KAMIENICE - remonty, nowe elewacje

Moderatorzy: Nowak, Autor, sueno, Daniel, Sirek1

Awatar użytkownika
Jezpir
Ranga: Inspektor nadzoru ;)

Post autor: Jezpir » 12 listopada 2007, o 08:25

ice pisze:
heh, tez ostatnio zauwazylem, ze ktos sie zajal tym kawalkiem :)
Bo wczesniejsza wersja nadawala sie do Telexpresu.
Pewnie właściciel był inny i się do pierwszego remontu elewacji nie dołożył. To go ominęli.
Jeżpir

j'k
Ranga: Kierownik budowy ;)

Post autor: j'k » 8 grudnia 2007, o 16:34

Odsłonięto fragment nowej elewacji kamienicy na rogu pl. Wolności/Mickiewicza od strony szkoły muzycznej. Jest w kolorze kakaowym.

Awatar użytkownika
Grzegorz
Ranga: Dyrektor budowy ;)

Post autor: Grzegorz » 9 grudnia 2007, o 02:16

Zauważyłem, że pomalowali wejścia do klatek schodowych i elementy na dachach szarych wieżowców przy ulicy Warszawskiej (obok Statoila), więc pewnie po woli przygotowują się do zmiany elewacji... Mam nadzieję, że nie zrobią takiej wiochy jak oczojebne skośne kreseczki w podobnych blokach całkiem niedaleko, bo na Słonecznym Wzgórzu... Byłbym zadowolony, gdyby te bloki pomalowali w stylu jednego z trzech wieżowców (tego w środku - pozostałe dwa jeszcze nie są pomalowane) przy alei Solidarności - za szkołą, która zresztą też po woli otrzymuje nową elewację.

Awatar użytkownika
Jezpir

Post autor: Jezpir » 9 grudnia 2007, o 20:47

Grzegorz pisze:Byłbym zadowolony, gdyby te bloki pomalowali w stylu jednego z trzech wieżowców (tego w środku - pozostałe dwa jeszcze nie są pomalowane) przy alei Solidarności - za szkołą, która zresztą też po woli otrzymuje nową elewację.
Te dwa po boku nie są pomalowane na szaro. One po prostu są szare, bo azbest jest szary.
Jeżpir

Awatar użytkownika
RZ

Post autor: RZ » 11 grudnia 2007, o 19:41

j'k pisze:Odsłonięto fragment nowej elewacji kamienicy na rogu pl. Wolności/Mickiewicza od strony szkoły muzycznej. Jest w kolorze kakaowym.
Poszedłem zobaczyć i jakoś nie mogę dostrzec tego kakao :roll: Widzę mdły, rozwodniony różowy z mocniejszym różem (w kierunku tzw. różu majtkowego...) na parterze. Taka ładna kamienica, a wygląda na to że będzie bez wyrazu, "bezpłciowa" :?
Ale nikt chyba nie napisał, że położyli nowy tynk na kamienicy obok (należącej do AŚ) i wynienili wszystkie okna w budynku prokuratury, gdzie jak sądzę, będą robić też elewację. Samo pomalowanie kamienicy Akademii zostawiono pewnie na wiosnę (po położeniu szarego tynku zdjęto rusztowania).
Zatem ze znajdujących się w pierzei Mickiewicza pięciu kamienic remontowane są aż trzy :!:
Nie należy lekceważyć drobnostek, bo od nich zależy doskonałość (Michał Anioł)

Awatar użytkownika
Grzegorz

Post autor: Grzegorz » 11 grudnia 2007, o 21:19

Jezpir pisze:
Grzegorz pisze:Byłbym zadowolony, gdyby te bloki pomalowali w stylu jednego z trzech wieżowców (tego w środku - pozostałe dwa jeszcze nie są pomalowane) przy alei Solidarności - za szkołą, która zresztą też po woli otrzymuje nową elewację.
Te dwa po boku nie są pomalowane na szaro. One po prostu są szare, bo azbest jest szary.
Przecież napisałem, że "pozostałe dwa jeszcze nie są pomalowane".

