KAMIENICE - remonty, nowe elewacje

Moderatorzy: Nowak, Autor, sueno, Daniel, Sirek1

czorny

Post autor: czorny » 11 września 2009, o 20:03

Gandalf pisze:Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Fajnie ją teraz zrobili :D Tylko ten daszek mogli jeszcze zmienić :)

Awatar użytkownika
Nowak
Ranga: Inspektor nadzoru ;)

Post autor: Nowak » 11 września 2009, o 21:46

Obrazek ul. Krakowska 6

maciej
Ranga: Kierownik budowy ;)

Post autor: maciej » 12 września 2009, o 09:48

czorny pisze:
Gandalf pisze:Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Fajnie ją teraz zrobili :D Tylko ten daszek mogli jeszcze zmienić :)
Naprawdę piękna! To się nazywa remont - świetnie dobrane kolory, wymiana stolarki, nowe żeliwne balkony, precyzja wykończenia... Mam nadzieję, że odpowiedzialni za remont kanarkowej kamienicy po przekątnej (z Orbisem) zrozumieją swój błąd patrząc na sąsiadkę.
Tak a propos - ciekawe ile jeszcze takich kopciuszków kryje się w centrum - przed remontem nie zwracałem na tę kamienicę uwagi, a teraz myślę że jest jedną z najładniejszych.

Awatar użytkownika
Grzegorz
Ranga: Dyrektor budowy ;)

Post autor: Grzegorz » 12 września 2009, o 18:24

Nie spodziewałem się aż tak dobrego efektu końcowego. Perełka! Ciekawi mnie w którym roku nie będzie na ulicy Sienkiewicza ani jednej kamienicy, która nie doczekała się remontu? Oby jak najszybciej! :)
PS - Przydałby się jakiś budynek z czerwoną elewacją. Ożywiłby kolorystycznie tą ulicę.

czorny

Post autor: czorny » 12 września 2009, o 18:43

Do kolegi wyżej "aby jak najszybciej" tak !!!! Ja też to potwierdzam w końcu Sienkiewicza to najpiękniejsza ulica Polski :D

Awatar użytkownika
Masmix

Post autor: Masmix » 12 września 2009, o 22:02

Oby tylko ta kamienica nie została zasłonięta przez szpecące reklamy czy szyldy. Na zdjęciach widać już stelaż pod sporej wielkości baner.

Awatar użytkownika
Jezpir

Post autor: Jezpir » 12 września 2009, o 22:19

Perełka??? Temu kto tam spieprzył sztukaterię nogi z dupy bym powyrywał. Malować to może i potrafi, ale nie elewacje kamieniczek! To jest jedna z NAJGORZEJ odremontowanych elewacji.
Jeżpir

Awatar użytkownika
Grzegorz
Ranga: Dyrektor budowy ;)

Post autor: Grzegorz » 12 września 2009, o 22:50

Nie bardzo wiem w czym rzecz.
Mogę prosić o jakieś porównanie ze stanem sprzed modernizacji (mile widziane zdjęcia)?

Awatar użytkownika
Michał

Post autor: Michał » 12 września 2009, o 23:28

Obrazek

michau

Post autor: michau » 13 września 2009, o 10:45

Jezpir pisze:Perełka??? Temu kto tam spieprzył sztukaterię nogi z dupy bym powyrywał. Malować to może i potrafi, ale nie elewacje kamieniczek! To jest jedna z NAJGORZEJ odremontowanych elewacji.
:shock:
Czy tobie sie cos podoba? Czy narzekasz na wszystko jak typowy Polak?

