Fajnie ją teraz zrobili
KAMIENICE - remonty, nowe elewacje
Moderatorzy: Nowak, Autor, sueno, Daniel, Sirek1
-
maciej
- Ranga: Kierownik budowy ;)
Naprawdę piękna! To się nazywa remont - świetnie dobrane kolory, wymiana stolarki, nowe żeliwne balkony, precyzja wykończenia... Mam nadzieję, że odpowiedzialni za remont kanarkowej kamienicy po przekątnej (z Orbisem) zrozumieją swój błąd patrząc na sąsiadkę.
Tak a propos - ciekawe ile jeszcze takich kopciuszków kryje się w centrum - przed remontem nie zwracałem na tę kamienicę uwagi, a teraz myślę że jest jedną z najładniejszych.
-
czorny
-
michau
-
redoxygene
A ja sie wcale Jezpirowi nie dziwie. Nie mozna dopuszczac do tego, zeby podczas remontu znikaly badz byly niszczone rozne detale elewacji. Sam na to zwracam uwage i to nie tylko na starych kamienicach.michau pisze:Czy tobie sie cos podoba? Czy narzekasz na wszystko jak typowy Polak?Jezpir pisze:Perełka??? Temu kto tam spieprzył sztukaterię nogi z dupy bym powyrywał. Malować to może i potrafi, ale nie elewacje kamieniczek! To jest jedna z NAJGORZEJ odremontowanych elewacji.
-
michau
Nie widziałem jak wyglądały detale ozdobne tej kamienicy przed jej remontem, oceniam jedynie jej wygląd po remoncie, mnie się podoba.
Jeżeli zostały one zniszczone, to również mi sie to nie podoba, ale nie przesadzajmy ze słowami, że jest to jedna z najgorzej odremontowanych elewacji bo mnie śmiech ogarnia.
Jeżeli zostały one zniszczone, to również mi sie to nie podoba, ale nie przesadzajmy ze słowami, że jest to jedna z najgorzej odremontowanych elewacji bo mnie śmiech ogarnia.
-
redoxygene
- Jezpir
- Ranga: Inspektor nadzoru ;)
Pytacie: co mi się na tej elewacji nie podoba? Otóż nie podoba mi się sposób odrestaurowania (choć to w tym przypadku zbyt górnolotne słowo) detali elewacji. Przyznaję, że fragmenty płaskie są pomalowane dobrą farbą, a braki uzupełniono tynkiem o prawidłowej granulacji (względnie pojechano całość nową wyprawą). Pilastry jeszcze oblecą, gzymsy czy konsole - jak cię mogę, ale jak patrzę na bardziej skomplikowane formy architektoniczne... Scyzoryk w kieszeni mi się otwiera. Przypatrzcie się, koledzy, uważnie plafonom podokiennym i dekoracjom roślinnym na nich. Przecież jeszcze dwa takie malowania i będą to całkiem płaskie elementy. Przecież tak nie powinno być! Wiem, że stan tej elewacji przed remontem był zły. Ale chociaż (wprawnym okiem) można było uchwycić detale stanowiące o pięknie tejże kamienicy. To właśnie one stanowią o charakterze i uroku. Zastanawiam się jak ten "fachowiec" odrestaurowałby głowicę typu jońskiego czy korynckiego lub jakąś wolutę z liśćmi akantu. Wolę nie myśleć jak wyglądałby fronton obecnego Muzeum Kielc, gdyby ta ekipa go remontowała. Tak, Panowie, porównajcie sobie pieczołowitość (choć też w nie najlepszym stylu) odnowienia elewacji Muzeum Kielc czy Banku BGŻ.
Zauważam taką (niestety) prawidłowość: im później remontowana elewacja tym... Nawet "Wersal", którego rewitalizacją się zachwycano, dbałością o szczegóły już nie zachwyca. Ale tam ktoś się chociaż starał. Nie wyszło mu tak jak powinno, ale widać, że chciał. Wklęsłości i wypukłości! Najłatwiej jest odmalować coś płaskiego.
Jeszcze kilka takich renowacji p. Teodor Kłodawski zacznie obracać się w grobie osiągając moc turbiny średniej wielkości, a secesyjna elewacja jego kamienicy będzie "post-modernistyczna".
Zauważam taką (niestety) prawidłowość: im później remontowana elewacja tym... Nawet "Wersal", którego rewitalizacją się zachwycano, dbałością o szczegóły już nie zachwyca. Ale tam ktoś się chociaż starał. Nie wyszło mu tak jak powinno, ale widać, że chciał. Wklęsłości i wypukłości! Najłatwiej jest odmalować coś płaskiego.
Jeszcze kilka takich renowacji p. Teodor Kłodawski zacznie obracać się w grobie osiągając moc turbiny średniej wielkości, a secesyjna elewacja jego kamienicy będzie "post-modernistyczna".
Jeżpir