Biurowiec - ul. Okrzei 2/IX Wieków Kielc
Moderatorzy: Nowak, Autor, sueno, Daniel, Sirek1
- michal_ck
- Ranga: Dyrektor budowy ;)
Akurat jeśli chodzi o ten skwer między budynkiem przeznaczonym do wyburzenia a przedszkolem to on raczej tam nie pasuje. Ładnie wyglądałaby ciągła linia zabudowy od wch. str. ulicy. Mozna ewentualnie pozostawić jakieś przejście z Okrzei do Silnicy
1. Zastępca Przewodniczącego Komisji Rewizyjnej SKI
2. Koordynator ds. zieleni miejskiej
3. Koordynator ds. zagospodarowania os. Dąbrowa II
2. Koordynator ds. zieleni miejskiej
3. Koordynator ds. zagospodarowania os. Dąbrowa II
Też tak to widzę - tam lepsza od skwerku byłaby pierzeja.michal_ck pisze:Akurat jeśli chodzi o ten skwer między budynkiem przeznaczonym do wyburzenia a przedszkolem to on raczej tam nie pasuje. Ładnie wyglądałaby ciągła linia zabudowy od wch. str. ulicy. Mozna ewentualnie pozostawić jakieś przejście z Okrzei do Silnicy
Nie należy lekceważyć drobnostek, bo od nich zależy doskonałość (Michał Anioł)
- olek
- Kontakt:
Byłem niedawno na pokazanym wyżej Grunwaldzie we Wrocławiu i z tego co widziałem co się dzieje i planów jak ma to wyglądać to naprawdę pozostaje pozazdrościć. Była to moja 1 wizyta w tym mieście i moja uwagę zwróciła pewna rzecz- rozwój miasta. Widać ze wkoło powstają nowe budowle. Władze miasta nie boją się łączyć nowoczesnych budynków w sasiędztwie starych kamienic co wygląda naprawdę w tym przypadku bardzo fajnie. Szkoda, że u nas jednak nadal panuje architektoniczna małomiasteczkowość.cm pisze:Ech, Wrocław.... W tym mieście najbardziej podoba mi się rozmach i brak oporów (mentalnych) przed "ucieczką do przodu". Skrzyżowanie na wizualce jest właśnie w trakcie przebudowy (był tam fatalny węzeł komunikacyjny), teraz będzie rondo z przystankami tramwajowymi (w zasadzie mini-dworcem) na wyspie centralnej, połączonymi przejściami podziemnymi z chodnikami poza rondem i z galerią handlową...voodoo pisze:We Wrocławiu budują w podobnym miejscu wieżowiec 55 metrów i jak widać sąsiadujące budynki też takie wysokie nie są:
http://i41.photobucket.com/albums/e282/ ... _29III.jpg
http://wroclaw.hydral.com.pl/foto/39/39806.jpg
Co do tej reklamy z tyłu to też na to zwróciłem uwagę- fajny relikt przeszłości. A co do samej już kamienicy. Najpierw będzie trzeba coś zrobić z zameldowanym tam tysiącem braci cygańskiej
100 procent zgody z przedmówcą. Zyjemy w miescie rządzonym przez jednego fantastę i zasciankowych pseudomyslicieli. Az mnie szlak trafia jak widzę ten kompletny brak rozmachu w działaniach UM, MZD, czy radnych .... Przygotowania do najmniejszej nawet inwestycji trwa bardzo długo... A na końcu wychodzi knot. W Kielcach panuje Zastój!! w inwestycjach. Buduje sie mało wolno i przeważnie brzydko. Też zazdroszczę Wrocławiowi ale przede wszystkim ludzi rządzących miastem. tam się nie gada ze to ze tamto tylko się działa.... a u Nas .... Tak naprawdę mamy tylko wizję Prezydenta i plany na przyszłość ale czas ucieka i jestem przekonany że przy większym zaangażowaniu Władz Miasta wiele nierozpoczętych inwestycji byłoby na ukończeniu. Zobaczcie jak wyglądają drogi i ile trwa przygotowanie do ich budowy.... Wrocław jest przykładem ze jak się chce to można szybciej. Zyczę Nam wszystkim by w Naszym miescie wreszcie zaczęło się coś dziać....
