Pozytywne akcenty

Moderatorzy: Autor, sueno, Daniel, Sirek1

Awatar użytkownika
Autor
Site Admin
Kontakt:

Post autor: Autor » 5 kwietnia 2007, o 15:58

Takie rzezby widzialem w Krynicy Gorskiej i bardzo czesto stawaly sie tlem do zdjec. Fajnie, ze u nas takie robia :)

voodoo
Ranga: Inspektor nadzoru ;)

Post autor: voodoo » 5 kwietnia 2007, o 16:26

autor pisze:Takie rzezby widzialem w Krynicy Gorskiej i bardzo czesto stawaly sie tlem do zdjec. Fajnie, ze u nas takie robia :)
O to takie samo skojarzenie jak u mnie :) Ciekawi mnie jak będą wyglądać pozostałe figury szczególnie ta na Wzgórzu Zamkowym??

Awatar użytkownika
Sirek1
Ranga: Dyrektor budowy ;)

Post autor: Sirek1 » 5 kwietnia 2007, o 20:31

Obrazek
Pomysł Radka Predygiera do realizacji
pio2007-04-05, ostatnia aktualizacja 2007-04-05 18:46

Kielce udostępnią swoje ściany i mury malarzom. To efekt wczorajszego spotkania prezydenta Wojciecha Lubawskiego z Radkiem Predygierem.
O pomysłach Predygiera pisaliśmy w środę. Ten pochodzący z Kielc a mieszkający w Japonii artysta zaproponował, aby w Kielcach mogli tworzyć freski najwybitniejsi polscy i europejscy malarze. Pierwszy awangardowy fresk stworzył sam, można go podziwiać w Zespole Szkół Ogólnokształcących na Barwinku.

Artysta chce, żeby malarzom za darmo udostępniono ściany szkół, instytucji i kieleckich urzędów. Wzorem dla Kielc ma być hiszpańskie Bilbao, kiedyś surowe miasto portowe, które oddano artystom, a ci zrobili z jego budynków żywą galerię sztuki. - Dzięki temu zwykły człowiek ma szanse na co dzień obcować z pięknem, ze sztuką - tłumaczy Predygier. Wczoraj rozmawiał z Wojciechem Lubawskim. I chyba udało mu się zarazić ideą prezydenta Kielc. - Spotkanie było interesujące. Uzgodniliśmy, że podstawą będzie projekt, w którym zostanie określony zasięg działania, terminarz i cele. Wystąpimy do ministra kultury z prośbą o objęcie patronatem tego przedsięwzięcia. A dalej będę rekomendował szkołom takie działania - twierdzi Lubawski.

Zadowolony jest też Radek Predygier. - Mam to, czego chciałem. Teraz przyjdzie czas na realizację, na pracę. Mam nadzieję, że już niedługo będą pierwsze efekty - mówi.

Jego zdaniem już podczas tegorocznych wakacji mogliby przyjechać do nas pierwsi malarze. - Mamy pomysł, kogo zaprosić, ale jeszcze za wcześnie, żeby podać szczegóły - dodaje Predygier.

:arrow: http://miasta.gazeta.pl/kielce/1,35255,4041897.html

Awatar użytkownika
MAŁY

Post autor: MAŁY » 5 kwietnia 2007, o 20:39

No i to sie chwali, świetnie że sie zgodzili a efekty mogą być naprawdę piorunujące ożywią smutne osiedla zapyziałe szkoły w new barwach i ciekawych formach.
Kielce- Tu jest moje miejsce! Tu sie urodziłem i tu zakończyć żywot swój pragnę!
Obrazek

Awatar użytkownika
Tomek

Post autor: Tomek » 5 kwietnia 2007, o 21:08

Ma może ktos fotke tego fresku z Barwinka?

