Tabor MPK oraz KASP Kielce w sieci ZTM (#001-951)

Wszystko związane z działaniem komunikacji publicznej.

Moderatorzy: Nowak, Autor, sueno, Daniel, CKfan, AR

pk5
Ranga: Inspektor nadzoru ;)

Post autor: pk5 » 5 stycznia 2009, o 14:02

czy nie ma obowiazku przetargu itp?

i czemu mazy, a ja dzisiaj już wierzyłem ze zaczyna sie lepiej, a tu nic.

już 5 stycznia, 5 tysięcy w takim razie.

Awatar użytkownika
kacper
Ranga: Kierownik budowy ;)
Kontakt:

Post autor: kacper » 5 stycznia 2009, o 14:04

Oni w ogóle są jedną wielką tragedią.
Wracając do PeeR: tak jak napisał Ziarek, nie ma kasy. A gdyby nie zapis z ZTM, PeeRki (prawdopodobnie) przeszłyby remonty i mogłyby dalej jeździć. Chociaż po tym, co zrobili z Migiem #618 i Lewarem #171 ( :( ) nie sądzę, że w ogóle zachowają jakikolwiek autobus jako historyczny. Nie musieli ich kasować, mogli je dać do muzeum, ale dla nich tylko kasa jest ważna. Szkoda mi tych Jelczy, naprawdę szkoda mimo ich wad. :cry:
Precz z busiarstwem!
Obrazek

Awatar użytkownika
AR
Ranga: Dyrektor budowy ;)
Kontakt:

Post autor: AR » 5 stycznia 2009, o 14:15

Słyszałem, że przecież te nowe autobusy mają byc przeznaczone do obsługi nowych linii a nie do uzupełnienia taboru MPK!

Awatar użytkownika
kamilkw

Post autor: kamilkw » 5 stycznia 2009, o 14:53

Autobusy za darmo to by chcieli ale biletów sprzedawać im się nie chce bo przecież są prywatną firmą i chcą za to dodatkowe pieniądze.To jak to w końcu jest bo ja już sie tutaj gubię.Zaczyna mnie mocno irytować ich mniemanie o sobie, że im to się wszystko należy.
pletwa

Ziarek

Post autor: Ziarek » 5 stycznia 2009, o 15:09

ice pisze:

* Tabor kieleckich autobusów wzbogacił się przed końcem roku o 30 nowych.
.
Czy oby napewno o 30??
Dojechały już cztrey Solarisy i reszta Mazów :?:
Nawet jeśli by były wszystkie Solarisy i MAZ-y na placu u nas to i tak nie wyjdzie 30 sztuk, 28 sztuk to jest SAM, wszystkie MAZ-y i Solarisy. Niech tak nie zaokrągla sobie p. Wołoch.
Daniel pisze:Niepokoją mnie 2 rzeczy w tym artykule, że MPK chce potraktować autobusy współfinansowane przez miasto i UE jako własną inwestycję i od tego czy wozy przyjdą w tym roku uzależnia swoje inwestycje. W mojej opinii dodatkowe miejskie wozy powinny być traktowane jako dodatek do tego do czego zobligowane jest MPK, a wszystko to dla dobra pasażerów. Druga rzecz, która mnie nie cieszy to fakt, że zarząd skłania się ku tańszym rozwiązaniom takim jak MAZ, na szczęście póki co MAZ nie posiada w swojej ofercie niskopodłogowych autobusów przegubowych, na nasze nieszczęście mają się takie pojawić.
Mi też się nie podobają te dwa punkty, myślałem że MPK już wychodzi na prostą i pokaże kielczanom że wiec co dla nich dobre, czyli Solaris - wypróbowana marka, ładnie się prezentuję, elementy wewnątrz dobrze spasowane więc nic nie skrzypi na dziurze. A co do autobusów ze środków UE to miasto powinno decydować czy mają być wliczaną w średnią czy nie, ale w sumie jest zapis że nie bo mają obsługiwać tylko nowe linie.

Awatar użytkownika
BRS

Post autor: BRS » 5 stycznia 2009, o 16:40

Myslalem że w KASP/MPK jest juz lepiej.Szkoda troche z tymi Mazami ale to chyba najmniejsze zlo.Mogliby juz wziasc solbusy. :idea:
Tu się urodziłem i umrzeć bym chciał tu.

Awatar użytkownika
abaddon

Post autor: abaddon » 5 stycznia 2009, o 16:55

Jak dla mnie Solaris poza dokaldnoscia wykonania i lepszymi metarialami uzytymi do tego ( cena w koncu skas sie bierze ) nie jest niczym szczegolnym. Do MANa czy Scanii mu troche brakuje.

Komentowanie tego artykulu jest jak narazie bezsensowne bo to co w mediach a to co zycie to 2 rozne sprawy.
Dopoki to o czym pisza nie stanie sie w czesci ( badz w calosci lub wcale ) faktem mozna sobie jedynie gdybac i snuc swoje teorie.

Wydaje mi sie ze z tymi autobusami za kase z Unii nie bedzie tak prosto jak sie wszystim wydaje ( dadza kase miastu , miasto kupi i da MPK ). Unia jak daje kase to musi byc na wstepie konkretny plan na co, po co, dlaczego, za ile, itd... nie dadza kasy od tak sobie miastu i robta z nia co chceta.

