GDDKiA Kielce - [S7/DK 73] Węzeł Kielce - Północ
- sueno
- Ranga: Dyrektor budowy ;)
- Kontakt:

Komunikacja / Transport
Przekazanie placu pod budowę pod odcinka Skarżysko-Występa
Kielecki oddział Generalnej Dyrekcji Dróg Krajowych i Autostrad przekaże dziś plac pod budowę odcinka drogi ekspresowej nr 7 Skarżysko – Występa wykonawcy – konsorcjum firm Strabag i Mota Engil Polska.
Jak informuje GDDKiA wykonawca rozpocznie budowę od robót przygotowawczych, ziemnych i mostowych przy wiaduktach w Suchedniowie, estakady nad zbiornikiem Bzin, moście na Łosienicy oraz węźle Zalezianka. Drogowcy planują rozpoczęcie robót na przełomie lutego i marca.
Przypomnijmy, że nowy, dwujezdniowy odcinek Skarżysko-Występa będzie miał długość blisko 17 kilometrów. Połączy istniejące już nowe przejście przez Skarżysko z budowanym aktualnie węzłem Kielce Północ. Na odcinku 3 kilometrów od Skarżyska w stronę Kielc nowa dwujezdniowa droga nr 7 biec będzie po śladzie już istniejącej. Dalej poprowadzona będzie na zachód od obecnej drogi nr 7 tworząc obwodnicę Suchedniowa, Ostojowa, Łącznej i Występy. W ramach inwestycji powstanie 29 obiektów inżynieryjnych, w tym między innymi 4 estakady, 8 wiaduktów, 2 mosty, 10 małych obiektów mostowych, 2 kładki dla pieszych i 2 przejścia dla zwierząt i mur oporowy. Największą 290-metrową estakadę zaprojektowano nad zbiornikiem Bzin. Zaplanowano także budowę urządzeń związanych z ochroną środowiska, takich jak ekrany akustyczne, zbiorniki retencyjno-odparowujące, podczyszczanie ścieków oraz rekultywację zieleni. Realizacja największej do tej pory świętokrzyskiej inwestycji drogowej, pod którą wykonanych zostanie 2 miliony metrów sześciennych robót ziemnych potrwa 18 miesięcy. Koszt inwestycji to 643, 5 miliona złotych.
źródło: wrota świętokrzyskie
Najlepsza gra w sieci: http://www.reddragon.pl
"Są fachowcy i nie widzę potrzeby, żeby nauczyciel dyktował, jak ma się budować drogi" - autor znany
"Są fachowcy i nie widzę potrzeby, żeby nauczyciel dyktował, jak ma się budować drogi" - autor znany
Jeśli dobrze zrozumiałem to pytasz czy na drodze z Kielc do Zagnańska powstanie węzeł z obwodnicą przebiegającą dołem.
Planowany jest napewno węzeł w Niewachlowie.
Pomiędzy "Północnym" a "Niewachlowskim" nie ma w planach innego połączenia ze światem.
Jadąc przez Zagnańsk będzie można łatwo dostać się na ekspresówke jadąc przez Lekomin i węzeł Barcza (albo lekko wrócić w stronę Kielc, na główny węzeł "Północ").
Planowany jest napewno węzeł w Niewachlowie.
Pomiędzy "Północnym" a "Niewachlowskim" nie ma w planach innego połączenia ze światem.
Jadąc przez Zagnańsk będzie można łatwo dostać się na ekspresówke jadąc przez Lekomin i węzeł Barcza (albo lekko wrócić w stronę Kielc, na główny węzeł "Północ").
A nie ma jakichś przepisów regulujących odległości między węzłemi na "esce"? Z tego co mi się wydaję, to jest ustalona jakaś minimalna odległość, ale nie jestem pewien. Jeśli nie ma, poprawcie mnie;)T0MIKE pisze:Czy węzłem Zalezianka będzie się zjedżać na starą drogę do Kielc i Zagnańska? Czy też, jadąc do Zagnańska trzeba będzie na Północny?
Odstępy między węzłami poza terenem zabudowy nie powinny być mniejsze niż 5 km, a na terenie zabudowy w granicach lub sąsiedztwie dużego oraz średniego miasta nie mniejsze niż 3 km.
W wyjątkowych sytuacjach, jeżeli potrzeby funkcjonalno-ruchowe takie odstępy uzasadniają, dopuszcza się pojedyncze odstępy między węzłami nie mniejsze niż 3 km poza terenem zabudowy i 1,5 km na terenie zabudowy.
http://pl.wikipedia.org/wiki/Droga_ekspresowa
W wyjątkowych sytuacjach, jeżeli potrzeby funkcjonalno-ruchowe takie odstępy uzasadniają, dopuszcza się pojedyncze odstępy między węzłami nie mniejsze niż 3 km poza terenem zabudowy i 1,5 km na terenie zabudowy.
- Jezpir
- Ranga: Inspektor nadzoru ;)
z tego schematu wynika, że węzeł Zalezianka nie będzie doprowadzał do Zagnańska. Zjazd do Zagnańska będzie w tym samym miejscu (patrząc od Wawy), tylko bezkolizyjnie.T0MIKE pisze:Czy węzłem Zalezianka będzie się zjedżać na starą drogę do Kielc i Zagnańska? Czy też, jadąc do Zagnańska trzeba będzie na Północny?
Słyszałem że ma byc budowany dodatkowy wiadukt nad torami, by połączyć Łączną i Zagnańsk/Lekomin ze sobą bez konieczności wjeżdżania na S-7.
Jeżpir