Kielce - Plany i przyszłość na drogach (ogólnie)

Ulice, mosty, inżynieria ruchu oraz uwagi i propozycje.

Moderatorzy: Nowak, Autor, sueno, Daniel, Sirek1, MeehoweCK, Masmix

Boss
Ranga: Inspektor nadzoru ;)

Post autor: Boss » 16 października 2009, o 15:50

nasunęła mi się myśl odnośnie korzyści płynących z przedłużenia olszewskiego do witosa. chciałbym zapytac Was forumowicze co sądzicie o tym pomyśle? :P
w perspektywie przedłużenia ul orkana do ul witosa mogłoby to odciążyć ul łódzką i jesionową.

dodatkowym atutem takiego rozwiązania mogą być stosunkowo małe nakłady gdyż odległości miedzy istniejącymi ulicami jak widac są niewielkie. rzecz jasna nie wiem jak mają sie sprawy majątkowe ale w gre wchodziłyby dosłownie wyburzenia 2 niedużych obiektów.

mapka:
Obrazek
CK|PL|EU

redoxygene
Ranga: Kierownik budowy ;)

Post autor: redoxygene » 16 października 2009, o 16:17

Do wybudowania byloby praktycznie rowno kilometr drogi - to nie jest niewielka odleglosc i koszt kilku milionow (jesli rozmawiamy o cywilizowanych parametrach i oswietleniu). Dodatkowo na trasie sa tory, wiec musialby byc wiadukt. Razem z wyburzeniem 2 budynkow i z wykupem dzialek koszt wynioslby spokojnie kilkanascie milionow. A tego typu pomysly sa wg mnie calkowice nieuzasadnione.

Awatar użytkownika
MeehoweCK
Ranga: Dyrektor budowy ;)
Kontakt:

Post autor: MeehoweCK » 16 października 2009, o 18:47

Ale "otworzyłoby się" sporo działek pod inwestycje, ożywiłoby to zupełnie dzisiaj niewykorzystywany rejon miasta. Myślę, że w przyszłości warte głębszego przemyślenia.
Ambicja to coś co prowadzi ludzkość do postępu, a ludzi do depresji

Awatar użytkownika
AR
Kontakt:

Post autor: AR » 16 października 2009, o 18:58

redoxygene pisze:Do wybudowania byloby praktycznie rowno kilometr drogi
2 km i oprócz wiaduktu nad torami dochodzi jeszcze most nad rzeką.
Obrazek
Ostatnio zmieniony 16 października 2009, o 19:11 przez AR, łącznie zmieniany 1 raz.
Wszystkim się podoba, a tobie się nie podoba

Awatar użytkownika
Michał

Post autor: Michał » 16 października 2009, o 19:08

No to zdjęcie nie jest do końca aktualne bo Olszewskiego jest już trochę przedłużona :)

Awatar użytkownika
AR
Kontakt:

Post autor: AR » 16 października 2009, o 19:12

No tak, ale Olszewskiego wypadałoby i tak całą przebudować :)
Do przebudowy są również dwie pętle autobusowe oraz wg mnie budowa dwóch sygnalizacji świetlnych.
Wszystkim się podoba, a tobie się nie podoba

Awatar użytkownika
albatros3

Post autor: albatros3 » 16 października 2009, o 20:41

Przedłużenie Orkana do Zagnańskiej to bardzo dobry pomysł. Odciążyłby zdecydowanie Jesionową. A połączenie inwestycji z dobudowaniem drugiego pasma Zagnańskiej od Jesionowej do granic miasta usprawnił by komunikację w tym rejonie Kielc na długie lata. Ale podobno nie ma nawet takich planów w długoletnich planach miasta?

Boss

Post autor: Boss » 16 października 2009, o 22:25

albatros3 pisze:Ale podobno nie ma nawet takich planów w długoletnich planach miasta?
połączenie witosa z orkana jest planowane.
CK|PL|EU

savage

Post autor: savage » 21 października 2009, o 10:50

Boss pisze:
albatros3 pisze:Ale podobno nie ma nawet takich planów w długoletnich planach miasta?
połączenie witosa z orkana jest planowane.
Może i jest, nie wiem skąd taka wiedza, do 2014r nie jest to uwzględnione w żadnym zestawieniu. To co jest planowane jest tutaj :
http://www.bip.kielce.eu/editor-cm-web- ... 0-2014.pdf

Może się okazać , że przy aktualizacji planu za dwa lata coś powstanie nowego, kto wie....

PS. Warto jeszcze to przeczytać :
http://www.bip.kielce.eu/editor-cm-web- ... 7_2020.doc

Boss

Post autor: Boss » 21 października 2009, o 12:54

savage pisze: Może i jest, nie wiem skąd taka wiedza, do 2014r nie jest to uwzględnione w żadnym zestawieniu.
wiedza nie jest tajemna a pochodzi z tego forum - pojawiały się tu kiedyś informacje odnośnie połączenia ww. ulic (orkana i witosa)

na wzmianke o ul. bohaterów warszawy też sie tam nie natknąłem(jak ktoś znajdzie będe wdzięczny) a mimo to koncepcja przedłuzenia tej ulicy jest
Obrazek
CK|PL|EU

savage

Post autor: savage » 22 października 2009, o 09:18

Boss pisze:
savage pisze: Może i jest, nie wiem skąd taka wiedza, do 2014r nie jest to uwzględnione w żadnym zestawieniu.
wiedza nie jest tajemna a pochodzi z tego forum - pojawiały się tu kiedyś informacje odnośnie połączenia ww. ulic (orkana i witosa)
Nie spotkałem się , może to w luźnych rozmowach wypłynął taki temat.

