Tabor MPK oraz KASP Kielce w sieci ZTM (#001-951)
Moderatorzy: Nowak, Autor, sueno, Daniel, CKfan, AR
A ja niebardzo rozumiem o co ten dym O_o.
Jest to wogole pojazd poza programem ( nie bylo chyba w planach na ten rok kupna przeguba ),
ZNS raczej nie bedzie seryjnie ich produkowac bo to byl ich pokaz, wiec chyba niema sie co martwic o nastepne sztuki.
( gdyby chcieli remontowac nasze autobusy i rejestrowac je jako nowe juz by to pewnie robili bo ten przegub nie jest pierwszym takim przypadkiem w Polsce ... troche firm tak robi )
ja rozumiem ze niektorzy sa "anty" na wsztstko co MPK robi , ze chcieli by tu drugi komunikacyjny Krakow albo Warszawe czy inne miasto z nowkami autobusami... ale tu sa Kielce !!!
Troche inne realia... przez lata byly, sa i pewnie beda inne.
Wiec patrzac z perspektywy naszego miasta, nie jest to moze swietny zakup ... ale nie jest tez taki zly. MAZ jest o 200 tys drozszy, to polowa ceny tego Jelcza a pewnie wytrzyma czasowo podobnie. Moglby sobie pojezdzic z rok moze 2 jak dla mnie.
Jasne !. Zgadzam sie z tym ze to woz ktory ma 12 lat w rzeczywistosci, i nawet jesli zostanie zarejestrowany jako 2008 to nie powinien sie wliczac do sredniej wieku ( mimo tego ze wekszosc jest w nim nowa ).
Jest to wogole pojazd poza programem ( nie bylo chyba w planach na ten rok kupna przeguba ),
ZNS raczej nie bedzie seryjnie ich produkowac bo to byl ich pokaz, wiec chyba niema sie co martwic o nastepne sztuki.
( gdyby chcieli remontowac nasze autobusy i rejestrowac je jako nowe juz by to pewnie robili bo ten przegub nie jest pierwszym takim przypadkiem w Polsce ... troche firm tak robi )
ja rozumiem ze niektorzy sa "anty" na wsztstko co MPK robi , ze chcieli by tu drugi komunikacyjny Krakow albo Warszawe czy inne miasto z nowkami autobusami... ale tu sa Kielce !!!
Troche inne realia... przez lata byly, sa i pewnie beda inne.
Wiec patrzac z perspektywy naszego miasta, nie jest to moze swietny zakup ... ale nie jest tez taki zly. MAZ jest o 200 tys drozszy, to polowa ceny tego Jelcza a pewnie wytrzyma czasowo podobnie. Moglby sobie pojezdzic z rok moze 2 jak dla mnie.
Jasne !. Zgadzam sie z tym ze to woz ktory ma 12 lat w rzeczywistosci, i nawet jesli zostanie zarejestrowany jako 2008 to nie powinien sie wliczac do sredniej wieku ( mimo tego ze wekszosc jest w nim nowa ).
-
Erotis
- Ranga: Kierownik budowy ;)
- Kontakt:
Podpisuję się pod powyższą wypowiedzią.
Nie można do wszystkiego podchodzić tak negatywnie. Nie możemy wymagać od MPK kupowania Citaro, bo niby za co? z nieba sobie wytrzasną pieniądze?
Ja tam się cieszę każdą malutką poprawą i jak przyjeżdżają nowe Solarisy to niech przyjadą nawet białe bez żadnego malowania, ale to Solarisy, a nie jeszcze się będę czepiać malowania.... Bez przesady...
Nie można do wszystkiego podchodzić tak negatywnie. Nie możemy wymagać od MPK kupowania Citaro, bo niby za co? z nieba sobie wytrzasną pieniądze?
Ja tam się cieszę każdą malutką poprawą i jak przyjeżdżają nowe Solarisy to niech przyjadą nawet białe bez żadnego malowania, ale to Solarisy, a nie jeszcze się będę czepiać malowania.... Bez przesady...
-
eM
- Ranga: Inspektor nadzoru ;)
Chodzi o zasady...
EDIT
Z drugiej strony jestem cholernie ciekaw jak on wygląda i ciekaw jestem czy jest częścią dealu dotyczącego 300 i 216, choć za 216 nie będę tęsknił, a jako przeguba wolałbym już Maza
EDIT
Z drugiej strony jestem cholernie ciekaw jak on wygląda i ciekaw jestem czy jest częścią dealu dotyczącego 300 i 216, choć za 216 nie będę tęsknił, a jako przeguba wolałbym już Maza
Ostatnio zmieniony 25 listopada 2008, o 20:00 przez eM, łącznie zmieniany 2 razy.