Awatar użytkownika
Jezpir

Post autor: Jezpir » 12 grudnia 2007, o 14:58

Tylko azbestu nie powinno sie malować, ale zdemontować i wykonać zupełnie nową elewację. Która oczywiście może być malowana, ale są też tynki barwione w masie. Choć oczywiście cieszę się, że mój blok Ci się podoba. Jest to powód do radości i dumy z działań naszej wspólnoty. Mój poprzedni post wynika bardziej z "nadwrażliwości branżowca" niźli z faktycznej potrzeby. Ale to OT.
Jeżpir

Awatar użytkownika
Grzegorz

Post autor: Grzegorz » 13 grudnia 2007, o 01:24

Na bloku/wieżowcu niedaleko skrzyżowania ulic IX Wieków/Solidarności (tym na którym jest wielka reklama Makro) pojawił się świetny podświetlany szyld z napisem (o ile dobrze pamiętam) "SANDOMIERSKIE". Bardzo fajny efekt w nocy - w dzień jeszcze nie widziałem. Z tego co ktoś pisał również na Warszawskiej pojawił się taki podświetlany napis - czyżby powrót do neonów? :D Właśnie takie dodatki mogą poprawić wizerunek bloków i ja podpisuję się pod tym wszystkimi kończynami 8)

Awatar użytkownika
ice

Post autor: ice » 13 grudnia 2007, o 12:19

Tez to zauwazylem. Fajnie to wyglada.
Podobny neon jest na jednym z wiezowcow na Sadach z napisem "SADY".
Ale wyglada na to, ze takie rozwiaznie tylko na osiedlach KSM bo obok podswietlanych nazw osiedli widnieje logo tej spoldzielni.

Patol
Kontakt:

Post autor: Patol » 13 grudnia 2007, o 15:07

Oj tak ide sobie na 38 rano a że jeszcze ciemno było to coś zwróciło moja uwagę aż żem sie za głowe złapał tak dokładniej to przed SANDOMIERSKIE pisze jeszcze KSM.

Awatar użytkownika
Grzegorz

Post autor: Grzegorz » 13 grudnia 2007, o 22:01

Tak jest, to akcja "KSM", więc chyba możemy liczyć na takie neony na każdym osiedlu należącym do tej spółdzielni - naprawdę świetna akcja! :D
PS - Mógłby ktoś z Was wypisać wszystkie osiedla należące do Kieleckiej Spółdzielni Mieszkaniowej? W ten sposób będziemy mogli się domyśleć gdzie jeszcze ujrzymy nowe neonki :-)

Patol
Kontakt:

Post autor: Patol » 13 grudnia 2007, o 22:43

Napisze tyle ile wiem
KSM SADY
SANDOMIERSKIE
ZAGÓRSKA PÓŁNOC ten napis (stary)widnieje na wieżowcu koło byłej Yamahy ciekawe czy tam też rypną nowy napis...
ZAGÓRSKA PÓŁÓDNIE

Awatar użytkownika
Jarek

Post autor: Jarek » 13 grudnia 2007, o 23:34

Kielce - tu jest moje miejsce, tu jest mój dom.

Awatar użytkownika
vincent

Post autor: vincent » 14 grudnia 2007, o 13:55

W lecznicy dla zwierząt na Sciegiennego dobudowywana jest 1 kondygnacja. Budynek ten jak i drugi obok dostają nową elewację
Żółć i czerwień w naszych sercach aż po życia kres!!!

Patol
Kontakt:

Post autor: Patol » 14 grudnia 2007, o 23:36

Neony na kieleckich osiedlach

Zabłysły wielkie neony z nazwami osiedli należących do Kieleckiej Spółdzielni Mieszkaniowej.
Na początek "Sandomierskie" na bloku przy ul. Romualda 2 oraz "Sady" na wieżowcu przy Warszawskiej 47. Jeszcze w tym roku pojawią się nazwy "Zagórska Północ" (przy Źródłowej 21) oraz "Zagórska Południe" (Chopina 15). - Po części związane jest to z jubileuszem 50-lecia naszej spółdzielni. Chcieliśmy także odtworzyć neony, które przed laty w taki sposób wskazywały nasze osiedla - mówi Krzysztof Puszyński, inspektor nadzoru w KSM-ie.
Żródło: Gazeta wyborcza
:arrow: http://miasta.gazeta.pl/kielce/1,35255,4766242.html

ODPOWIEDZ