Linie w sieci ZTM Kielce (0-114, A-Z)
Moderatorzy: Nowak, Autor, sueno, Daniel, CKfan, AR
-
redoxygene
- Ranga: Kierownik budowy ;)
-
redoxygene
- MAŁY
- Ranga: Inspektor nadzoru ;)
Nowe linie komunikacji miejskiej w Kielcach
Kielczanie będą mogli korzystać z nowych linii komunikacji miejskiej. Ma ich być 12- połączą największe kieleckie osiedla. Zarząd Transportu Miejskiego planuje też skomunikowanie dzielnic, między którymi obecnie nie można przemieścić się jednym autobusem- zapowiada Zbigniew Michnicki z ZTM.
Wylicza on, że autobusy będą jeździć m.in. między osiedlem Ślichowice i Świętokrzyskim. Komunikacja miejska połączy też osiedla: Świętokrzyskie i Na Stoku. Poza tym Bukówka ma być połączona z osiedlem Świętokrzyskim i ze Stadionem. Ma także powstać linia łącząca Stadion z osiedlem Świętokrzyskim, oraz północne osiedla z halą przy ulicy Bocznej.
Sześć nowych linii zostanie uruchomionych w grudniu, gdy na ulice Kielc wyjedzie 20 nowych Solarisów kupionych przez ZTM. Kolejne 20 pojazdów pojawi się w mieście wiosną przyszłego roku.
Trwa przetarg, w którym ma być wyłoniona firma użytkująca nowe autobusy. Termin składania ofert minie 30 lipca. Na razie przedsiębiorstwa składają jedynie zapytania. Dotyczą one głównie kwestii technicznych.
Z nieoficjalnych informacji wiadomo, że przetargiem obok kieleckiego MPK i PKSu zainteresowane są także: Veolia Transport, spółka Mobilis obsługująca komunikację m.in. w Warszawie, a także przedsiębiorstwa: ITS Michalczewski oraz Ariva.
http://www.radio.kielce.pl/page,,Nowe-l ... ba614.html
Kielczanie będą mogli korzystać z nowych linii komunikacji miejskiej. Ma ich być 12- połączą największe kieleckie osiedla. Zarząd Transportu Miejskiego planuje też skomunikowanie dzielnic, między którymi obecnie nie można przemieścić się jednym autobusem- zapowiada Zbigniew Michnicki z ZTM.
Wylicza on, że autobusy będą jeździć m.in. między osiedlem Ślichowice i Świętokrzyskim. Komunikacja miejska połączy też osiedla: Świętokrzyskie i Na Stoku. Poza tym Bukówka ma być połączona z osiedlem Świętokrzyskim i ze Stadionem. Ma także powstać linia łącząca Stadion z osiedlem Świętokrzyskim, oraz północne osiedla z halą przy ulicy Bocznej.
Sześć nowych linii zostanie uruchomionych w grudniu, gdy na ulice Kielc wyjedzie 20 nowych Solarisów kupionych przez ZTM. Kolejne 20 pojazdów pojawi się w mieście wiosną przyszłego roku.
Trwa przetarg, w którym ma być wyłoniona firma użytkująca nowe autobusy. Termin składania ofert minie 30 lipca. Na razie przedsiębiorstwa składają jedynie zapytania. Dotyczą one głównie kwestii technicznych.
Z nieoficjalnych informacji wiadomo, że przetargiem obok kieleckiego MPK i PKSu zainteresowane są także: Veolia Transport, spółka Mobilis obsługująca komunikację m.in. w Warszawie, a także przedsiębiorstwa: ITS Michalczewski oraz Ariva.
Kielce- Tu jest moje miejsce! Tu sie urodziłem i tu zakończyć żywot swój pragnę!

- tester19
A po co Bukówka-Świętokrzyskie, linia 52 to nie to?.Świętokrzyskie-Stok, pewnie trasa podobna do dawnej "T". Niech puszczą linie na ulice po których autobus nie jeździ np Mielczarskiego, Piekoszowska, Kaczmarka, Rynek itp. a nie tworzyc duble istniejących.MAŁY pisze:Nowe linie komunikacji miejskiej w Kielcach
Muszą zrobić nowe linie - tak zakłada projekt UE - więc nie mając pomysłu zwiększają beznadziejną częstotliwość obecnych linii dublując je.
