MZD Kielce - [DK 74] ul. Łódzka

Ulice, mosty, inżynieria ruchu oraz uwagi i propozycje.

Moderatorzy: Nowak, Autor, sueno, Daniel, Sirek1, MeehoweCK, Masmix

Awatar użytkownika
Grzegorz
Ranga: Dyrektor budowy ;)

Post autor: Grzegorz » 10 kwietnia 2007, o 12:34

Zlikwidowałbyś zatoczkę autobusową? ;-) Według mnie to wszystko ma jednak sens, tylko niestety nowy pas jak już wszyscy zauważyli będzie za wąski... No i Darek ma rację, że bardzo wolno to idzie, ale ważne, że w ogóle coś robią, bo po takim przestoju w ostatnich latach (przed prezydentem Lubawskim) jaki był w Kielcach trzeba się cieszyć z każdej nowej inwestycji :D

Awatar użytkownika
AR
Kontakt:

Post autor: AR » 10 kwietnia 2007, o 13:57

Grzesiek pisze:Zlikwidowałbyś zatoczkę autobusową? ;-) Według mnie to wszystko ma jednak sens, tylko niestety nowy pas jak już wszyscy zauważyli będzie za wąski... No i Darek ma rację, że bardzo wolno to idzie, ale ważne, że w ogóle coś robią, bo po takim przestoju w ostatnich latach (przed prezydentem Lubawskim) jaki był w Kielcach trzeba się cieszyć z każdej nowej inwestycji :D
Grześku, podjedź tam sobie i zobacz jak to wygląda i gdzie jest linia prosta w stosunku do prawego krawężnika na skrzyżowaniu i na nowej Jesionowej.

Awatar użytkownika
Grzegorz

Post autor: Grzegorz » 10 kwietnia 2007, o 19:26

Właśnie wróciłem :D Może to teraz trochę dziwnie wygląda, ale zobaczysz, że jak zamkną obecny przejazd między pasami będzie OK. Jeśli tam by nie zrobili tego "łuku" to ulica była by w jednym miejscu szersza niż w drugim. Tak mi się przynajmniej wydaje ;-) Poczekajmy do jej oddania, bo i tak teraz już chyba nic nie możemy zrobić...

Awatar użytkownika
MeehoweCK
Kontakt:

Post autor: MeehoweCK » 12 kwietnia 2007, o 14:49

już wiem dlaczego pasmo jest tak wąskie
Wynika to z planu miejscowego sprzed kilku (a może nawet kilkunastu :?: ) lat. Zakładał on, że droga krajowa nr 74 miała być na terenie Miasta Kielce trasą szybkiego ruchu (S 74). Jak wiadomo, na drodze tego standardu, węzły (wyłącznie bezkolizyjne) nie mogą znajdować się zbyt często, a dojazd z działek musi jakoś działać. Dlatego też musi być miejsce na drogi zbiorcze (na przykład na potrzebę ul. Olszewskiego), które znajdują się obok... Gdyby tak zrobić tę nitkę szerszą, z boku prawdopodobnie nie zmieściłaby się droga zbiorcza... Tylko w takim razie nie rozumiem jednego... Jak tak wąska droga, bez cienia pobocza, mogłaby dostać standard S :?: :roll:
Ambicja to coś co prowadzi ludzkość do postępu, a ludzi do depresji

Awatar użytkownika
AR
Kontakt:

Post autor: AR » 1 maja 2007, o 18:17

Czy stare pasmo ul. Łódzkiej będzie szersze albo pas zieleni pomiedzy jezdniami będzie szerszy? Może będzie dodatkowa wewnętrzna droga do zabudowań przy Łodzkiej? Wie ktoś dlaczego tam tak szeroko?
Obrazek

Obrazek

Awatar użytkownika
AR
Kontakt:

Post autor: AR » 1 maja 2007, o 18:35

Grzegorz pisze:Zlikwidowałbyś zatoczkę autobusową? ;-) Według mnie to wszystko ma jednak sens, tylko niestety nowy pas jak już wszyscy zauważyli będzie za wąski... No i Darek ma rację, że bardzo wolno to idzie, ale ważne, że w ogóle coś robią, bo po takim przestoju w ostatnich latach (przed prezydentem Lubawskim) jaki był w Kielcach trzeba się cieszyć z każdej nowej inwestycji :D
Wg mnie to jest spartolone na maxa :!:
To jest kwas roku :!:

