Wszystko związane z działaniem komunikacji publicznej.
Moderatorzy: Nowak, Autor, sueno, Daniel, CKfan, AR
-
maark
a na podmiejskiej idzie odpoczac troche od korkow i nadrobic ewentualne przepaly z miejskich
Przepraszam ale wydawało mi się zę w pracy to się pracuje a odpoczywa to po jej zakończeniu albo podczas urlopu, a co do przepałów to nawet nie będę tego komentował.

-
ice
- Ranga: Dyrektor budowy ;)
leo pisze:to trzeba działać a nie narzekać stawiasz poprzeczkę wysoko to wybierz sie do mpk i powiedz im jak będzie dobrze co trzeba zmienić co poprawić działaj a stawiać poprzeczkę wysoko na forum i narzekać nic w tym kierunku nie robić to tak każdy potrafi a działać to tylko nieliczni
Za krótko żyjesz i zbyt mało wiesz (no offence).
-
Erotis
- Ranga: Kierownik budowy ;)
-
Kontakt:
Co do centrum, tam powinien być obowiązek wprowadzania tylko niskich nowych ąłdnych autobusów (po rewitalizacji centrum)
Po rewitalizacji centrum to już raczej wszystkie autobusy będą niskopodłogowe.
-
ice
- Ranga: Dyrektor budowy ;)
Zostaną jeszcze nieśmiertelne Ikarusy

-
leo
ice pisze:leo pisze:to trzeba działać a nie narzekać stawiasz poprzeczkę wysoko to wybierz sie do mpk i powiedz im jak będzie dobrze co trzeba zmienić co poprawić działaj a stawiać poprzeczkę wysoko na forum i narzekać nic w tym kierunku nie robić to tak każdy potrafi a działać to tylko nieliczni
Za krótko żyjesz i zbyt mało wiesz (no offence).
to dobrze ze ty długo żyjesz i wszystko wiesz na pewno jesteś ideałem i moim idolem
BĄDZMY LUDZMI
-
abaddon
autor: abaddon » 16 grudnia 2008, o 12:36
maark pisze: a na podmiejskiej idzie odpoczac troche od korkow i nadrobic ewentualne przepaly z miejskich
Przepraszam ale wydawało mi się zę w pracy to się pracuje a odpoczywa to po jej zakończeniu albo podczas urlopu, a co do przepałów to nawet nie będę tego komentował.

