Dekom - Hotel Dal, ul. Piotrkowska (Centrum)

Moderatorzy: Nowak, Autor, sueno, Daniel, Sirek1

Awatar użytkownika
michal_ck
Ranga: Dyrektor budowy ;)

Post autor: michal_ck » 18 września 2007, o 10:35

Grzesiek pisze:Żyjemy w XXI wieku, (...) Budujmy to co się buduje w XXI wieku, żeby nasze dzieci, wnukowie mogli powiedzieć, że to przykład XXI wiecznego budynku a nie np. XXI wieczna podróbka Secesji!
Zgadzam się z tobą w 100%. Masz absolutną rację. Też jestem tego zdania. Nowe, ładne budownictwo. Ale... poza ścisłym Śródmieściem. Nie mieszajmy stylów bo to koszmarnie wygląda. Nowe budownictwo ładnie by wyglądało przy Mielczarskiego (teren zaproponowany przez jednego ze studentów PŚk w ramach aktualizacji Lokalnego Programu Rewitalizacji.

PS: Zeby nasi wnukowie nie powiedzieli czasem, szkoda, że tego budownictwa naszych ojców jest tak dużo, a praojców tak mało :-(
Ostatnio zmieniony 18 września 2007, o 10:49 przez michal_ck, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Michał
Ranga: Inspektor nadzoru ;)

Post autor: Michał » 18 września 2007, o 10:47

Wnukowie wcale nie będą zadowoleni, że architekturę praojców budowali ojcowie.

Awatar użytkownika
michal_ck

Post autor: michal_ck » 18 września 2007, o 10:48

To już nie nam oceniać. Ale to ci się udało.

STOP PSUCIU MIASTA!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ŚRÓDMIEŚCIA!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
1. Zastępca Przewodniczącego Komisji Rewizyjnej SKI
2. Koordynator ds. zieleni miejskiej
3. Koordynator ds. zagospodarowania os. Dąbrowa II

Awatar użytkownika
Jezpir

Post autor: Jezpir » 8 października 2007, o 13:29

Wielka szkoda, że nie zdecydowano się na obniżenie tego budynku o 3-4 kondygnacje. Mógł by zostać w nowoczesnym stylu, np. szkło refleksyjne na elewacji - bardzo ładnie odbija elewacje sąsiednich budynków i mimo swojej nowoczesności niejednokrotnie nie razi w zabytkowym centrum. Uważam, że ten budynek jest jak na swoje otoczenie zbyt wysoki i po prostu tam nie pasuje. Gdyby był przy IX Wieków, to OK, ale nie tu. Tak samo uważam, że parking, który ma być ponoć na placu Konstytucji jest nieszczęśliwym rozwiązaniem.
A tak a'propos rozpoczęcia robót w wakacje - MAMY PAźDZIERNIK i nic
Jeżpir

Awatar użytkownika
sueno
Kontakt:

Post autor: sueno » 11 października 2007, o 17:43

Jezpir pisze:A tak a'propos rozpoczęcia robót w wakacje - MAMY PAźDZIERNIK i nic
Bo jeszcze ZUS nie przeniósł się na Kolberga :wink:
A tak odnośnie ul. Romualda w twoim profilu, to z którego bloku jesteś? Ja z 9 :)
Najlepsza gra w sieci: http://www.reddragon.pl

"Są fachowcy i nie widzę potrzeby, żeby nauczyciel dyktował, jak ma się budować drogi" - autor znany :D

Awatar użytkownika
Jezpir

Post autor: Jezpir » 13 października 2007, o 14:15

sueno pisze:A tak odnośnie ul. Romualda w twoim profilu, to z którego bloku jesteś? Ja z 9 :)
Może wygląda to niegrzecznie (choć sueno już wie), więc odpowiem wszystkim - żeby nie wyjśc na gbura - z "7"
Jeżpir

Awatar użytkownika
Sirek1

Post autor: Sirek1 » 13 marca 2008, o 23:29

Obrazek
Pierwsza dama "Solidarności"

To nareszcie koniec. Budynek Domu Związków Zawodowych przy ul. Piotrkowskiej w Kielcach czeka śmierć techniczna. W jego miejscu jak feniks z popiołów odrodzi się nowoczesny, wykorzystujący zdobycze elektroniki hotel i biurowiec. Godzinę zero zaplanowano na czerwiec
Wtedy ekipy budowlane zaczną rozbierać piętro po piętrze - ściany wewnętrzne, podłogi, a potem ściany osłonowe. Zostaną tylko stropy i słupy konstrukcyjne. - To będzie zupełnie nowy budynek, naładowany nowoczesną elektroniką, wykorzystujący najnowsze technologie i rozwiązania w projektowaniu sieci elektrycznych, sanitarnych, wentylacyjnych - zapowiada kielecka architektka Danuta Jaroszyńska-Ziach, autorka projektu.

