Tabor MPK oraz KASP Kielce w sieci ZTM (#001-951)
Moderatorzy: Nowak, Autor, sueno, Daniel, CKfan, AR
- kacper
- Ranga: Kierownik budowy ;)
- Kontakt:
Oni w ogóle są jedną wielką tragedią.
Wracając do PeeR: tak jak napisał Ziarek, nie ma kasy. A gdyby nie zapis z ZTM, PeeRki (prawdopodobnie) przeszłyby remonty i mogłyby dalej jeździć. Chociaż po tym, co zrobili z Migiem #618 i Lewarem #171 (
) nie sądzę, że w ogóle zachowają jakikolwiek autobus jako historyczny. Nie musieli ich kasować, mogli je dać do muzeum, ale dla nich tylko kasa jest ważna. Szkoda mi tych Jelczy, naprawdę szkoda mimo ich wad. 
Wracając do PeeR: tak jak napisał Ziarek, nie ma kasy. A gdyby nie zapis z ZTM, PeeRki (prawdopodobnie) przeszłyby remonty i mogłyby dalej jeździć. Chociaż po tym, co zrobili z Migiem #618 i Lewarem #171 (
Precz z busiarstwem!

-
Ziarek
- Ranga: Inspektor nadzoru ;)
Nawet jeśli by były wszystkie Solarisy i MAZ-y na placu u nas to i tak nie wyjdzie 30 sztuk, 28 sztuk to jest SAM, wszystkie MAZ-y i Solarisy. Niech tak nie zaokrągla sobie p. Wołoch.ice pisze:Czy oby napewno o 30??
* Tabor kieleckich autobusów wzbogacił się przed końcem roku o 30 nowych..
Dojechały już cztrey Solarisy i reszta Mazów
Mi też się nie podobają te dwa punkty, myślałem że MPK już wychodzi na prostą i pokaże kielczanom że wiec co dla nich dobre, czyli Solaris - wypróbowana marka, ładnie się prezentuję, elementy wewnątrz dobrze spasowane więc nic nie skrzypi na dziurze. A co do autobusów ze środków UE to miasto powinno decydować czy mają być wliczaną w średnią czy nie, ale w sumie jest zapis że nie bo mają obsługiwać tylko nowe linie.Daniel pisze:Niepokoją mnie 2 rzeczy w tym artykule, że MPK chce potraktować autobusy współfinansowane przez miasto i UE jako własną inwestycję i od tego czy wozy przyjdą w tym roku uzależnia swoje inwestycje. W mojej opinii dodatkowe miejskie wozy powinny być traktowane jako dodatek do tego do czego zobligowane jest MPK, a wszystko to dla dobra pasażerów. Druga rzecz, która mnie nie cieszy to fakt, że zarząd skłania się ku tańszym rozwiązaniom takim jak MAZ, na szczęście póki co MAZ nie posiada w swojej ofercie niskopodłogowych autobusów przegubowych, na nasze nieszczęście mają się takie pojawić.
Jak dla mnie Solaris poza dokaldnoscia wykonania i lepszymi metarialami uzytymi do tego ( cena w koncu skas sie bierze ) nie jest niczym szczegolnym. Do MANa czy Scanii mu troche brakuje.
Komentowanie tego artykulu jest jak narazie bezsensowne bo to co w mediach a to co zycie to 2 rozne sprawy.
Dopoki to o czym pisza nie stanie sie w czesci ( badz w calosci lub wcale ) faktem mozna sobie jedynie gdybac i snuc swoje teorie.
Wydaje mi sie ze z tymi autobusami za kase z Unii nie bedzie tak prosto jak sie wszystim wydaje ( dadza kase miastu , miasto kupi i da MPK ). Unia jak daje kase to musi byc na wstepie konkretny plan na co, po co, dlaczego, za ile, itd... nie dadza kasy od tak sobie miastu i robta z nia co chceta.
Komentowanie tego artykulu jest jak narazie bezsensowne bo to co w mediach a to co zycie to 2 rozne sprawy.
Dopoki to o czym pisza nie stanie sie w czesci ( badz w calosci lub wcale ) faktem mozna sobie jedynie gdybac i snuc swoje teorie.
Wydaje mi sie ze z tymi autobusami za kase z Unii nie bedzie tak prosto jak sie wszystim wydaje ( dadza kase miastu , miasto kupi i da MPK ). Unia jak daje kase to musi byc na wstepie konkretny plan na co, po co, dlaczego, za ile, itd... nie dadza kasy od tak sobie miastu i robta z nia co chceta.
powiedz czy zauważyłeś gdzieś na biletach logo MPK...biletami zajmuje sie ZTM i to do nich najpierw idzie kasa,póżniej MPK ma od ZTM-u pieniądze.kamilkw pisze:Autobusy za darmo to by chcieli ale biletów sprzedawać im się nie chce bo przecież są prywatną firmą i chcą za to dodatkowe pieniądze.To jak to w końcu jest bo ja już sie tutaj gubię.Zaczyna mnie mocno irytować ich mniemanie o sobie, że im to się wszystko należy.