Niepokoi mnie wyrażenie połączenia każdego osiedla z każdym aby można było dojechać jednym autobusem - to będa linie o dublujacych sie trasach z odnogami i przerażajacych częstotliwosciach.
Inna sprawa że aby zrobić połączenia kazdy z każdym dla 10 miejsc potrzeba 45 linii. - ztm widać lubi takie rozwiązanie - co z tego że 3 miejsca są w bliskim sąsiedztwie geograficznie ( " po drodze" z jednegą są inne np.) licy sie żeby było duuużo linnii, miały dłuugie nazwy (najlepiej 8-cyfrowe - to już nie pomysł ztm;) ) i pod spodem sześset wariantów, tu coś ominę tu skeće w lewo - będzie nowy wariant. I częstotliwosci raz na dzień , wszystkie linie o tej samej godzinie na przystanku. Gratuluję ZTM.
pomijając powyższą duużą dawkę ironicznego spojrzenia na (nie bójmy się tego złowa) *h**ową* rzeczywistośc serwowana przez ztm, mam nadzieję, że na tych liniach zobaczymy kierowców nie z MPK
Pozdr.
Niepokoi mnie wyrażenie połączenia każdego osiedla z każdym aby można było dojechać jednym autobusem - to będa linie o dublujacych sie trasach z odnogami i przerażajacych częstotliwosciach.
Inna sprawa że aby zrobić połączenia kazdy z każdym dla 10 miejsc potrzeba 45 linii. - ztm widać lubi takie rozwiązanie - co z tego że 3 miejsca są w bliskim sąsiedztwie geograficznie ( " po drodze" z jednegą są inne np.) licy sie żeby było duuużo linnii, miały dłuugie nazwy (najlepiej 8-cyfrowe - to już nie pomysł ztm;) ) i pod spodem sześset wariantów, tu coś ominę tu skeće w lewo - będzie nowy wariant. I częstotliwosci raz na dzień , wszystkie linie o tej samej godzinie na przystanku. Gratuluję ZTM.
pomijając powyższą duużą dawkę ironicznego spojrzenia na (nie bójmy się tego złowa) *h**ową* rzeczywistośc serwowana przez ztm, mam nadzieję, że na tych liniach zobaczymy kierowców nie z MPK
Pozdr.
- tester19
Z drugiej strony patrzać na myslenie ZTM wynika z tego ze chca dac wybór pasażerowi bo np podjeżdza 52 a za nim 60 po tej samej trasie i co które wybierze pasażer? Starszego Solarisa czy Nowego z bajerami w środku
Jednym słowem nawet sie czytac tego nie chce co ZTM wyprawia i ma zamiar wyprawiać .... 
- CKfan
- Ranga: Dyrektor budowy ;)
Dziś padłem ofiarą mnogości wariantów linii 47. Odkąd pamiętam, to zawsze ta linia główną trasą skręcała obok zalewu w Cedzynie w lewo. Jakież więc było moje zdziwienie, gdy pojechał prosto do Radlina. Okazało się, że numerek bez literki oznacza przejazd przez Radlin, a numerek z jakąśtam literkę przejazd koło zalewu. Wewnątrz pojazdu oczywiście nie było tablicy z koralikami ani zapowiadania przystanków. Na wyświetlaczu też nie było nazwy przystanku pośredniego, żeby odróżnić dany wariant. Skoro kielczanie się gubią w tym systemie, to co mają powiedzieć przyjezdni? Pora wreszcie to dziadostwo uzywilizować. Wariantom precz 
Sorry, takiego mamy prezydenta...
-
redoxygene
Z całym szacunkiem: główny przebieg linii 47 zawsze prowadził przez Radlin, a tylko warianty skręcały w lewo w Cedzynie. Jedyną linią, która zawsze skręcała w Cedzynie to 10.B@rteK pisze:Dziś padłem ofiarą mnogości wariantów linii 47. Odkąd pamiętam, to zawsze ta linia główną trasą skręcała obok zalewu w Cedzynie w lewo. Jakież więc było moje zdziwienie, gdy pojechał prosto do Radlina. [...]