Tabor MPK oraz KASP Kielce w sieci ZTM (#001-951)

Wszystko związane z działaniem komunikacji publicznej.

Moderatorzy: Nowak, Autor, sueno, Daniel, CKfan, AR

pk5
Ranga: Inspektor nadzoru ;)

Post autor: pk5 » 3 czerwca 2008, o 16:52

tak ale to Irisbus z PKS Bydgoszcz :)

kiedy mozna sie będzie nim przejechać? bo na zdjęciacjh z phototrans srodek wygląda okropnie..a tył.. prawie nic szyby.. :O

a wozów z ForBusa jak nie była tak nie ma...

BKV

Post autor: BKV » 3 czerwca 2008, o 17:09

AR pisze:
Daniel pisze:Na trzy tygodniowe testy przyjechał do Kielc Irisbus Citelis 12M. Tylko nie to - mam nadzieję że testy nie wróżą zakupu pojazdów właśnie tej marki.
Hmm... ja tam wole 100 razy od LAZów. Lion'sów sie nie spodziewałem, w ogóle żadnego testera się nie spodziewałem...
Taka informacja mówi przynajmniej o tym że LAZy nie spełniły oczekiwań KASP/MPK.
No i długie te testy - trzy tygodnie.
Mam dumke ze Kielce kupi LAZy.... :wink:

Awatar użytkownika
Daniel
Ranga: Dyrektor budowy ;)
Kontakt:

Post autor: Daniel » 3 czerwca 2008, o 17:10

Ja też :P

Awatar użytkownika
Nowak

Post autor: Nowak » 3 czerwca 2008, o 18:19

Co wiesz Daniel o Citelisach ze nie widzial bys ich w CK :?: :?: W Krk ostatnio "wszedł" Mobilis i wozi pasazerow na kilku liniach i właśnie czeka na rejestracje kilku Citelisów do obslugi linii m.in. do Wieliczki. Pojawia sie, przejade sie nimi i ocenie ala laik :)

Awatar użytkownika
Daniel
Kontakt:

Post autor: Daniel » 3 czerwca 2008, o 19:03

Ciasne, telepliwe wnętrze, mam wrażenie, że zbyt plastikowe, a latem strasznie duszne. Mała liczba miejsc siedzących bezpośrednio na niskiej podłodze. W objechanym przezemnie słupskim egzemplarzu skrzypiał przegub. Przyklęk chyba nie jest standardowym wyposażeniem, bo słupskie i cześć wałbrzyskich jest go pozbawiona.
Z komentarzy pod zdjęciami na TWB dowiedziałem się, że aby otworzyć drzwi należy najpierw załączyć hamulec przystankowy gdzie od 20 lat u renomowanych producentów otwarcie drzwi powodowało automatyczne włączenie wspomnianego hamulca; w wozach wyposażonych w przyklęk obniżanie prawej strony wozu możliwe jest tylko przy zamkniętych drzwiach, po zamknięciu drzwi pojazd nie podnosi się automatycznie.

Dotychczas tylko Wałbrzych zdecydował się na zakup kolejnej serii wozów. Zrezygnowały z niego Bydgoszcz oraz Lubin.

Zarówno w przypadku Bydgoszczy jak i Krakowa (Mobilis) Irisbus miał duży poślizg w dostarczenie wozów.

eM

Post autor: eM » 3 czerwca 2008, o 20:19

Atak wandali na zajezdnię autobusową

Marcin Sztandera
2008-06-03, ostatnia aktualizacja 2008-06-03 19:52

Kilka tysięcy złotych będzie kosztowało MPK usunięcie graffiti z dwóch autobusów. Wandale wdarli się na teren zajezdni na Pakoszu.
Oba autobusy stały na Pakoszu. Sprawcy zniszczyli je podczas weekendu. Do jednego z ikarusów włamali się i pomalowali szyby od wewnątrz. - To bardzo rozległy teren, który trudno upilnować. A wandal był wyjątkowo złośliwy. Pomalował autobus, który niedawno odnowiono, a nie sąsiedni, który czeka na remont - mówi Zbigniew Śledź, dyrektor ds. techniczno-eksploatacyjnych MPK.

Ile będzie kosztowało usunięcie napisów, na razie nie wiadomo. - Na pewno nie będzie tanie, szczególnie w przypadku samochodu, który ma już nowe, miejskie malowanie - podkreśla Śledź. Przyznaje, że tak pomalowane autobusy w ogóle nie powinny wyjechać z zajezdni. - Niestety, nie mieliśmy samochodów przegubowych na wymianę. Musieliśmy wysłać te pomazane. Ale w najbliższych dniach zaczniemy usuwać graffiti - zapewnia.

Zgodnie z umową pomiędzy MPK i Zarządem Transportu Miejskiego po mieście nie powinny jeździć samochody, które np. są brudne. Jeżeli taki autobus wyjedzie, miejski przewoźnik może dostać karę. - Wiedziałem, że takie ikarusy wyjadą na miasto, zgodziliśmy się na to warunkowo - mówi Zbigniew Michnicki z ZTM.

To nie pierwszy atak grafficiarzy na MPK. Kilka tygodni temu ktoś pomalował dwudrzwiowego MAN- a, który w zajezdni przy ul. Jagiellońskiej czeka na sprzedaż.

