Kielce - infrastruktura rowerowa

Ulice, mosty, inżynieria ruchu oraz uwagi i propozycje.

Moderatorzy: Nowak, Autor, sueno, Daniel, Sirek1, MeehoweCK, Masmix

Awatar użytkownika
Ja-ck

Post autor: Ja-ck » 29 października 2008, o 23:21

Na szczęście nie jeżdze samochodem: raz dlatego, że nie istnieje aktualnie dla mnie samochód( musi być ekologiczny, najlepiej na baterie słoneczne lub wodór wytwarzany w elektrowni domowej poprzez rozszczepienie wody; musi mieć szklany dach :D )
dwa, że nie uważam się za dobrego kierowce i nie chce denerwować innych; ale jak uczyłem się jeździć to nie przekraczałem 40 w terenie zabudowanym.
I w ogole uważam, że jazda samochodem jest strasznie nieekonomiczna. Dużo taniej wychodzi jazda rowerem i komunikacją miejską. Niestety w naszych czasach konsumpcji liczy się wygoda i czas, wszyscy gdzieś się spieszą; a czasami tak fajnie jest się przejść, zwolnić czas, przyjrzeć się otaczającemu nas światu, wtedy można dostrzec rzeczy o których nawet się filozofą nie śniło :wink: ... znowu odpływam.

Oczywiście zgadzam się z tym, że przejście pod Ogrodową było by super rozwiązaniem.
Nie zgadzam się natomiast, że przejście ścieżką rowerową pod ulicą Ogrodową jest bezpieczniejsze niż pasami na górze, ponieważ:
- rowerzysta zjeżdzający do tunelu jest rozpędzony i nie przygotowany na ewentualność ludzi na swojej drodze. Domyślam się także (bo jeszcze tego doświadczalnie nie sprawdziłem), że może pojawić się problem z wyhamowaniem przed taką przeszkodą ze względu na możliwość wpadnięcia w poślizg.
- natomiast przejście pasami jest bezpieczniejsze, ponieważ jest to przejście dla pieszych, czyli kierowca jest zobowiązany do przepuszczenia pieszych

Nie uważam też że tej 50 nie wolno przekroczyć o pare kilometrów, problemem jest, np. ten facet który dziś wyjeżdzał z pod mojego bloku zachowując się jak na torze wyścigowym. A jeśli przepisy są złe, to trzeba je zmienić, od tego mamy posłów. Wiadomo samemu ciężko coś zdziałać, ale jedna z idei Obiadów Czwartkowych mówi - jeśli można coś zminić na lepsze, to zbierzmy się i zróbmy to.
"Najważniejsze jest niewidoczne dla oczu"

Awatar użytkownika
kamilkw
Ranga: Inspektor nadzoru ;)

Post autor: kamilkw » 30 października 2008, o 13:14

Dzisiaj przecgodziłem przez nowo budowaną ścieżke rowerową na stoku i jestem bardzo pozytywnie zaskoczony.Scieżka składa sie z 2 częsci.W cześci dla pieszych jest zwykła kostka a w części dla rowerzystów jest kostka bezfazowa :) a jednak można.
pletwa

Awatar użytkownika
Michał

Post autor: Michał » 30 października 2008, o 14:15

Szkoda tylko, że już nie chciało im się równo wydzielić części dla rowerzystów i dla pieszych, tylko się zazębia kostka czerwona z szarą...

Awatar użytkownika
Daniel
Ranga: Dyrektor budowy ;)
Kontakt:

Post autor: Daniel » 30 października 2008, o 14:20

Ja bym mimo dwóch kolorów pomalował poziome linie wydzielające drogę rowerową.

Awatar użytkownika
ice

Post autor: ice » 30 października 2008, o 14:31

...i znaki poziome z namalowanym rowerem, bo wsumie sam już nie wiem który kolor to ścieżka rowerowa, szczególnie na skrzyżowaniu Pawiej z Łódzką :?

Awatar użytkownika
Michał

Post autor: Michał » 30 października 2008, o 14:42

Daniel pisze:Ja bym mimo dwóch kolorów pomalował poziome linie wydzielające drogę rowerową.
o w sumie to dobry pomysł na zasłonięcie tych brzydko zazębiających się kostek :)

Awatar użytkownika
michal_ck

Post autor: michal_ck » 30 października 2008, o 19:05

kamilkw pisze:Dzisiaj przecgodziłem przez nowo budowaną ścieżke rowerową na stoku
Na os. Na Stoku??? To już ją budują? Dobrze zrozumiałem?

Awatar użytkownika
kamilkw

Post autor: kamilkw » 30 października 2008, o 20:24

Mało że budują ale wygląda na to że są już w połowie :)
pletwa

rzeczownik

Post autor: rzeczownik » 30 października 2008, o 21:42

Kolejna ścieżka znikąd donikąd. :?

