Bazary kieleckie - ul. Seminaryjska

Wszystko na temat nowych inwestycji w Kielcach.

Moderatorzy: Nowak, Autor, sueno, Daniel, Sirek1

Awatar użytkownika
MeehoweCK
Ranga: Dyrektor budowy ;)
Kontakt:

Post autor: MeehoweCK » 22 października 2007, o 10:03

kon_rad pisze:Plac targowy w tym miejscu jak najbardziej pasuje, przede wszystkim jest jakoś zagospodarowany...
Polemizowałbym
kon_rad pisze:Ponieważ krzyżują się tu główne "arterie" Kielc można tu kupić świerzutkie warzywa, nawet z certfikatem ekologicznym, mleko (jak kmuś nie pasuje to niech kupuje w Tesco TKZ albo inne z miesięcznym terminem ważności), śmietankę i wiele innych wspaniałych produktów.
Owszem, można, ale w przeciwieństwie do Ciebie nie uważam by był to efekt lokalizacji
kon_rad pisze:Ludzie, którzy chcą zaopatrzyć się w taki towar przyjeżdzją z Barwinka, Świętokrzyskiego, Stoku, Bocianka no i z Czarnowa, a także z Białogonu, Zagórza, nawet ze Ślichowic i Dalni no i pieszo z KSM-u. Jest tu bardzo dobry dojazd..
Lokalizacja na Mielczarskiego też jest dobra, a jednocześnie nieco ukryta dla osób przejeżdżających przez Kielce drogą krajową. Przez ulicę Czarnowską przebiega kilkadziesiąt linii komunikacji miejskiej - można tam dojechać z każdego osiedla (również KSM-u) no i z Czarnowa dojść na piechotkę.
kon_rad pisze:Lepiej zająć się chyba o wizerunkiem Kielc w centrum
A skrzyżowanie Seminaryjska/Tarnowska to co za część miasta? Przedmieścia?
kon_rad pisze:w pierzei Rynek-Katedra ul. Mała-Kilińskiego dwojga ulic (niezrozumiałe to jest dla moich znajomuch z Gdyni) są patrterowe kamieniczki... Pasuje to do wielkomiejskości jak nie napiszę co do czego.
Również ubolewam, ale należy pamiętać, że ta część Kielc powstawała gdy nasze miasto było stosunkowo małe nawet jak na ówczesne czasy. Z pewnością duża część z tych kamieniczek (jeśli nie większość) jest własnością prywatną. Jestem bardziej zwolennikiem ich remontowania, a nie zastępowania ich nowymi wyższymi budynkami. Poza tym taka inwestycja nie wyklucza uporządkowania "zagospodarowanego" placu targowego.
kon_rad pisze:Niezabudowane działki w centrum, na których często swój program prezentuje wesołe miasteczko...
Owszem, nie wygląda to najlepiej (chociaż z drugiej strony estetyka niegorsza wcale od placu targowego), ale z naszych informacji wynika, że to już na szczęście tylko kwestia czasu...
kon_rad pisze:Ulicą IX w. jedzie się się jak prze slumsy (prawa strona od ronda)
To już też raczej tylko kwestia czasu... Poza tym jak mówiłem wcześniej - to nie są inwestycje wykluczające się.
kon_rad pisze:Śrółdmieście Warszawska/Badzentyńska wygląda jak teren tuż po wojnie. Przedłużenie ul. Silnicznej (nazywane ul. Nowosilniczą) jest od wielu lat w planach... i co?
No i będzie
kon_rad pisze:Ale najważniejsza jest budowa wielkiego biurowca
Taka lokalizacja na biurowiec jest tylko naszym (z tego co pamiętam dokładnie to moim) domysłem nie popartym żadnymi informacjami. Fakt faktem, że gdyby ta działka była pusta, byłaby jedną z najdroższych (o ile nie najdroższą) w Kielcach i opłacalnymi inwestycjami mogłyby być tylko komercyjny kompleks handlowo-rozrywkowy (moim zdaniem wątpliwe jako że plany Galerii IX Wieków, Galerii Echo czy nawet Nowego Dworca są bardziej zaawansowane) lub też budynek naprawdę wysoki.
kon_rad pisze:w miejscu służącym tysiącom ludzi i pozbawieniu ich tego miejsca...
Brutalne, wiem, ale to nie ich teren. Ludzie w Polsce mają syndrom poPRL-owski - problem ze zrozumieniem definicji pojęcia własności prywatnej.
kon_rad pisze:Najlepiej bazary wyrzucić na pryferie albo poza miasto.
Nie no, bez przesady... Ale z dala od oczu przejeżdżających przez miasto i wyrabiających sobie na tej podstawie zdanie o Kielcach - jak najbardziej.
kon_rad pisze:Nie wiem czy ktokolwiek z Was był we Lwowie... Kraj biedny i miasto biedne, bazar warzywny w centrum... I podjeżdżają ludzie takimi samochodami, że się w głowie miesza i kupują, a oprócz nich kupują też ludzie zarabiający 200-300 hrywien miesięcznie.
Owszem, biedne. I dlatego też z całym szacunkiem, ale wolę brać przykład z innych miast.
kon_rad pisze:Takie miejsce jest potrzebne w mieście, gdzie każdy może dojechać, a nie na zadupiu.
A Mielczarskiego to zadupie, że hoho
kon_rad pisze:Pozdrawiam
Dziękuję, pozdrawiam również
Ambicja to coś co prowadzi ludzkość do postępu, a ludzi do depresji