Ale nie tylko sam budynek będzie gruntownie przebudowywany, wokół powstaną nowe. Od strony ul. Silnicznej powstanie hotel, który wyrówna pierzeję tej ulicy. Podobnie będzie od strony ul. Piotrkowskiej, gdzie przed klubem Efekt Motyla stanie kolejny budynek - pasażu z galeriami handlowymi z obu stron. Wnętrze dziedzińca wypełni dwupiętrowy parking dla gości hotelowych i użytkowników biurowca.

Jaroszyńska-Ziach podkreśla, że zaprojektowanie tego kompleksu było potężnym wyzwaniem, choćby z tego powodu, że znajduje się w samym centrum miasta. - Musieliśmy uwzględniać istniejącą zabudowę i, z jednej strony, doprowadzić do tego, by budynek Związków optycznie przestał dominować nad otoczeniem, a z drugiej, z racji swojej wysokości, był taką piękną damą XXI wieku - opowiada.

Właścicielem budynku jest Komisja Krajowa NSZZ "S", w jej imieniu majątkiem zarządza spółka Dekom z siedzibą w Gdańsku. Inwestycja ma się rozpocząć w czerwcu. - Zależy nam, by budowę jak najszybciej zacząć i skończyć. Pora najwyższa, bo nie ma się co obrażać za takie określenia, ale faktycznie, to był już chyba jeden z najbrzydszych budynków w Kielcach - przyznaje Arkadiusz Kosecki, wiceprezes Dekomu.

Projektowanie przebudowy poprzedziły analizy rynku, które miały odpowiedzieć na pytanie, w jakim kierunku "S" ma gospodarować swoim majątkiem. A te wyszły dla Kielc bardzo pomyślnie. - Wynika z nich, że to miasto ma bardzo duży potencjał rozwojowy, za chwilę pojawią się tam ludzie chcący inwestować. A biznes potrzebuje miejsc noclegowych, biur. Bardzo mocna jest też pozycja Targów Kielce, w zderzeniu z którą zaplecze hotelowe jest w Kielcach marne. Dlatego zdecydowaliśmy się na dobudowanie hotelu na 100 miejsc i sal konferencyjnych - tłumaczy wiceprezes Kosecki.

Podkreśla, że planując inwestycję, wsłuchiwali się w sugestie i oczekiwania władz miasta. - Stąd m.in. dwupoziomowy parking wewnątrz, dzięki któremu choć w części zostanie rozwiązany problem parkowania, a przynajmniej nie przysporzymy miastu dodatkowych kłopotów - mówi wiceprezes Dekomu. Inwestycja potrwa ponad rok. Obecni najemcy już dostali wypowiedzenia umów.

Dla Gazety

Alicja Bojarowicz, przewodnicząca Świętokrzyskiej Okręgowej Izby Architektów

Bardzo mnie cieszy, że takie inwestycje będą w Kielcach realizowane. Nie chcę wypowiadać się na temat architektury, bo nie widziałam projektu, ale sam zamysł jest bardzo ciekawy. Widać tu próbę odtworzenia historycznej zabudowy, ratowanie tego co powinno się chronić, czyli zabytkowego układu urbanistycznego śródmieścia Kielc. Trochę może szkoda, że odstąpiono od pomysłu, który mówił o zdjęciu kilku pięter, by biurowiec tak "nie wył" w odniesieniu do niskiej zabudowy centrum. Ale na pewno obudowanie go powinno to złe wrażenie zminimalizować. Sytuacja poprawi się jeszcze, gdy zostanie zrealizowany zamysł zabudowania tzw. trójkąta bermudzkiego. Bo do tego czasu, od strony IX Wieków biurowiec wciąż będzie raził swoją dominacją.
Obrazek
Obrazek
:arrow: http://miasta.gazeta.pl/kielce/1,35255,5021553.html

Awatar użytkownika
MAŁY

Post autor: MAŁY » 13 marca 2008, o 23:58

:cry: no nareszcie to łzy szczęścia projekt bardzo mi sie podoba i mam nadzieję że wyjdzie świetnie!! :D
Kielce- Tu jest moje miejsce! Tu sie urodziłem i tu zakończyć żywot swój pragnę!
Obrazek

Awatar użytkownika
MeehoweCK
Kontakt:

Post autor: MeehoweCK » 14 marca 2008, o 00:07

Jeśli taki budynek ma dominować nad okoliczną zabudową to ja nie mam nic przeciwko :) Ma szansę stać się (mam nadzieję nie na długo :P) najładniejszym budynkiem w Kielcach - pięknie! I co dla mnie ważne, dzięki tej inwestycji parking na pl. Konstytucji (którego jestem zwolennikiem) nieco bardziej będzie pasował do okolicznej zabudowy.
Ambicja to coś co prowadzi ludzkość do postępu, a ludzi do depresji

seba_ck

Post autor: seba_ck » 14 marca 2008, o 00:48

Cudowna wiadomość! Warto było czekać na ten dzień. Projekt wygląda bardzo ładnie. To może okazać się budową roku. :D
Zmieniaj świat na taki, jaki sobie wymarzyłeś.

Awatar użytkownika
RZ

Post autor: RZ » 14 marca 2008, o 02:13

Bardzo mi się podoba! Gratulacje :)
I mam nadzieję, że kolorystyka pozostanie taka jak na wizualizacji
Nie należy lekceważyć drobnostek, bo od nich zależy doskonałość (Michał Anioł)

Awatar użytkownika
cm

Post autor: cm » 14 marca 2008, o 08:41

Na pierwszy i drugi rzut oka wygląda bardzo w porządku, mam nadzieję, że realizacja przebiegnie szybko, sprawnie i bez zakłóceń. Zwłaszcza podoba mi się pomysł odtworzenia pierzei na Piotrkowskiej i Silnicznej - rewelacja. Śródmieście, to powinny być przede wszystkim pierzeje, a jeśli coś wystaje (w górę, mam na myśli), to powinno być w nie wkomponowane. Dziwi mnie w artykule określenie, że jest to jeden z najbrzydszych budynków w Kielcach. Spokojnie w godzinę jestem w stanie przedstawić fotografie 100 paskudniejszych budynków na terenie miasta. Piękny nie jest, ale nie wpadajmy w przesadę. Natomiast po przebudowie faktycznie ma szansę stać się wizytówką Kielc.

Awatar użytkownika
Jezpir

Post autor: Jezpir » 14 marca 2008, o 08:47

Alicja Bojarowicz, przewodnicząca Świętokrzyskiej Okręgowej Izby Architektów pisze:Bardzo mnie cieszy, że takie inwestycje będą w Kielcach realizowane. Nie chcę wypowiadać się na temat architektury, bo nie widziałam projektu, ale sam zamysł jest bardzo ciekawy. Widać tu próbę odtworzenia historycznej zabudowy, ratowanie tego co powinno się chronić, czyli zabytkowego układu urbanistycznego śródmieścia Kielc. Trochę może szkoda, że odstąpiono od pomysłu, który mówił o zdjęciu kilku pięter, by biurowiec tak "nie wył" w odniesieniu do niskiej zabudowy centrum. Ale na pewno obudowanie go powinno to złe wrażenie zminimalizować. Sytuacja poprawi się jeszcze, gdy zostanie zrealizowany zamysł zabudowania tzw. trójkąta bermudzkiego. Bo do tego czasu, od strony IX Wieków biurowiec wciąż będzie raził swoją dominacją.
Pani Bojarowicz nie zna projektu, ale cieszy się, że widać próbę odtworzenia historycznej zabudowy :?: :lol: Czegoś tu nie rozumiem, zwłaszcza, że dalej Pani mówi o zabytkowym układzie urbanistycznym. Ciekawe czy pani Bojarowicz widziała układ ulic Piotrkowskiej i Silnicznej na początku XX wieku. A może biurowiec Związków Zawodowych jest już zabytkiem? Ubolewam nad faktem, że nie zdjęto kilku pięter (do 5k), bo budynek będzie dominował nad otoczeniem. Nie sądzę, żeby zabudowa trójkąta bermudzkiego była wyższa niż Urząd Wojewódzki. Zabudowa winna się stopniowo podnosić (nie liniowo a paraboidalnie).
Sama wizualizacja mi się podoba, ale lokalizacja... ulicę dalej tak, tu (jak dla mnie) za wysoko.
Jeżpir

Awatar użytkownika
ice

Post autor: ice » 14 marca 2008, o 09:14

Ładny :)
Bedzie pasowal do parkingu oraz bedzie pieknie kontrastowal ze slamsami na Silnicznej i tym przejsciem do IXw :?
Czy to kiedys wkoncu zaoraja :?: :!:

mike
Kontakt:

Post autor: mike » 14 marca 2008, o 10:53

Potrafiłby ktoś nanieść wizualizacje parkingu i dekomu na siebie? Ciekawe jakby to wygladalo

ODPOWIEDZ