Tabor MPK oraz KASP Kielce w sieci ZTM (#001-951)

Wszystko związane z działaniem komunikacji publicznej.

Moderatorzy: Nowak, Autor, sueno, Daniel, CKfan, AR

eM
Ranga: Inspektor nadzoru ;)

Post autor: eM » 14 lutego 2008, o 10:27

Co dalej z MPK?
Kielecka Rada Miasta zdecyduje o rozpoczęciu rozmów w sprawie zbycia większościowego pakietu udziałów Miejskiego Przedsiębiorstwa Komunikacji w Kielcach. Sprzedaż akcji będzie realizacją porozumienia zawartego pod koniec sierpnia ubiegłego roku, który poprzedził kilkunastodniowy strajk załogi.
Ustalono min. że załoga powoła spółkę pracowniczą, która odkupi część udziałów w MPK i będzie świadczyć usługi przewozowe dla mieszkańców. Pracownicy będą mogli kupić co najmniej 51% i nie więcej niż 85% udziałów spółki. Radni wszystkich klubów poza przedstawicielami LiD-u będą głosować za przyjęciem uchwały.
Wątpliwości radnych opozycji dotyczą m.in. kwoty, za ile miałyby być zbyte akcje spółki - powiedział na naszej antenie lewicowy radny Robert Siejka.
Zdaniem Tomasza Boguckiego z Porozumienia Samorządowego każdy z radnych ma możliwość sprawdzenia.
To będą trudne negocjacje, ponieważ dotyczą majątku miasta, który zostanie sprzedany w ręce prywatnych inwestorów. To pracownicy i związki zawodowe biorą odpowiedzialność za finał tej sprawy. To oni powinni zwrócić uwagę na jak najlepszy interes dla miasta – uważa Wołowiec.
Przedstawiciele MPK i Kieleckich Autobusów zapowiedzieli swój udział w obradach. Do ratusza, jak powiedział szef Solidarności w spółce Bogdan Latosiński przyjść ma około 50 osób.

EDIT
Udziały MPK w rękach spółki "Kieleckie Autobusy"
Rada Miasta w Kielcach zgodziła się dziś na zbycie udziałow MPK spółce pracowniczej "Kieleckie autobusy''. Dwoje radnych opozycji Alicja Obara i Robert Siejka - wstrzymało sie od głosu. Radny Siejka pytał prezydenta o wycenę MPK i wartość jednego udziału. Wojciech Lubawsk odpowiedział, że miasto przeprowadza taraz wycenę MPK , a wartość jednoego udziału zostanie ustalona w trakcie negocjacji.
Rozmowy miasta z przedstawicielami spółki '' Kielcekie autobusy'' w sprawie zbycia udziałów MPK rozpoczną się niebawem.

:arrow: http://www.radio.kielce.com.pl/index.ph ... id_k=10866

Awatar użytkownika
Autor
Site Admin
Kontakt:

Post autor: Autor » 14 lutego 2008, o 18:56

Dzisiaj z Kiba69 bylismy na sesji. Jedna rzecz wprawila mnie w oslupienie:
Wojciech Lubawski (w odpowiedzi na pytanie radnego Siejki): Otrzymalismy wycene spolki zrobiona przez spolke pracownicza... czaicie to? Firma, ktora kupuje robila wycene. Nawet gdyby mial na mysli MPK to uwazam to za skandal. Prezydent dodal takze, ze wycena robiona dla Veolii jest juz nieaktualna, mam nadzieje, ze mial na mysl, ze juz za niska.

Kiba69 dobrze powiedzial, ze teraz jako wartosc porownawcza samych nieruchomosci mozna wziac cene sprzedazy Plazy, doliczmy do tego aktywa typu autobusy, sprzet, stacja paliw...

qbasck

Post autor: qbasck » 14 lutego 2008, o 19:07

Wkońcu udało mi się przejechać naszym Łazem. Odczucia mam podobne jak większość:
- troche za mocnno jak na mój gust szarpie skrzynia biegów przy zmianie 1 na drugi bieg
- dechy z jelcza (wiadomo o co chodzi)
- nieobudowany tylni wyświetlacz (wystające kable)
- jako że stałem przy środkowych drzwiach (z tyłu może jest gorzej), komentowana przez innych głośna praca silnika mi ne przeszkadzała - jakoś nie zwróciłem na to uwagi. Wg mnie moze być.
- podczas jazdy skrzypi, trzeszczy itp. jak w piętnastoletnim aucie
- na fotelu nie siedziałem więc niewiem czy wygodne
- ogólne wykonanie wnętrza - na razie nie mam większych zastrzeżeń - następnym razem będe się bardziej przyglądał

Co do wyceny. Jak będzie dziwnie niska - nieporównywalna do samej bazy PKSu to do NIKu trzeba dać znać. Niegospodarność jednym słowem.