Awatar użytkownika
sueno
Kontakt:

Post autor: sueno » 30 października 2008, o 21:50

rzeczownik: Ja jestem zdania że to lepsze niż miałaby w ogóle nie powstać. W końcu one kiedyś połączą się ze sobą ;)
Najlepsza gra w sieci: http://www.reddragon.pl

"Są fachowcy i nie widzę potrzeby, żeby nauczyciel dyktował, jak ma się budować drogi" - autor znany :D

Awatar użytkownika
Maniax

Post autor: Maniax » 30 października 2008, o 22:07

Ja zauważyłem że malują trasę rowerową na stadionie. Z tych szerokich asfaltowych alejek biegnących od skrzyzowania Marmurowej z Al. Legionów gdzie kończyła sie trasa rowerowa łącząca Zalew ze Stadionem, wydzielili pas dla rowerów i codziennie domalowują fragmenty prowadząc tą trasę w kierunku starego stadionu Korony na Szczepaniaka. Obecnie trasa rowerowa sięga do tego parkingu przy Stadionie Budowalnych na wprost bloków wojskowych przy Szczepaniaka. Ciekaw jestem czy tam ta trasa ma się zakonczyc czy poprowadzą ją dalej gdzies może az pod Lesny Dwór?!

Słuchajcie co do [ieszych bezkarnie spacerujacych sobie po trasie rowerowej to trzeba ich upominac. Ludzie w Polsce nie zdają sobie sprwy z tego co robią i wydaje im się ze wszystkie chodniki należą do nich. Strasznie mnie to wkurza. Czasem ze słosci mam ochote rozjechac taką wstretną babe zasłąniającą swoim dupskiem połowe trasy...

od moderatora (sueno): Edytuj posty a nie pisz 2 postów z rzędu...
Lokalny patriota

Awatar użytkownika
Tomasso
Ranga: Kierownik budowy ;)
Kontakt:

Post autor: Tomasso » 31 października 2008, o 09:11

Można mapkę poprosić z tą ścieżką na Stoku?
A co do szwendających sie pieszych po ścieżce rowerowej to ja mam taki brutalny sposób. Podjeżdżam blisko i dzwonie znienacka. Mam kumpla co ma taki klakson jak na okrętach, podpięty do kompresora......ludzie mało zawału nie dostają :)

Awatar użytkownika
tom
Kontakt:

Post autor: tom » 31 października 2008, o 11:47

Maniax pisze:Ja zauważyłem że malują trasę rowerową na stadionie. Z tych szerokich asfaltowych alejek biegnących od skrzyzowania Marmurowej z Al. Legionów gdzie kończyła sie trasa rowerowa łącząca Zalew ze Stadionem, wydzielili pas dla rowerów i codziennie domalowują fragmenty prowadząc tą trasę w kierunku starego stadionu Korony na Szczepaniaka. Obecnie trasa rowerowa sięga do tego parkingu przy Stadionie Budowalnych na wprost bloków wojskowych przy Szczepaniaka. Ciekaw jestem czy tam ta trasa ma się zakonczyc czy poprowadzą ją dalej gdzies może az pod Lesny Dwór?!
Pisałem o tym kilka miesięcy temu w dziale "Przebieg nowych tras rowerowych: :arrow: http://inwestycje.jupiter.superhost.pl/ ... php?t=1523
tom pisze:Przedłużenie obecnej ścieżki, która kończy się przy Al. Legionów na skrzyżowaniu z Husarską do hali przy Bocznej. Praktycznie jest to ścieżka rowerowa, ale nieoznakowana. Asfaltowa aleja jest bardzo szeroka i spokojnie na jej połowie lub nawet większej części można wymalować pas dla rowerzystów. Niepotrzebne są żadne remonty nawierzchni, bo jest ona w stanie zadowalającym. Należy także zrobić przejazd dla rowerzystów na Husarskiej, który połączy ścieżki. To może stanowić problem ze względu na spory ruch tą ulicą.
Wreszcie poszli po rozum do głowy, bo oto w prosty sposób przybyło kolejnych metrów oznakowanej ścieżki rowerowej :).
Komisja Rewizyjna czuwa!

Awatar użytkownika
Ja-ck

Post autor: Ja-ck » 31 października 2008, o 14:21

Rozumiem, że decydują znaki pionowe:
ObrazekObrazek

No i przejazd pod Ogrodową nadal zamknięty.

Na ścieżce rowerowej przy Popiłeuszki-> Tarnowska, na skrzyżowaniu z Wapiennikową to co zrobili to tragedia, tam się nie da normalnie przejeżdzać.
Zjazd ze ścieżki na ulice w niektórych miejscach to ma ponad 15cm, powinny być zrobione delikatne zjazdy.
Przpomina mi się taka akcja w Łodzi- Inicjatywa Obywatelska, że mieszkańcy sami zrobili na ścieżce rowerowej takie delikatne zjazdy, gdzieś to było na inwestycjach, ale nie pamiętam gdzie.
"Najważniejsze jest niewidoczne dla oczu"

Awatar użytkownika
AR
Kontakt:

Post autor: AR » 31 października 2008, o 14:40

Znak to chyba standard - umowny :)

Już widzę jak Inicjatywa Obywatelska zrobiła super zjazd - górka z cementu.
Wszystkim się podoba, a tobie się nie podoba

ODPOWIEDZ