Kot

Post autor: Kot » 13 września 2009, o 13:59

Grzegorz pisze:Jeśli komuś chciałoby zrobić się kilka zdjęć to prosiłbym o fotki nowych elewacji kamienicy Sienkiwicza/Mała i wydziału humanistycznego UJK.
Proszę bardzo. UJK - stan na 13.09.2009.
Obrazek Obrazek Obrazek

redoxygene

Post autor: redoxygene » 13 września 2009, o 17:03

michau pisze:
Jezpir pisze:Perełka??? Temu kto tam spieprzył sztukaterię nogi z dupy bym powyrywał. Malować to może i potrafi, ale nie elewacje kamieniczek! To jest jedna z NAJGORZEJ odremontowanych elewacji.
Czy tobie sie cos podoba? Czy narzekasz na wszystko jak typowy Polak?
A ja sie wcale Jezpirowi nie dziwie. Nie mozna dopuszczac do tego, zeby podczas remontu znikaly badz byly niszczone rozne detale elewacji. Sam na to zwracam uwage i to nie tylko na starych kamienicach.

michau

Post autor: michau » 13 września 2009, o 17:28

Nie widziałem jak wyglądały detale ozdobne tej kamienicy przed jej remontem, oceniam jedynie jej wygląd po remoncie, mnie się podoba.
Jeżeli zostały one zniszczone, to również mi sie to nie podoba, ale nie przesadzajmy ze słowami, że jest to jedna z najgorzej odremontowanych elewacji bo mnie śmiech ogarnia.

redoxygene

Post autor: redoxygene » 13 września 2009, o 20:09

Jak mozna oceniac remont bez znajomosci stanu sprzed? To kazdy szit udaloby sie tak opchnac, bo np. Ciebie smiech ogarnie jak ktos powie, ze jest fatalnie, bo np zniknely gzymsy, ale przeciez to nie przeszkadza, bo tak tez jest bardzo ladnie.

Awatar użytkownika
Jezpir

Post autor: Jezpir » 13 września 2009, o 21:54

Pytacie: co mi się na tej elewacji nie podoba? Otóż nie podoba mi się sposób odrestaurowania (choć to w tym przypadku zbyt górnolotne słowo) detali elewacji. Przyznaję, że fragmenty płaskie są pomalowane dobrą farbą, a braki uzupełniono tynkiem o prawidłowej granulacji (względnie pojechano całość nową wyprawą). Pilastry jeszcze oblecą, gzymsy czy konsole - jak cię mogę, ale jak patrzę na bardziej skomplikowane formy architektoniczne... Scyzoryk w kieszeni mi się otwiera. Przypatrzcie się, koledzy, uważnie plafonom podokiennym i dekoracjom roślinnym na nich. Przecież jeszcze dwa takie malowania i będą to całkiem płaskie elementy. Przecież tak nie powinno być! Wiem, że stan tej elewacji przed remontem był zły. Ale chociaż (wprawnym okiem) można było uchwycić detale stanowiące o pięknie tejże kamienicy. To właśnie one stanowią o charakterze i uroku. Zastanawiam się jak ten "fachowiec" odrestaurowałby głowicę typu jońskiego czy korynckiego lub jakąś wolutę z liśćmi akantu. Wolę nie myśleć jak wyglądałby fronton obecnego Muzeum Kielc, gdyby ta ekipa go remontowała. Tak, Panowie, porównajcie sobie pieczołowitość (choć też w nie najlepszym stylu) odnowienia elewacji Muzeum Kielc czy Banku BGŻ.
Zauważam taką (niestety) prawidłowość: im później remontowana elewacja tym... Nawet "Wersal", którego rewitalizacją się zachwycano, dbałością o szczegóły już nie zachwyca. Ale tam ktoś się chociaż starał. Nie wyszło mu tak jak powinno, ale widać, że chciał. Wklęsłości i wypukłości! Najłatwiej jest odmalować coś płaskiego.
Jeszcze kilka takich renowacji p. Teodor Kłodawski zacznie obracać się w grobie osiągając moc turbiny średniej wielkości, a secesyjna elewacja jego kamienicy będzie "post-modernistyczna".
Jeżpir

ODPOWIEDZ