A ta nas srednio interesuje, jak sie wchodzi w biznes, to robi sie analize. Klienta nie interesuje cala otoczka, czy kierowca ma ciezko (kto nie ma?), czy malo zarabia, podejmuje sie pracy i zna swoje obowiazki. Jedyne, co jest dla mnie bardzo istotne, to kultura takze wsrod pasazerow.Patol pisze:Jak niewiadomo o co chodzi to chodzi o kase...
Kierowcy MPK
Moderatorzy: Nowak, Autor, sueno, Daniel, CKfan, AR
- Daniel
- Ranga: Dyrektor budowy ;)
- Kontakt:
Korzystając z N w automatach w trakcie poruszania się pojazdu można nawet spalić autobus (na skutek przegrzania oleju w skrzyni biegów i w efekcie zapalenia). Spalanie również nie staje się mniejsze, ponieważ silnik przy włączonym N musi napędzać się sam podczas gdy przy włączonym D napędza się z ruchu kół minimalizując przy tym zapotrzebowanie na paliwo.AR pisze:A czy tak można obsługiwać automatyczną skrzynię biegów bo się nie znam na automatach.
W ogóle mniejsze spalanie na "luzie" to mit.
No cóż - nikt nie zmusza do zaglądania tutaj.Mat pisze:jak juz wczesniej pisalem macie bardzo krytyczne nastawienie do kierowcow a tak naprawde to nic nie potraficie wiecej robic oprocz fotek autobusow i tym sie podniecac.... dziecinada i tyle
W przypadku autobusów hamowanie samym hamulcem jest w ogóle nie dopuszczalne. Autobus to masa której samymi hamulcami nie wyhamujemy, możemy deptać na hamulec tak mocno że zablokujemy koła (w przypadku braku ABS) ale pęd zrobi swoje i będzie pchał autobus dalej.Limp pisze:Pewnie, że niebezpieczne szczególnie z górki. Chodźby w razie zepsucia się hamulców masz hamowanie tzw. silnikiem (jeśli nie jedziesz na luzie) co od razu daje Ci większe szanse zatrzymania pojazdu...
Nie do końca prawda. W MPK mamy do czynienia przede wszystkim z migracją sezonową - na okres letni sporo kierowców przesiada się do autobusów turystycznych lub na tiry, jednak przed zimą wracają znowu do pewnych ciepłych kieleckich autobusów. Tak bynajmniej stwierdził pewien dyrektor MPK w grudniu ubiegłego roku podczas rozmowy, z człowiekiem który szukał w MPK pracy w charakterze kierowcy.Patol pisze:Z miesiąca na miesiąc kierowców jest coraz mniej bo maja dośc takiej roboty.
Jarek napisał
Sorry - jest wolny rynek i jak komuś źle to może się przekwalifikować i zmienić pracę.
Patrol napisał
A myslisz ze kierowcy co robia?? Z miesiąca na miesiąc kierowców jest coraz mniej bo maja dośc takiej roboty. Jeszcze troche i po mieście niebedzie miał kto autobusami jezdzic i zobaczymy co wtedy bedziesz mówił.
Autor czyli twierdzisz, że kierowcy nie pracuja z klientami(pasażerami)?Podczas jazdy muszą dbać o bezpieczeńswto pasażerów (czyli to co dzieje sie w autobusie), o swoje (ile było przypadków, że kierowcy dostawali w łeb podczas pracy) i kontorolowac to co dzieje sie na drodze. Ciekaw jestem ile ty byś wytrzymał w takiej pracy. Cały czas musi pracować na pełnych obrotach bo ma prokuratora na karku.
RZ co do punktualności to sie zwróc do ZTM, żeby zmienili rozkłady jazdy które w większości lini nie były regulowane od liku dobrych lat , a na ulichach samochodów przybywa gdzie w godzinach szczytu Kielce to jeden wielki KOREK, a autobus chyba go nie przeskoczy. Taki kierowca dojeżdzając do petli juz łapie opóznienie na kolejny kurs niemówiąc oczywiście o przerwie.
Jeśli o opóźnieniach mowa:
Czasami na drodze dzieje sie wiele nieprzewidzianych sytuacji. Kierowca tez jest człowiekiem i ma swoje nerwy. (wiem z przekonania - mam dziadka w MPK) Uważam że w naszym mieście powinno znaleźć więcej pasów dla autobusów miejskich (zupełnie wyłączony z ruchu wyjątek :autobus mpk). Dzięki takiemu rozwiązaniu autobusy mogły by nadrabiać stracony cenny czas . Ale jest to inwestycja na pare lat i jak na razie musi wszystko pozostać jak jest.
Sorry - jest wolny rynek i jak komuś źle to może się przekwalifikować i zmienić pracę.
Patrol napisał
A myslisz ze kierowcy co robia?? Z miesiąca na miesiąc kierowców jest coraz mniej bo maja dośc takiej roboty. Jeszcze troche i po mieście niebedzie miał kto autobusami jezdzic i zobaczymy co wtedy bedziesz mówił.
Autor czyli twierdzisz, że kierowcy nie pracuja z klientami(pasażerami)?Podczas jazdy muszą dbać o bezpieczeńswto pasażerów (czyli to co dzieje sie w autobusie), o swoje (ile było przypadków, że kierowcy dostawali w łeb podczas pracy) i kontorolowac to co dzieje sie na drodze. Ciekaw jestem ile ty byś wytrzymał w takiej pracy. Cały czas musi pracować na pełnych obrotach bo ma prokuratora na karku.
RZ co do punktualności to sie zwróc do ZTM, żeby zmienili rozkłady jazdy które w większości lini nie były regulowane od liku dobrych lat , a na ulichach samochodów przybywa gdzie w godzinach szczytu Kielce to jeden wielki KOREK, a autobus chyba go nie przeskoczy. Taki kierowca dojeżdzając do petli juz łapie opóznienie na kolejny kurs niemówiąc oczywiście o przerwie.