- CKfan
- Ranga: Dyrektor budowy ;)
MPK nie może dostać gratis autobusów od miasta, bo jak sami stwierdzili są prywatną firmą. W grę może wchodzić jedynie przetarg, do którego może przystąpić również Veolia, Michalczewski, PKS, itd. Niech będzie sprawiedliwie. W Kielcach musi być jakaś konkurencja pod względem jakości usług. Może to zmobilizuje MPK do większej dbałości o tabor i o pasażerów.
Nawet jak te autobusy dostanie (odpukać) MPK, to będą one obsługiwać nowe linie na podstawie innej, osobnej umowy niż obecna. Dlatego nie można naliczać ich do średniej w obecnej umowie. MPK tak czy inaczej musi kupić w tym roku min. 10 sztuk nowych autobusów.
Jakakolwiek inna interpretacja jest jawnym naginaniem lub przekroczeniem prawa, a także działaniem na szkodę mieszkańców Kielc. Takie sytuacje powinny zainteresować NIK.
Nawet jak te autobusy dostanie (odpukać) MPK, to będą one obsługiwać nowe linie na podstawie innej, osobnej umowy niż obecna. Dlatego nie można naliczać ich do średniej w obecnej umowie. MPK tak czy inaczej musi kupić w tym roku min. 10 sztuk nowych autobusów.
Jakakolwiek inna interpretacja jest jawnym naginaniem lub przekroczeniem prawa, a także działaniem na szkodę mieszkańców Kielc. Takie sytuacje powinny zainteresować NIK.
Owszem. We wniosku o dofinansowanie należy więc zawrzeć to, że autobusy będą jeździć na nowych liniach na zlecenie ZTM, a zostaną wydzierżawione ajentowi żeby je obsługiwał. Miasto Kielce nadal zostanie właścicielem tych pojazdówUnia jak daje kase to musi byc na wstepie konkretny plan na co, po co, dlaczego, za ile, itd...
Sorry, takiego mamy prezydenta...
A obecna umowa przewiduje tylko +/- 10 %. Ile lini może się wtym zmieścić, dopóki nie będzie trzeba osobnej umowy? i jeśli teraz brakuje im taboru, jaki jest sens podpisywania z nimi nowej umowy, nawet z tymi unijnymi autobusami. W ogóle nie jestem takim gorącym zwolennikiem tych unijnych autobusów, jak już mają być, mogły być super-ekologiczne i tylko do obsługi centrum. te pieniądze można było wydac na co inniego niż autobus, macie pomysły?
Kielce mają się rozrastac i 30 autobusów i nowe linie nie wystarczy. Trezba sie liczyć z tym, że nawet jeśli MPK po tej umowie zatrzyma swoją pozycję, to jak bedą robic tak jak teraz całego rynku im się nie da, a i nie powinno. To byłby zbyt duży monopol IMO ;]
- kamilkw
- Ranga: Inspektor nadzoru ;)
To w takim razie niech sami sobie kupią autobusy zamiast liczyć na darowizny.Koniec tematuTOLEK pisze:powiedz czy zauważyłeś gdzieś na biletach logo MPK...biletami zajmuje sie ZTM i to do nich najpierw idzie kasa,póżniej MPK ma od ZTM-u pieniądze.kamilkw pisze:Autobusy za darmo to by chcieli ale biletów sprzedawać im się nie chce bo przecież są prywatną firmą i chcą za to dodatkowe pieniądze.To jak to w końcu jest bo ja już sie tutaj gubię.Zaczyna mnie mocno irytować ich mniemanie o sobie, że im to się wszystko należy.
pletwa
ZTM wyliczyl troche nizsza srednia niz Daniel (my 11,69 roku, a ZTM niecale 11). Sa swiadomi od dzis problemu i od poczatku roku MPK zaplaci 1000 zł kary za kazdy dzien, w ktorym srednia taboru bedzie wyzsza niz 10 lat. Jednak p. Woloch juz wyjasnil, ze to swiadome dzialanie, choc tylko on o tym wiedzial, bo bardziej oplacalo im sie wziac raz leasing w 2008, a raz w 2009 roku i zaplacic kary. Ekstra podejscie!
- CKfan
- Ranga: Dyrektor budowy ;)
Czyli Solarisy i MAZy będą z 2009 roku pewnie i jeszcze na nie poczekamy. Kary są śmieszne, ale mam nadzieję, że będą egzekwowane z całą surowością. I właśnie takim podejściem do pasażerów, MPK udowodniło, że nie zasługuje na prezent od miasta w postaci autobusów z UE.
Czyli w miesiąc, MPK zapłaci 30 000. A mogliby tą kasę przeznaczyć na wyświetlacze do MANów i przemalowanie części swojej floty
Czyli w miesiąc, MPK zapłaci 30 000. A mogliby tą kasę przeznaczyć na wyświetlacze do MANów i przemalowanie części swojej floty
Sorry, takiego mamy prezydenta...