TOLEK

Post autor: TOLEK » 5 stycznia 2009, o 17:08

kamilkw pisze:Autobusy za darmo to by chcieli ale biletów sprzedawać im się nie chce bo przecież są prywatną firmą i chcą za to dodatkowe pieniądze.To jak to w końcu jest bo ja już sie tutaj gubię.Zaczyna mnie mocno irytować ich mniemanie o sobie, że im to się wszystko należy.
powiedz czy zauważyłeś gdzieś na biletach logo MPK...biletami zajmuje sie ZTM i to do nich najpierw idzie kasa,póżniej MPK ma od ZTM-u pieniądze.

Awatar użytkownika
CKfan

Post autor: CKfan » 5 stycznia 2009, o 17:46

MPK nie może dostać gratis autobusów od miasta, bo jak sami stwierdzili są prywatną firmą. W grę może wchodzić jedynie przetarg, do którego może przystąpić również Veolia, Michalczewski, PKS, itd. Niech będzie sprawiedliwie. W Kielcach musi być jakaś konkurencja pod względem jakości usług. Może to zmobilizuje MPK do większej dbałości o tabor i o pasażerów.
Nawet jak te autobusy dostanie (odpukać) MPK, to będą one obsługiwać nowe linie na podstawie innej, osobnej umowy niż obecna. Dlatego nie można naliczać ich do średniej w obecnej umowie. MPK tak czy inaczej musi kupić w tym roku min. 10 sztuk nowych autobusów.
Jakakolwiek inna interpretacja jest jawnym naginaniem lub przekroczeniem prawa, a także działaniem na szkodę mieszkańców Kielc. Takie sytuacje powinny zainteresować NIK.
Unia jak daje kase to musi byc na wstepie konkretny plan na co, po co, dlaczego, za ile, itd...
Owszem. We wniosku o dofinansowanie należy więc zawrzeć to, że autobusy będą jeździć na nowych liniach na zlecenie ZTM, a zostaną wydzierżawione ajentowi żeby je obsługiwał. Miasto Kielce nadal zostanie właścicielem tych pojazdów
Sorry, takiego mamy prezydenta...

pk5

Post autor: pk5 » 5 stycznia 2009, o 18:11

A obecna umowa przewiduje tylko +/- 10 %. Ile lini może się wtym zmieścić, dopóki nie będzie trzeba osobnej umowy? i jeśli teraz brakuje im taboru, jaki jest sens podpisywania z nimi nowej umowy, nawet z tymi unijnymi autobusami. W ogóle nie jestem takim gorącym zwolennikiem tych unijnych autobusów, jak już mają być, mogły być super-ekologiczne i tylko do obsługi centrum. te pieniądze można było wydac na co inniego niż autobus, macie pomysły? ;) Kielce mają się rozrastac i 30 autobusów i nowe linie nie wystarczy. Trezba sie liczyć z tym, że nawet jeśli MPK po tej umowie zatrzyma swoją pozycję, to jak bedą robic tak jak teraz całego rynku im się nie da, a i nie powinno. To byłby zbyt duży monopol IMO ;]

Awatar użytkownika
kamilkw

Post autor: kamilkw » 5 stycznia 2009, o 18:21

TOLEK pisze:
kamilkw pisze:Autobusy za darmo to by chcieli ale biletów sprzedawać im się nie chce bo przecież są prywatną firmą i chcą za to dodatkowe pieniądze.To jak to w końcu jest bo ja już sie tutaj gubię.Zaczyna mnie mocno irytować ich mniemanie o sobie, że im to się wszystko należy.
powiedz czy zauważyłeś gdzieś na biletach logo MPK...biletami zajmuje sie ZTM i to do nich najpierw idzie kasa,póżniej MPK ma od ZTM-u pieniądze.
To w takim razie niech sami sobie kupią autobusy zamiast liczyć na darowizny.Koniec tematu
pletwa

michal641

Post autor: michal641 » 5 stycznia 2009, o 19:04

Dziś 570 po godzinie 17 na linii nr 19 z ponad 15 minutowym opóźnieniem. Wewnątrz wyraźny zapach spalenizny.

eM

Post autor: eM » 5 stycznia 2009, o 19:14

#591 też mu się rano padło na 8, siakiś Ikarus pędził na podmianę.

Awatar użytkownika
Autor
Site Admin
Kontakt:

Post autor: Autor » 5 stycznia 2009, o 19:21

ZTM wyliczyl troche nizsza srednia niz Daniel (my 11,69 roku, a ZTM niecale 11). Sa swiadomi od dzis problemu i od poczatku roku MPK zaplaci 1000 zł kary za kazdy dzien, w ktorym srednia taboru bedzie wyzsza niz 10 lat. Jednak p. Woloch juz wyjasnil, ze to swiadome dzialanie, choc tylko on o tym wiedzial, bo bardziej oplacalo im sie wziac raz leasing w 2008, a raz w 2009 roku i zaplacic kary. Ekstra podejscie!

Awatar użytkownika
CKfan

Post autor: CKfan » 5 stycznia 2009, o 19:34

Czyli Solarisy i MAZy będą z 2009 roku pewnie i jeszcze na nie poczekamy. Kary są śmieszne, ale mam nadzieję, że będą egzekwowane z całą surowością. I właśnie takim podejściem do pasażerów, MPK udowodniło, że nie zasługuje na prezent od miasta w postaci autobusów z UE.

Czyli w miesiąc, MPK zapłaci 30 000. A mogliby tą kasę przeznaczyć na wyświetlacze do MANów i przemalowanie części swojej floty
Sorry, takiego mamy prezydenta...

ODPOWIEDZ