w Turyngii, 100 tyś mieszkańców. Patrzcie i podziwiajcie Jen- Tower
Link:
http://upload.wikimedia.org/wikipedia/c ... ermany.jpg
Moderatorzy: Nowak, Autor, sueno, Daniel, Sirek1

Oj taaak, właściwie już odliczam godziny kiedy bloki przemienią się w slumsy...Charon pisze:Większość z nas, biorąc pod uwagę standard mieszkania w komunistycznych klitkach w bloku na betonowym osiedlu, raczej ma tendencję do ucieczki z takich miejsc (zresztą nieodwołalnie skazanych na przekształcenie się w slumsy)
Tak jak pisałem ... za 1 m2 w moim slumsie (40 letnim... 10 piętrowym, 12 klatkowym... srednio nieco ponad 100 mieszkan w klatceAR pisze:Oj taaak, właściwie już odliczam godziny kiedy bloki przemienią się w slumsy...Charon pisze:Większość z nas, biorąc pod uwagę standard mieszkania w komunistycznych klitkach w bloku na betonowym osiedlu, raczej ma tendencję do ucieczki z takich miejsc (zresztą nieodwołalnie skazanych na przekształcenie się w slumsy)
Mój poprzedni post to oczywiście sarkazm...AR pisze:Oj taaak, właściwie już odliczam godziny kiedy bloki przemienią się w slumsy...Charon pisze:Większość z nas, biorąc pod uwagę standard mieszkania w komunistycznych klitkach w bloku na betonowym osiedlu, raczej ma tendencję do ucieczki z takich miejsc (zresztą nieodwołalnie skazanych na przekształcenie się w slumsy)
Jeśli prezydent coś mówił na ten temat to może już jest...Charon pisze:...w przypadku zapowiedzi o rychłym starcie takiej inwestycji powinna być już w ratuszu od kilku miesięcy...
Oczywiście, że tak! Nowe "wysokie" budownictwo jak na razie tylko zdobi miasta! Nie przypominam sobie wysokiego budynku zbudowanego w ostatnich 10-ciu latach, który by szpecił jakieś miasto... Są ładne i średnio ładne, ale wszystkie stają się tylko ozdobami miast - przynajmniej takie jest moje zdanie...Charon pisze:...pozostaje pytanie czy warto 'ozdabiać' miasto tak wątpliwą dominantą...
Tak, już dawno sobie odpowiedziałem na takie pytanie - bardzo bym chciał! Szczególnie na najwyższych kondygnacjach. Z tą rodziną z dziećmi to nie przesadzajmy - 20 pięter to nie jest aż taki "gigant". Jedyne czego można się "obawiać" od mieszkania na ostatnich piętrach takiego budynku to przepiękne widoki na miastoCharon pisze:...Proszę odpowiedzcie sobie szczerze na pytanie czy chcielibyście mieszkać w takim 'mrówkowcu' bądź czy widzicie w nim miejsce dla typowej rodziny z dziećmi ?...
Teraz to już przesadziłeś... Nikt z nas nie marzy o wielkim PRLowskim klocu! Teraz się nie buduje takich bloków - zresztą raczej nikt by nie dostał na nie zezwolenia...Charon pisze:...tak wygląda to o czym tak marzycie: 28 pięter, 80 metrów wysokości, miasteczko Langen w Niemczech, ok. 35 tysięcy mieszkańców, przewaga zabudowy jednorodzinnej, bliżej centrum kamiennice nie przekraczające 5-ciu pięter, może 2-3 bloki dziesięciopiętrowe...
.... to kiedyś można określic ze sporą dozą prawdopodobieństwa ... 1 pokolenieAR pisze: Oczywiście, że te bloki się kiedyś rozpadną.
... nijak ... jesteś współwłascicielem we wspólnocie - będziesz się martwił sam, jeśli masz mieszkanie spółdzielcze to być może dostaniesz mieszkanie zastępczeAR pisze:
Tylko że 80% ludzi we wszystkich miastach w Poslce mieszka w blokach więc nie wiem jak ta sytuacja będzie rozwiązana.
... no są ... wszyscy będa mieli ten sam problem - przy czym ci 'na zachodzie' te bloki maja jednak lepiej wykonane bo tam nie było komunyAR pisze:
Blokowiska są w Czechah, na Węgrzech i w wielu wielu Państwach na Zachodzie.
... alez własnie jest to doskonały przykład - powoli ale jednak podążamy utartym szlakiem naszych zachodnich sąsiadów i ich dzisiejsze bolączki sa naszymi przyszłymi problemami - pojawia się emigrancji, wzrośnie poziom życia itp. itd. - Polak będzie mieszkał w domku a Białorusin w blokuAR pisze:
Nie porównuj Francji do Polski bo to zły przykład.
We Francji, Francuz mieszka w domku a Marokańczyk w bloku.
... u nas już jest podobnie - jeszcze kilka lat temu kredyty nie były tak powszechnie dostępneAR pisze:
Tam normalnie pracujący człowiek może sobie pozwolić na dom (w kredycie lub nie ale może) a już naprawdę niezamożni ludzie mieszkają w blokach.
... ależ nie mówimy o slumsach typu brazylijskiego ... raczej o zbiorowiskach słabo zarabiających i słabo wykształconych obywateli naszego kraju ... bloczek z Niemieckiego Langen jest właśnie idealnym przykładem takiego getta - taki podział społeczeństwa (mówię to z żalem) jest nieuchronnyAR pisze:
Zresztą tamtejsze bloki wyglądają o niebo lepiej niż polskie.
W Polsce własne M to nadal marzenie wielu milionów Polaków.
Większości ludzi na nie poprostu nie stać i to właśnie ci którzy mają dość wysokie dochody mogą sobie na nie pozwolić.
Metr kosztuje tyle ile często półroczna lub roczna pensja a mieszkanie trudno kupić, zwłaszcza używane.
Więc zanim polskie blokowiska zamienią się w slumsy upłynie dużo dużo wody w Wiśle.
... tak kilkadziesiąt: 20-30 dożyjemy tego ...AR pisze:
Myślę, że to będzie conajmiej kilkadziesiąt lat.
... i zmieni się ... mam przynajmniej taką nadzieję ... tymczasem robię wszystko żeby wynieść się jaknajszybciej z mojego przekształcającego się w slumsy wieżowcaAR pisze:
Najpierw w Polsce musi się jeszcze dużo zmienić...