Tabor MPK oraz KASP Kielce w sieci ZTM (#001-951)

Wszystko związane z działaniem komunikacji publicznej.

Moderatorzy: Nowak, Autor, sueno, Daniel, CKfan, AR

Awatar użytkownika
abaddon

Post autor: abaddon » 25 listopada 2008, o 19:45

A ja niebardzo rozumiem o co ten dym O_o.
Jest to wogole pojazd poza programem ( nie bylo chyba w planach na ten rok kupna przeguba ),
ZNS raczej nie bedzie seryjnie ich produkowac bo to byl ich pokaz, wiec chyba niema sie co martwic o nastepne sztuki.
( gdyby chcieli remontowac nasze autobusy i rejestrowac je jako nowe juz by to pewnie robili bo ten przegub nie jest pierwszym takim przypadkiem w Polsce ... troche firm tak robi )

ja rozumiem ze niektorzy sa "anty" na wsztstko co MPK robi , ze chcieli by tu drugi komunikacyjny Krakow albo Warszawe czy inne miasto z nowkami autobusami... ale tu sa Kielce !!!
Troche inne realia... przez lata byly, sa i pewnie beda inne.

Wiec patrzac z perspektywy naszego miasta, nie jest to moze swietny zakup ... ale nie jest tez taki zly. MAZ jest o 200 tys drozszy, to polowa ceny tego Jelcza a pewnie wytrzyma czasowo podobnie. Moglby sobie pojezdzic z rok moze 2 jak dla mnie.

Jasne !. Zgadzam sie z tym ze to woz ktory ma 12 lat w rzeczywistosci, i nawet jesli zostanie zarejestrowany jako 2008 to nie powinien sie wliczac do sredniej wieku ( mimo tego ze wekszosc jest w nim nowa ).

Erotis
Ranga: Kierownik budowy ;)
Kontakt:

Post autor: Erotis » 25 listopada 2008, o 19:54

Podpisuję się pod powyższą wypowiedzią.

Nie można do wszystkiego podchodzić tak negatywnie. Nie możemy wymagać od MPK kupowania Citaro, bo niby za co? z nieba sobie wytrzasną pieniądze?
Ja tam się cieszę każdą malutką poprawą i jak przyjeżdżają nowe Solarisy to niech przyjadą nawet białe bez żadnego malowania, ale to Solarisy, a nie jeszcze się będę czepiać malowania.... Bez przesady...

eM
Ranga: Inspektor nadzoru ;)

Post autor: eM » 25 listopada 2008, o 19:55

Chodzi o zasady...
EDIT
Z drugiej strony jestem cholernie ciekaw jak on wygląda i ciekaw jestem czy jest częścią dealu dotyczącego 300 i 216, choć za 216 nie będę tęsknił, a jako przeguba wolałbym już Maza
Ostatnio zmieniony 25 listopada 2008, o 20:00 przez eM, łącznie zmieniany 2 razy.

Awatar użytkownika
AR
Ranga: Dyrektor budowy ;)
Kontakt:

Post autor: AR » 25 listopada 2008, o 19:56

Ja nie mam nic przeciwko temu Solcowi tylko on powinien byc kupiony albo w 2007 roku albo przez inną firmę z innego miasta.
Umowa z ZTM reguluje kwestię wieku autobusów.
Wszystkim się podoba, a tobie się nie podoba

pk5

Post autor: pk5 » 25 listopada 2008, o 19:57

Zasady zobowiazują:D

A na serio. Nie możan ust ępować. Bo nauczymy wszytskich, ze umowa nie am znaczenia tylko protekcje i nepotyzm.

Erotis
Kontakt:

Post autor: Erotis » 25 listopada 2008, o 19:58

Myślę że MPK już wie że w mieście jest wiele osób które zgłaszają do ZTM wszelkie nieprawidłowości i wątpie by ryzkowali taką inwestycję wiedząc że ZTM może w jakikolwiek sposób zablokować funkcjonowanie tego autobusu. Już raz popełnili błąd przy dwudrzwiowych Manach który dużo ich kosztował, myśle że nie popełniają go po raz drugi.

Awatar użytkownika
kamilkw

Post autor: kamilkw » 25 listopada 2008, o 20:03

Nie można robić żadnych wyjątków.KASP jest prywatną firmą i musi przestrzegać prawa.Tylko pracownikom wydaje się że moga robić wszystko a jak ktoś się postawi to oni zaczną protestować.Jak mają problemy z przestrzeganiem ustaleń przetargu niech oddadzą komunikację w Kielcach w ręce innej firmy.NIe jestem znawcą prawa ale jak od wszystkich się czegoś wymaga to czemu mamy robić jakieś wyjątki?
pletwa

Awatar użytkownika
abaddon

Post autor: abaddon » 25 listopada 2008, o 20:44

zasady , zasady ... OK ...
Ale jak beda chcieli to chyba nie naruszajac warunkow umowy bedzie jezdzil...

