Biurowiec - ul. Okrzei 2/IX Wieków Kielc

Wszystko na temat nowych inwestycji w Kielcach.

Moderatorzy: Nowak, Autor, sueno, Daniel, Sirek1

Awatar użytkownika
MadMike
Ranga: Inspektor nadzoru ;)

Post autor: MadMike » 27 października 2007, o 14:57

Nie sądzę żeby zlikwidowali skwerek i ścieżkę rowerową. Silnica może stwarzać problemy, jeżeli chodzi o posadowienie. Oczywiście nie musi.

Awatar użytkownika
ice
Ranga: Dyrektor budowy ;)

Post autor: ice » 28 października 2007, o 00:23

MadMike pisze:Nie sądzę żeby zlikwidowali skwerek i ścieżkę rowerową. .
No tak kolejny piekny skwerek :?
Bylo by sporo protestow, przeciez to "ostatni" skrawek zieleni w centrum :?
Sciezki raczej nie rusza.

Awatar użytkownika
michal_ck

Post autor: michal_ck » 28 października 2007, o 13:18

Akurat jeśli chodzi o ten skwer między budynkiem przeznaczonym do wyburzenia a przedszkolem to on raczej tam nie pasuje. Ładnie wyglądałaby ciągła linia zabudowy od wch. str. ulicy. Mozna ewentualnie pozostawić jakieś przejście z Okrzei do Silnicy
1. Zastępca Przewodniczącego Komisji Rewizyjnej SKI
2. Koordynator ds. zieleni miejskiej
3. Koordynator ds. zagospodarowania os. Dąbrowa II

hey

Post autor: hey » 2 lutego 2008, o 18:36

Zniknęła największa tablica reklamowa na ścianie od strony Silnicy,czyli kolejny kroczek (po opuszczeniu lokalu przez fryzjera) do wyburzenia....

Awatar użytkownika
RZ

Post autor: RZ » 3 lutego 2008, o 16:59

michal_ck pisze:Akurat jeśli chodzi o ten skwer między budynkiem przeznaczonym do wyburzenia a przedszkolem to on raczej tam nie pasuje. Ładnie wyglądałaby ciągła linia zabudowy od wch. str. ulicy. Mozna ewentualnie pozostawić jakieś przejście z Okrzei do Silnicy
Też tak to widzę - tam lepsza od skwerku byłaby pierzeja.
Nie należy lekceważyć drobnostek, bo od nich zależy doskonałość (Michał Anioł)

Awatar użytkownika
Petras
Ranga: Kierownik budowy ;)

Post autor: Petras » 4 lutego 2008, o 18:24

Kiedyś moją uwagę przyciągnęła "reklama" na jednej ze ścian tej kamiennicy:

Obrazek
"Rzecznik MZD zapowiada, że mimo protestów inwestycja zostanie zrealizowana."

Awatar użytkownika
olek
Kontakt:

Post autor: olek » 5 lutego 2008, o 03:08

cm pisze:
voodoo pisze:We Wrocławiu budują w podobnym miejscu wieżowiec 55 metrów i jak widać sąsiadujące budynki też takie wysokie nie są:
http://i41.photobucket.com/albums/e282/ ... _29III.jpg
http://wroclaw.hydral.com.pl/foto/39/39806.jpg
Ech, Wrocław.... W tym mieście najbardziej podoba mi się rozmach i brak oporów (mentalnych) przed "ucieczką do przodu". Skrzyżowanie na wizualce jest właśnie w trakcie przebudowy (był tam fatalny węzeł komunikacyjny), teraz będzie rondo z przystankami tramwajowymi (w zasadzie mini-dworcem) na wyspie centralnej, połączonymi przejściami podziemnymi z chodnikami poza rondem i z galerią handlową...
Byłem niedawno na pokazanym wyżej Grunwaldzie we Wrocławiu i z tego co widziałem co się dzieje i planów jak ma to wyglądać to naprawdę pozostaje pozazdrościć. Była to moja 1 wizyta w tym mieście i moja uwagę zwróciła pewna rzecz- rozwój miasta. Widać ze wkoło powstają nowe budowle. Władze miasta nie boją się łączyć nowoczesnych budynków w sasiędztwie starych kamienic co wygląda naprawdę w tym przypadku bardzo fajnie. Szkoda, że u nas jednak nadal panuje architektoniczna małomiasteczkowość.

