Lotnisko Kielce

Wszystko na temat nowych inwestycji w Kielcach.

Moderatorzy: Nowak, Autor, sueno, Daniel, Sirek1

Awatar użytkownika
Jarek
Ranga: Inspektor nadzoru ;)

Post autor: Jarek » 5 czerwca 2007, o 12:33

seba_ck pisze:Po słabszych sygnałach nadchodzą lepsze. Oby tak już pozostało. To kolejny impuls dla budowy lotniska. Musi nam się udać. Trzymam mocno kciuki. :D
Sygnały cały czas są mieszane. Trudno już się nawet podniecać tym co się przeczyta, trzeba wierzyć że jednak bedzie dobrze.

Obrazek

Bruksela nie chce finansować lotnisk lokalnych

Bruksela odmawia finansowania z funduszy strukturalnych nadmiernej liczby lotnisk lokalnych. I nie chce dotować tych dużych firm, które zlikwidowały fabryki w Europie Zachodniej, by przenieść się do Polski.

Negocjacje w sprawie wykorzystania unijnych funduszy strukturalnych na lata 2007-13 idą bardzo dobrze. - Są szanse na to, żeby jeszcze w lipcu Komisja zaakceptowała nasze plany - zapewnia minister ds. rozwoju regionalnego Grażyna Gęsicka, która w poniedziałek uczestniczyła w Brukseli w kolejnej rundzie rozmów dotyczących podziału 67 mld euro.

Minister Gęsicka przyznała jednak, że w rozmowach z Komisją pojawiło się kilka problemów. Bruksela nie chce np. zgodzić się, żeby z funduszy strukturalnych przeznaczonych na wsparcie 16 polskich regionów finansowano nadmierną liczbę lotnisk regionalnych. Bo niektóre pomysły lokalnych władz - zdaniem unijnych urzędników - są dość kuriozalne. - Podlasie chce budowy trzech lotnisk, Warmia i Mazury chyba czterech, a Opolskie chce jedno, 100 km autostradą od portów lotniczych we Wrocławiu i Katowicach... - ironizuje Gęsicka. Podobnie jak Komisja uważa ona, że z unijnych euro należy dofinansować tylko takie nowe lotniska, które mają ekonomiczną rację bytu i które znalazły się na liście lotnisk "TEN", o priorytetowym znaczeniu dla rozwoju Unii. Wśród nich nie ma lotniska zaproponowanego przez województwo świętokrzyskie. - Komisja Europejska twierdzi, że to ono nie będzie rentowne - wyjaśnia minister Gęsicka.

Drugi problem dotyczy tej części funduszy strukturalnych, które mają trafić do przedsiębiorstw. Bruksela chce wprowadzić zasadę, że dotacji tych nie dostaną te firmy, które wcześniej dokonały tzw. delokalizacji - czyli zamknęły zakład w jednym z innych krajów UE po to, by się przenieść do Polski. - Naszym zdaniem do takich żądań nie ma podstawy prawnej i nie zgadzamy się na taki zapis - zapewnia "Gazetę" minister Gęsicka.

Komisja broni jednak swojego pomysłu i przekonuje, że to ograniczenie będzie miało łagodny charakter. - Dotyczyć będzie tylko największych projektów, o wartości ponad 25 mln euro - wyjaśnia nasz rozmówca w Komisji.

Nie jest jednak przesądzone, czy taki zapis nie zostanie ostatecznie wykreślony z dokumentów. - Wszystko zależy od naszej determinacji - tłumaczy polska minister.

http://gospodarka.gazeta.pl/gospodarka/ ... 02251.html
Kielce - tu jest moje miejsce, tu jest mój dom.

Awatar użytkownika
ice
Ranga: Dyrektor budowy ;)

Post autor: ice » 5 czerwca 2007, o 15:09

No coz, wsumie od poczatku uwazalem ze lotnisko Kielce to zbyt piekne zeby bylo prawdziwe :?

