Przebudowa Placu Dworcowego
Ulica Czarnowska ma zostać zdegradowana (po wybudowaniu Węzła Żelazna) do klasy drogi L (lokalnej). W związku z powyższym będzie możliwe otwarcie tej drogi (Czarnowskiej-przyp.) dla pieszych.

By
michal_ck at 2009-11-01
Moja koncepcja przebudowy Pl. Dworcowego nie uwzględnia miejsc postojowych w ciągu ul. Czarnowskiej- jeśli ktoś może proszę je wyznaczyć. W pozostałem zakresie także czekam na opinie i uwagi nim ją przedstawię Panu Hajdorowiczowi.
Kilka uwag do koncepcji:
Wyznaczyłem 3 rodzaje stref:
1 (czerwona)- strefa rekreacyjna. To miejsce zielone, ogólnodostępne dla osób czekających na autobus lub zwykłych przechodniów. Zaprojektować tu można ławki, alejki, fontannę;
2 (czerwona)- strefa komunikacji pieszej, plac wybrukowany estetyczną kostką, z elementami zieleni lub/i małej architektury. Dominantą tej części placu byłyby 3 drogowskazy:
A (po środku)- z miastami partnerskimi Kielc (patrz:

Kraków)
B (po lewej)- z miastami wojewódzkimi
C (po prawej) - z miastami powiatowymi województwa.
3 (pomarańczowa) - kostka lub asfalt (z wyłączeniem szerokiego przejścia dla pieszych)
Bezpośrednio przy prawej krawędzi wjazdu/wyjazdu autobusów PKS (lewa krawędź palcu nr 2.) świetnie wkomponowuje się postój TAXI. Z jednej strony nie ingeruje w strefę ruchu pieszych (pasażerskiego), a z drogiej jest dobrze skomunikowany z drogą.
Pomiędzy parkingiem wielopoziomowym (projektowanym) a dworcem znajdowałoby się szerokie przejście dla pieszych zaznaczone innym materiałem nawierzchni, które zapewniałoby swobodną komunikacje pomiędzy dworcem PKS, a śródmiejską częścią Kielc i parkingiem wielopoziomowym.
A może ktoś ma inne sugestie co do przebudowy placu. Proszę o wypowiedzi.