Jazda na podmiejskiej a odpoczynek po pracy albo na urlopie to 2 zasadniczo rozne kwestie. Napisalem ze odpoczac od korkow w centrum a nie polozyc sie na zielonej trawce gdzies poza miastem.
Na podmiejskiej praca prawie taka sama jak i na miejskiej albo i momentami gorsza... ale od korkow idzie czasami odpoczac.
I napisz prosze o przepalach... jestem bardzo ciekaw co masz ( jak sie domyslam po twojej wypowiedzi... ) madrego do powiedzenia w tym temacie.
-
maark
I napisz prosze o przepalach... jestem bardzo ciekaw co masz ( jak sie domyslam po twojej wypowiedzi... ) madrego do powiedzenia w tym temacie.
Może ty napisz co miałeś na myśli bo zarówno ja jak i większość użytkowników tego forum możemy sie tylko domyślać.
-
Kiecu
Erotis pisze:
Ale Ci co jeżdżą ponad 20 lat to kierowcy Perek obecnie najczęściej chyba, a skoro Peerki znikają no to przenoszą ich na to co najnowsze za lata pracy na złomach
Nie wszyscy gdy mają takie lata pracy muszą jeździć PR-ami .
-
abaddon
autor: abaddon » 16 grudnia 2008, o 13:54
a oczywiscie ze napisze ^^
wystarczy byc uzytkownikiem auta zeby wiedziec ze samochod czy to osobowy, czy ciezarowy czy tez autobus spala wiecej w miescie niz poza nim, dodatkowo stojac w korkach kilometry tez stoja a silnik paliwo spala.
wracajac do tematu autobusow oczywiscie normy jakie sa na liniach miejskich sa nieco wyzsze niz te na podmiejskich... mimo to na miejskiej o przepal nie trudno a wtedy na podmiejskich idzie go zniwelowac. ( sporo jescze zalezy od dnia, ilosci pasazerow, pogody i natezenia ruchu na ulicach )
przykladowo autobus xxx, ten sam kierowca, II zmiana takie same godziny pracy... 1szy dzien na miejskiej - przepal prawie 7 litrow, 2gi dzien na podmiejskiej oszczednosc 17 litrow. ( to sa faktyczne dane z jednego z autobusow )
Oczywiscie przecietny pasazer przypuszczam nawet nie wie ze cos takiego jak normy sa... i generalnie malo go to pewnie interesuje... chcial by jechac nowym i koniec... ale tak samo inni nie tylko ci z miasta.
Niby dlaczego zakladajac ze nowe wozy maja obslugiwac tylko linie miejskie... kierowcy z nich maja byc narazeni na opierdziel za ewentualne przepaly, tulanie sie non stop w korkach ( ktore pewnie w niedlugim czasie beda jeszcze wieksze za sprawa robot drogowych jakie sa planowane ) itd...
no i podejscie " Jestem z miasta to niech u mnie nowe wozy jezdza a tym na wsie stare dawac "... Rozumiem ze wizerunek miasta itd... sam w miescie mieszkam... ale mimo wszystko takie podejscie wg mnie jest nieco dyskryminujace dla ludzi spoza miasta. To tak jak by w szkole dawac ludzia ze wsi gorsze krzesla i lawki, w sklepie gorszy towar a w pracy gorsze warunki.
Jak sie nie myle to aktualnie jest 52 szt autobusow nieskopodlogowych 12m, z tymi co maja przyjsc bedzie ich ponad 70. Wystarczy zeby obsadzic spora czesc miejskich calodziennych + kilka podmiejskich ( oczywiscie przy zalozeniu ze dostana je ci kierowcy co cala zmiane jezdza a nie szczyty )...
Starsze Solarisy, MANy czy Neo sa tez ok... tylko fajnie by bylo jak by je z czasem przemalowali.
-
Mat
z tego co wiem to ostatnie sztuki Jelczy 120M dawali na przerywany (w szczyty) i ostatnio zakupione uzywane MANy ale tylko niektore jezdza w szczytach, co do nowych autobusów to raczej jestem pewien ze wszystkie pojdą na ciągły bo nikt o zdrowych zmyslach nie da nowego autobusu jednemu kierowcy zeby stal na zajezdni
-
Tam91
Rozszyfrujesz może skrót MPK? Podpowiem: Przedsiębiorstwo Komunikacji... jakie? tyle jeśli chodzi o dyskryminacje kogokolwiek
Jeśli chodzi o przepał to jakies bzdury piszesz, albo mają w MPK taki burdel, że sie w pale nie mieści... Twoim zdaniem normy spalania są przyporządkowane do kierowcy/autobusu a nie do linii na jakiej jeździ? Innymi słowy: Kierowca ma do dyspozycji określoną ilość paliwa i musi się zmieścić w limicie bez względu na to czy jest to trasa miejska czy podmiejska?
-
abaddon
autor: abaddon » 16 grudnia 2008, o 14:09
Tam91 pisze:Rozszyfrujesz może skrót MPK? Podpowiem: Przedsiębiorstwo Komunikacji... jakie? tyle jeśli chodzi o dyskryminacje kogokolwiek
o jakis ty "Yntelygentny" a ja myslalem ze to Morskie Przedsiebiorstwo Komunikacji. Miasto POWER! heheheee ^^
abaddon pisze:wracajac do tematu autobusow oczywiscie normy jakie sa na liniach miejskich sa nieco wyzsze niz te na podmiejskich...
Tam91 pisze:Jeśli chodzi o przepał to jakies bzdury piszesz, albo mają w MPK taki burdel, że sie w pale nie mieści... Twoim zdaniem normy spalania są przyporządkowane do kierowcy/autobusu a nie do linii na jakiej jeździ? Innymi słowy: Kierowca ma do dyspozycji określoną ilość paliwa i musi się zmieścić w limicie bez względu na to czy jest to trasa miejska czy podmiejska?
Proponuje zostac jeszcze troche w szkole i nauczyc sie czytac.
pozdrawiam.
-
Tam91
Napisałeś, że jeżeli kierowcy jeżdżą w korkach to mają większy przepał i są opie***lani za to.. inaczej niż jak to ująłem wyżej nie da sie wytłumaczyć...
-
tomascyzor
-
Kontakt:
autor: tomascyzor » 16 grudnia 2008, o 15:58
||| generacja urbino różni sie wszystkim i zewnętrznym wygądem począwszy od lamp ,po linie okien w środku nowe fotele ,kanty są bardziej zaokrąglone aha no i oczywiście tower jest taki jak w neoplanie tyle że nie tak bardzo pod skosem, no z deczka podobny do mazowskich i oczywiście silnik
-
Ziarek
- Ranga: Inspektor nadzoru ;)
A jaka tam solary??? Kiedy będą w Kielcach, bo się już nie mogę doczekać