Jeśli o opóźnieniach mowa:
Czasami na drodze dzieje sie wiele nieprzewidzianych sytuacji. Kierowca tez jest człowiekiem i ma swoje nerwy. (wiem z przekonania - mam dziadka w MPK) Uważam że w naszym mieście powinno znaleźć więcej pasów dla autobusów miejskich (zupełnie wyłączony z ruchu wyjątek :autobus mpk). Dzięki takiemu rozwiązaniu autobusy mogły by nadrabiać stracony cenny czas . Ale jest to inwestycja na pare lat i jak na razie musi wszystko pozostać jak jest.
PiotrekG napisał
-nowy kierowca-8zł/h-popracujesz 4mies i mogą podwyżyć na 9 zl/h
-kierowca ze stażem pracy od 10 do 12zł/h.
Stawki są też liczone w zalezności od autobusu jaki kierowca ma:
kierowcy ikarusów ze stażem maja nawet 12zł/h.
Są też linie przerywane , które maja inny system naliczania stawki (dokładnie nie wiem jaki)
Stawki są dość różne:JAKIE KIEROWCY TERAZ MAJA STAWKI ?
-nowy kierowca-8zł/h-popracujesz 4mies i mogą podwyżyć na 9 zl/h
-kierowca ze stażem pracy od 10 do 12zł/h.
Stawki są też liczone w zalezności od autobusu jaki kierowca ma:
kierowcy ikarusów ze stażem maja nawet 12zł/h.
Są też linie przerywane , które maja inny system naliczania stawki (dokładnie nie wiem jaki)
Niesprawiedliwość w mpk Kielce.....
Poruszę nowy temat, który irytuje bardzo kierowców(nie wszystkich).
Jak wiadomo w Kielcach pojawiły się pierwsze kobiety za kierownicami autobusów miejskich . Zaraz po przyjęciu druga Pani w mpk ( z całym szacunkiem) dostała od razu autobus i to nie byle jaki - Solaris Urbino 12 #315. Wielu kierowców tez chciało by dostać wozy by nie "skakać" po różnych wozach , do których trzeba się przyzwyczajać . Z drugiej strony uważam że to dobrze , że MPK tak dobrze myśli o kobietach ...
Jak wiadomo w Kielcach pojawiły się pierwsze kobiety za kierownicami autobusów miejskich . Zaraz po przyjęciu druga Pani w mpk ( z całym szacunkiem) dostała od razu autobus i to nie byle jaki - Solaris Urbino 12 #315. Wielu kierowców tez chciało by dostać wozy by nie "skakać" po różnych wozach , do których trzeba się przyzwyczajać . Z drugiej strony uważam że to dobrze , że MPK tak dobrze myśli o kobietach ...
Ostatnio zmieniony 9 lutego 2008, o 13:34 przez Kiecu, łącznie zmieniany 1 raz.
- AR
- Ranga: Dyrektor budowy ;)
- Kontakt:
Re: Niesprawiedliwość w mpk Kielce.....
A to się ubawiłemKiecu pisze:Poruszę nowy temat, który bardzo irytuje mojego dziadka(od 3 miesięcy pracuje w mpk) .
Jak wiadomo w Kielcach pojawiły się pierwsze kobiety za kierownicami autobusów miejskich . Zaraz po przyjęciu druga Pani w mpk ( z całym szacunkiem) dostała od razu autobus i to nie byle jaki - Solaris Urbino 12 #315. A mój dziadek jest rzucany (tzw. na skoczka) po autobusach (np. wczoraj jeździł #207, dzisiaj będzie jeździł #676 a jutro może jeździć zupełnie innym autobusem ) Według mnie jest to bardzo niesprawiedliwe.
Ja bym strajkował.
Wszystkim się podoba, a tobie się nie podoba
Re: Niesprawiedliwość w mpk Kielce.....
Ar napisał
Ja tu podałem temat do rozmowy a nie do drwin....
(a tak przy okazji- mój dziadek aż tak nie jest zdesperowany
)
Płacze dziadek?
Ja tu podałem temat do rozmowy a nie do drwin....
(a tak przy okazji- mój dziadek aż tak nie jest zdesperowany
Dla odmiany aby nikt nie powiedział, że ciągle krytykujemy kierowców MPK napisze POZYTYWNEGO POSTA. Jachałem dzisiaj #653 na lini 46 i kierowca miał bilety w sprzedaży i otwierał wszystkie drzwi na każdym przystanku (tak to ich obowiązek) ale dodać jeszcze chciałem, że wyjezdżając dwa razy z zatoczki podziekował za wpuszczenie na pasu rychy światłami awaryjnymi co nie często się zdarza 
Limp
Moim zdanem warto szczególnie wspierać postawy które powinny być uznawane za normę ale raczej wydają się wyjątkowe i tak samo jak raz na jakiś czas pojawia się temat wysłania skargi na tego czy innego kierowcę tak samo a może nawet tym bardziej warto się zastanowić nad wysyłaniem czegoś w rodzaju listu pochwalnego w odpowiednich przypadkach. To wcale nie jest tak że tylko pieniądze motywują 
Całkowicie popieramkaggy pisze:Moim zdanem warto szczególnie wspierać postawy które powinny być uznawane za normę ale raczej wydają się wyjątkowe i tak samo jak raz na jakiś czas pojawia się temat wysłania skargi na tego czy innego kierowcę tak samo a może nawet tym bardziej warto się zastanowić nad wysyłaniem czegoś w rodzaju listu pochwalnego w odpowiednich przypadkach. To wcale nie jest tak że tylko pieniądze motywują