Wpadł mi w ręce plan rozbudowy KOM-u , a dokładnie nadrzędny układ komunikacyjny. Mapka (nie wklejam) znajduje się http://www.sejmik.kielce.pl/temp/zdjeci ... 20mapa.jpg. Ale uprzedzam jest dość duża ( najlepiej sciągnąć na dysk i otworzyć w programie graficznym).
Tym co mnie najbardziej zaintrygowało to nowa droga S46 w dość ciekawym przebiegu

Awatar użytkownika
albatros3

Post autor: albatros3 » 22 października 2009, o 13:27

Ciekawa mapka.
Każde duże miasto powinno posiadać kompletny pierścień obwodnic.
Autor mapki niczego sobie "nie żałował" (S46)
Jest nawet Morze Chęcińskie, które ostatnio oficjalnie zostało wyłączone z planów, ale nie ma przedłużenia Żelaznej.

Chciałbym dożyć czasów, kiedy wszystkie obiekty i drogi z tej mapki powstaną :)

Awatar użytkownika
sueno
Kontakt:

Post autor: sueno » 22 października 2009, o 18:27

Boss pisze:na wzmianke o ul. bohaterów warszawy też sie tam nie natknąłem(jak ktoś znajdzie będe wdzięczny) a mimo to koncepcja przedłuzenia tej ulicy jest
Obrazek
Jak bardzo będziesz dźwięczny za tego linka? :P
http://inwestycje.jupiter.superhost.pl/ ... 9615#89615
Najlepsza gra w sieci: http://www.reddragon.pl

"Są fachowcy i nie widzę potrzeby, żeby nauczyciel dyktował, jak ma się budować drogi" - autor znany :D

Awatar użytkownika
michal_ck

Post autor: michal_ck » 1 listopada 2009, o 20:03

Przebudowa Placu Dworcowego
Ulica Czarnowska ma zostać zdegradowana (po wybudowaniu Węzła Żelazna) do klasy drogi L (lokalnej). W związku z powyższym będzie możliwe otwarcie tej drogi (Czarnowskiej-przyp.) dla pieszych.
Obrazek
By michal_ck at 2009-11-01

Moja koncepcja przebudowy Pl. Dworcowego nie uwzględnia miejsc postojowych w ciągu ul. Czarnowskiej- jeśli ktoś może proszę je wyznaczyć. W pozostałem zakresie także czekam na opinie i uwagi nim ją przedstawię Panu Hajdorowiczowi.

Kilka uwag do koncepcji:
Wyznaczyłem 3 rodzaje stref:
1 (czerwona)- strefa rekreacyjna. To miejsce zielone, ogólnodostępne dla osób czekających na autobus lub zwykłych przechodniów. Zaprojektować tu można ławki, alejki, fontannę;
2 (czerwona)- strefa komunikacji pieszej, plac wybrukowany estetyczną kostką, z elementami zieleni lub/i małej architektury. Dominantą tej części placu byłyby 3 drogowskazy:
A (po środku)- z miastami partnerskimi Kielc (patrz: Obrazek Kraków)
B (po lewej)- z miastami wojewódzkimi
C (po prawej) - z miastami powiatowymi województwa.
3 (pomarańczowa) - kostka lub asfalt (z wyłączeniem szerokiego przejścia dla pieszych)
Bezpośrednio przy prawej krawędzi wjazdu/wyjazdu autobusów PKS (lewa krawędź palcu nr 2.) świetnie wkomponowuje się postój TAXI. Z jednej strony nie ingeruje w strefę ruchu pieszych (pasażerskiego), a z drogiej jest dobrze skomunikowany z drogą.
Pomiędzy parkingiem wielopoziomowym (projektowanym) a dworcem znajdowałoby się szerokie przejście dla pieszych zaznaczone innym materiałem nawierzchni, które zapewniałoby swobodną komunikacje pomiędzy dworcem PKS, a śródmiejską częścią Kielc i parkingiem wielopoziomowym.

A może ktoś ma inne sugestie co do przebudowy placu. Proszę o wypowiedzi.

Awatar użytkownika
Autor
Site Admin
Kontakt:

Post autor: Autor » 1 listopada 2009, o 20:26

1) Niezrozumiale rozdzielenie przystankow, brak mozliwosci szybkiej przesiadki
2) Brak przystanku w kierunku Ślichowic
3) Nie jest na to troche za pozno? Z tego, co sie orientuje to projekt juz skonczony, bo MZD przeslal informacje o nowym przystanku (vis a vis bylego kina) do ZTM.

ODPOWIEDZ