Oskar
Kontakt:

Post autor: Oskar » 5 kwietnia 2007, o 21:20

Obrazek Obrazek

Awatar użytkownika
Daniel
Kontakt:

Post autor: Daniel » 5 kwietnia 2007, o 21:32

Tomek pisze:Ma może ktos fotke tego fresku z Barwinka?
Postaram się wykonać w najbliższym tygodniu.
Oskar pisze:Obrazek
Wygląda jak potwór z Lohness.
Obrazek

Awatar użytkownika
Tomek

Post autor: Tomek » 5 kwietnia 2007, o 21:42

Daniel pisze:
Tomek pisze:Ma może ktoś fotkę tego fresku z Barwinka?
Postaram się wykonać w najbliższym tygodniu.
Dzięki. Nie za często jestem na Barwinku i przyznam się, że nie kojarzę jak to wygląda :oops:
Daniel pisze:Wygląda jak potwór z Lohness.
Ja to się boje, żeby nie zainteresowali się tymi nowymi ozdobami nasi miejscy "karatecy" i żeby nie trzeba było pisać o tym w "negatywnych akcentach" :roll:

Awatar użytkownika
Daniel
Kontakt:

Post autor: Daniel » 5 kwietnia 2007, o 22:01

Tomek pisze:[Nie za często jestem na Barwinku i przyznam się, że nie kojarzę jak to wygląda :oops:
Fresk ten wykonany jest wewnątrz (wnęka na parterze) szkoły więc samo bycie na Barwinku obok szkoły na nic się zda.
Obrazek

Awatar użytkownika
Tomek

Post autor: Tomek » 5 kwietnia 2007, o 22:11

W takim razie tym bardziej liczę na fotkę.
PS. Te udostępnione ściany o których mowa w artykule to już chyba z zewnątrz będą :? czy też wewnętrzne :?:

Awatar użytkownika
Grzegorz

Post autor: Grzegorz » 5 kwietnia 2007, o 22:39

Też mnie właśnie to zainteresowało... Jak będą one wewnątrz to krótko mówiąc lipa... Oby to były ściany od lat nie remontowanych bloków i szkół. :) Co do "parkowych ptaszków" to jak włączyłem swoją wyobraźnię i zobaczyłem na nich ładną roślinność to zaczęły mi się podobać ;-) Ciekawe za ile miesięcy taki ptaszek będzie się prezentował przyzwoicie? ;-)

Awatar użytkownika
Autor
Site Admin
Kontakt:

Post autor: Autor » 5 kwietnia 2007, o 23:32

Nie no...chodzi o zewnetrzne! Pomysl jak dla mnie jest genialny, moze dodac naszemu miastu kolejnego charakterystycznego akcentu. Mam nadzieje, ze artysta bedzie wytrwaly!

Awatar użytkownika
RZ

Post autor: RZ » 6 kwietnia 2007, o 06:47

autor pisze:Nie no...chodzi o zewnetrzne! Pomysl jak dla mnie jest genialny, moze dodac naszemu miastu kolejnego charakterystycznego akcentu. Mam nadzieje, ze artysta bedzie wytrwaly!
Marzyłem o czymś takim :D
I ja mam nadzieję, że Radkowi Predygierowi starczy determinacji :!:

Awatar użytkownika
Nowak

Post autor: Nowak » 6 kwietnia 2007, o 08:59

Nie wiem jak z wejsciem do szkoly teraz bo oboz sie zrobil, kamery, domofony. Ale jak bedzie ktos na spacerze to od strony boiska ziemnego mozna zajrzec przez okno po prawej od bocznego wejscia, które tam sie znajduje. A Radek pochodzi z Barwinka :)

Awatar użytkownika
ice

Post autor: ice » 6 kwietnia 2007, o 11:01

Trzeba wejsc na "VIP'a" podac sie za dziennikarza "Przegladu Kulturalnego" z plakietka na piersi i aparatem na szyji, w celu zrobienia zdjec freskom.
Ewentualnie zamienic kilka zdan z pania woźną ;)

ODPOWIEDZ