Ogólnie ogólne

Wszystko, co nie związane jest z tematyką forum.

Moderatorzy: Autor, sueno, Daniel, Sirek1

Awatar użytkownika
ice
Ranga: Dyrektor budowy ;)

Post autor: ice » 18 grudnia 2009, o 16:53

andrzej pisze:
MeehoweCK pisze:Świetne!
Na SGH mieli kręcić lipdub, ale nie wiem czyj...
http://www.youtube.com/watch?v=rY4lkV1UgR4
Może jak bym nie widział tego pierwszego filmiku ze stanów to by mi się ten polski spodobał.
Tak to wyszło trochę jak chińska podróbka :?
Muzyka też średnio trafiona.

Awatar użytkownika
MAŁY
Ranga: Inspektor nadzoru ;)

Post autor: MAŁY » 18 grudnia 2009, o 17:02

ice pisze:
andrzej pisze:
MeehoweCK pisze:Świetne!
Na SGH mieli kręcić lipdub, ale nie wiem czyj...
http://www.youtube.com/watch?v=rY4lkV1UgR4
Może jak bym nie widział tego pierwszego filmiku ze stanów to by mi się ten polski spodobał.
Tak to wyszło trochę jak chińska podróbka :?
Muzyka też średnio trafiona.
Trafna uwaga :)
Kielce- Tu jest moje miejsce! Tu sie urodziłem i tu zakończyć żywot swój pragnę!
Obrazek

Awatar użytkownika
ice

Post autor: ice » 20 grudnia 2009, o 23:27

Awatar użytkownika
AR
Kontakt:

Post autor: AR » 29 grudnia 2009, o 22:27

High-speed rail station made in China :)
http://wiadomosci.onet.pl/138936,21,3,pokaz.html
Wszystkim się podoba, a tobie się nie podoba

redoxygene
Ranga: Kierownik budowy ;)

Post autor: redoxygene » 30 grudnia 2009, o 00:18

Ech... jakaz polska (a wrecz 'onetowska') ta paraszpilka "kursuje ze średnią szybkością 350 km/godz i według władz chińskich, jest najszybszy na świecie". Kazdy Polak przeciez wie, ze tak normalnie to nie jest najszybszy, bo jakis jezdzi szybciej, ale wladze chinskie podaja, ze jednak jest najszybszy...

Awatar użytkownika
ice

Post autor: ice » 1 stycznia 2010, o 11:34

Niespokojna noc sylwestrowa. Izba wytrzeźwień pękała w szwach

Dwie grupki młodych ludzi starły się w sylwestrową noc po godzinie 1 na rogu ulic Sylwestrowej i Kapitulnej w Kielcach – informują policjanci.

Źródło: http://www.echodnia.eu/apps/pbcs.dll/ar ... /165419145

Jednak słabo znam własne miasto :roll:
Chyba ktoś kto pisał ten artykół jeszcze dobrze nie wrócił z sylwestra.

EDIT: Już ktoś się zorientował i poprawił :D

Awatar użytkownika
MeehoweCK
Kontakt:

Post autor: MeehoweCK » 9 stycznia 2010, o 21:46

Mam nadzieję, że drodzy Forumowicze jutro mi coś wrzucą do puchy :D będzie można mnie spotkać w różnych częściach miasta w godzinach 9-20, a może i dłużej... 8)
Ambicja to coś co prowadzi ludzkość do postępu, a ludzi do depresji

Awatar użytkownika
gaki majster
Ranga: Kierownik budowy ;)
Kontakt:

Post autor: gaki majster » 10 stycznia 2010, o 01:52

nie wrzucę
Kielce Kielce Kielce to jest to...