Awatar użytkownika
Sirek1

Post autor: Sirek1 » 5 czerwca 2007, o 18:41

Komisja niechętna finansowaniu lotnisk

Komisja Europejska nie wyraża zgody na finansowanie budowy niektórych lotnisk, które zostały wpisane do Regionalnego Programu Operacyjnego i miały powstać za unijne pieniądze. Jak czytamy w "Rzeczpospolitej", "negocjatorzy ze strony Komisji stwierdzili, że zgodzą się na finansowanie lotniska, jeżeli zostanie ono uwzględnione w planach rządowych- wyjaśnia Piotr Szymański, wicedyrektor Departamentu Koordynacji Programów Operacyjnych. Podczas kolejnych negocjacji zaplanowanych w połowie lipca, powróci budowa lotniska w Kamieniu Śląskim i w Kielcach." Jak powiedział w rozmowie z nami wicepremier Przemysław Gosiewski "komisja przyjechała sceptycznie nastawiona do lotniska, ale wyjechała zafascynowana. To bardzo dobry sygnał. Stało się tak dzięki wpisaniu lotniska do rządowego projektu lotnisk regionalnych". Samorządy liczą, że w drugiej turze negocjacji uda się przekonać komisję do współfinansowania.

:arrow: http://www.radiofama.com.pl/?id=news&ac ... ewsid=8627

andrzej

Post autor: andrzej » 5 czerwca 2007, o 18:47

Witam, to mój pierwszy post na tym forum ale już od pewnego czasu przyglądam się dyskusji na temat lotniska w Obicach. Wiadomo, że chyba każdy kielczanin chciałby żeby powstało to lotnisko, ale to chyba jeszcze nie czas na taką inwestycje. Mamy dużo do nadrobienia w kwestii dróg i kolei, dopiero później przyjdzie czas na lotnisko. Przecież w promieniu 180 km znajdują sie bodajże 3 największe lotniska (Warszawa, Kraków, Katowice). Poza tym, słyszałem od człowieka który zna się na lotnictwie, że lotnisko powinno obsługiwać ok 1,5 mln pasażerów rocznie żeby wogóle rozmawiać o jego opłacalności. Wiadomo, że na początku nie byłoby pewnie nawet ułamka tej liczby ale myślę że przy liczbie ludności Kielc i całego naszego województwa(1,4 mln?) nie będzie to trafiona inwestycja, bo nie spodziewam się żeby ktoś spoza naszego regionu miał korzystać z tego lotniska. Chciałbym zwrócić uwagę na wypowiedź min. Gęsickiej
a Opolskie chce jedno, 100 km autostradą od portów lotniczych we Wrocławiu i Katowicach
Autostrada (niech będzie i nawet S-7) do Krakowa która przydałaby się do n-innych celów niż tylko do dojazdu na lotnisko pomogłaby nam dotrzeć na całkiem fajne lotnisko w Balicach w godzinkę samochodem. Moim zdaniem lotnisko (może i) tak, ale na pewno jeszcze nie teraz.

Awatar użytkownika
Jarek

Post autor: Jarek » 5 czerwca 2007, o 18:58

andrzej pisze:Moim zdaniem lotnisko (może i) tak, ale na pewno jeszcze nie teraz.
Jeśli nie teraz, to już chyba nigdy. Jedyna szansa żeby z determinacji władz lokalnych i rządowych udało się doprowadzić do budowy lotniska.

Jeśli przy tej okazji zostanią zmodernizowane drogi i linie kolejowe to tylko plus dla naszego regionu.

andrzej

Post autor: andrzej » 5 czerwca 2007, o 19:09

Jarek pisze:
andrzej pisze:Moim zdaniem lotnisko (może i) tak, ale na pewno jeszcze nie teraz.
Jeśli nie teraz, to już chyba nigdy.
Czy to jest argument dla inwestycji wartej kilkaset milionów złotych?

Jeśli przy tej okazji zostanią zmodernizowane drogi i linie kolejowe to tylko plus dla naszego regionu
Byłoby pięknie ale nie wierzę, że można wybudować S-7, zmodernizować linię kolejową no i przede wszystkim postawić lotnisko w Obicach w tym samym czasie.

Awatar użytkownika
Autor
Site Admin
Kontakt:

