Kielce - Sygnalizacje świetlne

Ulice, mosty, inżynieria ruchu oraz uwagi i propozycje.

Moderatorzy: Nowak, Autor, sueno, Daniel, Sirek1, MeehoweCK, Masmix

Awatar użytkownika
Ja-ck

Post autor: Ja-ck » 10 listopada 2008, o 14:54

Chyba Zagórska nie Źródłowa ??
"Najważniejsze jest niewidoczne dla oczu"

michau

Post autor: michau » 10 listopada 2008, o 17:56

chyba napewno

Awatar użytkownika
Nowak
Ranga: Inspektor nadzoru ;)

Post autor: Nowak » 10 listopada 2008, o 23:20

Przedmiotem zamówienia jest wymiana(dostawa i montaŜ) 26 szt. sterowników na
drogach zarządzanych przez Miejski Zarząd Dróg w Kielcach wg zestawienia
(w dalszej części opisu - p.8 SOPZ) oraz instalacja systemu monitorowania
i zarządzania sygnalizacjami świetlnymi
:arrow: ftp://193.19.124.46/Sterowniki_II/Zalac ... wienia.pdf
( na końcu lista 26 skrzyzowań do modernizacji )

Awatar użytkownika
ice
Ranga: Dyrektor budowy ;)

Post autor: ice » 11 listopada 2008, o 16:19

Troche dziwi mnie ta lista bo na niej jest kilka wmiare nowych sygnalizacji.
Ciekawe czy pojawią sie ma którymś skrzyżowaniu osobne sygnalizatory dla każdego kierunku.
W końcu Ściegiennego/Posłowicka doczeka się sygnalizacji z prawdziwego zdarzenia.

Awatar użytkownika
sueno
Ranga: Dyrektor budowy ;)
Kontakt:

Post autor: sueno » 11 listopada 2008, o 18:52

Obrazek
AKTUALNOŚCI
10 listopada 2008 - 11:30
Kielce > Przebudują światła na kilkunastu skrzyżowaniach

Sygnalizacja świetlna na kilkunastu skrzyżowaniach w Kielcach zostanie zmodernizowana. Pojawią się strzałki, umożliwiające bezkolizyjny skręt w prawo czy w lewo. Przejazd przez miasto będzie bezpieczniejszy, ale potrwa dłużej.
Miejski Zarząd Dróg ogłosił przetarg na modernizację sygnalizacji świetlnej na kilkunastu skrzyżowaniach, prace mają się rozpocząć jeszcze w tym roku, jeśli uda się wybrać wykonawcę.

- Musimy sygnalizację przebudować, zobowiązują nas do tego zmienione przepisu. Trzeba zamontować zielone strzałki, umożliwiające bezpieczny, bezkolizyjny skręt w lewo czy prawo na skrzyżowaniu - informuje Piotr Wójcik, dyrektor Miejskiego Zarządu Dróg w Kielcach. - Na niektórych ulicach konieczne będzie przesunięcie krawężników, aby utworzyć pas zjazdu, umożliwiający bezpieczny skręt w prawo czy w lewo.

Przyznaje, że zmiany mogą zdenerwować niektórych kierowców i utrudnić szybkie poruszanie się po mieście. - Każda sygnalizacja świetlna, a do tego z bezkolizyjną możliwością skrętu, hamuje ruch i wydłuża czas przejazdu. Jednak mam nadzieję, że tak jak ja - wielu kierowców woli dłużej jechać, ale bezpiecznej. Trzeba będzie doliczyć do obecnego czasu podróży 2-3 minuty. Nic na to nie poradzimy, musimy dostosować sygnalizację do przepisów - informuje dyrektor.

W tym roku rozpocznie się przebudowa kilkunastu sygnalizacji, ale na tym nie koniec. W przyszłym roku zostanie ogłoszony następny przetarg.

ATA/

źródło: http://www.echodnia.eu/apps/pbcs.dll/ar ... /523336486
Najlepsza gra w sieci: http://www.reddragon.pl

"Są fachowcy i nie widzę potrzeby, żeby nauczyciel dyktował, jak ma się budować drogi" - autor znany :D

halny

Post autor: halny » 11 listopada 2008, o 19:41

Jakie dłużej :shock: ? Wystarczy teraz w godzinach szczytu postać na Skrzetkewskiej, gdzie 80% aut skręca w prawo a właściwie nie skęca :lol: , bo nie ma syrzałki w prawo, w Łódzką .Skrzyżownie nieprzejezdne na wprost czy też w lewo w kierunku Łódżi pomimo, że skręcając w prawo mamy trzy pasy ruchu. Jeśli tam pojawi się wreszcie prawoskręt to będzie wreszcie tam NORMALNIE !

