MZD Kielce - Węzeł ul. Radomska/Solidarności

Inwestycje zrealizowane

Moderatorzy: Nowak, Autor

Awatar użytkownika
cm
Ranga: Inspektor nadzoru ;)

Post autor: cm » 26 czerwca 2007, o 08:32

Nasunęła mi się tak refleksja: przewężenie na wysokości Exbudu będzie pułapką głównie na przyjezdnych i ruch tranzytowy. Kielczanie szybko się zorientują, że jeśli od strony Reala jedzie się prawym pasem, to zwężenia w ogóle się nie zauważa, natomiast każdego, kto nie zna Kielc może czekać niemiła niespodzianka...

Awatar użytkownika
AR
Ranga: Dyrektor budowy ;)
Kontakt:

Post autor: AR » 26 czerwca 2007, o 08:52

cm pisze:Nasunęła mi się tak refleksja: przewężenie na wysokości Exbudu będzie pułapką głównie na przyjezdnych i ruch tranzytowy. Kielczanie szybko się zorientują, że jeśli od strony Reala jedzie się prawym pasem, to zwężenia w ogóle się nie zauważa, natomiast każdego, kto nie zna Kielc może czekać niemiła niespodzianka...
Trzeba będzie uważac na samochody z obcymi rejestracjami :)
Myślę, że przewężenie trochę złagodzą oznaczenia poziome.

Awatar użytkownika
cm

Post autor: cm » 26 czerwca 2007, o 09:49

AR pisze:Myślę, że przewężenie trochę złagodzą oznaczenia poziome.
Aż jestem ciekaw, jak to pomalują. Mam nadzieję, że nie będzie "zygzaków" jak na Grunwaldzkiej (za Jagiellońską, na wysokości stacji krwiodawstwa). Chocież jak wiadomo MZD potrafi najprostszą rzecz skomplikować, może ktoś już wpadł na pomysł, żeby zakończyć w tym miejscu prawy pas, a bieg pozostałych dostosować do biegu krawężnika...

Awatar użytkownika
AR
Kontakt:

Post autor: AR » 26 czerwca 2007, o 11:00

Myślę, że to może byc coś takiego:

Obrazek

ul. Paderwskiego nawet im nie tak źle wyszła.

Awatar użytkownika
cm

Post autor: cm » 26 czerwca 2007, o 14:18

AR pisze:Myślę, że to może byc coś takiego:

Obrazek
To jest oczywiście najbardziej logiczne rozwiązanie i mam nadzieję, że tak właśnie będzie.

Awatar użytkownika
Grzegorz

Post autor: Grzegorz » 26 czerwca 2007, o 14:55

Przejście podziemne ma być na Ogrodowej i jak się tam sprawdzi ma też być na IX Wieków. Może po wybudowaniu tych dwóch przejść podziemnych pójdą w końcu po rozum do głowy i również w tym miejscu na Solidarności takie wybudują...

Awatar użytkownika
AR
Kontakt:

Post autor: AR » 26 czerwca 2007, o 14:59

Może byc jeszcze taka wersja np.:

Obrazek

Tej to chyba bym nie chcial :?

Awatar użytkownika
ice

Post autor: ice » 26 czerwca 2007, o 15:08

Moim zdaniem wariant nr 2 jest mniej kolizyjny ale bardziej zamotany :?

Awatar użytkownika
Autor
Site Admin
Kontakt:

Post autor: Autor » 26 czerwca 2007, o 17:30

Szczerze mowiac to chyba wariant 2 bylby bezpieczniejszy i w miare do przelkniecia.

Awatar użytkownika
AR
Kontakt:

Post autor: AR » 26 czerwca 2007, o 20:49

autor pisze:Szczerze mowiac to chyba wariant 2 bylby bezpieczniejszy i w miare do przelkniecia.
No zobaczymy jak to pomalują. To są jedynie moje przypuszczenia. Wariant 1 ma tę wadę że samochody z lewego pasa będą musiały (?) ustępować pierszeństwa samochodom jadącym pasem środkowym - troche średnio bezpiecznie się zrobi.
Drugi wariant choć bardziej "zamotany" jest bezpieczniejszy. Oczywiście wszystkie zakręty na moich rysunkach są tylko schematem.
Do tego malowania dojdzie jeszcze oznakowanie pionowe.
Zastanawiam się tylko czy w wersji nr 2, linie wyznaczające pasy będą widoczne. Np. słabo widoczne są takie linie za skrzyżowaniem Grunwaldzkiej z Jagiellońską jadąc w kierunku Ślichowic. Tam zmieniono organizację ruchu i teraz ciężko trafić na swój pas :)

Awatar użytkownika
Grzegorz

Post autor: Grzegorz » 26 czerwca 2007, o 20:52

Wariant drugi trochę ukryje debilizm naszych kochanych "ludzi od dróg", co nie zmienia faktu, że tam powinny być 3 pasy...

Awatar użytkownika
pawloz

Post autor: pawloz » 27 czerwca 2007, o 01:18

Najlepiej wariant nr3 czyli prawa strona rysunku nr2 i lewa strona rysunku nr 1. Nie za bardzo mogę zrozumieć lewą stronę rysunku nr2 :?: Po co tam tak motać?

Awatar użytkownika
Michał

Post autor: Michał » 27 czerwca 2007, o 06:52

Jak by mieli zamair takie kombinacje robic to chyba w ogóle by tą wyspe po drugiej stronie umieścili i tyle.

Awatar użytkownika
AR
Kontakt:

Post autor: AR » 27 czerwca 2007, o 07:15

pawloz pisze:Najlepiej wariant nr3 czyli prawa strona rysunku nr2 i lewa strona rysunku nr 1. Nie za bardzo mogę zrozumieć lewą stronę rysunku nr2 :?: Po co tam tak motać?
No po to motac, żeby jakoś ominąc tę wystającą częśc, a że nie zbudowano jej po prawej stronie to teraz trzeba motac (nie wiem jaki był cel zbudowania jej po lewej stronie, może te zakręty?).
Kto będzie kogo przepuszczał na pierwszym rysunku? Samochody jadące lewym pasem tych jadących prawym czy odwrotnie?

Awatar użytkownika
BziQ76
Kontakt:

Post autor: BziQ76 » 27 czerwca 2007, o 12:44

No po to motac, żeby jakoś ominąc tę wystającą częśc, a że nie zbudowano jej po prawej stronie to teraz trzeba motac (nie wiem jaki był cel zbudowania jej po lewej stronie, może te zakręty?).
Kto będzie kogo przepuszczał na pierwszym rysunku? Samochody jadące lewym pasem tych jadących prawym czy odwrotnie?
Niestety tak samo zamotani są chyba projektanci dróg w NeoInvest ;) i można się tam spodziewać różnych (nawet tych nieprawdopodobnych) rozwiązań

ODPOWIEDZ