MZD Kielce - Węzeł ul. Radomska/Solidarności

Inwestycje zrealizowane

Moderatorzy: Nowak, Autor

Awatar użytkownika
MAŁY
Ranga: Inspektor nadzoru ;)

Post autor: MAŁY » 5 kwietnia 2007, o 21:50

Obrazek
Dziś demontowali krawężniki.
Kielce- Tu jest moje miejsce! Tu sie urodziłem i tu zakończyć żywot swój pragnę!
Obrazek

Oskar
Kontakt:

Post autor: Oskar » 7 kwietnia 2007, o 22:02

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Awatar użytkownika
Grzegorz
Ranga: Dyrektor budowy ;)

Post autor: Grzegorz » 7 kwietnia 2007, o 23:15

http://img19.imageshack.us/my.php?image ... 278oy5.jpg
Świetna fotka Oskar - nawet zamek w Chęcinach widać! :D

Awatar użytkownika
AR
Kontakt:

Post autor: AR » 8 kwietnia 2007, o 09:45

Wczoraj jechałem po chodniku od strony Office Parku na rowerze.
Cały chodnik od skrzyżowania z ul. Świętokrzyską do nowego wiaduktu, nadaje się tylko to ponownego ułożenia :?
To jak został ułożony to skandal :!:

Oskar
Kontakt:

Post autor: Oskar » 8 kwietnia 2007, o 09:55

Łażą w cały świat, a później słychać narzekania, że niebezpieczna ulica i trzy pasy to za dużo:

Obrazek

seba_ck

Post autor: seba_ck » 19 kwietnia 2007, o 06:30

KIELCE
19 kwietnia 2007 - 0:01

Pędzą jak wariaci

Na alei Solidarności w Kielcach ostatnio zginęła kobieta. Z policją kontrolowaliśmy tam prędkość. Wyniki są szokujące.

70 procent kierowców przekracza dozwoloną prędkość na alei Solidarności w Kielcach. Rekordzistka, kobieta, miała 104 kilometry na godzinę na liczniku. Na tej drodze w poniedziałek zginęła przechodząca po pasach starsza pani...

Szeroka aleja Solidarności uruchamia ułańską fantazję kierowców. Zwłaszcza nowe pasmo koło Exbudu, gdzie jest znakomita nawierzchnia. Z sierżantem Arturem Putowskim z kielckiej drogówki przez godzinę kontrolowaliśmy prędkość fotoradarem. Nasz posterunek był na prawoskręcie przy nowym wiadukcie. Używaliśmy także wideoradaru umieszczonego w nie oznakowanym radiowozie i popularnej suszarki.

"Żniwo” w kilka minut

- Audi 83 kilometry na godzinę, ten biały passat - 86, skoda - 83, toyota - 91 kilometrów na godzinę - wylicza Artur Putowski, rejestrując wykroczenia fotoradarem. To "żniwo” ledwie z kilku minut. Na alei Solidarności, która jest w obszarze zabudowanym, można jechać z prędkością maksymalną 50 kilometrów na godzinę...
reklama

* "Ostro zasuwają”
List naszego czytelnika: "Z przykrością przeczytałem tekst o tragicznym wypadku na wysokości Exbudu. To przejście jest naprawdę bardzo niebezpieczne i nie sposób tamtędy przejść normalnie. Jestem młodym człowiekiem i mam z tym problem. Samochody na tym odcinku, na tej dwupasmowej prostej »zasuwają« dobrze ponad 100 km na godzinę, czy zatem w mieście można tak szybko jeździć? Podobnie ma się sytuacja po drugiej stronie. Pieszy czeka, nikt nie ustąpi, a maszyny osiągają zawrotne prędkości. Pieszy w tym miejscu nie ma szans!!!!”

Czas na wideoradar umieszczony w radiowozie. Czarnego mercedesa jadącego przed nami trudno dogonić. Momentami urządzenie wykazuje 104 kilometry na godzinę. To o 54 więcej niż dozwolona. Kierującą okazuje się kobieta. Przyznaje się do przekroczenia prędkości. - Wyprzedzałam i dlatego przyspieszyłam - tłumaczy. Nawet nie chce obejrzeć filmu, na którym zarejestrowano wykroczenie. Kobieta wykazała skruchę, dostaje mandat w wysokości jedynie 300 złotych. Na jej koncie znajdzie się osiem punktów karnych.

Czas sprawdzić, jak kierowcy jeżdżą "starym” pasmem. Fotoradar mierzy prędkość na wysokości przejścia dla pieszych. Kierowcy jadą z górki w kierunku centrum. W zasadzie nie jadą tylko pędzą. - 85, 79, 83, 91 - wylicza prędkości jadących pojazdów Artur Putowski. - I to na przejściu dla pieszych - podkreśla.

Nieliczni stosują przepisy

Nasza akcja trwała jedynie godzinę, wkrótce około 50 kierowców otrzyma zdjęcia dokumentujące ich wyczyny. Na tym odcinku alei Solidarności około 70 procent pojazdów przekroczyło dozwoloną prędkość. Można odnieść wrażenie, że przepisowo jechały jedynie "nauki jazdy”, autobusy, ciężarówki, którym trudno się rozpędzić pod górkę i samochody jadące za nimi, które nie miały możliwości wyprzedzenia tira.

- Często kierowcy tłumaczą się, że jak są dwa pasy to mogą jechać szybciej. Nic bardziej błędnego, jest obszar zabudowany i trzeba jeździć zgodnie z przepisami - tłumaczy sierżant Putowski. - Na pewno kierujący muszą się liczyć z częstymi kontrolami prędkości na alei Solidarności - mówi Artur Putowski.