- MeehoweCK
- Kontakt:
Myślę, że są miasta dużo gorzej rozwijające się od Kielc, ale niestety - co prawda to prawda. W naszym mieście jest po prostu fatalna mentalność mieszkańców, którzy swoje własne miasto uważają z góry za jedno z gorszych w Polsce. Gdy pojawiają się informacje złe - to je podchwycają, gdy pojawiają się dobre - to w nie nie wierzą. Niestety się domyślam dlaczego tak jest i jeśli to wynika z tego co myślę, to raczej nie widzę szans na poprawę mentalności kielczan. Gdy patrzę na moich znajomych, to 80% tych, którzy sobą coś większego reprezentowali, wyjechali do innych miast na studia i w większości tam już zostaną. To właśnie oni byli ludźmi z wizją, z optymizmem. W Kielcach zostają głównie ci, którym w życiu nie układa się za dobrze i nie mają możliwości wyjechać, albo ci, którzy totalnie nie mają życiowych ambicji i jest im obojętne co będą w życiu robić. Na szczęście są też tacy, którzy marzą, że kiedyś jakoś to miasto zmienią na lepsze i dlatego tu zostają. Nie chcę oczywiście nikogo obrażać - nie zrozumcie mnie źle, nie traktuję osób zostających w Kielcach jako tych gorszych. Wszak sam zostałem w Kielcach i z tego jestem bardzo zadowolony. Z resztą jak widzę to wielu z nas tutaj na forum zostało z sentymentu dla tego miasta. Niestety, pod tym względem Kielce staczają się z równi pochyłej. To właśnie ci ludzie, którzy tutaj studiują, będą w przyszłości decydować o tym mieście. Jest wśród nich wielu ludzi zdolnych i ambitnych, ale odnosząc do całości to naprawdę niewielu. Dlatego tak ważne są dobre uczelnie i ich promocja. Bez tego Kielce będą zaściankiem.
Wybaczcie, że nie na temat i że taki pesymizm wprowadziłem na forum, ale wydało mi się to pasujące do ostatnich wypowiedzi.
Wybaczcie, że nie na temat i że taki pesymizm wprowadziłem na forum, ale wydało mi się to pasujące do ostatnich wypowiedzi.
Ambicja to coś co prowadzi ludzkość do postępu, a ludzi do depresji
W pełni zgadzam się z przedmówcą.Ta specyficzna kielecka mentalność nijakości ,zacofania,takiego wstecznictwa zawsze mnie porażała.Każda śmiała myśl wykraczająca poza stereotypy z góry skazana była na krytykanctwo.Mniemam,że spora ludzi mieszkających w Kielcach to może drugie pokolenie napływowców z okolicznych miejscowości,nie identyfikujących się z tym miastem,nie czujących potrzeby awansu kulturowego i cywilizacyjnego Kielc,ludzi którzy po prostu chyba Kielc nie lubią,a zmuszeniu są tu mieszkać z braku innych perspektyw i ci ludzie kształtują niedobry obraz przeciętnego obywatela Kielc.A jak słusznie zauważył Meehowe zdolna młodzież wyjeżdża z Kielc na studia do większych ośrodków i już potem nie wracają,bo nie mają do czego wracać/brak pracy,perspektyw zawodowych szczególnie dla ludzi wykształconych/to powoduje wyssysanie młodzieży,bez obrazy zostają najczęściej absolwenci kieleckich uczelni ,ale i oni nie mają także większych perspektyw zawodowych w tym mieście,stąd bierze się marazm i ogólne niezadowolenie.
Muszę jednak przestrzec przed nadmiernym optymizmem związanym z rozwojem kieleckich uczelni.Mam u siebie przykład lubelski,gdzie ludzie kończą studia i uciekają z Lublina do Warszawy lub dalej bo tu nie ma pracy,a o otrzymaniu fajnego zatrudnienia decydują układy i koterie.Myślę,że podobnie zresztą jest i w Kielcach.Dopóki nie będą powstawały nowe miejsca pracy,ale nie w hipermarketach za 900 zł,ale takie,które oferowane będą dla ludzi z wyższym wykształceniem,to mowy nie ma o zatrzymaniu ludzi młodych,ci wybiorą Wyspy Brytyjskie,a Kielce zaczną się wyludniać,zostaną emeryci,renciści,ludzie biedni lub niezaradni no i żule z blokowisk.I nawet śmiałe wizje pana Prezydenta nie poparte istotnymi zamierzeniami nic tu nie poprawią.Do Wrocławia nie porównujmy się bo to inna liga,ale możemy brać przykład/a właściwie przykład powinni brać rządzący Kielcami/.Dopóki radni będą patrzyć na swoje miasto z punktu widzenia li tylko swoich partykularnych interesów,nie będą mieć wizji rozwoju to marnie przyszłość Kielc widzę,grozi po prostu uwiąd starczy.Pozdrawiam,jednak jestem optymistą i myślę,że tak źle nie będzie.A nasz Wielki WEL niech bierze przykład z rozwoju Rzeszowa,który bije nas na łeb/nawet Lublin/ w rozwoju i tylko patrzeć jak będzie wielkości Kielc.
