Kierowcy MPK

Wszystko związane z działaniem komunikacji publicznej.

Moderatorzy: Nowak, Autor, sueno, Daniel, CKfan, AR

Awatar użytkownika
Autor
Site Admin
Kontakt:

Post autor: Autor » 7 lutego 2008, o 23:30

Patol pisze:Jak niewiadomo o co chodzi to chodzi o kase...
A ta nas srednio interesuje, jak sie wchodzi w biznes, to robi sie analize. Klienta nie interesuje cala otoczka, czy kierowca ma ciezko (kto nie ma?), czy malo zarabia, podejmuje sie pracy i zna swoje obowiazki. Jedyne, co jest dla mnie bardzo istotne, to kultura takze wsrod pasazerow.

Awatar użytkownika
Daniel
Ranga: Dyrektor budowy ;)
Kontakt:

Post autor: Daniel » 8 lutego 2008, o 07:26

AR pisze:A czy tak można obsługiwać automatyczną skrzynię biegów bo się nie znam na automatach.
W ogóle mniejsze spalanie na "luzie" to mit.
Korzystając z N w automatach w trakcie poruszania się pojazdu można nawet spalić autobus (na skutek przegrzania oleju w skrzyni biegów i w efekcie zapalenia). Spalanie również nie staje się mniejsze, ponieważ silnik przy włączonym N musi napędzać się sam podczas gdy przy włączonym D napędza się z ruchu kół minimalizując przy tym zapotrzebowanie na paliwo.
Mat pisze:jak juz wczesniej pisalem macie bardzo krytyczne nastawienie do kierowcow a tak naprawde to nic nie potraficie wiecej robic oprocz fotek autobusow i tym sie podniecac.... dziecinada i tyle
No cóż - nikt nie zmusza do zaglądania tutaj.
Limp pisze:Pewnie, że niebezpieczne szczególnie z górki. Chodźby w razie zepsucia się hamulców masz hamowanie tzw. silnikiem (jeśli nie jedziesz na luzie) co od razu daje Ci większe szanse zatrzymania pojazdu...
W przypadku autobusów hamowanie samym hamulcem jest w ogóle nie dopuszczalne. Autobus to masa której samymi hamulcami nie wyhamujemy, możemy deptać na hamulec tak mocno że zablokujemy koła (w przypadku braku ABS) ale pęd zrobi swoje i będzie pchał autobus dalej.
Patol pisze:Z miesiąca na miesiąc kierowców jest coraz mniej bo maja dośc takiej roboty.
Nie do końca prawda. W MPK mamy do czynienia przede wszystkim z migracją sezonową - na okres letni sporo kierowców przesiada się do autobusów turystycznych lub na tiry, jednak przed zimą wracają znowu do pewnych ciepłych kieleckich autobusów. Tak bynajmniej stwierdził pewien dyrektor MPK w grudniu ubiegłego roku podczas rozmowy, z człowiekiem który szukał w MPK pracy w charakterze kierowcy.

Awatar użytkownika
Kiecu

Post autor: Kiecu » 8 lutego 2008, o 17:22

Jarek napisał
Sorry - jest wolny rynek i jak komuś źle to może się przekwalifikować i zmienić pracę.
Patrol napisał
A myslisz ze kierowcy co robia?? Z miesiąca na miesiąc kierowców jest coraz mniej bo maja dośc takiej roboty. Jeszcze troche i po mieście niebedzie miał kto autobusami jezdzic i zobaczymy co wtedy bedziesz mówił.
Autor czyli twierdzisz, że kierowcy nie pracuja z klientami(pasażerami)?Podczas jazdy muszą dbać o bezpieczeńswto pasażerów (czyli to co dzieje sie w autobusie), o swoje (ile było przypadków, że kierowcy dostawali w łeb podczas pracy) i kontorolowac to co dzieje sie na drodze. Ciekaw jestem ile ty byś wytrzymał w takiej pracy. Cały czas musi pracować na pełnych obrotach bo ma prokuratora na karku.
RZ co do punktualności to sie zwróc do ZTM, żeby zmienili rozkłady jazdy które w większości lini nie były regulowane od liku dobrych lat , a na ulichach samochodów przybywa gdzie w godzinach szczytu Kielce to jeden wielki KOREK, a autobus chyba go nie przeskoczy. Taki kierowca dojeżdzając do petli juz łapie opóznienie na kolejny kurs niemówiąc oczywiście o przerwie.

Jeśli o opóźnieniach mowa:
Czasami na drodze dzieje sie wiele nieprzewidzianych sytuacji. Kierowca tez jest człowiekiem i ma swoje nerwy. (wiem z przekonania - mam dziadka w MPK) Uważam że w naszym mieście powinno znaleźć więcej pasów dla autobusów miejskich (zupełnie wyłączony z ruchu wyjątek :autobus mpk). Dzięki takiemu rozwiązaniu autobusy mogły by nadrabiać stracony cenny czas . Ale jest to inwestycja na pare lat i jak na razie musi wszystko pozostać jak jest. :cry:

Awatar użytkownika
PiotrekG
Kontakt:

Post autor: PiotrekG » 8 lutego 2008, o 19:00

JAKIE KIEROWCY TERAZ MAJA STAWKI ?

Awatar użytkownika
AR
Kontakt:

Post autor: AR » 8 lutego 2008, o 19:47

Kiecu pisze:Uważam że w naszym mieście powinno znaleźć więcej pasów dla autobusów miejskich (zupełnie wyłączony z ruchu wyjątek :autobus mpk)
Tu się zgadzam :)
Wszystkim się podoba, a tobie się nie podoba

Awatar użytkownika
Kiecu

Post autor: Kiecu » 8 lutego 2008, o 20:55

PiotrekG napisał
JAKIE KIEROWCY TERAZ MAJA STAWKI ?
Stawki są dość różne:
-nowy kierowca-8zł/h-popracujesz 4mies i mogą podwyżyć na 9 zl/h
-kierowca ze stażem pracy od 10 do 12zł/h.