Awatar użytkownika
kaggy

Post autor: kaggy » 23 października 2007, o 09:35

No koncepcje kosmiczne, jakiś Meksyk nam tu niektórzy użytkownicy proponują, a to bazary są zagospodarowane :O , a to zadaszenie i targowisku u podnóża hipotetycznego wieżowca, ludzie, skąd bierzecie te pomysły?

Czy targowisko jest potrzebne? Tak, ale nie w tym miejscu, wybrać nową lokalizację, wybudować porządną halę, zorganizować, rozreklamować, zapewnić połączenie i gotowe.

Awatar użytkownika
Jezpir
Ranga: Inspektor nadzoru ;)

Post autor: Jezpir » 23 października 2007, o 09:42

kaggy pisze:No koncepcje kosmiczne, jakiś Meksyk nam tu niektórzy użytkownicy proponują, a to bazary są zagospodarowane :O , a to zadaszenie i targowisku u podnóża hipotetycznego wieżowca, ludzie, skąd bierzecie te pomysły?
Czy targowisko jest potrzebne? Tak, ale nie w tym miejscu, wybrać nową lokalizację, wybudować porządną halę, zorganizować, rozreklamować, zapewnić połączenie i gotowe.
Pytasz skąd mamy pomysły, a sam piszesz o porządnej hali. :roll:
Nikt z nas nie sugeruje (oprócz kon_rada), że bazary są zagospodarowane. Trudno te budki i jatki z wodą, które stoją na asfalcie i betonie nazwać zagospodarowanym placem.
Jeżpir

Awatar użytkownika
kaggy

Post autor: kaggy » 23 października 2007, o 10:40

Wydaje mi się że porządna hala targowa nie jest pomysłem z kosmosu bo takie rozwiązania zostały już zrealizowane w innych miastach w Polsce i funkcjonują, natomiast nie widziałem ani nie słyszałem o rozwiązaniu z targowiskiem u podnóża wieżowca [o ile dobrze zrozumiałem], stąd moje zdziwienie co do takich koncepcji. Ja wiem że nowatorskie pomysły przeważnie mają problemy z przebiciem się ale naprawdę wolałbym nie eksperymentować w tym zakresie akurat.

Awatar użytkownika
MeehoweCK
Kontakt:

Post autor: MeehoweCK » 23 października 2007, o 10:43

To może być zbyt piękny zakątek Kielc (niezależnie od tego co na nim powstanie), aby marnować go na eksperymenty które mogą się udać bądź też nie. :roll:
Ambicja to coś co prowadzi ludzkość do postępu, a ludzi do depresji

Awatar użytkownika
Jezpir

Post autor: Jezpir » 23 października 2007, o 10:53

kaggy pisze:... natomiast nie widziałem ani nie słyszałem o rozwiązaniu z targowiskiem u podnóża wieżowca [o ile dobrze zrozumiałem], stąd moje zdziwienie co do takich koncepcji.
To nie dobrze zrozumiałeś. Pisałem o "zadaszeniu" terenu targowiska i nadbudowie nad nim budynku, który może mieć zróżnicowaną wysokość.
Jeżpir

Awatar użytkownika
michal_ck

Post autor: michal_ck » 23 października 2007, o 11:28

Głupoty godacie...
1. Zastępca Przewodniczącego Komisji Rewizyjnej SKI
2. Koordynator ds. zieleni miejskiej
3. Koordynator ds. zagospodarowania os. Dąbrowa II

