Wieści z kieleckich uczelni

Moderatorzy: Autor, sueno, Daniel, Sirek1

seba_ck
Ranga: Inspektor nadzoru ;)

Post autor: seba_ck » 14 grudnia 2007, o 15:35

Przemysław Gosiewski podejmuje kolejne działania na rzecz Uniwersytetu

Przewodniczący Klubu Parlamentarnego PiS Przemysław Gosiewski, zwrócił się do Marszałka Sejmu Bronisława Komorowskiego z prośbą o rozpatrzenie jako pierwszy projekt o nadaniu nowej nazwy Akademii Świętokrzyskiej na najbliższym posiedzeniu Sejmu. „Umożliwiłoby to zakończenie prac nad ustawą do końca stycznia 2008 roku co oznacza, że studenci Akademii Świętokrzyskiej rozpoczęliby nowy semestr na nowym Uniwersytecie.” - czytamy w piśmie przesłanym do naszej redakcji.

dodano: 2007-12-14
A A A
:arrow: http://www.radiofama.com.pl/?id=news&ac ... wsid=12357
Zmieniaj świat na taki, jaki sobie wymarzyłeś.

Awatar użytkownika
Grzegorz
Ranga: Dyrektor budowy ;)

Post autor: Grzegorz » 14 grudnia 2007, o 19:05

Z całym szacunkiem dla tego pana za to co dla nas zrobił uważam, że teraz kiedy partia, do której należy już nie rządzi Polską nie powienien nam już "pomagać", bo jak już niestety mogliśmy się przekonać (lotnisko, drogi ekspresowe...), choć była dobra wola to wyszło na odwrót...

Awatar użytkownika
gaki majster
Ranga: Kierownik budowy ;)
Kontakt:

Post autor: gaki majster » 14 grudnia 2007, o 19:19

Samo nie wyszło. Facet o nazwisku Gosiewski wypruwał flaki, żeby nasz region pchnąć do przodu. Bardziej należą mu się podziękowania, a nie teksty w stylu nie dotykaj się już, bo i tak nie zdziałasz albo panu już dziękujemy. Dlaczego tyle inicjatyw nie doszło do szczęśliwego finału? Przez zawiść politycznej konkurencji. Bo nie patrzą na dobro regionu tylko, żeby zrobić na złość przeciwnikom politycznym. Taka moja refleksja. Wracając do tematu. To w polityce jest tak, że jeśli ktoś chce pracować, to nie musi być od razu w rządzie. Jeśli by tak było to opozycja jest tylko od narzekania i pobierania diet.
Kielce Kielce Kielce to jest to...

Awatar użytkownika
MeehoweCK
Kontakt:

Post autor: MeehoweCK » 14 grudnia 2007, o 23:32

gaki pisze:Samo nie wyszło. Facet o nazwisku Gosiewski wypruwał flaki, żeby nasz region pchnąć do przodu. Bardziej należą mu się podziękowania, a nie teksty w stylu nie dotykaj się już, bo i tak nie zdziałasz albo panu już dziękujemy. Dlaczego tyle inicjatyw nie doszło do szczęśliwego finału? Przez zawiść politycznej konkurencji. Bo nie patrzą na dobro regionu tylko, żeby zrobić na złość przeciwnikom politycznym. Taka moja refleksja. Wracając do tematu. To w polityce jest tak, że jeśli ktoś chce pracować, to nie musi być od razu w rządzie. Jeśli by tak było to opozycja jest tylko od narzekania i pobierania diet.
Zgadzam się z Tobą, ale rozumiem też co ma na myśli Grzegorz i z nim również się zgadzam. Panu Gosiewskiemu jestem niezmiernie wdzięczny za to co robi, za to co zrobił i za to co chciał zrobić dla regionu świętokrzyskiego. Z pewnością jest jedynym politykiem w znanej mi historii, który zrobił dla Kielecczyzny aż tyle. Ale z całym szacunkiem, znane jest powiedzenie, że wielkie inwestycje lubią ciszę. Myślę, że gdyby najważniejsza inwestycja dla regionu była przygotowywana w ciszy, być może już w przyszłym roku byłaby realizowana. Stało się jednak inaczej - pan premier Gosiewski w pewnym momencie stał się osobą bardzo medialną i wszystko czego się dotknął, stawało się "głośne" i niepopularne wśród ówczesnej opozycji. Patrząc na sprawę z perspektywy czasu, myślę, że pan Gosiewski sprawie lotniska paradoksalnie zaszkodził. Wcale nie mówię, że to było jego celem - wręcz przeciwnie, jestem całkowicie przekonany, że on miał w 100% dobre chęci. Ale po prostu nie mógł przewidzieć tego, że tak się potoczy rozdmuchanie przez media planów budowy lotniska.