Stawki są też liczone w zalezności od autobusu jaki kierowca ma:
kierowcy ikarusów ze stażem maja nawet 12zł/h.

Są też linie przerywane , które maja inny system naliczania stawki (dokładnie nie wiem jaki) :shock:

Awatar użytkownika
Daniel
Kontakt:

Post autor: Daniel » 8 lutego 2008, o 23:11

Kiecu pisze:Są też linie przerywane , które maja inny system naliczania stawki (dokładnie nie wiem jaki) :shock:
Bardziej opłacalny dla kierowcy.

Awatar użytkownika
Kiecu

Niesprawiedliwość w mpk Kielce.....

Post autor: Kiecu » 9 lutego 2008, o 12:33

Poruszę nowy temat, który irytuje bardzo kierowców(nie wszystkich).
Jak wiadomo w Kielcach pojawiły się pierwsze kobiety za kierownicami autobusów miejskich . Zaraz po przyjęciu druga Pani w mpk ( z całym szacunkiem) dostała od razu autobus i to nie byle jaki - Solaris Urbino 12 #315. Wielu kierowców tez chciało by dostać wozy by nie "skakać" po różnych wozach , do których trzeba się przyzwyczajać . Z drugiej strony uważam że to dobrze , że MPK tak dobrze myśli o kobietach ... :D
Ostatnio zmieniony 9 lutego 2008, o 13:34 przez Kiecu, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
AR
Kontakt:

Re: Niesprawiedliwość w mpk Kielce.....

Post autor: AR » 9 lutego 2008, o 12:34

Kiecu pisze:Poruszę nowy temat, który bardzo irytuje mojego dziadka(od 3 miesięcy pracuje w mpk) .
Jak wiadomo w Kielcach pojawiły się pierwsze kobiety za kierownicami autobusów miejskich . Zaraz po przyjęciu druga Pani w mpk ( z całym szacunkiem) dostała od razu autobus i to nie byle jaki - Solaris Urbino 12 #315. A mój dziadek jest rzucany (tzw. na skoczka) po autobusach (np. wczoraj jeździł #207, dzisiaj będzie jeździł #676 a jutro może jeździć zupełnie innym autobusem ) Według mnie jest to bardzo niesprawiedliwe. :?
A to się ubawiłem :lol: Niesprawiedliwe... :lol: Płacze dziadek? :wink:
Ja bym strajkował.

Awatar użytkownika
Kiecu

Re: Niesprawiedliwość w mpk Kielce.....

Post autor: Kiecu » 9 lutego 2008, o 13:16

Ar napisał
Płacze dziadek?

Ja tu podałem temat do rozmowy a nie do drwin....

(a tak przy okazji- mój dziadek aż tak nie jest zdesperowany 8) )

Awatar użytkownika
AR
Kontakt:

Post autor: AR » 9 lutego 2008, o 13:19

Wiadomo, że kobieta dostanie łatwiejszy do obsługi i prowadzenia pojazd.
Uważam że nie ma w tym nic dziwnego a dziwię się kierowcom którzy są oburzeni tym faktem.
Trudno żeby dostała PRkę.

Limp

Post autor: Limp » 9 lutego 2008, o 14:08

Dla odmiany aby nikt nie powiedział, że ciągle krytykujemy kierowców MPK napisze POZYTYWNEGO POSTA. Jachałem dzisiaj #653 na lini 46 i kierowca miał bilety w sprzedaży i otwierał wszystkie drzwi na każdym przystanku (tak to ich obowiązek) ale dodać jeszcze chciałem, że wyjezdżając dwa razy z zatoczki podziekował za wpuszczenie na pasu rychy światłami awaryjnymi co nie często się zdarza :)
Limp

Awatar użytkownika
kaggy

Post autor: kaggy » 9 lutego 2008, o 15:34

Moim zdanem warto szczególnie wspierać postawy które powinny być uznawane za normę ale raczej wydają się wyjątkowe i tak samo jak raz na jakiś czas pojawia się temat wysłania skargi na tego czy innego kierowcę tak samo a może nawet tym bardziej warto się zastanowić nad wysyłaniem czegoś w rodzaju listu pochwalnego w odpowiednich przypadkach. To wcale nie jest tak że tylko pieniądze motywują ;)

Awatar użytkownika
Kiecu

Post autor: Kiecu » 9 lutego 2008, o 16:30

kaggy pisze:Moim zdanem warto szczególnie wspierać postawy które powinny być uznawane za normę ale raczej wydają się wyjątkowe i tak samo jak raz na jakiś czas pojawia się temat wysłania skargi na tego czy innego kierowcę tak samo a może nawet tym bardziej warto się zastanowić nad wysyłaniem czegoś w rodzaju listu pochwalnego w odpowiednich przypadkach. To wcale nie jest tak że tylko pieniądze motywują ;)
Całkowicie popieram

Awatar użytkownika
Autor
Site Admin
Kontakt:

Post autor: Autor » 9 lutego 2008, o 23:21

Ja uwazam, ze kobiety powinny dostawac niskopodlogowe pojazdy, bo przede wszystkim jest do dla nich wygodniejsze, a poza tym jest ich tylko dwie, wiec zasluguja na wyjatkowe traktowanie.

ODPOWIEDZ