Awatar użytkownika
sueno
Kontakt:

Post autor: sueno » 10 stycznia 2010, o 17:18

MeehoweCK pisze:Mam nadzieję, że drodzy Forumowicze jutro mi coś wrzucą do puchy :D będzie można mnie spotkać w różnych częściach miasta w godzinach 9-20, a może i dłużej... 8)
Nie widziałem cie ani pod Shellem ani pod Pasażem Świętokrzyskim więc nic ci nie wrzuciłem :P Musiałem się zadowolić trzema innymi puchami :P
Najlepsza gra w sieci: http://www.reddragon.pl

"Są fachowcy i nie widzę potrzeby, żeby nauczyciel dyktował, jak ma się budować drogi" - autor znany :D

Awatar użytkownika
MeehoweCK
Kontakt:

Post autor: MeehoweCK » 12 stycznia 2010, o 00:00

Ostatecznie uzbierałem 971,70 zł. Liczyłem na więcej, ale i tak bardzo dziękuję wszystkim, którzy coś wrzucili - nie tylko do mnie, ale w ogóle. :D
Ambicja to coś co prowadzi ludzkość do postępu, a ludzi do depresji

Awatar użytkownika
Nowak

Post autor: Nowak » 12 stycznia 2010, o 14:47

Casus "mieszkaniowo-deweloperski" z Krakowa. Polecam.
http://forum.lex.edu.pl/topic/49006-dew ... ieszkanie/

Awatar użytkownika
sueno
Kontakt:

Post autor: sueno » 12 stycznia 2010, o 16:02

nie działa :(
Najlepsza gra w sieci: http://www.reddragon.pl

"Są fachowcy i nie widzę potrzeby, żeby nauczyciel dyktował, jak ma się budować drogi" - autor znany :D

Awatar użytkownika
Nowak

Post autor: Nowak » 12 stycznia 2010, o 16:55

Piszę o tym na uczelnianym forum z trzech powodów.

1.sama jestem jedną z poszkodowanych- moi rodzice stracą nowe mieszkanie za setki tysięcy złotych
2. rozgłos i zainteresowanie jest dla nas szansą
3. jest to naprawdę ciekawy kazus... Sprawa toczy się właśnie w Sądzie Najwyższym i poważine mówi się o zmianie prawa. Wspiera nas m.in. Ziobro

Najpierw szybkie ogłoszenie.
W środę 13 stycznia na ulicę Wierzbową przyjedzie p.Jaworowicz z programu Sprawa dla Reportera żeby porozmawiać z ludźmi i zadecydować czy nagłośnić tą sprawę. Od tego ile będzie osób i na ile medialny okaże się nasz poniższy problem będzie zależało, czy dojdzie do rozgrywki z deweloperami i dziennikarzami w studio. Może to okrutne ale taki jest jej wymóg - ma być nas dużo i mamy zrobić show. Przyjdzie jeśli możecie :)

I teraz do rzeczy. Posłużę się przejrzystą notatką jednego z moich kolegów:
1. Mieszkańcy zawarli umowę deweloperską w formie aktu notarialnego, a nie zwykłą umowę przedwstępną.

2. Nieruchomość w chwili podpisywania umów była wolna od wszelkich obciążeń i taka pozostała przez rok wykonywania umów

3. Stan wolny nieruchomości od obciążeń był elementem istotnym umów, miał taką samą rangę jak data umowy czy podpis,czyli był najważniejszym jej elementem,

4. Nie kupowało się dziury w ziemi, bowiem z istoty umów deweloperskich wynika, iż płaci się transze za wykonane kolejne etapy budowy - np. za "dziurę w ziemi" przeciętnie zapłacono ok. kilku tys. zł. resztę płacono jak budynek powstawał, za kolejne piętra itd. Częśc ludzi widząc co się dzieje nie wpłaciło reszty kasy i oni chcą tylko zwrotu tego co zapłacili za np. 1 piętro. Ludzie widzieli mieszkania, które kupują bo one wtedy już istniały.

5. Roszczenia o przeniesienie własności lokali wolnych od obciążeń są wpisane do księgi wieczystej, Co do zabezp. się hipotekami to nie znam dewelopera w Polsce, który pozwoliłby wpisać klientowi hipotekę kaucyjną na lokal w budowie. Nawet gdyby na to pozwolił to utraciłby źródło finansowania, bowiem nikt nie dałby mu kredytu wiedząc o tej hipotece, pozostaje tylko hipoteka przymusowa, a na to potrzeba wyroku sądu. Wystarczyłoby rozpocząć proces aby deweloper rozwiązał umowę nawet przy zapłaceniu kary umownej,

6. W umowach zawartych przed notariuszem wpisano - jak dziś stwierdzono (UOKiK) niedozwoloną klauzulę umowną - bezskuteczna - notariusz pomimo oboiwązku poinformowania o tym (Prawo o notariacie) nie uczyniła tego,