Moderatorzy wybaczą mojego offa, ale zależało mi, aby odpowiedzieć na ten post.
Ambicja to coś co prowadzi ludzkość do postępu, a ludzi do depresji

maju
Kontakt:

a ja przewrotnie i makiawellicznie..

Post autor: maju » 17 grudnia 2007, o 23:36

...oceniam prace p.Gosiewskiego własnie GŁÓWNIE jako robienie szumu medialnego. Miało to za zadanie wzmocnienie wyniku wyborczego PiSu na Kielecczyznie i to zadanie zostało zrealizowane. W przypadku zwycięstwa PiSu i pozostania przy władzy zapewne częśc z tych rzeczy zostałaby zrealizowana( podejrzewam, iz własnie te rzeczy beda zrealizowane i teraz) a za niezrealizowanie pozostałych obarczone zostałoby PO i jego "brak współpracy w najważniejszych dla Regionu przedsięwzięciach". I tak oto tańszym dla budżetu kosztem Kielecczyzna dalej byłaby wdzięczna swojemu "wybawicielowi" Gosiewskiemu ,a przy okazji szczerze znenawidziłaby jego wrogów i wichrzycieli rzucających kłody pod prężny rozwój Województwa.
Proponuje przyjrzeć sie dokladniej, ile w rzeczywistości spłynęło na Kielecczyzne funduszu z budżetu, pomijając oczywiście pieniądze z funduszy Unijnych
P.S. To moja subiektywna teoria spiskowa :wink:

maju
Kontakt:

a i jeszcze jedno...

Post autor: maju » 17 grudnia 2007, o 23:45

....działanie na rzecz uchwalenia ustawy o Uniwersytecie jako pierwszej w nowym Sejmie bardzo ładnie pokrywa sie z nowa linią programową PiSu pt. Opóźniamy uchwalenie budżetu...podobnie jak obrażanie sie Prezydenta o nazwanie go bratem Jarosława, opóźnianie mianowania nowego Premiera, wyboru Marszałka, odwoływanie się do Małej Konstytucji , która jest obecnie nieaktualna,wzywanie Ministra Sprawa Zagranicznych w momencie, gdy ma posiedzenie Rządu w sprawie poprawek do budżetu, heroiczne boje o przegraną sprawę wycofania wojsk z Iraku....itp. , zapewne to nie koniec
P.S. Takie moje prywatne przemyślenia :wink:

seba_ck

Post autor: seba_ck » 19 grudnia 2007, o 00:49

Uniwersytet prawdopodobnie jeszcze w tym roku akademickim

Uniwersytet imienia Jana Kochanowskiego w Kielcach powstanie prawdopodobnie jeszcze w tym roku akademickim. Świętokrzyscy parlamentarzyści rozmawiali dziś na ten temat z Minister Nauki i Szkolnictwa Wyższego- Barbarą Kudrycką. W spotkaniu wzięli udział przedstawiciele wszystkich klubów parlamentarnych. Poseł PO Artur Gierada podkreślił, że minister Barbara Kudrycka wyraziła całkowite poparcie dla planów przekształcenia Akademii Świętokrzyskiej w uniwersytet. Pani minister obiecała, że najpóźniej przed końcem roku prześle do Marszałka Sejmu pozytywną opinię w tej sprawie. Poseł Gierada zapewnił, że parlamentarzyści z naszego regionu będą lobbować za jak najszybszym przeprowadzeniem procedur w Sejmie, tak aby ustawa o przekształceniu Akademii w uniwersytet została przyjęta na przełomie marca i kwietnia. Jeśli się to uda, studenci ostatniego roku otrzymaliby już dyplomy uniwersytetu. Artur Gierada podkreślił, że minister nauki chwaliła kielecką uczelnię za wypełnienie wszystkich wymogów niezbędnych do przekształcenia. Doceniła również rozwój Akademii i umiejętne wykorzystanie unijnych pieniędzy na finansowanie inwestycji.

