MZD Kielce - [DK 74] ul. Łódzka
Moderatorzy: Nowak, Autor, sueno, Daniel, Sirek1, MeehoweCK, Masmix
Zlikwidowałbyś zatoczkę autobusową?
Według mnie to wszystko ma jednak sens, tylko niestety nowy pas jak już wszyscy zauważyli będzie za wąski... No i Darek ma rację, że bardzo wolno to idzie, ale ważne, że w ogóle coś robią, bo po takim przestoju w ostatnich latach (przed prezydentem Lubawskim) jaki był w Kielcach trzeba się cieszyć z każdej nowej inwestycji 
- AR
- Ranga: Dyrektor budowy ;)
- Kontakt:
Grześku, podjedź tam sobie i zobacz jak to wygląda i gdzie jest linia prosta w stosunku do prawego krawężnika na skrzyżowaniu i na nowej Jesionowej.Grzesiek pisze:Zlikwidowałbyś zatoczkę autobusową?Według mnie to wszystko ma jednak sens, tylko niestety nowy pas jak już wszyscy zauważyli będzie za wąski... No i Darek ma rację, że bardzo wolno to idzie, ale ważne, że w ogóle coś robią, bo po takim przestoju w ostatnich latach (przed prezydentem Lubawskim) jaki był w Kielcach trzeba się cieszyć z każdej nowej inwestycji
Właśnie wróciłem
Może to teraz trochę dziwnie wygląda, ale zobaczysz, że jak zamkną obecny przejazd między pasami będzie OK. Jeśli tam by nie zrobili tego "łuku" to ulica była by w jednym miejscu szersza niż w drugim. Tak mi się przynajmniej wydaje
Poczekajmy do jej oddania, bo i tak teraz już chyba nic nie możemy zrobić...
- MeehoweCK
- Kontakt:
już wiem dlaczego pasmo jest tak wąskie
Wynika to z planu miejscowego sprzed kilku (a może nawet kilkunastu
) lat. Zakładał on, że droga krajowa nr 74 miała być na terenie Miasta Kielce trasą szybkiego ruchu (S 74). Jak wiadomo, na drodze tego standardu, węzły (wyłącznie bezkolizyjne) nie mogą znajdować się zbyt często, a dojazd z działek musi jakoś działać. Dlatego też musi być miejsce na drogi zbiorcze (na przykład na potrzebę ul. Olszewskiego), które znajdują się obok... Gdyby tak zrobić tę nitkę szerszą, z boku prawdopodobnie nie zmieściłaby się droga zbiorcza... Tylko w takim razie nie rozumiem jednego... Jak tak wąska droga, bez cienia pobocza, mogłaby dostać standard S

Wynika to z planu miejscowego sprzed kilku (a może nawet kilkunastu
Ambicja to coś co prowadzi ludzkość do postępu, a ludzi do depresji
- AR
- Kontakt:
Wg mnie to jest spartolone na maxaGrzegorz pisze:Zlikwidowałbyś zatoczkę autobusową?Według mnie to wszystko ma jednak sens, tylko niestety nowy pas jak już wszyscy zauważyli będzie za wąski... No i Darek ma rację, że bardzo wolno to idzie, ale ważne, że w ogóle coś robią, bo po takim przestoju w ostatnich latach (przed prezydentem Lubawskim) jaki był w Kielcach trzeba się cieszyć z każdej nowej inwestycji
To jest kwas roku

Na tym Twoim zdjęciu to naprawdę wygląda... przerażającoAR pisze:Wg mnie to jest spartolone na maxaGrzegorz pisze:Zlikwidowałbyś zatoczkę autobusową?Według mnie to wszystko ma jednak sens, tylko niestety nowy pas jak już wszyscy zauważyli będzie za wąski... No i Darek ma rację, że bardzo wolno to idzie, ale ważne, że w ogóle coś robią, bo po takim przestoju w ostatnich latach (przed prezydentem Lubawskim) jaki był w Kielcach trzeba się cieszyć z każdej nowej inwestycji
![]()
To jest kwas roku![]()
Jeśli tego nie poprawią to będzie bardzo "ciekawie", jak oddadzą tą nitkę do ruchu, obecną zamkną na czas remontu i ta cała masa samochodów zacznie przejeżdżać koło tej latarni
To będzie dla niej prawdziwy test, jak go nie zda (czytaj - zostanie wykrzywiona przez jakiegoś TIRa
) to na pewno lokalne media o niej napiszą i ekipa, która będzie remontować starą nitkę się nią jeszcze zajmie 
- tom
- Kontakt:
Byłem dziś na budowie. Jestem zaskoczony rozmachem inwestycji, szczególnie przebudową starej nitki (spodziewałem się tylko nowej nawierzchni). Będzie tam ścieżka i chodnik po obu stronach drogi. Wygląda, że wymienią też oświetlenie na całej długości starej jezdni. Zakładają już nową sygnalizację przy skrzyżowaniu z Olszewskiego.
Możecie mi wyjaśnić o co chodzi z latarnią? Bo tak czytam, patrzę i nie widzę w jej umiejscowieniu nic dziwnego.
Możecie mi wyjaśnić o co chodzi z latarnią? Bo tak czytam, patrzę i nie widzę w jej umiejscowieniu nic dziwnego.
Komisja Rewizyjna czuwa!