Obrazek

Awatar użytkownika
Grzegorz

Post autor: Grzegorz » 1 maja 2007, o 18:45

AR pisze:
Grzegorz pisze:Zlikwidowałbyś zatoczkę autobusową? ;-) Według mnie to wszystko ma jednak sens, tylko niestety nowy pas jak już wszyscy zauważyli będzie za wąski... No i Darek ma rację, że bardzo wolno to idzie, ale ważne, że w ogóle coś robią, bo po takim przestoju w ostatnich latach (przed prezydentem Lubawskim) jaki był w Kielcach trzeba się cieszyć z każdej nowej inwestycji :D
Wg mnie to jest spartolone na maxa :!:
To jest kwas roku :!:

Obrazek
Na tym Twoim zdjęciu to naprawdę wygląda... przerażająco :shock:

Awatar użytkownika
Loan
Kontakt:

Post autor: Loan » 1 maja 2007, o 22:58

Dobrze gdyby ta latarnia na zakrecie była owinieta materacami, tak jak armatki na stoku narciarskim, bo inaczej bedzie najczesciej wymieniana latarnia w miescie.

Teraz widac, ze nawet po wyprofilowaniu tego zakretu pozostanie on bardzo ostry, tym bardziej ze droga tam bedzie bardzo waska.

Awatar użytkownika
Michał
Ranga: Inspektor nadzoru ;)

Post autor: Michał » 1 maja 2007, o 23:15

Może jeszcze jest szansa, że to przebudują? Chyba nie są ślepi...

Awatar użytkownika
ice

Post autor: ice » 2 maja 2007, o 09:22

AR pisze: Wg mnie droga powinna przebiegać mniej więcej wg czerwonych linii.
Obrazek
Tu to scioles zatoczke autobusowa.
Ale i tak tam jest jakis niepotrzebny OES.
Dlaczego k**** ta latarnia jest tak wysunieta :?:
Nie mogla byc na rowni z pozostalymi.

A to moja wersja, linie zolte.

Obrazek

Awatar użytkownika
Grzegorz

Post autor: Grzegorz » 2 maja 2007, o 09:43

Jeśli tego nie poprawią to będzie bardzo "ciekawie", jak oddadzą tą nitkę do ruchu, obecną zamkną na czas remontu i ta cała masa samochodów zacznie przejeżdżać koło tej latarni :D To będzie dla niej prawdziwy test, jak go nie zda (czytaj - zostanie wykrzywiona przez jakiegoś TIRa :lol: ) to na pewno lokalne media o niej napiszą i ekipa, która będzie remontować starą nitkę się nią jeszcze zajmie ;-)

Awatar użytkownika
ice

Post autor: ice » 2 maja 2007, o 09:55

Moze wezmy sprawy w nasze rece i sami zajmijmy sie ta latarnia ;)

Awatar użytkownika
tom
Kontakt:

Post autor: tom » 2 maja 2007, o 12:53

Byłem dziś na budowie. Jestem zaskoczony rozmachem inwestycji, szczególnie przebudową starej nitki (spodziewałem się tylko nowej nawierzchni). Będzie tam ścieżka i chodnik po obu stronach drogi. Wygląda, że wymienią też oświetlenie na całej długości starej jezdni. Zakładają już nową sygnalizację przy skrzyżowaniu z Olszewskiego.

Możecie mi wyjaśnić o co chodzi z latarnią? Bo tak czytam, patrzę i nie widzę w jej umiejscowieniu nic dziwnego.
Komisja Rewizyjna czuwa!

Awatar użytkownika
MeehoweCK
Kontakt:

Post autor: MeehoweCK » 2 maja 2007, o 13:01

chyba im chodzi o to, że wystaje nieco... Ale osobiście też nie widzę nic dziwnego, przecież się jeździ po asfalcie a nie krawężniku
Ambicja to coś co prowadzi ludzkość do postępu, a ludzi do depresji

Awatar użytkownika
ice

Post autor: ice » 2 maja 2007, o 13:05

Rozchodzi sie nie tyle o sama latarnie a o jakies dziwne zawijasy na nowej Łódzkiej co widac na zalaczonych obrazkach.

Obrazek

Te krawezniki po prawej to jakies tymczasowki czy finalny efekt :?: :evil:

ODPOWIEDZ