Co do tej reklamy z tyłu to też na to zwróciłem uwagę- fajny relikt przeszłości. A co do samej już kamienicy. Najpierw będzie trzeba coś zrobić z zameldowanym tam tysiącem braci cygańskiej :)

petermks

Post autor: petermks » 5 lutego 2008, o 08:48

100 procent zgody z przedmówcą. Zyjemy w miescie rządzonym przez jednego fantastę i zasciankowych pseudomyslicieli. Az mnie szlak trafia jak widzę ten kompletny brak rozmachu w działaniach UM, MZD, czy radnych .... Przygotowania do najmniejszej nawet inwestycji trwa bardzo długo... A na końcu wychodzi knot. W Kielcach panuje Zastój!! w inwestycjach. Buduje sie mało wolno i przeważnie brzydko. Też zazdroszczę Wrocławiowi ale przede wszystkim ludzi rządzących miastem. tam się nie gada ze to ze tamto tylko się działa.... a u Nas .... Tak naprawdę mamy tylko wizję Prezydenta i plany na przyszłość ale czas ucieka i jestem przekonany że przy większym zaangażowaniu Władz Miasta wiele nierozpoczętych inwestycji byłoby na ukończeniu. Zobaczcie jak wyglądają drogi i ile trwa przygotowanie do ich budowy.... Wrocław jest przykładem ze jak się chce to można szybciej. Zyczę Nam wszystkim by w Naszym miescie wreszcie zaczęło się coś dziać....

Awatar użytkownika
MeehoweCK
Kontakt:

Post autor: MeehoweCK » 5 lutego 2008, o 11:17

Myślę, że są miasta dużo gorzej rozwijające się od Kielc, ale niestety - co prawda to prawda. W naszym mieście jest po prostu fatalna mentalność mieszkańców, którzy swoje własne miasto uważają z góry za jedno z gorszych w Polsce. Gdy pojawiają się informacje złe - to je podchwycają, gdy pojawiają się dobre - to w nie nie wierzą. Niestety się domyślam dlaczego tak jest i jeśli to wynika z tego co myślę, to raczej nie widzę szans na poprawę mentalności kielczan. Gdy patrzę na moich znajomych, to 80% tych, którzy sobą coś większego reprezentowali, wyjechali do innych miast na studia i w większości tam już zostaną. To właśnie oni byli ludźmi z wizją, z optymizmem. W Kielcach zostają głównie ci, którym w życiu nie układa się za dobrze i nie mają możliwości wyjechać, albo ci, którzy totalnie nie mają życiowych ambicji i jest im obojętne co będą w życiu robić. Na szczęście są też tacy, którzy marzą, że kiedyś jakoś to miasto zmienią na lepsze i dlatego tu zostają. Nie chcę oczywiście nikogo obrażać - nie zrozumcie mnie źle, nie traktuję osób zostających w Kielcach jako tych gorszych. Wszak sam zostałem w Kielcach i z tego jestem bardzo zadowolony. Z resztą jak widzę to wielu z nas tutaj na forum zostało z sentymentu dla tego miasta. Niestety, pod tym względem Kielce staczają się z równi pochyłej. To właśnie ci ludzie, którzy tutaj studiują, będą w przyszłości decydować o tym mieście. Jest wśród nich wielu ludzi zdolnych i ambitnych, ale odnosząc do całości to naprawdę niewielu. Dlatego tak ważne są dobre uczelnie i ich promocja. Bez tego Kielce będą zaściankiem.

Wybaczcie, że nie na temat i że taki pesymizm wprowadziłem na forum, ale wydało mi się to pasujące do ostatnich wypowiedzi.
Ambicja to coś co prowadzi ludzkość do postępu, a ludzi do depresji