2007-12-18 17:45:11

Awatar użytkownika
kowalskijohn

Post autor: kowalskijohn » 19 grudnia 2007, o 09:37

Obrazek

Uniwersytet przyjdzie wiosną?

Projekt przekształcenia Akademii Świętokrzyskiej w Uniwersytet Humanistyczno-Przyrodniczy ma już pozytywną opinię ministerstwa i jeszcze w tym roku trafi do Sejmu. Takie zapewnienie otrzymali świętokrzyscy parlamentarzyści, którzy wczoraj spotkali się z prof. Barbara Kudrycką, ministrem nauki i szkolnictwa wyższego.

- To spotkanie było bardzo potrzebne. Dopóki nie usłyszałem tej deklaracji z ust pani minister, żyłem w niepewności - mówi Artur Gierada, poseł PO. Jego zdaniem w styczniu projekt powinien trafić do sejmowej komisji edukacji, nauki i młodzieży. Potem odbędą się dwa czytania w Sejmie i wiosną powinno dojść do głosowania w sprawie uniwersytetu. - Myślę, że tegoroczni absolwenci otrzymają już dyplomy uniwersytetu - twierdzi Gierada. Minister Kudrycka zapowiedziała też, że w styczniu odwiedzi Akademię Świętokrzyską przy okazji oddania nowych budynków Wydziału Matematyczno-Przyrodniczego.

Źródło: Gazeta Wyborcza Kielce
--
To mówiłem ja...
Kowalski John

seba_ck

Post autor: seba_ck » 20 grudnia 2007, o 17:34

Pozytywna opinia w sprawie uniwersytetu

Minister nauki i szkolnictwa wyższego Barbara Kudrycka przekazała na ręce marszałka Sejmu pozytywną opinię na temat projektu ustawy przekształcającej Akademię Świętokrzyską w Uniwersytet im. Jana Kochanowskiego w Kielcach - poinformował Radio Kielce Artur Gierada, kielecki poseł Platformy Obywatelskiej. Zaprzeczył on też jakoby marszałek Bronisław Komorowski był przeciwnikiem powstania uniwersytetu w Kielcach. "Marszałek Komorowski ze zdumieniem przyjął wczorajszą wypowiedź w Radiu Kielce Przemysława Gosiewskiego, który sugerował sprzeciw marszałka" - powiedział Artur Gierada. Dodał też, że marszałek Komorowski zapewnił, że nigdy nie wypowiadał takich słów ani w rozmowie z posłem Gosiewskim, ani przy innej okazji. Projekt ustawy o utworzeniu w Kielcach uniwersytetu ma trafić pod obrady Sejmu na początku przyszłego roku.

:arrow: http://www.radio.kielce.pl/index.php?go ... =1&menu2=0

hey

Post autor: hey » 8 stycznia 2008, o 18:53

Kielce > Sinologia w Akademii

Prezydent Kielc nie ustaje w próbach zainteresowania Chińczyków naszym miastem i uczynienia z Kielc najaktywniejszego ośrodka polsko-chińskiego.

W tym tygodniu ma rozmawiać z rektor Akademii Świętokrzyskiej prof. Reginą Renz o utworzeniu w Kielcach sinologii.

Osobą, która mogłaby poprowadzić taki kierunek jest pan Liu, absolwent slawistyki Uniwersytetu Pekińskiego, który od kilku lat mieszka w Polsce i który rok temu był tłumaczem prezydenta w rozmowach z chińskimi biznesmenami.

Do tej pory studia z zakresu sinologii prowadzą uniwersytety warszawski i poznański, i sadząc po liczbie ubiegających się o przyjęcie, chętnych do studiowania w Kielcach by nie brakowało.

Echo Dnia

Awatar użytkownika
Grzegorz

Post autor: Grzegorz » 8 stycznia 2008, o 21:30

Wow, super wiadomość :D Sam kiedyś chciałem iść na podobny kierunek - japonistykę ;-)

seba_ck

Post autor: seba_ck » 9 stycznia 2008, o 02:34

Uniwersytet jeszcze w tym tygodniu?