Awatar użytkownika
kaggy

Post autor: kaggy » 11 listopada 2008, o 23:36

Nareszcie bezkolizyjne lewoskręty. Może skończy się kamikaze na kieleckich drogach oraz stanie na zielonym ponieważ kierowcy z poprzecznej drogi postanowili i tak wjechać mimo że widzieli, że nie zdążą opuścić skrzyżowania.

kon_rad

Post autor: kon_rad » 12 listopada 2008, o 09:32

Czyli sygnalizacja Łódzka/Olszewskiego nie będzie na razie przerabiana...

Awatar użytkownika
Jezpir

Post autor: Jezpir » 12 listopada 2008, o 13:59

halny pisze:Jakie dłużej :shock: ?
Będzie dłużej, bo zielona strzałka w prawo się zapali, jak zielone światło dla pieszych zmieni się na czerwone. Tak jak lewoskręt będzie zielony, jak z przeciwka jadący na wprost oraz piesi będą mieli czerwone światło.
Jeżpir

halny

Post autor: halny » 12 listopada 2008, o 22:06

Mie musisz mi tego wyjaśniać ,wiem o co chodzi :) A stałeś w godzinzch szczytu, żeby skręcić w prawo? Czasem trzeba kilka zmian świateł aby przejechać i to niezależnie w którym kierunku jedziesz.Gdyby była zmianam to skręcisz i na zielonym na wprost i na zielonej strzałce w prawo, Faza Łódzkiej może być długa a ten prawoskręt ma odrębny pas ruchu i będzie ok! Będzie szybciej :)

Awatar użytkownika
Jezpir

Post autor: Jezpir » 13 listopada 2008, o 11:34

Zapytałeś, wiec wyjaśniłem. Poza tym zwróć uwagę, że artykuł nie dotyczy tylko skrzyżowania Łódzkiej i Skrzetlewskiej i strzałki mają być nie "stałe", ale sterowane. Więc jak będzie zielone na wprost, to w prawo wcale nie musi się również świecić zielone, bo będzie kolidować z zielonym dla pieszych (czyli nigdzie nie pojedziesz). A takie kolizje mają być wyeliminowane zgodnie z przepisem, na który się powołują w artykule. Zobacz co jest na skrzyżowaniu Krakowskiej z Jagiellońską jadąc ul. Krakowską na Kraków - prawoskręt jest oddzielnie sterowany i okresowo ma inne światło niż na wprost.
PS. Stałem w korkach nie raz. Też mi się to niepodoba.
Jeżpir

Awatar użytkownika
Michał

Post autor: Michał » 13 listopada 2008, o 11:37

Hm, a jak są przyciski dla pieszych, to jak nikt nie idzie, może być dla samochodow jednoczesnie zielone na wprost i zielone w prawo... :]

Marcinus
Kontakt:

Post autor: Marcinus » 16 listopada 2008, o 22:26

B@rteK pisze:Sygnalizacja na Orkana, podobnie jak na Wrzosowej jest ustawiona tak, że gdy kierowca jedzie więcej niż 50km/h, to włącza się czerwone światło. Nie znam nikogo, komu podobałoby się to rozwiązanie :P
mnie się podoba, bo "nagradza" kierowców jadących przepisowo, jak prawo nakazuje :lol: ja tak jeżdżę, a i tak na Orkana zawsze mam czerwone i dopiero jak się zatrzymam i wrzycę spowrotem jedynkę, to zmienia się na zielone, chociaż pieszych i tak nie ma... A najbardziej wnerwia to, że po 23 na sporej części zkrzyżowań sygnlizacja jest wyłączana, tylko na Orkana twardo świeci czerwone...

MATeo

Post autor: MATeo » 18 listopada 2008, o 14:32

Marcinus pisze:
B@rteK pisze:... A najbardziej wnerwia to, że po 23 na sporej części zkrzyżowań sygnlizacja jest wyłączana, tylko na Orkana twardo świeci czerwone...
Nie tylko na Orkana, również Tarnowska/Wojska Polskiego zrozumiał bym to gdyby choć dla pieszych było zielone - a tu sygnalizatory pokazujączerwone dla pieszych i samochodów. I niestety sygnalizacja nie jest dostosowana do 50km/h tylko do 30 na Orkana i 40 na Tarnowskiej, albo zrobiono to celowo albo jakaś nadgorliwość. :evil:
Powiedzcie mi taka rzecz. Wymieniono sygnalizację na skrzyżowaniu Źródłowa/XI wieków i chyba zmienili czas trawania poszczególnych faz. Przy starej sygnalizacji startując na zielonym świetle przy bazarach (Tarnowska/Bohaterów W.) i jadąc równo, przepisowe 50km/h można było przejechać prosto, aż do Reala przez wszystkie "krzyżówki" na zielonym bez zatrzymywania się, niestety po wymianie sygnalizacji kilka razy złapalo mnie czerwone właśnie na skrzyżowaniu z XI wieków.

Awatar użytkownika
Nowak

Post autor: Nowak » 19 listopada 2008, o 21:12

Budowa sygnalizacji na skrzyżowaniu ul. Jagiellońskiej i Kołłątaja wraz z przebudową skrzyżowania LINK

ObrazekObrazekObrazekObrazek

ODPOWIEDZ