darek

Post autor: darek » 5 lutego 2008, o 12:00

W pełni zgadzam się z przedmówcą.Ta specyficzna kielecka mentalność nijakości ,zacofania,takiego wstecznictwa zawsze mnie porażała.Każda śmiała myśl wykraczająca poza stereotypy z góry skazana była na krytykanctwo.Mniemam,że spora ludzi mieszkających w Kielcach to może drugie pokolenie napływowców z okolicznych miejscowości,nie identyfikujących się z tym miastem,nie czujących potrzeby awansu kulturowego i cywilizacyjnego Kielc,ludzi którzy po prostu chyba Kielc nie lubią,a zmuszeniu są tu mieszkać z braku innych perspektyw i ci ludzie kształtują niedobry obraz przeciętnego obywatela Kielc.A jak słusznie zauważył Meehowe zdolna młodzież wyjeżdża z Kielc na studia do większych ośrodków i już potem nie wracają,bo nie mają do czego wracać/brak pracy,perspektyw zawodowych szczególnie dla ludzi wykształconych/to powoduje wyssysanie młodzieży,bez obrazy zostają najczęściej absolwenci kieleckich uczelni ,ale i oni nie mają także większych perspektyw zawodowych w tym mieście,stąd bierze się marazm i ogólne niezadowolenie.
Muszę jednak przestrzec przed nadmiernym optymizmem związanym z rozwojem kieleckich uczelni.Mam u siebie przykład lubelski,gdzie ludzie kończą studia i uciekają z Lublina do Warszawy lub dalej bo tu nie ma pracy,a o otrzymaniu fajnego zatrudnienia decydują układy i koterie.Myślę,że podobnie zresztą jest i w Kielcach.Dopóki nie będą powstawały nowe miejsca pracy,ale nie w hipermarketach za 900 zł,ale takie,które oferowane będą dla ludzi z wyższym wykształceniem,to mowy nie ma o zatrzymaniu ludzi młodych,ci wybiorą Wyspy Brytyjskie,a Kielce zaczną się wyludniać,zostaną emeryci,renciści,ludzie biedni lub niezaradni no i żule z blokowisk.I nawet śmiałe wizje pana Prezydenta nie poparte istotnymi zamierzeniami nic tu nie poprawią.Do Wrocławia nie porównujmy się bo to inna liga,ale możemy brać przykład/a właściwie przykład powinni brać rządzący Kielcami/.Dopóki radni będą patrzyć na swoje miasto z punktu widzenia li tylko swoich partykularnych interesów,nie będą mieć wizji rozwoju to marnie przyszłość Kielc widzę,grozi po prostu uwiąd starczy.Pozdrawiam,jednak jestem optymistą i myślę,że tak źle nie będzie.A nasz Wielki WEL niech bierze przykład z rozwoju Rzeszowa,który bije nas na łeb/nawet Lublin/ w rozwoju i tylko patrzeć jak będzie wielkości Kielc.

Awatar użytkownika
olek
Kontakt:

Post autor: olek » 5 lutego 2008, o 15:07

Rzeszów ma lotnisko... baaaardzo duży atut

Awatar użytkownika
RZ

Post autor: RZ » 5 lutego 2008, o 21:16

W dużej mierze zgadzam się z MeehowCKiem i Darkiem (przyczyny widzę podobnie jak Darek) - sam też nie raz o tym mówiłem i pisałem. Jestem jednak większym optymistą. Obserwuję to świadomie od 20 lat i widzę w ostatnich kilku latach duże zmiany na korzyść. I to właśnie w mentalności kielczan. Z moich obserwacji wynika, że odsetek tych, którzy utożsamiają się z Kielcami i jednocześnie nie mają kompleksu prowincji zdecydowanie się zwiększył. Także działania obecnych władz miasta idą wreszcie we właściwym kierunku, sporo ważnych spraw w końcu ruszyło z kopyta, choć niestety kilka lat było zmarnowane. Jednak widać postępujący progres - ewidentnie przynajmniej niektórym (niestety tylko niektórym...) się chce i sporo się nauczyli i widać tego efekty. Również radni prezentują lepszy poziom, bo wcześniej najczęściej o niczym nie mieli pojęcia...
Chociaż z drugiej strony osobiście mogę żałować, że takie osoby jak ja sam tzn. mocno zaangażowane w sprawy miasta i mające sporą o nim wiedzę nie są wciąż dla władz miasta wartością, z której można przy różnych projektach skorzystać...
Nie należy lekceważyć drobnostek, bo od nich zależy doskonałość (Michał Anioł)