-
Erotis
- Ranga: Kierownik budowy ;)
- Kontakt:
Myślę że MPK już wie że w mieście jest wiele osób które zgłaszają do ZTM wszelkie nieprawidłowości i wątpie by ryzkowali taką inwestycję wiedząc że ZTM może w jakikolwiek sposób zablokować funkcjonowanie tego autobusu. Już raz popełnili błąd przy dwudrzwiowych Manach który dużo ich kosztował, myśle że nie popełniają go po raz drugi.
- kamilkw
- Ranga: Inspektor nadzoru ;)
Nie można robić żadnych wyjątków.KASP jest prywatną firmą i musi przestrzegać prawa.Tylko pracownikom wydaje się że moga robić wszystko a jak ktoś się postawi to oni zaczną protestować.Jak mają problemy z przestrzeganiem ustaleń przetargu niech oddadzą komunikację w Kielcach w ręce innej firmy.NIe jestem znawcą prawa ale jak od wszystkich się czegoś wymaga to czemu mamy robić jakieś wyjątki?
pletwa
zasady , zasady ... OK ...
Ale jak beda chcieli to chyba nie naruszajac warunkow umowy bedzie jezdzil...
O ile sie nie myle to taki woz mozna zarejestrowac z rocznikiem 2008 ( tak samo jak sporo firm robi np z H9 czy H10 ), umowa mowi o wieku pojazdu a nie o tym czy jest to pojazd po odbudowie. ( poprawcie mnie jesli sie myle w tej kwestii )
wiec teoretycznie wszystko bylo by zgodnie z umowa... bo praktycznie wiadomo ze to 12 letni woz a nie nowka.
gdyby chcieli robic takie numery na wieksza skale to pewnie juz by jezdzily jakies Jelcze albo inne wynalazki po odbdowie, a ten przegub to pokazowka ZNSu... do tego po dosc okazyjnej cenie wiec wydaje mi sie ze to jednorazowy zakup i chyba bardziej chodzilo o okazje niz odmladzanie sredniej wieku pojazdow... a jak wiadomo sa braki taborowe i co by niemowic by sie napewno przydal...
Ale jak beda chcieli to chyba nie naruszajac warunkow umowy bedzie jezdzil...
O ile sie nie myle to taki woz mozna zarejestrowac z rocznikiem 2008 ( tak samo jak sporo firm robi np z H9 czy H10 ), umowa mowi o wieku pojazdu a nie o tym czy jest to pojazd po odbudowie. ( poprawcie mnie jesli sie myle w tej kwestii )
wiec teoretycznie wszystko bylo by zgodnie z umowa... bo praktycznie wiadomo ze to 12 letni woz a nie nowka.
gdyby chcieli robic takie numery na wieksza skale to pewnie juz by jezdzily jakies Jelcze albo inne wynalazki po odbdowie, a ten przegub to pokazowka ZNSu... do tego po dosc okazyjnej cenie wiec wydaje mi sie ze to jednorazowy zakup i chyba bardziej chodzilo o okazje niz odmladzanie sredniej wieku pojazdow... a jak wiadomo sa braki taborowe i co by niemowic by sie napewno przydal...
- AR
- Ranga: Dyrektor budowy ;)
- Kontakt:
Sory, ale nie rozumiem takiego myslenia.Erotis pisze:Nie można do wszystkiego podchodzić tak negatywnie. Nie możemy wymagać od MPK kupowania Citaro, bo niby za co? z nieba sobie wytrzasną pieniądze?
Takie podejście jest dla mnie nie do przyjęcia.
Jeśli kupujesz napój to idziesz do sklepu z kubkiem?
Kupisz czekolade bez opakowania?
Zjesz pizze podaną na gazecie?
MPK wystartowalo w przetargu, zgodzilo sie na warunki, podpisalo umowę.
Teraz to ja, jako pasazer i mieszkaniec tego miasta wymagam.
Autobusy mają byc takie a nie inne.
Nie białe, tylko wg ustalonej kolorystyki, nie 12-letnie tylko max 5-letnie itp, itd.
Oby jak najmniej ludzi myślało takimi minimalistycznymi schematami.
Inaczej będziemy zacofani całe życie.
Wszystkim się podoba, a tobie się nie podoba
Idąc tym tokiem rozumowania można podchodzić do sprawy w ten sposób, że po co kupować nowe autobusy skoro stary Ikarus też mnie dowiezie w dane miejsce 
A teraz obiecane zdjęcie szpiegowskie ze Strefy 51

Panowie w garażu jak tylko zauważyli moje zainteresowanie nowym nabytkiem od razu zamknęli brame od garażu
A teraz obiecane zdjęcie szpiegowskie ze Strefy 51

Panowie w garażu jak tylko zauważyli moje zainteresowanie nowym nabytkiem od razu zamknęli brame od garażu