Jarosław Skrzydło
:arrow: http://www.echodnia.eu/apps/pbcs.dll/ar ... tokrzyskie

P.S. Czego oni się spodziewają po tak ładnym i szerokim odcinku drogi?. Tam powinno być ograniczenie, ale do 80 km/h. Wreszcie mamy kawałek "autostrady" w mieście. Boję się, że skończy się to wszystko ustawieniem radara. Jak zwykle wybiorą najprostsze i najtańsze rozwiązanie. Zamiast tego wystarczyłoby dać przejście podziemne i problem całkowicie rozwiązany. Czas pokaże jak sprawę rozwiążą.
Zmieniaj świat na taki, jaki sobie wymarzyłeś.

Awatar użytkownika
cm

Post autor: cm » 19 kwietnia 2007, o 07:12

seba_ck pisze:P.S. Czego oni się spodziewają po tak ładnym i szerokim odcinku drogi?. Tam powinno być ograniczenie, ale do 80 km/h.
Oczywiście, że tak. Do tego przejście podziemne dla pieszych lub kładka i uniemożliwienie pieszym wtargnięcia na jezdnię w innym miejscu (zwłaszcza na wysokości os. Świętokrzyskiego - tam jest przecież wiadukt z chodnikiem dla pieszych, ale i tak mnóstwo ludzi łazi jak dawniej - na skróty).
Boję się, że skończy się to wszystko ustawieniem radara.
Ja się boję, że skończy się nawet nie radarem, tylko zwężeniami, progami zwalniającymi itp. (znając naszych speców od rozwiązywania problemów komunikacyjnych :( ).

Awatar użytkownika
ice

Post autor: ice » 19 kwietnia 2007, o 09:25

Tam powinna byc juz wraz z przebudowa ulicy zaprojektowana kładka ewentualnie tunel, i ograniczenie do 70.

Awatar użytkownika
cm

Post autor: cm » 19 kwietnia 2007, o 10:13

...A jeśli już marudzimy, to jeszcze jeden kamyczek do ogódka: szedłem wczoraj wzdłuż Radomskiej/Solidarności i stwierdzam, że skarpa nad nowym chodnikiem osuwa się na całej długości. Są tam piękne i klasyczne osuwiska w liczbie bodaj 5 czy 6, na których przykładzie możnaby robić zajęcia poglądowe z geomorfologii. Cudeńko po prostu. Pytanie (retoryczne): czy to skarpa została źle zabezpieczona, czy może to zamierzony efekt wizualny?

Awatar użytkownika
kaggy

Post autor: kaggy » 19 kwietnia 2007, o 20:14

Jak czytam takie teksty jak ten z echa to nie wiem czy się mam śmiać czy płakać. Należy się zdecydować czy celem jest sprawna komunikacja i zachowanie bezpieczeństwa [ zwiększenie limitu prędkości + bezkolizyjne przejścia dla pieszych i rowerzystów ] czy szukanie taniej sensacji i nabijanie kasy z mandatów [surrealistyczne rozwiązania drogowe + chore ograniczenia prędkości rodem z czasów gdy droga hamowania wynosiła kilka razy więcej niż obecnie]

Awatar użytkownika
Grzegorz

Post autor: Grzegorz » 19 kwietnia 2007, o 20:30

Jak dla mnie może tam być radar, ale jak już wcześniej pisałem kładki tam nie widzę - zasłoni piękny widok na miasto. Najlepsze byłoby jednak przejście podziemne, ale na to chyba niestety nie możemy liczyć.

Awatar użytkownika
Jarek

Post autor: Jarek » 19 kwietnia 2007, o 21:00

cm pisze: Ja się boję, że skończy się nawet nie radarem, tylko zwężeniami, progami zwalniającymi itp. (znając naszych speców od rozwiązywania problemów komunikacyjnych :( ).
Wkróce pewnie usłyszymy o 'wspaniałym' pomyśle - zwężamy! i to wszytsko dla Was Kielczanie żeby poprawić bezpieczeństwo.

Ja jednak jestem za kładką i ustawienie ograniczenie do 70/80 km/h.

Nie wiem czemu się oni dziwią - szeroka jezdnia zachęcająca do jazdy i brak sensownego rozwiązania z przejściem dla pieszych.
Kielce - tu jest moje miejsce, tu jest mój dom.

Awatar użytkownika
Autor
Site Admin
Kontakt:

Post autor: Autor » 19 kwietnia 2007, o 22:14

Mnie to sie nawet komentowac nie chce... w wiekszych miastach takie trasy z dopuszczalna predkoscia 70-80km/h to normalka. Trzeba bylo zrobic kladke, a nie...

ratsu

Post autor: ratsu » 27 kwietnia 2007, o 16:38

najlepiej jak zamontują progi zwalniające ... będzie jeszcze lepiej (lepiej = bezpieczniej ) Nie no... poniosło mnie!!! Ciekawi mnie co wymyślą. Tak na Marginesie, widział ktoś nowo zasadzone drzewka po prawej stronie? (jadąc w kierunku REAL) Fajnie to wygląda :)

Awatar użytkownika
Loan
Kontakt:

Post autor: Loan » 27 kwietnia 2007, o 22:23

Ostatnio jezdzilem troche po Pradze. Droga z lotniska do centrum, ul. Evropska - dwie jezdnie po 2 pasy. Wszyscy grzecznie jedziemy 50/60 km/h, nawet taksóweczki grzecznie, bez wyprzedzania. Z podporządkowanej wyjeżdża Aston Martin DB9 i powolutku posuwa się razem z nami. Zadnego fotoradaru, ani suszarek. Wogole sąsiedzi nas wyprzedzili już o jakieś 15 lat. ehhh....

ODPOWIEDZ