Tabor MPK oraz KASP Kielce w sieci ZTM (#001-951)

Wszystko związane z działaniem komunikacji publicznej.

Moderatorzy: Nowak, Autor, sueno, Daniel, CKfan, AR

Awatar użytkownika
Autor
Site Admin
Kontakt:

Post autor: Autor » 10 lutego 2008, o 22:44

Numeracja prawie jak w KASP 8)

BTW. Fajne zdjecie.

Mat

Post autor: Mat » 10 lutego 2008, o 22:47

hey pisze:Walka o nowe miejskie linie

Źródło: Gazeta Wyborcza Kielce

tu chodzi o jakas konkretna firme czy to przyklad ze moze byc firma skadkolwiek ? ?

Awatar użytkownika
Autor
Site Admin
Kontakt:

Post autor: Autor » 10 lutego 2008, o 22:53

Oczywiscie przetarg nieograniczony, wiec moze stanac do wolna firma. A w artykule mamy kolejny przyklad obludy ze strony Latosinskiego, ktory uwaza, ze wszystko powinno byc, bo sie nalezy i nie jest w stanie zrozumiec, ze miasto ma plany poszerzenia dzialalnosci komunikacji miejskiej i prawo nakazuje organizacje przetargu.

Awatar użytkownika
MeehoweCK
Ranga: Dyrektor budowy ;)
Kontakt:

Post autor: MeehoweCK » 10 lutego 2008, o 23:38

Gazeta Wyborcza pisze:Już wiadomo, że nie trafią bezpośrednio do MPK ani spółki pracowniczej Kieleckie Autobusy, która powstała po ubiegłorocznym strajku i ma przejąć MPK. - To wykluczone, bo zgodnie z przepisami unijnymi byłoby to traktowane jako zakazana przepisami pomoc publiczna.
Przecież to chyba oczywiste, że MPK nie może dostać tych autobusów w prezencie... Bo niby z jakiej racji?
Gazeta Wyborcza pisze:Rzeczywiście pierwszy punkt porozumienia, które podpisano 30 sierpnia na zakończenie strajku, brzmi: "Od 1 września 2007 roku MPK w Kielcach wznowi komunikację lokalną i będzie jedynym przewoźnikiem na tym rynku". - Dla mnie wpuszczenie kogoś innego nawet na te 2 mln kilometrów to złamanie porozumienia - mówi Latosiński.
Czyim pomysłem był taki debilowaty punkt porozumienia? :shock: :? Przecież to pogwałca zasady wolnego rynku :?
Ambicja to coś co prowadzi ludzkość do postępu, a ludzi do depresji

Awatar użytkownika
Autor
Site Admin
Kontakt:

Post autor: Autor » 10 lutego 2008, o 23:40

Ja uwazam, ze mozemy go odeniesc tylko i wylacznie do umowy z 2007 roku. Kazda nastepna jest odrebna kwestia.

eM
Ranga: Inspektor nadzoru ;)

Post autor: eM » 11 lutego 2008, o 07:29

W Echu jest dzisiaj artykuł Parkingi, zatoki i dworce na str 11, ale na chwilę obecna nie ma go w formie elektronicznej.

Awatar użytkownika
Jarek
Ranga: Inspektor nadzoru ;)

Post autor: Jarek » 11 lutego 2008, o 07:37

hey pisze: - Jestem bardzo zaskoczony, że ZTM chce ogłaszać przetarg na obsługę dodatkowych linii. To dla nas sensacyjna wiadomość. Przecież po strajku obiecano, że MPK będzie jedynym przewoźnikiem na kieleckim rynku - mówi Bogdan Latosiński, przewodniczący "Solidarności" w MPK. - Nie chcę zaogniać sytuacji, bo już teraz trudno rozmawia się z miastem. Spodziewałem się przetargu na dzierżawę autobusów, ale nie obsługę linii. Chyba ktoś nas chce wykołować - mówi Latosiński.
Czy on i twór którym rządzi uważają że wszystko jest na wieczność???? Przecież wiadomo jaka była sytuacja w momencie strajku, wiadomo że myślano o wprowadzeniu konkurencyjnych firm, i zapisy odnoszą się do danego momentu w czasie a nie na kolejne 30 lat. Mam nadzieję, że jednak znajdzie się ktoś odważny kto to towarzystwo postwi do pionu.
Kielce - tu jest moje miejsce, tu jest mój dom.

Awatar użytkownika
AR
Kontakt:

Post autor: AR » 11 lutego 2008, o 08:19

Autor pisze:Numeracja prawie jak w KASP 8)

Nie no, przez jakieś dwa lata jeszcze będą niższe :)

Kiedy nowe autobusy zostaną zakupione mniej więcej za 2 lata to niewiadomo czy MPK/KASP będzie jeszcze wtedy istniec.
Przetarg może wygrac np. Veolia.
cytat pisze:Rzeczywiście pierwszy punkt porozumienia, które podpisano 30 sierpnia na zakończenie strajku, brzmi: "Od 1 września 2007 roku MPK w Kielcach wznowi komunikację lokalną i będzie jedynym przewoźnikiem na tym rynku". - Dla mnie wpuszczenie kogoś innego nawet na te 2 mln kilometrów to złamanie porozumienia - mówi Latosiński.