Źródło: Gazeta Wyborcza Kielce

:arrow: http://miasta.gazeta.pl/kielce/1,35255, ... usowa.html

Erotis
Ranga: Kierownik budowy ;)
Kontakt:

Post autor: Erotis » 3 czerwca 2008, o 20:24

omalował autobus, który niedawno odnowiono, a nie sąsiedni, który czeka na remont - mówi Zbigniew Śledź, dyrektor ds. techniczno-eksploatacyjnych MPK.
Nie sądzę żeby taki wandal interesował się komunikacją miejską by wiedzieć który autobus jest odnowiony a który nie:P Poza tym im większe zniszczenia tym większa frajda przecież o to chodzi.

A w sumie mogli by pomalowac jakieś Solarisy przynajmniej może by je wreszcie pomalowali w miejskie barwy...

Mat

Post autor: Mat » 3 czerwca 2008, o 20:38

Erotis pisze:A w sumie mogli by pomalowac jakieś Solarisy przynajmniej może by je wreszcie pomalowali w miejskie barwy...
lepiej nie krakac bo sie jeszcze wykracze (oby ci wandale nie czytali tego forum) :)

Awatar użytkownika
CKfan

Post autor: CKfan » 3 czerwca 2008, o 21:23

To bardzo rozległy teren, który trudno upilnować.
Wkrótce już nie będą musieli go wcale pilnować, do końca czerwca MPK musi się wynieść z Pakosza
Sorry, takiego mamy prezydenta...

Awatar użytkownika
ice

Post autor: ice » 3 czerwca 2008, o 21:28

B@rteK pisze:
To bardzo rozległy teren, który trudno upilnować.
Wkrótce już nie będą musieli go wcale pilnować, do końca czerwca MPK musi się wynieść z Pakosza
Dzisiaj zauwazylem, ze wyburzaja budynek, ktory stal na srodku placu na zajezdni przy Jagiellonskiej.
EOT

Patol
Kontakt:

Post autor: Patol » 3 czerwca 2008, o 21:33

ice pisze: Dzisiaj zauwazylem, ze wyburzaja budynek, ktory stal na srodku placu na zajezdni przy Jagiellonskiej.
EOT
Tak kotłownie,
i po krzyku , #229 również już jezdzi czysty :wink:

Awatar użytkownika
MAŁY

Post autor: MAŁY » 3 czerwca 2008, o 21:33

M@rcin pisze: Zgodnie z umową pomiędzy MPK i Zarządem Transportu Miejskiego po mieście nie powinny jeździć samochody, które np. są brudne. Jeżeli taki autobus wyjedzie, miejski przewoźnik może dostać karę. - Wiedziałem, że takie ikarusy wyjadą na miasto, zgodziliśmy się na to warunkowo - mówi Zbigniew Michnicki z ZTM.
I o to kolejny przykład ulegania!
Kielce- Tu jest moje miejsce! Tu sie urodziłem i tu zakończyć żywot swój pragnę!
Obrazek

Awatar użytkownika
barteqck

Post autor: barteqck » 3 czerwca 2008, o 22:13

mlodass pisze:widzieliście. dla mnie rewelacja.

Obrazek
Mam pytanie czy to zdjęcie jest twojego autorstwa? Jeśli tak to inforuje Cię że zostało ono uzyte w artykule Gazety Wyborczej - Kielce

Link: http://miasta.gazeta.pl/kielce/1,35255, ... o_MPK.html

Nowy rozkład jazdy autobusów kieleckiego MPK
Tylu zmian w kursowaniu kieleckich autobusów nie było od dawna. Jutro do "Gazety" dołączymy rozkład jazdy komunikacji miejskiej.

Zaczęło się w kwietniu od uruchomienia dwóch nowych linii - autobusy nr 50 i 51 dowożą pasażerów do Świętokrzyskiego Centrum Onkologii. Później stopniowo udoskonalono rozkłady kilkunastu linii, które jeździły przez centrum. - Staraliśmy się uwzględnić korki, które w różnych porach dnia tworzą się w mieście i opóźniają przejazdy - tłumaczy Zbigniew Michnicki z Zarządu Transportu Miejskiego. Kolejne zmiany naniesiono po prośbach pracowników firm mających swe siedziby w rejonie Chemaru. Dlatego autobusy uruchomionej w ubiegłym tygodniu linii nr 52 kursują na trasie Bukówka - ul. Batalionów Chłopskich. - To prawdopodobnie ostatnia tak duża zmiana w tym roku - mówi Michnicki.

W planach jest jeszcze m.in. wyznaczenie przystanku przed wejściem na Cmentarz Stary oraz korekta rozkładu jazdy linii nr 27 i 29.

Źródło: Gazeta Wyborcza Kielce
;)

Awatar użytkownika
Autor
Site Admin
Kontakt:

Post autor: Autor » 3 czerwca 2008, o 22:34

Zdjecie zostalo uzyte na podstawie obecnosci w KPK.

qbasck

Post autor: qbasck » 3 czerwca 2008, o 22:49

Z grzeczności mogliby napisać skąd mają

ODPOWIEDZ