Post autor: Autor » 5 czerwca 2007, o 19:20

andrzej pisze:Witam, to mój pierwszy post na tym forum ale już od pewnego czasu przyglądam się dyskusji na temat lotniska w Obicach. Wiadomo, że chyba każdy kielczanin chciałby żeby powstało to lotnisko, ale to chyba jeszcze nie czas na taką inwestycje. Mamy dużo do nadrobienia w kwestii dróg i kolei, dopiero później przyjdzie czas na lotnisko.
Andrzeju! to jest nasza jedyna szansa, trwa wyscig, ktory wygramy my albo sasiedzi. Poza tym musze powtorzyc jedna wazna kwestie: albo wykorzystamy kase na lotnisko albo wykorzystaja ja inni, mieszkancy nie moga myslec, ze jak nie lotnisko to drogi itp., bo tych pieniedzy nie mozna przesunac na inny cel i jesli jeszcze mowi tak osoba publiczna, to dla zorientowanych uchodzi za smieszna. Skonsumujemy to albo my albo bedziemy sie zachwycac tym jak konsumuja to inni i mowic 'o jak oni wspaniale sie rozwijaja'. Mamy historyczna i jedyna szanse za bardzo niewielkie, jak na taka inwestycje, pieniadze zbudowac cos, co bedzie sluzylo pokoleniom, ale i nam.
Ostatnio zmieniony 5 czerwca 2007, o 19:22 przez Autor, łącznie zmieniany 2 razy.

Awatar użytkownika
Jarek

Post autor: Jarek » 5 czerwca 2007, o 19:21

andrzej pisze: Czy to jest argument dla inwestycji wartej kilkaset milionów złotych?
Argumentów za budową lotniskiem było już wiele. W tym momencie i tak pozostaje nam już tylko czekać.

andrzej

Post autor: andrzej » 5 czerwca 2007, o 19:31

autor pisze:Andrzeju to jest nasza jedyna szansa, trwa wyscig, ktory wygramy my albo sasiedzi. Poza tym musze powtorzyc jedna wazna kwestie: albo wykorzystamy kase na lotnisko albo wykorzystaja ja inni, mieszkancy nie moga myslec, ze jak nie lotnisko to drogi itp., bo tych pieniedzy nie mozna przesunac na inny cel. Mamy historyczna i jedyna szanse za bardzo niewielkie, jak na taka inwestycje, pieniadze zbudowac cos, co bedzie sluzylo pokoleniom, ale i nam.
Zgadzam się w 100% z tym co powiedziałeś, że wyścig trwa,mamy szansę. Lotnisko to dobry pomysł, KE twierdzi jednak, że będzie ono nierentowne, i nie twierdzi tak dlatego że nas nie lubią albo się na nas obrazili tylko rzeczywiście musi być cos na rzeczy, więc czy opłaca się budować coś do czego wiadomo, że trzeba będzie dokładać? Nie znam się na tym aż na tyle żeby wygłaszać sądy, że jest ono niepotrzebne ale myślę że w Brukseli znają sie na takich sprawach trochę lepiej niż my, zobaczymy jak wypadnie ekspertyza robiona przez tą firmę z Angli(czy skąd tam).

Awatar użytkownika
Autor
Site Admin
Kontakt:

Post autor: Autor » 5 czerwca 2007, o 19:38

Jedynym winowajcom negacji KE sa media, ktore w dosc zmasowany sposob nas atakowaly. Nawet jedna z lokalnych gazet powiedziala, ze to przez to pojawily sie watpliwosci, a skad KE moze twierdzic, ze bedzie nierentowne skoro nie ma analizy? Bo Gazeta Wyborcza napisala, ze bedzie nierentowne i na tej podstawie mozna blokowac nam rozwoj? Nie, tak byc nie moze. Dlaczego nie mieli watpliwosci co do podlaskiego czy lubelskiego lotniska? Dlaczego nie czepili sie tego, ze mazowieckie chce dofinansowac z UE budowe 3-4 portow, czy to nikomu nie przeszkadza? Wydaje mi sie, ze KE nie ma lub nie miala pojecia i sugerowala sie tylko mapa, na podstawie ktorej stwierdzili, ze Krakow blisko, Warszawa etc. Nie wzieli tylko pod uwage, ze tam dociera sie w 2-3 godziny, ze w Kielcach co roku przyjezdza ponad 100 tys. targowych gosci... a to tylko czesc argumentow.

andrzej

Post autor: andrzej » 5 czerwca 2007, o 19:52

I znowu masz rację, media na pewno miały w tym duży udział, ale nie wierzę, że dla tak poważnego organu jakim jest Komisja Europejska opinia mediów była głównym kryterium podjęcia decyzji o tak poważnych inwestycjach jakimi są budowy nowych lotnisk. To fakt, swoją decyzję powinni oprzeć na jakichś konkretniejszych analizach ale od dawna wiadomo przecież, że Unia chętnie dorzuca się do inwestycji, które są pewne i potrzebne, czego PÓKI CO nie można powiedzieć o naszym lotnisku. Co do targów też się zgodzę, ale czy to jednak nie za mało? Cały czas wydaje mi się że argumenty na nie, niestety dla nas, przeważają.