Oczywiście, że ten zapis odwołuje się do sytuacji postrajkowej i dotyczy roku 2007!
p. Latosiński nie wykazuje się bystrym umysłem już kolejny raz.
Wstyd mi że taki człowiek reprezentuje kielecką firmę.
Wstyd na całą Polskę!
Wszystkim się podoba, a tobie się nie podoba

Limp

Post autor: Limp » 11 lutego 2008, o 09:23

RZ pisze: Obrazek
Mi się zachowała widokówka z takim zdjęciem :D
Limp

Mat

Post autor: Mat » 11 lutego 2008, o 09:35

AR pisze:
Autor pisze:Numeracja prawie jak w KASP 8)

Nie no, przez jakieś dwa lata jeszcze będą niższe :)

Kiedy nowe autobusy zostaną zakupione mniej więcej za 2 lata to niewiadomo czy MPK/KASP będzie jeszcze wtedy istniec.
Przetarg może wygrac np. Veolia.
cytat pisze:Rzeczywiście pierwszy punkt porozumienia, które podpisano 30 sierpnia na zakończenie strajku, brzmi: "Od 1 września 2007 roku MPK w Kielcach wznowi komunikację lokalną i będzie jedynym przewoźnikiem na tym rynku". - Dla mnie wpuszczenie kogoś innego nawet na te 2 mln kilometrów to złamanie porozumienia - mówi Latosiński.

Oczywiście, że ten zapis odwołuje się do sytuacji postrajkowej i dotyczy roku 2007!p. Latosiński nie wykazuje się bystrym umysłem już kolejny raz.
Wstyd mi że taki człowiek reprezentuje kielecką firmę.
Wstyd na całą Polskę!
Veolia juz raz chciala wozic kielczan a ze jej sie nie udalo to watpie zeby powrocila w "chwale"

zapis ten odwoluje sie nie do roku 2007 tylko na najblizsze 10 lat bo na tyle MPK/KASP wygralo przetarg (a poza tym teraz miasto ma na 55 autobusow a przed strajkiem nie mialo czyli bylo szykowane wszystko dla Veolii)

Awatar użytkownika
kaggy

Post autor: kaggy » 11 lutego 2008, o 10:12

A takie gwarantowanie pozycji monopolowej to jest aby zgodne z prawem?

Awatar użytkownika
MeehoweCK
Kontakt:

Post autor: MeehoweCK » 11 lutego 2008, o 10:51

Mat pisze:zapis ten odwoluje sie nie do roku 2007 tylko na najblizsze 10 lat bo na tyle MPK/KASP wygralo przetarg
Jaki przetarg? Oni przecież wysępili tę umowę, a nie wygrali przetarg :roll:
kaggy pisze:A takie gwarantowanie pozycji monopolowej to jest aby zgodne z prawem?
Jeśli wynikają z warunków zwycięstwa przetargu to tak (przykład C+ i Ekstraklasy S.A.), ale moim zdaniem w tym wypadku to jest faworyzowanie firmy i pomoc publiczna - tyle tylko, że nie finansowa (nie bezpośrednio).
Ambicja to coś co prowadzi ludzkość do postępu, a ludzi do depresji

Awatar użytkownika
Daniel
Kontakt:

Post autor: Daniel » 11 lutego 2008, o 11:13

kaggy pisze:A takie gwarantowanie pozycji monopolowej to jest aby zgodne z prawem?
Autor pisze:Nie, nie jest. Podobnie jak nie wolno ustalac, ze x% rynku dostaje firma komunalna. Tak stwierdzil sad (?) w przypadku Warszawy.

Mat

Post autor: Mat » 11 lutego 2008, o 11:54

MeehoweCK pisze:
Mat pisze:zapis ten odwoluje sie nie do roku 2007 tylko na najblizsze 10 lat bo na tyle MPK/KASP wygralo przetarg
Jaki przetarg? Oni przecież wysępili tę umowę, a nie wygrali przetarg :roll:
Jeśli wynikają z warunków zwycięstwa przetargu to tak (przykład C+ i Ekstraklasy S.A.), ale moim zdaniem w tym wypadku to jest faworyzowanie firmy i pomoc publiczna - tyle tylko, że nie finansowa (nie bezpośrednio).
chyba masz zaniki pamieci bo przetarg wygralo MPK (mialo byc przygotowane pod prywatyzacje) a jakby Veolia jezdzila tak jak MPK/KASP teraz to byscie nic nie mowili ze pogwalcone zostaly prawa antymonopolowe ?!?!

Awatar użytkownika
AR
Kontakt:

Post autor: AR » 11 lutego 2008, o 12:05

Gdyby jeździła Veolia, prawdopodobnie miasto nie starałoby się o dofinansowanie zakupu autobusów ze środków UE.
Wszystkim się podoba, a tobie się nie podoba

ODPOWIEDZ