ;)

Post autor: Nowak » 25 grudnia 2009, o 21:58

Stanieją niektóre bilety, czyli nowe promocje w PKP

Dziś przed podróżą trzeba bardzo dokładnie pilnować, do którego pociągu się wsiada, bo obowiązują najróżniejsze rodzaje biletów i zupełnie nowe promocje.

:arrow: http://wyborcza.biz/biznes/1,100896,737 ... &startsz=x

Awatar użytkownika
Adasiek CK

Post autor: Adasiek CK » 15 stycznia 2010, o 01:25

A tak wygląda podróż pociągiem relacji Warszawa zach. ---> Siedlce ( na Śródmieściu o 15.59 ), ktoś zamiast dwóch jednostek dał jedną... :roll: w godzinie szczytu. :twisted:

Obrazek

Obrazek
<klawy tekścik w tym miejscu>

Awatar użytkownika
Nowak

Post autor: Nowak » 21 stycznia 2010, o 15:29

Awatar użytkownika
sueno
Ranga: Dyrektor budowy ;)
Kontakt:

Post autor: sueno » 21 stycznia 2010, o 15:48

Jak kolej zmagała się z oblodzoną trakcją, to w PR3 pytali słuchaczy o sposoby odladzania sieci. Dzwonili ludzie i podawali swoje rozwiązania, głównie śmieszne :)
W końcu zadzwonił gość i powiedział, że nie ma co wyważać dawno otwartych drzwi, bo w Rosji są specjalne pociągi, które odladzają sieć a i w latach 80-tych były takowe u nas, tyle że pewnie zostały sprzedane podczas podziału kolei na miliony spółeczek. Na to redaktor bardzo poważnym głosem odpowiedział:
"Drogi słuchaczu. Jak Pan słusznie zauważył, pociągi takie funkcjonowały w latach 80-tych ubiegłego stulecia i jako przestarzały wymysł wieku XX zostały sprzedane. Teraz natomiast mamy wiek XXI i nowocześniejsze metody na walkę z oblodzoną trakcją" i tutaj od razu puścił wypowiedź rzecznika PKP który powiedział, że "7000 pracowników kolei ręcznie usuwa lód z sieci trakcyjnej".
Myślałem że padnę ze śmiechu :P
Najlepsza gra w sieci: http://www.reddragon.pl

"Są fachowcy i nie widzę potrzeby, żeby nauczyciel dyktował, jak ma się budować drogi" - autor znany :D

Awatar użytkownika
BRS

Post autor: BRS » 21 stycznia 2010, o 16:01

Srednio interesuje sie kolejami ale to bylo mocne.Jesli mamy XXI wiek i nie mamy takiego urzadzenia to jest troche dziwne.Jak byly stare to nieprodukuja nigdzie nowych?Chociaz na CMK by sie przydalo.
Tu się urodziłem i umrzeć bym chciał tu.

gladiatoreCK

Post autor: gladiatoreCK » 21 stycznia 2010, o 16:47

Ale-co-Cie-tak-rozbawiło?
Przecież-odkuwanie-lodu-z-sieci-trakcyjnej-odbywa-się-ręcznie,zarówno-w-Polsce-jak-i-w-Niemczech,fotki,poniżej

http://www.pkp.pl/node/3429
http://www.pkp.pl/node/3428
gladiatoreCK

Awatar użytkownika
MadMike

Post autor: MadMike » 21 stycznia 2010, o 17:39

Śmieszne jest to, że specialne pojazdy zrobyłyby to 5 razy szybciej i 10 razy taniej niż 7000 ludzi... Głupotą było ich sprzedawanie, bo PKP straciło na tym wiele milionów zł... Lub dopiero straci, jeżeli takie sytuacje będą się zdarzały każdej zimy...
Ostatnio zmieniony 21 stycznia 2010, o 17:43 przez MadMike, łącznie zmieniany 2 razy.

Awatar użytkownika
BRS

Post autor: BRS » 21 stycznia 2010, o 17:40

Jesli w latach 80 to rozwiazanie dzialalo to moze warto w to dalej inwestowac bo maszyna moglaby zastapic prace wielu ludzi.
Tu się urodziłem i umrzeć bym chciał tu.

gladiatoreCK

Post autor: gladiatoreCK » 21 stycznia 2010, o 18:15

A-możesz-podać-jak-takie-urządzenie-wyglądało?
Ludziom-często-się-wydaje,że-coś-widzieli,że-coś-wiedzą...
Obecnie-przecież-energetycy-też-nie-skuwali-tego-lodu-stojąc-na-ziemi,stali-na-specjalnych-pojazdach-naprawczych,czy-jak-to-sie-tam-nazywa.Jakoś-ciężko-jest-mi-sobie-wyobrazić-jak-mogłaby-wyglądać-maszyna-skuwająca-lód-z-trakcji.
gladiatoreCK

Awatar użytkownika
Adasiek CK

Post autor: Adasiek CK » 21 stycznia 2010, o 18:31

Tu jest coś takiego. Do odladzania ręcznego też może służyć.
http://pl.wikipedia.org/w/index.php?tit ... 0611160300
<klawy tekścik w tym miejscu>

gladiatoreCK

Post autor: gladiatoreCK » 21 stycznia 2010, o 18:40

No-i-właśnie-coś-takiego-zostało-użyte-tej-zimy-do-skuwania-lodu.Oni-stali-na-dachu-tego-pociągu-i-skuwali-prętami-ten-lód-z-trakcji----na-zdjęciach,które-załączyłem-chyba-to-widać.
gladiatoreCK

Awatar użytkownika
Nowak

Post autor: Nowak » 21 stycznia 2010, o 20:32

Tak , to jest "zwykły" skład techniczny, na pewno niespecjalny do skuwania lodu z trakcji ;)

Awatar użytkownika
Nowak

Post autor: Nowak » 23 stycznia 2010, o 00:01

Obrazek
Przyszłe koleje wg Master Planu.. doczekamy :?: :wink:

ODPOWIEDZ