Przystanki

Wszystko związane z działaniem komunikacji publicznej.

Moderatorzy: Nowak, Autor, sueno, Daniel, CKfan, AR

Awatar użytkownika
Gandalf
Ranga: Kierownik budowy ;)

Post autor: Gandalf » 19 października 2008, o 22:14

Jako, że mam od niedawna okazję pomieszkiwać w Krakowie to podzielę się pewnymi spostrzeżeniami. Mianowicie codziennie niemal mam okazję korzystać z tamtejszego transporty zbiorowego i widziałem paręnaście tamtejszych przystanków. Wprawdzie były to przystanki znajdujące się głównie w centrum lub niedaleko centrum ale i tak jestem zaskoczony. Czyściutkie, niezdemolowane przystanki, niezamalowane rozkłady jazdy etc. Na paru wiatach przystankowych są wprawdzie lekko porysowane szyby ale i tak są to defekty mało widoczne. Jestem pod wrażeniem - tyle, że tak naprawdę nie wiem czy są to stare wiaty czy np. niedawno wymieniane. Jeśli stare - tym bardziej ogromny "szacun" za poradzenie sobie z chamstwem i wandalizmem.

BTW. Wydaje mi się, że w Krk wiaty są "chronione" przez bodajże Juwentus.

Awatar użytkownika
kamilkw
Ranga: Inspektor nadzoru ;)

Post autor: kamilkw » 20 października 2008, o 09:13

Autor pisze:Nie powinno, bo to nie jest ochrona stala, a cos w formie dozorowania przy okazji przejazdu. Mysle, ze zadna firma nie stanelaby do przetargu, gdyby byli obciazeni kosztami za zniszczenie.
To może do nastepnęgo przetargu zgłosi sie całe nasze forum.Praca lekka a troche kasy sie przyda :) Wydrukujemy tylko naklejki obiekt chroniony i po robocie :)
pletwa

jasiek

Post autor: jasiek » 20 października 2008, o 10:34

tomascyzor pisze:justus chroni w tedy kiedy widzi a kiedy nic sie nie dzieje idą na tzw piwo :/
Znalem kiedys ekipe jezdzaca w jednej z kieleckich firm ochroniarskich. Czesto pili wodke i jezdzili na bani, gdy dostawali zgloszenie wyjezdzali 10min pozniej. Dla mnie to taka ochrona jest tylko po to aby powiesic sobie tabliczke "obiekt chroniony" i miec nadzieje, ze to odstraszy potencjalnych zlodziei. To tak jak z trzymaniem samochodu na parkingu strzezonym. Auto trzemam tam tylko dlatego zeby nikt mi nie obil czy nie urwal lusterka. Jak ktos go bedzie chcial ukrasc to nie bedzie mial problemu. Ciecie (bo inaczej nie mozna ich nazwac) czesto sa nawaleni, a w nocy spia zamiast pilnowac.

Awatar użytkownika
AR
Ranga: Dyrektor budowy ;)
Kontakt:

Post autor: AR » 30 października 2008, o 21:06

...a w Warszawie pojawiły się nowe przystanki w kolorze... srebrnym :) takim o jakim pisaliśmy na forum.
są bardzo ładne, mają czerwone wstawki.
kieleckie MZD powinno wybrać się na wycieczkę do W-wy aby zobaczyć jak powinny wyglądać przystanki.
tym naszym niczego by nie brakowało gdyby były właśnie w takiej kolorystyce jak warszawskie.
Wszystkim się podoba, a tobie się nie podoba

Awatar użytkownika
krzysiu1493

Post autor: krzysiu1493 » 30 października 2008, o 21:53

A gdyby były w kolorze np. Automatów Biletowych? Lub chociaż żółto-czerwone?

Awatar użytkownika
AR
Kontakt:

Post autor: AR » 30 października 2008, o 21:56

automaty maja kolor ZTMu.
czwrwono-żółte oczywiscie jak najbardziej mogłyby byc wg mnie :).

Ziarek

Post autor: Ziarek » 30 października 2008, o 22:40

Popieram to co mówi AR może kolory żółto-niebieski są ładne ale to barwy ZTM a co on do tego ma, tu to powinny być właśnie barwy miejskie (przypadku tych co mamy wiat) a jak by były takie bardziej eleganckie, można tak to ująć to srebrno-żółte czy srebrno-czerwone.

Awatar użytkownika
ice

Post autor: ice » 30 października 2008, o 22:41

Przystanki koloru szarego/stalowego wyglądają bardzo elegancko.

Czy przystanek na ul. Paderewskiego obok dawnej Wiedeńskiej nie zostanie wymieniony :?:
Przystanki miały być wymieniane przy reprezentacyjnych ulicach :?

Awatar użytkownika
Autor
Site Admin
Kontakt:

Post autor: Autor » 30 października 2008, o 23:10

Przystanki sa bardzo ladne, jednak dla mnie jest takie "ale", ze dwa lata temu konkursie architektonicznym ratusz wybral model warszawskich przystankow, bardzo ciekawy.

Obrazek

Ziarek

Post autor: Ziarek » 30 października 2008, o 23:28

Warszawie stawianiem wiat zajmuje się ZTM, może jak u nas by też tym zajmował się były by lepsze ale ze zajmuje się MZD to mamy to co mamy :?

Awatar użytkownika
Autor
Site Admin
Kontakt:

Post autor: Autor » 30 października 2008, o 23:30

Mysle, ze u nas podzial nie jest zly. Brakuje po prostu kogos z glowa w tym temacie i poczuciem estetyki, a moze najwazniejsze - z branzowa wiedza.

Awatar użytkownika
Masmix

Post autor: Masmix » 2 listopada 2008, o 09:38

Wiadomo coś na temat tabliczek z nazwami przestanków? Będą montowane na nowych wiatach? Ktoś już o to pytał..

Awatar użytkownika
AR
Kontakt:

Post autor: AR » 2 listopada 2008, o 09:46

Nie rozumiem dlaczego MZD nie usuwa napisów flamastrowych i sprayowych oraz ogłoszeń z przystanków.
To powinno robić się na bieżąco.

Awatar użytkownika
tester19

Post autor: tester19 » 2 listopada 2008, o 16:57

Jeśli chodzi o ogłoszenia to ja zrywam ze swojego przystanka jak takie są :lol: porządek musi byc na moim przystanku :lol: :lol: :lol:

Awatar użytkownika
Ahmed

Post autor: Ahmed » 2 listopada 2008, o 18:23

co do ogłoszeń na przystankach, przecież najczęściej jest tam i numer telefonu i adres ogłoszeniodawcy - wezwać do posprzątanie - nie posprząta wystawić rachunek za usługę - gwarantuję że po kilku tygodniach nikt się nie odważy kleić - "sprzedam wersalkę mało używaną.."
Mój kraj Polska, moja Ojczyzna Świętokrzyskie, mój Dom Kielce

ODPOWIEDZ