BTW. Fajne zdjecie.
Tabor MPK oraz KASP Kielce w sieci ZTM (#001-951)
Moderatorzy: Nowak, Autor, sueno, Daniel, CKfan, AR
Oczywiscie przetarg nieograniczony, wiec moze stanac do wolna firma. A w artykule mamy kolejny przyklad obludy ze strony Latosinskiego, ktory uwaza, ze wszystko powinno byc, bo sie nalezy i nie jest w stanie zrozumiec, ze miasto ma plany poszerzenia dzialalnosci komunikacji miejskiej i prawo nakazuje organizacje przetargu.
- MeehoweCK
- Ranga: Dyrektor budowy ;)
- Kontakt:
Przecież to chyba oczywiste, że MPK nie może dostać tych autobusów w prezencie... Bo niby z jakiej racji?Gazeta Wyborcza pisze:Już wiadomo, że nie trafią bezpośrednio do MPK ani spółki pracowniczej Kieleckie Autobusy, która powstała po ubiegłorocznym strajku i ma przejąć MPK. - To wykluczone, bo zgodnie z przepisami unijnymi byłoby to traktowane jako zakazana przepisami pomoc publiczna.
Czyim pomysłem był taki debilowaty punkt porozumienia?Gazeta Wyborcza pisze:Rzeczywiście pierwszy punkt porozumienia, które podpisano 30 sierpnia na zakończenie strajku, brzmi: "Od 1 września 2007 roku MPK w Kielcach wznowi komunikację lokalną i będzie jedynym przewoźnikiem na tym rynku". - Dla mnie wpuszczenie kogoś innego nawet na te 2 mln kilometrów to złamanie porozumienia - mówi Latosiński.
Ambicja to coś co prowadzi ludzkość do postępu, a ludzi do depresji
- Jarek
- Ranga: Inspektor nadzoru ;)
Czy on i twór którym rządzi uważają że wszystko jest na wieczność???? Przecież wiadomo jaka była sytuacja w momencie strajku, wiadomo że myślano o wprowadzeniu konkurencyjnych firm, i zapisy odnoszą się do danego momentu w czasie a nie na kolejne 30 lat. Mam nadzieję, że jednak znajdzie się ktoś odważny kto to towarzystwo postwi do pionu.hey pisze: - Jestem bardzo zaskoczony, że ZTM chce ogłaszać przetarg na obsługę dodatkowych linii. To dla nas sensacyjna wiadomość. Przecież po strajku obiecano, że MPK będzie jedynym przewoźnikiem na kieleckim rynku - mówi Bogdan Latosiński, przewodniczący "Solidarności" w MPK. - Nie chcę zaogniać sytuacji, bo już teraz trudno rozmawia się z miastem. Spodziewałem się przetargu na dzierżawę autobusów, ale nie obsługę linii. Chyba ktoś nas chce wykołować - mówi Latosiński.
Kielce - tu jest moje miejsce, tu jest mój dom.
- AR
- Kontakt:
Autor pisze:Numeracja prawie jak w KASP![]()
Nie no, przez jakieś dwa lata jeszcze będą niższe
Kiedy nowe autobusy zostaną zakupione mniej więcej za 2 lata to niewiadomo czy MPK/KASP będzie jeszcze wtedy istniec.
Przetarg może wygrac np. Veolia.
cytat pisze:Rzeczywiście pierwszy punkt porozumienia, które podpisano 30 sierpnia na zakończenie strajku, brzmi: "Od 1 września 2007 roku MPK w Kielcach wznowi komunikację lokalną i będzie jedynym przewoźnikiem na tym rynku". - Dla mnie wpuszczenie kogoś innego nawet na te 2 mln kilometrów to złamanie porozumienia - mówi Latosiński.
Oczywiście, że ten zapis odwołuje się do sytuacji postrajkowej i dotyczy roku 2007!
p. Latosiński nie wykazuje się bystrym umysłem już kolejny raz.
Wstyd mi że taki człowiek reprezentuje kielecką firmę.
Wstyd na całą Polskę!
Wszystkim się podoba, a tobie się nie podoba
Veolia juz raz chciala wozic kielczan a ze jej sie nie udalo to watpie zeby powrocila w "chwale"AR pisze:Autor pisze:Numeracja prawie jak w KASP![]()
Nie no, przez jakieś dwa lata jeszcze będą niższe
Kiedy nowe autobusy zostaną zakupione mniej więcej za 2 lata to niewiadomo czy MPK/KASP będzie jeszcze wtedy istniec.
Przetarg może wygrac np. Veolia.cytat pisze:Rzeczywiście pierwszy punkt porozumienia, które podpisano 30 sierpnia na zakończenie strajku, brzmi: "Od 1 września 2007 roku MPK w Kielcach wznowi komunikację lokalną i będzie jedynym przewoźnikiem na tym rynku". - Dla mnie wpuszczenie kogoś innego nawet na te 2 mln kilometrów to złamanie porozumienia - mówi Latosiński.
Oczywiście, że ten zapis odwołuje się do sytuacji postrajkowej i dotyczy roku 2007!p. Latosiński nie wykazuje się bystrym umysłem już kolejny raz.
Wstyd mi że taki człowiek reprezentuje kielecką firmę.
Wstyd na całą Polskę!
zapis ten odwoluje sie nie do roku 2007 tylko na najblizsze 10 lat bo na tyle MPK/KASP wygralo przetarg (a poza tym teraz miasto ma na 55 autobusow a przed strajkiem nie mialo czyli bylo szykowane wszystko dla Veolii)
- MeehoweCK
- Kontakt:
Jaki przetarg? Oni przecież wysępili tę umowę, a nie wygrali przetargMat pisze:zapis ten odwoluje sie nie do roku 2007 tylko na najblizsze 10 lat bo na tyle MPK/KASP wygralo przetarg
Jeśli wynikają z warunków zwycięstwa przetargu to tak (przykład C+ i Ekstraklasy S.A.), ale moim zdaniem w tym wypadku to jest faworyzowanie firmy i pomoc publiczna - tyle tylko, że nie finansowa (nie bezpośrednio).kaggy pisze:A takie gwarantowanie pozycji monopolowej to jest aby zgodne z prawem?
Ambicja to coś co prowadzi ludzkość do postępu, a ludzi do depresji
chyba masz zaniki pamieci bo przetarg wygralo MPK (mialo byc przygotowane pod prywatyzacje) a jakby Veolia jezdzila tak jak MPK/KASP teraz to byscie nic nie mowili ze pogwalcone zostaly prawa antymonopolowe ?!?!MeehoweCK pisze:Jaki przetarg? Oni przecież wysępili tę umowę, a nie wygrali przetargMat pisze:zapis ten odwoluje sie nie do roku 2007 tylko na najblizsze 10 lat bo na tyle MPK/KASP wygralo przetarg
Jeśli wynikają z warunków zwycięstwa przetargu to tak (przykład C+ i Ekstraklasy S.A.), ale moim zdaniem w tym wypadku to jest faworyzowanie firmy i pomoc publiczna - tyle tylko, że nie finansowa (nie bezpośrednio).kaggy pisze:A takie gwarantowanie pozycji monopolowej to jest aby zgodne z prawem?