O ile sie nie myle to taki woz mozna zarejestrowac z rocznikiem 2008 ( tak samo jak sporo firm robi np z H9 czy H10 ), umowa mowi o wieku pojazdu a nie o tym czy jest to pojazd po odbudowie. ( poprawcie mnie jesli sie myle w tej kwestii )

wiec teoretycznie wszystko bylo by zgodnie z umowa... bo praktycznie wiadomo ze to 12 letni woz a nie nowka.

gdyby chcieli robic takie numery na wieksza skale to pewnie juz by jezdzily jakies Jelcze albo inne wynalazki po odbdowie, a ten przegub to pokazowka ZNSu... do tego po dosc okazyjnej cenie wiec wydaje mi sie ze to jednorazowy zakup i chyba bardziej chodzilo o okazje niz odmladzanie sredniej wieku pojazdow... a jak wiadomo sa braki taborowe i co by niemowic by sie napewno przydal...

Awatar użytkownika
CKfan

Post autor: CKfan » 25 listopada 2008, o 20:49

Od MPK trzeba wymagać tyle, ile wymagalibyśmy od Veolii. Nie ma żadych ustępstw. Chcieli spółkę pracowniczą, to niech ją mają, ale jakość usług nie może być gorsza niż w przypadku firmy, która miała ich kupić
Sorry, takiego mamy prezydenta...

Erotis
Kontakt:

Post autor: Erotis » 25 listopada 2008, o 20:56

Wymagania wymaganiami, ale prezydent miasta ładnie im wszystko ułatwił i myśle że będzie ułatwiał dalej byle tylko nie strajkowali. Niestety.

Awatar użytkownika
kamilkw

Post autor: kamilkw » 25 listopada 2008, o 21:17

Tak to jest jak takimi ważnymi spółkami rządzi Solidarnośc.
pletwa

Awatar użytkownika
CKfan

Post autor: CKfan » 25 listopada 2008, o 21:17

Trudno byłoby im znaleźć innego frajera który to kupi w tej cenie. Jeśli chodzi o wystartowanie w przetargu, to miałem na myśli żeby sami to zrobili, mając kilka nieużywanych autobusów, a jak nie sami, to np w konsorcjum z jakąś firmą z tamtejszego rynku
Sorry, takiego mamy prezydenta...

Awatar użytkownika
ice

Post autor: ice » 25 listopada 2008, o 21:18

Z tym autobusem jest tak jak z mięsem z Biedronki, które straciło ważność jednak namoczone w roztworze soli wygląda jak świeżutkie z przyklejoną nową datą. :?

Awatar użytkownika
AR
Kontakt:

Post autor: AR » 25 listopada 2008, o 22:20

Erotis pisze:Nie można do wszystkiego podchodzić tak negatywnie. Nie możemy wymagać od MPK kupowania Citaro, bo niby za co? z nieba sobie wytrzasną pieniądze?
Ja tam się cieszę każdą malutką poprawą i jak przyjeżdżają nowe Solarisy to niech przyjadą nawet białe bez żadnego malowania, ale to Solarisy, a nie jeszcze się będę czepiać malowania.... Bez przesady...
Sory, ale nie rozumiem takiego myslenia.
Takie podejście jest dla mnie nie do przyjęcia.
Jeśli kupujesz napój to idziesz do sklepu z kubkiem?
Kupisz czekolade bez opakowania?
Zjesz pizze podaną na gazecie?
MPK wystartowalo w przetargu, zgodzilo sie na warunki, podpisalo umowę.
Teraz to ja, jako pasazer i mieszkaniec tego miasta wymagam.
Autobusy mają byc takie a nie inne.
Nie białe, tylko wg ustalonej kolorystyki, nie 12-letnie tylko max 5-letnie itp, itd.
Oby jak najmniej ludzi myślało takimi minimalistycznymi schematami.
Inaczej będziemy zacofani całe życie.
Wszystkim się podoba, a tobie się nie podoba

Awatar użytkownika
ice

Post autor: ice » 25 listopada 2008, o 22:31

Idąc tym tokiem rozumowania można podchodzić do sprawy w ten sposób, że po co kupować nowe autobusy skoro stary Ikarus też mnie dowiezie w dane miejsce :)

A teraz obiecane zdjęcie szpiegowskie ze Strefy 51 :lol:

Obrazek

Panowie w garażu jak tylko zauważyli moje zainteresowanie nowym nabytkiem od razu zamknęli brame od garażu :)

ODPOWIEDZ