Kielce - Sygnalizacje świetlne
Moderatorzy: Nowak, Autor, sueno, Daniel, Sirek1, MeehoweCK, Masmix
- Nowak
- Ranga: Inspektor nadzoru ;)
Przedmiotem zamówienia jest wymiana(dostawa i montaŜ) 26 szt. sterowników na
drogach zarządzanych przez Miejski Zarząd Dróg w Kielcach wg zestawienia
(w dalszej części opisu - p.8 SOPZ) oraz instalacja systemu monitorowania
i zarządzania sygnalizacjami świetlnymi
ftp://193.19.124.46/Sterowniki_II/Zalac ... wienia.pdf
( na końcu lista 26 skrzyzowań do modernizacji )
drogach zarządzanych przez Miejski Zarząd Dróg w Kielcach wg zestawienia
(w dalszej części opisu - p.8 SOPZ) oraz instalacja systemu monitorowania
i zarządzania sygnalizacjami świetlnymi
( na końcu lista 26 skrzyzowań do modernizacji )
- sueno
- Ranga: Dyrektor budowy ;)
- Kontakt:

AKTUALNOŚCI
10 listopada 2008 - 11:30
Kielce > Przebudują światła na kilkunastu skrzyżowaniach
Sygnalizacja świetlna na kilkunastu skrzyżowaniach w Kielcach zostanie zmodernizowana. Pojawią się strzałki, umożliwiające bezkolizyjny skręt w prawo czy w lewo. Przejazd przez miasto będzie bezpieczniejszy, ale potrwa dłużej.
Miejski Zarząd Dróg ogłosił przetarg na modernizację sygnalizacji świetlnej na kilkunastu skrzyżowaniach, prace mają się rozpocząć jeszcze w tym roku, jeśli uda się wybrać wykonawcę.
- Musimy sygnalizację przebudować, zobowiązują nas do tego zmienione przepisu. Trzeba zamontować zielone strzałki, umożliwiające bezpieczny, bezkolizyjny skręt w lewo czy prawo na skrzyżowaniu - informuje Piotr Wójcik, dyrektor Miejskiego Zarządu Dróg w Kielcach. - Na niektórych ulicach konieczne będzie przesunięcie krawężników, aby utworzyć pas zjazdu, umożliwiający bezpieczny skręt w prawo czy w lewo.
Przyznaje, że zmiany mogą zdenerwować niektórych kierowców i utrudnić szybkie poruszanie się po mieście. - Każda sygnalizacja świetlna, a do tego z bezkolizyjną możliwością skrętu, hamuje ruch i wydłuża czas przejazdu. Jednak mam nadzieję, że tak jak ja - wielu kierowców woli dłużej jechać, ale bezpiecznej. Trzeba będzie doliczyć do obecnego czasu podróży 2-3 minuty. Nic na to nie poradzimy, musimy dostosować sygnalizację do przepisów - informuje dyrektor.
W tym roku rozpocznie się przebudowa kilkunastu sygnalizacji, ale na tym nie koniec. W przyszłym roku zostanie ogłoszony następny przetarg.
ATA/
źródło: http://www.echodnia.eu/apps/pbcs.dll/ar ... /523336486
Najlepsza gra w sieci: http://www.reddragon.pl
"Są fachowcy i nie widzę potrzeby, żeby nauczyciel dyktował, jak ma się budować drogi" - autor znany
"Są fachowcy i nie widzę potrzeby, żeby nauczyciel dyktował, jak ma się budować drogi" - autor znany
-
halny
Jakie dłużej
? Wystarczy teraz w godzinach szczytu postać na Skrzetkewskiej, gdzie 80% aut skręca w prawo a właściwie nie skęca
, bo nie ma syrzałki w prawo, w Łódzką .Skrzyżownie nieprzejezdne na wprost czy też w lewo w kierunku Łódżi pomimo, że skręcając w prawo mamy trzy pasy ruchu. Jeśli tam pojawi się wreszcie prawoskręt to będzie wreszcie tam NORMALNIE !
-
halny
Mie musisz mi tego wyjaśniać ,wiem o co chodzi
A stałeś w godzinzch szczytu, żeby skręcić w prawo? Czasem trzeba kilka zmian świateł aby przejechać i to niezależnie w którym kierunku jedziesz.Gdyby była zmianam to skręcisz i na zielonym na wprost i na zielonej strzałce w prawo, Faza Łódzkiej może być długa a ten prawoskręt ma odrębny pas ruchu i będzie ok! Będzie szybciej 
- Jezpir
Zapytałeś, wiec wyjaśniłem. Poza tym zwróć uwagę, że artykuł nie dotyczy tylko skrzyżowania Łódzkiej i Skrzetlewskiej i strzałki mają być nie "stałe", ale sterowane. Więc jak będzie zielone na wprost, to w prawo wcale nie musi się również świecić zielone, bo będzie kolidować z zielonym dla pieszych (czyli nigdzie nie pojedziesz). A takie kolizje mają być wyeliminowane zgodnie z przepisem, na który się powołują w artykule. Zobacz co jest na skrzyżowaniu Krakowskiej z Jagiellońską jadąc ul. Krakowską na Kraków - prawoskręt jest oddzielnie sterowany i okresowo ma inne światło niż na wprost.
PS. Stałem w korkach nie raz. Też mi się to niepodoba.
PS. Stałem w korkach nie raz. Też mi się to niepodoba.
Jeżpir
mnie się podoba, bo "nagradza" kierowców jadących przepisowo, jak prawo nakazujeB@rteK pisze:Sygnalizacja na Orkana, podobnie jak na Wrzosowej jest ustawiona tak, że gdy kierowca jedzie więcej niż 50km/h, to włącza się czerwone światło. Nie znam nikogo, komu podobałoby się to rozwiązanie
Nie tylko na Orkana, również Tarnowska/Wojska Polskiego zrozumiał bym to gdyby choć dla pieszych było zielone - a tu sygnalizatory pokazujączerwone dla pieszych i samochodów. I niestety sygnalizacja nie jest dostosowana do 50km/h tylko do 30 na Orkana i 40 na Tarnowskiej, albo zrobiono to celowo albo jakaś nadgorliwość.Marcinus pisze:B@rteK pisze:... A najbardziej wnerwia to, że po 23 na sporej części zkrzyżowań sygnlizacja jest wyłączana, tylko na Orkana twardo świeci czerwone...
Powiedzcie mi taka rzecz. Wymieniono sygnalizację na skrzyżowaniu Źródłowa/XI wieków i chyba zmienili czas trawania poszczególnych faz. Przy starej sygnalizacji startując na zielonym świetle przy bazarach (Tarnowska/Bohaterów W.) i jadąc równo, przepisowe 50km/h można było przejechać prosto, aż do Reala przez wszystkie "krzyżówki" na zielonym bez zatrzymywania się, niestety po wymianie sygnalizacji kilka razy złapalo mnie czerwone właśnie na skrzyżowaniu z XI wieków.