Boss

Post autor: Boss » 5 lutego 2008, o 23:01

darek pisze:Ta specyficzna kielecka mentalność nijakości ,zacofania,takiego wstecznictwa zawsze mnie porażała.....
bosche... jaka mentalnośc o czym częśc z Was wogóle bredzi. miasto jak każde inne. cudze chwalicie a swego nie znacie. wielokrotnie będąc nad morzem spotykałem ludzi z różnych strona Polski i nie spotkałem nawet jednego złego słowa na temat Kielc - kazdy kto tylko był u Nas bardzo chwialił Nasze miasto.
darek pisze: brak pracy,perspektyw zawodowych szczególnie dla ludzi wykształconych/to powoduje wyssysanie młodzieży,bez obrazy zostają najczęściej absolwenci kieleckich uczelni ,ale i oni nie mają także większych perspektyw zawodowych w tym mieście,stąd bierze się marazm i ogólne niezadowolenie..
ee tam prezydent ma wielki plan, plan który brzmi tak- DON'T GIVE UP YOU ARE IN KIELCE
darek pisze: Mam u siebie przykład lubelski,gdzie ludzie kończą studia i uciekają z Lublina
fakt. w Lublinie ludzie sie kształcą a później uciekają
darek pisze: Dopóki nie będą powstawały nowe miejsca pracy,ale nie w hipermarketach za 900 zł,ale takie,które oferowane będą dla ludzi z wyższym wykształceniem,to mowy nie ma o zatrzymaniu ludzi młodych,ci wybiorą Wyspy Brytyjskie,.
święte słowa. ale skoro prezydent twierdzi ze miastu nie sa potrzebne fabryki i zakłady przemysłowe no to sam niewiem moze kupic mu sim city w prezencie niech se chłopina pogra i nauczy sie co nieco...
a wyspy wybieraja rózni ludzie - także tacy którzy sa nieudacznikami we własnym kraju a na wyspach byle debil znajdzie prace - chociaż ostatnio juz sie to pozmieniało
darek pisze: Do Wrocławia nie porównujmy się bo to inna liga.
ale częśc z tego forum z uporem maniaka chętnie porównywaloby sie i z Antwerpią(2 co do wielkości portem morskim Europy), Frankfurtem nad menem(największym portem lotniczym Europy) itp...
darek pisze: przykład z rozwoju Rzeszowa,który bije nas na łeb/nawet Lublin/ w rozwoju i tylko patrzeć jak będzie wielkości Kielc.
bez przesady. ponad 30 tyś mieszkańcow nie bierze sie z nikąd. 30 tyś :!: to jest więcej niz np oś. na stoku czy ślichowice lub ponad połowa mieszkańców starachowic czy skarżyska. jeśli Rzeszów miałby miec ponad 200 tyś mieszkańców to napewno częśc z nas juz tego nie dozyje. oczywiście nie mówie tu o takich cudach jak obecnei robią władze Rzeszowa przyłączajac wszystkie ościenne wsie. przestańcie fetyszyzowac ten Rzeszów - "syf kiła i mogiła ktorą ostatnio troche obsypano pudrem" - mówiąc nieco "poetycko". zresztą juz pisałem gdzieś kiedyś na temat tego miasta na forum

ps. mega off top :!: :wink:
Ostatnio zmieniony 6 lutego 2008, o 12:41 przez Boss, łącznie zmieniany 1 raz.
CK|PL|EU

Awatar użytkownika
MeehoweCK
Kontakt:

Post autor: MeehoweCK » 5 lutego 2008, o 23:36

Boss pisze:bosche... jaka mentalnośc o czym częśc z Was wogóle bredzi. miasto jak każde inne. cudze chwalicie a swego nie znacie. wielokrotnie będąc nad morzem spotykałem ludzi z różnych strona Polski i nie spotkałem nawet jednego złego słowa na temat Kielc - kazdy kto tylko był u Nas bardzo chwialił Nasze miasto.
No właśnie o to nam chodzi! Mieszkańcy innych miast widzą nas lepiej niż sami kielczanie w większości. A to niedobrze :roll:
Jako że wywiązała się bardzo ciekawa rozmowa, ale co by nie mówić - nie na temat, proponuję wyodrębnić nowy temat na forum i przenieść tam te kilka ostatnich postów.
Ambicja to coś co prowadzi ludzkość do postępu, a ludzi do depresji

Boss

Post autor: Boss » 5 lutego 2008, o 23:46

MeehoweCK pisze:No właśnie o to nam chodzi! Mieszkańcy innych miast widzą nas lepiej niż sami kielczanie w większości. A to niedobrze :roll:
ja powiem szczerze pierwszy raz spotkałem sie ze stwierdzeniami o małomiasteczkowosci, zacofaniu, jakiejs innej mentalności mieszkańców Kielc właśnie na tym forum, bardzo mnie to zadziwiło i zasmuciło.
MeehoweCK pisze: Jako że wywiązała się bardzo ciekawa rozmowa, ale co by nie mówić - nie na temat, proponuję wyodrębnić nowy temat na forum i przenieść tam te kilka ostatnich postów.
juz kiedyś nosiłem sie z zamiarem zrobienia tematu w stylu Kielce a inne miasta lub mieszkańcy innych miast o nas, itp :P

ps. najlepiej jakby jakiś "anioł stróż" tego forum poprzenosił co trzeba gdzie trzeba :D
CK|PL|EU

ODPOWIEDZ