Awatar użytkownika
AR
Ranga: Dyrektor budowy ;)
Kontakt:

Post autor: AR » 14 lutego 2008, o 19:51

To kiedy bedzie wiadomo na ile ją wyceniono?
Wszystkim się podoba, a tobie się nie podoba

mlodass

Post autor: mlodass » 14 lutego 2008, o 20:56

AR, czy kontaktowałeś się ponownie z KASPem w sprawie loga? Żeby nie popełnili takiej samej gafy jak ostatnio z tym tłem, interweniuj, nasze nadzieje w Tobie! :D

Awatar użytkownika
AR
Kontakt:

Post autor: AR » 14 lutego 2008, o 20:59

mlodass pisze:AR, czy kontaktowałeś się ponownie z KASPem w sprawie loga? Żeby nie popełnili takiej samej gafy jak ostatnio z tym tłem, interweniuj, nasze nadzieje w Tobie! :D
Nie wiem czy na coś się zda interwencja.
Nie kontaktowałem się w tej sprawie.
Najpierw muszę zobaczyć z bliska tę która jest na #001.
Wszystkim się podoba, a tobie się nie podoba

mlodass

Post autor: mlodass » 14 lutego 2008, o 21:14

Myślę, że warto spróbować, jeśli masz możliwość to wybierz się tam osobiście i powiedz jak sprawa wygląda i, że nie tak miała wyglądać ;) To ważne, bo w najbliższych dniach może już być naklejone logo i lepiej żeby tylko jeden ŁAZ miał logo na nieodpowiednim tle.

Awatar użytkownika
Daniel
Kontakt:

Post autor: Daniel » 14 lutego 2008, o 22:48

mlodass pisze:Myślę, że warto spróbować, jeśli masz możliwość to wybierz się tam osobiście i powiedz jak sprawa wygląda i, że nie tak miała wyglądać ;) To ważne, bo w najbliższych dniach może już być naklejone logo i lepiej żeby tylko jeden ŁAZ miał logo na nieodpowiednim tle.
Ja obawiam się jednego, że z logiem KASP będzie jak z "nowymi" logami MPK na Jelczach 081MB, były na początku na przedniej i tylnej burcie i po tym ślad po nich zaginął.

Awatar użytkownika
ice

Post autor: ice » 14 lutego 2008, o 23:20

Nowe loga MPK :?:
Co masz na mysli :?:

Awatar użytkownika
Daniel
Kontakt:

Post autor: Daniel » 14 lutego 2008, o 23:32

ice pisze:Nowe loga MPK :?:
Co masz na mysli :?:
Obrazek
Obrazek

Awatar użytkownika
ice

Post autor: ice » 14 lutego 2008, o 23:42

aha
No tak ale w tym przypadku pozostaly stare loga MPK czyli sam herb.
Zaoszczedzili na paskach :)
A jesli KASP mialoby zaoszczedzic i zrezygnowac z loga, to czy autobusy moga jezdzic takie nieoznakowane?

Awatar użytkownika
Daniel
Kontakt:

Post autor: Daniel » 15 lutego 2008, o 07:55

ice pisze:A jesli KASP mialoby zaoszczedzic i zrezygnowac z loga, to czy autobusy moga jezdzic takie nieoznakowane?
Wydaje mi się, że tak - w SIWZ jest napisane że pojazd ma być oznaczony logiem zleceniobiorcy którym w tym przypadku jest MPK.

Awatar użytkownika
Autor
Site Admin
Kontakt:

Post autor: Autor » 15 lutego 2008, o 08:44

AR pisze:To kiedy bedzie wiadomo na ile ją wyceniono?
My chyba jej nie poznamy do momentu sprzedazy. No chyba, ze radni jeszcze beda glosowac ostatecznie za sprzedaza.

eM
Ranga: Inspektor nadzoru ;)

Post autor: eM » 15 lutego 2008, o 08:48

Udziały MPK w rękach spółki "Kieleckie Autobusy"
Udziały MPK w rękach spółki "Kieleckie Autobusy" Rada Miasta w Kielcach wyraziła zgodę na rozpoczęcie negocjacji w sprawie zakupu przez spółkę Kieleckie autobusy - większościowego pakietu udziałów MPK. Prezes kieleckiego MPK Marek Wołoch - powiedział, że pracownicy zamierzają wykupić 55 % udziałów, nie chciał jednak ujawnić na ile wyceniono majątek MPK. Jak dodał będzie to elementem negocjacji z ratuszem. Zdaniem Bogdana Latosińskiego, szefa Solidarności w MPK - pracownicy są gotowi wykupić akcje. Dotychczas zebrano około 1 mln złotych. Reszta pochodzić będzie z kredytów. Negocjacje w sprawie sprzedaży pakietu większościowego spółki potrwają miesiąc - dodał Latosiński. Pod koniec tego roku na ulice Kielc wyjedzie 25 nowych autobusów.
:arrow: http://www.radio.kielce.com.pl/index.ph ... id_k=10901

Awatar użytkownika
Michel2
Kontakt:

Post autor: Michel2 » 15 lutego 2008, o 09:02

Daniel pisze:Obrazek

emmm... od kiedy to 27 jezdzi na Poslowice. :shock:
www.nowiny.com.pl - serwis internetowy gminy Sitkówka-Nowiny
Kocham Świętokrzyskie :* :)

ODPOWIEDZ