Muszę jednak przestrzec przed nadmiernym optymizmem związanym z rozwojem kieleckich uczelni.Mam u siebie przykład lubelski,gdzie ludzie kończą studia i uciekają z Lublina do Warszawy lub dalej bo tu nie ma pracy,a o otrzymaniu fajnego zatrudnienia decydują układy i koterie.Myślę,że podobnie zresztą jest i w Kielcach.Dopóki nie będą powstawały nowe miejsca pracy,ale nie w hipermarketach za 900 zł,ale takie,które oferowane będą dla ludzi z wyższym wykształceniem,to mowy nie ma o zatrzymaniu ludzi młodych,ci wybiorą Wyspy Brytyjskie,a Kielce zaczną się wyludniać,zostaną emeryci,renciści,ludzie biedni lub niezaradni no i żule z blokowisk.I nawet śmiałe wizje pana Prezydenta nie poparte istotnymi zamierzeniami nic tu nie poprawią.Do Wrocławia nie porównujmy się bo to inna liga,ale możemy brać przykład/a właściwie przykład powinni brać rządzący Kielcami/.Dopóki radni będą patrzyć na swoje miasto z punktu widzenia li tylko swoich partykularnych interesów,nie będą mieć wizji rozwoju to marnie przyszłość Kielc widzę,grozi po prostu uwiąd starczy.Pozdrawiam,jednak jestem optymistą i myślę,że tak źle nie będzie.A nasz Wielki WEL niech bierze przykład z rozwoju Rzeszowa,który bije nas na łeb/nawet Lublin/ w rozwoju i tylko patrzeć jak będzie wielkości Kielc.
W dużej mierze zgadzam się z MeehowCKiem i Darkiem (przyczyny widzę podobnie jak Darek) - sam też nie raz o tym mówiłem i pisałem. Jestem jednak większym optymistą. Obserwuję to świadomie od 20 lat i widzę w ostatnich kilku latach duże zmiany na korzyść. I to właśnie w mentalności kielczan. Z moich obserwacji wynika, że odsetek tych, którzy utożsamiają się z Kielcami i jednocześnie nie mają kompleksu prowincji zdecydowanie się zwiększył. Także działania obecnych władz miasta idą wreszcie we właściwym kierunku, sporo ważnych spraw w końcu ruszyło z kopyta, choć niestety kilka lat było zmarnowane. Jednak widać postępujący progres - ewidentnie przynajmniej niektórym (niestety tylko niektórym...) się chce i sporo się nauczyli i widać tego efekty. Również radni prezentują lepszy poziom, bo wcześniej najczęściej o niczym nie mieli pojęcia...
Chociaż z drugiej strony osobiście mogę żałować, że takie osoby jak ja sam tzn. mocno zaangażowane w sprawy miasta i mające sporą o nim wiedzę nie są wciąż dla władz miasta wartością, z której można przy różnych projektach skorzystać...
Chociaż z drugiej strony osobiście mogę żałować, że takie osoby jak ja sam tzn. mocno zaangażowane w sprawy miasta i mające sporą o nim wiedzę nie są wciąż dla władz miasta wartością, z której można przy różnych projektach skorzystać...