Pierwsze czytanie rządowego projektu ustawy o przekształceniu Akademii Świętokrzyskiej w uniwersytet humanistyczno-przyrodniczy ma się odbyć dziś rano podczas posiedzenia sejmowej komisji edukacji, nauki i młodzieży.

Jeśli nie będzie poprawek, to projekt zostanie przyjęty. - Jestem przekonany, że tak się stanie, bo Akademia Świętokrzyska spełnia wszystkie wymagania potrzebne do przekształcenia w uniwersytet humanistyczno-przyrodniczy - twierdzi poseł Mirosław Pawlak (PSL), jedyny przedstawiciel województwa świętokrzyskiego w komisji.

Już teraz zapowiada, że natychmiast po zaakceptowaniu projektu przez komisję będzie on głosowany w Sejmie. - Razem z koalicjantami z PO zwrócimy się do marszałka Sejmu, żeby zmienił porządek obrad obecnej sesji - mówi poseł. Rozpoczynające się dziś szóste posiedzenie Sejmu potrwa do piątku. - Niewykluczone, że np. już w piątek Sejm zajmie się naszym projektem. Jeśli nie podczas tego posiedzenia, to na pewno projekt trafi na posiedzenie Sejmu zaplanowane na 21 i 22 stycznia - zapewnia Pawlak. Po przyjęciu przez Sejm uchwała trafi jeszcze do Senatu, który może wnieść poprawki. Potem musi ją podpisać prezydent. Przemysław Gosiewski (PiS) zapewnia, że Lech Kaczyński zrobi to natychmiast - bez wykorzystania przysługujących mu 30 dni. W sprzyjających okolicznościach już w lutym AŚ będzie mogła zmienić szyld.

Źródło: http://miasta.gazeta.pl/kielce/1,35255,4820432.html
Piotr Burda
2008-01-08

Limp

Post autor: Limp » 9 stycznia 2008, o 09:47

Bardzo dobra wiadomość :D
Tylko chyba nie będzie nazwy "uniwersytet humanistyczno-przyrodniczy"? Ja bym wolał Uniwersytet Świętokrzyski :D :D
Limp

seba_ck

Post autor: seba_ck » 9 stycznia 2008, o 12:34

Sejmowa komisja za uniwersytetem

Sejmowa Komisja Nauki, Edukacji i Młodzieży jednogłośnie opowiedziała się za przekształceniem Akademii Świętokrzyskiej w Uniwersytet im. Jana Kochanowskiego. Decyzja ta zakończyła procedurę pierwszego czytania ustawy tworzącej w Kielcach uniwersytet. "Członkowie Komisji nie mieli żadnych wątpliwości i docenili argumenty przedstawione przez rektor Akademii Świętokrzyskiej" - powiedział Radiu Kielce Przemysław Gosiewski, przewodniczący Honorowego Komitetu na rzecz przekształcenia Akademii w uniwersytet. Przemysław Gosiewski zapowiedział, że ustawa może być przyjęta w całości już na kolejnym posiedzeniu Sejmu. Tymczasem Artur Gierada, kielecki poseł Platformy Obywatelskiej nie wyklucza, że sprawa uniwersytetu może stanąć na forum izby poselskiej już na obecnym posiedzeniu Sejmu. "Projekt ma tak duże poparcie, że prezydium może zdecydować się o włączenie "Możemy już dawać gwarancję, że tegoroczni absolwenci Akademii Świętokrzyskiej będą mieli dyplomy ukończenia uniwersytetu" - dodał Artur Gierada.

:arrow: http://www.radio.kielce.pl/index.php?go ... =1&menu2=0

P.S. Do stworzenia uniwerku pozostało już tak niewiele. :D

Yahagi
Kontakt:

Post autor: Yahagi » 9 stycznia 2008, o 12:56

A już myślałem, że nie doczekam tego momentu.. To teraz czas na
Politechnikę. 2 universytety w mieście - byłby to fajny wyczyn. Oby jeszczew poziom nauczania poszedł w górę.

----
Wesprzyj rozwój wirtualnych Kielc: http://kielceyh.myminicity.com

ODPOWIEDZ