Awatar użytkownika
Jarek

Post autor: Jarek » 5 czerwca 2007, o 19:56

andrzej pisze:Cały czas wydaje mi się że argumenty na nie, niestety dla nas, przeważają.
Nam się dużo może wydawać, wkrótce będą konkretne analizy i będziemy wiedzieli czy to przekona KE.

andrzej

Post autor: andrzej » 5 czerwca 2007, o 19:59

Jarek pisze:
andrzej pisze:Cały czas wydaje mi się że argumenty na nie, niestety dla nas, przeważają.
Nam się dużo może wydawać, wkrótce będą konkretne analizy i będziemy wiedzieli czy to przekona KE.
To racja, właśnie to napisałem kilka postów wyżej a to co zacytowałeś to jedynie moja własna opinia która zapewne nie będzie mieć żadnego wpływu na tą decyzję.

Awatar użytkownika
Grzegorz

Post autor: Grzegorz » 5 czerwca 2007, o 20:43

Nie wiadomo ;-) A może jakiś urzędnik UE czyta to forum? :lol: Lepiej z opiniami czekać na analizę, bo to ona będzie tu najważniejsza...

msz1
Ranga: Kierownik budowy ;)

Post autor: msz1 » 5 czerwca 2007, o 21:21

andrzej pisze:Witam, to mój pierwszy post na tym forum ale już od pewnego czasu przyglądam się dyskusji na temat lotniska w Obicach. Wiadomo, że chyba każdy kielczanin chciałby żeby powstało to lotnisko, ale to chyba jeszcze nie czas na taką inwestycje. Mamy dużo do nadrobienia w kwestii dróg i kolei, dopiero później przyjdzie czas na lotnisko. Przecież w promieniu 180 km znajdują sie bodajże 3 największe lotniska (Warszawa, Kraków, Katowice). Poza tym, słyszałem od człowieka który zna się na lotnictwie, że lotnisko powinno obsługiwać ok 1,5 mln pasażerów rocznie żeby wogóle rozmawiać o jego opłacalności. Wiadomo, że na początku nie byłoby pewnie nawet ułamka tej liczby ale myślę że przy liczbie ludności Kielc i całego naszego województwa(1,4 mln?) nie będzie to trafiona inwestycja, bo nie spodziewam się żeby ktoś spoza naszego regionu miał korzystać z tego lotniska. Chciałbym zwrócić uwagę na wypowiedź min. Gęsickiej
a Opolskie chce jedno, 100 km autostradą od portów lotniczych we Wrocławiu i Katowicach
Autostrada (niech będzie i nawet S-7) do Krakowa która przydałaby się do n-innych celów niż tylko do dojazdu na lotnisko pomogłaby nam dotrzeć na całkiem fajne lotnisko w Balicach w godzinkę samochodem. Moim zdaniem lotnisko (może i) tak, ale na pewno jeszcze nie teraz.
Pierwsze pytanie jakie mi się nasuwa na myśl to: czy kolega nie jest czasem z forum wyborczej?
Co do budowy drogi S-7 i kolei to już pisałem chyba 1000 razy tu i na forum wyborczej że to są inwestycje niezależne od naszego samorządu, o budowie S-7 i lini kolejowej bodajże Nr8 decyduje odpowiednio: Ministerstwo Transportu i PKP, te dwie instytucje również finansują powyższe inwestycje. Poza tym gdybyś uważnie śledził to co dziej się w kwestji transporu lądowego chociażby w naszym województwie to wiedziałbyś że S-7 będzie zbudowana do 2013r do Warszawy, a być może również do Krakowa (chcą zabrać pieniądze z zakopianki i dać na odcinek Jędrzejów Kraków). Co do lini kolejowej Nr8 Kielce Radom Waw to ona również będzie zmodernizowana do 2013r. Tak więc twoje argumenty, że lotnisko nie bo drogi trzeba budować są wedłum mnie niewiele warte. A co do tej przepustowości 1.5mln to raczysz żartować. Przecież tyle pasażerów to na razie ma chyba tylko Okęcie, więc według twojego eksperta należałoby wszystkie pozostałe lotniska pozamykać.
Ostatnio zmieniony 5 czerwca 2007, o 21:29 przez msz1, łącznie zmieniany 2 razy.

ODPOWIEDZ