Nie należy lekceważyć drobnostek, bo od nich zależy doskonałość (Michał Anioł)
-
Boss
- Ranga: Inspektor nadzoru ;)
bosche... jaka mentalnośc o czym częśc z Was wogóle bredzi. miasto jak każde inne. cudze chwalicie a swego nie znacie. wielokrotnie będąc nad morzem spotykałem ludzi z różnych strona Polski i nie spotkałem nawet jednego złego słowa na temat Kielc - kazdy kto tylko był u Nas bardzo chwialił Nasze miasto.darek pisze:Ta specyficzna kielecka mentalność nijakości ,zacofania,takiego wstecznictwa zawsze mnie porażała.....
ee tam prezydent ma wielki plan, plan który brzmi tak- DON'T GIVE UP YOU ARE IN KIELCEdarek pisze: brak pracy,perspektyw zawodowych szczególnie dla ludzi wykształconych/to powoduje wyssysanie młodzieży,bez obrazy zostają najczęściej absolwenci kieleckich uczelni ,ale i oni nie mają także większych perspektyw zawodowych w tym mieście,stąd bierze się marazm i ogólne niezadowolenie..
fakt. w Lublinie ludzie sie kształcą a później uciekajądarek pisze: Mam u siebie przykład lubelski,gdzie ludzie kończą studia i uciekają z Lublina
święte słowa. ale skoro prezydent twierdzi ze miastu nie sa potrzebne fabryki i zakłady przemysłowe no to sam niewiem moze kupic mu sim city w prezencie niech se chłopina pogra i nauczy sie co nieco...darek pisze: Dopóki nie będą powstawały nowe miejsca pracy,ale nie w hipermarketach za 900 zł,ale takie,które oferowane będą dla ludzi z wyższym wykształceniem,to mowy nie ma o zatrzymaniu ludzi młodych,ci wybiorą Wyspy Brytyjskie,.
a wyspy wybieraja rózni ludzie - także tacy którzy sa nieudacznikami we własnym kraju a na wyspach byle debil znajdzie prace - chociaż ostatnio juz sie to pozmieniało
ale częśc z tego forum z uporem maniaka chętnie porównywaloby sie i z Antwerpią(2 co do wielkości portem morskim Europy), Frankfurtem nad menem(największym portem lotniczym Europy) itp...darek pisze: Do Wrocławia nie porównujmy się bo to inna liga.
bez przesady. ponad 30 tyś mieszkańcow nie bierze sie z nikąd. 30 tyśdarek pisze: przykład z rozwoju Rzeszowa,który bije nas na łeb/nawet Lublin/ w rozwoju i tylko patrzeć jak będzie wielkości Kielc.
ps. mega off top
Ostatnio zmieniony 6 lutego 2008, o 12:41 przez Boss, łącznie zmieniany 1 raz.
CK|PL|EU
- MeehoweCK
- Kontakt:
No właśnie o to nam chodzi! Mieszkańcy innych miast widzą nas lepiej niż sami kielczanie w większości. A to niedobrzeBoss pisze:bosche... jaka mentalnośc o czym częśc z Was wogóle bredzi. miasto jak każde inne. cudze chwalicie a swego nie znacie. wielokrotnie będąc nad morzem spotykałem ludzi z różnych strona Polski i nie spotkałem nawet jednego złego słowa na temat Kielc - kazdy kto tylko był u Nas bardzo chwialił Nasze miasto.
Jako że wywiązała się bardzo ciekawa rozmowa, ale co by nie mówić - nie na temat, proponuję wyodrębnić nowy temat na forum i przenieść tam te kilka ostatnich postów.
Ambicja to coś co prowadzi ludzkość do postępu, a ludzi do depresji
-
Boss
- Ranga: Inspektor nadzoru ;)
ja powiem szczerze pierwszy raz spotkałem sie ze stwierdzeniami o małomiasteczkowosci, zacofaniu, jakiejs innej mentalności mieszkańców Kielc właśnie na tym forum, bardzo mnie to zadziwiło i zasmuciło.MeehoweCK pisze:No właśnie o to nam chodzi! Mieszkańcy innych miast widzą nas lepiej niż sami kielczanie w większości. A to niedobrze![]()
juz kiedyś nosiłem sie z zamiarem zrobienia tematu w stylu Kielce a inne miasta lub mieszkańcy innych miast o nas, itpMeehoweCK pisze: Jako że wywiązała się bardzo ciekawa rozmowa, ale co by nie mówić - nie na temat, proponuję wyodrębnić nowy temat na forum i przenieść tam te kilka ostatnich postów.
ps. najlepiej jakby jakiś "anioł stróż" tego forum poprzenosił co trzeba gdzie trzeba
CK|PL|EU