7. Deweloper jak dziś wiadomo, miał zarobić na inwestycji ok. 40 %, ale było mu mało, rok po podpisaniu umów z mieszkańcami - po ok. roku we współpracy z funduszem hedgingowym z USA Manchester (Grupa Elliott) wyemitował obligacje oprocentowane na 25% rocznie na kwotę kilkudziesięciu mln. zł. w celu przeznaczenia na jakieś inne inwestycje. Fundusz zabezp. się na nieruchomości przy Wierzbowej - ustanowił hipotekę. Dlaczego obligacje: nie podlegają ustawie antylichwiarskiej, dają pierwszeństwo i uprzywulejowanie przy upadłości - tak jakby się jej spodziewali na 2 lata wcześniej. W ten sposób stworzono piramidę finansową. Dziś wiemy, że: a)przedstawiciel Manchester W. Śliwiński był równocześnie członkiem rady nadzorczej Leopard w tym czasie - kontrolował wszelką działalność leoparda a równocześnie pilnował spraw manchestera, b) Oprocentowanie jest sprzeczne z zasadami obrotu gosp. i przyjęcie takiej umowy potwierdza niegospodarność i działania na szkodę spólki przez zarząd i radę nadzorczą leoparda, c)wg. biegłych wskutek zawarcia takiej umowy leopard właściwie następnego dnia powinien zgłosić wniosek o upadłość, d)obloigacje manchestera to w rzeczywsitości ukryta pożyczka - ominięcia podatkowe, e)część kasy od manchestera zniknęła, f)wskutek umowy leopard stał się w rzeczywistości spółką zależną manchestera, g) manchester dokładnie wiedział o umowach mieszkańców, ryzyku zw. z zabezp. na Wierzbowej i o tym że mieszkańcy spłacili już większą część mieszkań - przeprowadził szczegółowy audyt prawny, nie chroni go więc dobra wiara,

8. Manchester za pomocą swoich ludzi w radzie nadzorczej leoparda doprowadził do upadłości leoparda ( http://www.okradli.p...p=369#more-369), bo od początku chciał zaspokoić swoje wierzytelności i odsetki z pieniędzy mieszkańców,

9. Klienci nie mają wpływu na zmiany osób w organach Leoparda. Przy zawieraniu umów były inne osoby niż pod koniec, sprawy wewn. spółki są nie do ruszenia przez klientów,

10. Manchester odmówił przeniesienia własności w stanie wolnym od obciążeń i żąda 3.000 zł. dopłat od metra, pytanie: Za co? mieszkańcy z nim nie zawierali przecież umów,

11. zarząd leoparda wprowadzał mieszkańców w błąd co do stanu faktycznego i prawnego nieruchomości i wyłudzał na tej podstawie nienależne pieniądze - aktualnie bada to prokuratura okręgowa w Krakowie, sygn. akt VI Ds 30/09/S

12. Pozostałe info na okradli.pl

Awatar użytkownika
michal_ck

Post autor: michal_ck » 13 stycznia 2010, o 12:27

Jeżeli ktoś nie znosi postów "redoxygene", które często nic nie wnoszą do dyskusji i są obraźliwe oraz ośmieszające innych użytkowników niech po prostu ich nie czyta (nie odpisuje). Ja przynajmniej tak robię. NIE CZYTAM POSTÓW "redoxygene" :) Oczywiście "redoxygene" nie musi czytać moich postów- wcale się nie obrażę...

Awatar użytkownika
Nowak

Post autor: Nowak » 26 stycznia 2010, o 00:50

Nie wiem czy można nazwać ich konkurencją, ale wiedzieć warto.

Centrum Targowo - Konferencyjne Cracovia Expo
Ogólne informacje
Nowoczesny kompleks Targowo-Konferencyjny powstanie na terenach poprzemysłowych po Prefabecie. W jego skład wejdą hale wystawowe o łącznej powierzchni 18 000 m², sala audytoryjna na 1800 osób i parking mogący pomieścić około tysiąc aut.
Data rozpoczęcia rok 2010
Data zakończenia rok 2012

+ obecne ok. 6 tys./m2

wiz: http://www.dzielnica14.krakow.pl/images ... ender2.jpg

http://www.kompasinwestycji.pl/inwestycja-2615.htm

ODPOWIEDZ