Awatar użytkownika
Jezpir

Post autor: Jezpir » 23 października 2007, o 11:35

michal_ck pisze:Głupoty godacie...
Może nie głupoty, a nierealia. Rzuciłem sobie taki luźny pomysł, a tu dyskusja się rozpętała. Moje posty tylko wyjaśniają wizję. Moim zdaniem nie jest zła, tylko mało realna. Tak jak mało realny jest 30-piętrowiec w tym miejscu, ale skoro już ktoś o nim napisał, to...
Jeżpir

seba_ck

Post autor: seba_ck » 18 stycznia 2008, o 15:17

Bazar do zwrotu

W przyszłym tygodniu powinna być znana decyzja wojewody w sprawie ewentualnego zwrotu byłym właścicielom terenu, na którym obecnie znajduje się targowisko przy ulicy Seminaryjskiej w Kielcach.
Starosta zdecydował w ubiegłym roku, że grunt powinien powrócić do spadkobierców. Od jego postanowienia odwołało się ponad 200 osób, dlatego sprawa trafiła do wojewody.
Krzysztof Wojsa, pełnomocnik byłych właścicieli jest przekonany, że zostaną spełnione żądania jego klientów. Na temat tego co stanie się z kupcami, jeśli teren wróci do spadkobierców, nie chce się na razie wypowiadać.
O żadnych konkretach nie mówi też nadal Krzysztof Solecki, prezes Przedsiębiorstwa Usług Komunalnych. Powiedział tylko, że rozmawiał w tej sprawie ze spadkobiercami.
Natomiast kupcy, których jest kilkuset czekają na decyzję wojewody z obawami. Tu jest nasza praca - zaznaczył Waldemar Guliński ze Stowarzyszenia "Seminaryjska".

2008-01-18 12:45:28
:arrow: http://www.radio.kielce.pl/index.php?bL ... &id_k=9975
Zmieniaj świat na taki, jaki sobie wymarzyłeś.

Awatar użytkownika
193
Kontakt:

Post autor: 193 » 18 stycznia 2008, o 17:15

http://www.viaggioinspagna.it/barcellon ... a-sopr.jpg

http://barcelona.moleskinecity.com/wp-c ... rina-1.JPG

hala tergowa w samym centrum miasta (barcelony). jest piekna i jakaz uzyteczna.
i stanowi nawet atrakcje turystyczna.
zeby jednak taki efekt osiagnac nie mozna odwalic kaszany tylko trzeba postawic na architekture najlepszej jakosi.

Krystian
Kontakt:

Post autor: Krystian » 18 stycznia 2008, o 17:39

ale jest w barcelonie.... u nas nie musi być piękne, ale użytyczne... :roll:

Awatar użytkownika
Grzegorz

Post autor: Grzegorz » 19 stycznia 2008, o 16:45

Warszawa jakoś sobie poradziła/radzi z kilka/kilkanaście razy większym bazarem na Stadionie Dziesięciolecia, więc i my możemy! Nie mówię, żeby zlikwidować ten handel, tylko ucywilizować budując elegancką halę - najlepiej w innej części miasta.

Awatar użytkownika
193
Kontakt:

Post autor: 193 » 19 stycznia 2008, o 20:22

Warszawa poradzila sobie natomiast wyjatkowo niefortunnie z handlem pod PKiN. Tam na poczatku lat 90 kwitl uliczny handel wiec zdecydowany sie zbudowac kupcom hale. Tak powstaly Kupieckie Domy Handlowe, czyli najwiekszy koszmar centrum Warszawy.

Z drugiej strony mamy europejskie hale targowe jak chocby ta w Barcelonie.

Tak wiec hala to rozwiazanie ryzykowne, bo niejako "uprawomacnia" pobyt handlarzy w danym miejscu. Wyrzucenie handlarzy ulicznych skads jest stosunkowo latwe ale jak juz maja hale to jest to znacznie trudniejsze.

Inne rozwiazanie stosowane bardzo czesto w europie, to targi cotygodniowe. zamyka sie np. co sobote kilka ulic i tam odbywa sie handel przez caly dzien. Potem przyjezdzaja spprzataczki i w 2 godziny jest blysk.
Rozwiazanie bardzo praktyczne a przy okazji nadaje niesamowity klimat nawiedzanym uliczkom, stwarzajac wrazenie malego swieta.

Awatar użytkownika
Petras
Ranga: Kierownik budowy ;)

Post autor: Petras » 19 stycznia 2008, o 22:03

Czyli sumując załatwić tak jak tych z Plant tylko na większą skalę - tamci już mają swój pawilon, całkiem ładny. Tylko że co innego jak się handluje ciuchami, a co innego, jak drobiem. Przeniesienie targowiska to też duży problem, jak i pozostawienie go w obecnym stanie. Myślałem o terenach między Wietrznią a Prostą, ale za bardzo odcięte od świata.
A może Psie Górki? W sumie też nie daleko...
Obrazek
"Rzecznik MZD zapowiada, że mimo protestów inwestycja zostanie zrealizowana."

Awatar użytkownika
cm

Post autor: cm » 19 stycznia 2008, o 23:25

Petras pisze:A może Psie Górki? W sumie też nie daleko...
Obrazek
No, akurat tam to jest dość pochyło, o ile się nie mylę. Poza tym na części tego terenu stoją już szeregowce. No i dojazd do tego miejsca jest raczej kiepski...

ODPOWIEDZ