Kielce - Wielki plac budowy

Wszystko na temat nowych inwestycji w Kielcach.

Moderatorzy: Nowak, Autor, sueno, Daniel, Sirek1

Awatar użytkownika
Gandalf
Ranga: Kierownik budowy ;)

Post autor: Gandalf » 9 marca 2007, o 16:05

No to jestem szczerze zszokowany!! I jednocześnie zachwycony. Ale szczerze mówiąc to hurraoptymizm będzie dopiero jak pierwsze łopaty wbiją się w ziemie na placach budowy... :D

Awatar użytkownika
MeehoweCK
Ranga: Dyrektor budowy ;)
Kontakt:

Post autor: MeehoweCK » 9 marca 2007, o 16:54

Pojawiła się opinia Toma (a i pewnie wielu z Was ma podobną), że lepiej, aby w Kielcach powstała sześciokondygnacyjna pierzeja przy al. IX Wieków niż aby powstał taki wysoki budynek. Nie zgodzę się z tym. Wydaje mi się, że już sam prestiż, jaki nadaje miastu wysokościowiec, jest bardzo ważny. Podam taki obrazowy przykład:
Jeśli powstanie w Kielcach ładny (!) budynek dajmy na to - 30-piętrowy, to miasto przyciągnie kolejnych inwestorów i stanie się bardziej prawdopodobne wybudowanie takiej właśnie pierzei... Za to dwie te inwestycje w odwrotnej kolejności nie są już chyba aż tak prawdopodobne... No ale to tylko moje zdanie laika :wink:
Ambicja to coś co prowadzi ludzkość do postępu, a ludzi do depresji

Awatar użytkownika
Grzegorz

Post autor: Grzegorz » 9 marca 2007, o 17:04

Nie tylko Twoje ;-)

lucas

Post autor: lucas » 9 marca 2007, o 17:12

:shock: Kopara mi opadła, po przeczytaniu dzisiejszego Echa... Pozostaje trzymać kciuki, żeby to wszystko wypaliło i może się okazać, że Kielce to jednak wbrew złośliwcom miasto z perspektywami. Ogromnymi perspektywami :!:
Łukasz

Awatar użytkownika
Jarek
Ranga: Inspektor nadzoru ;)

Post autor: Jarek » 9 marca 2007, o 22:15

Póki nie ma konkretnych planów, ja bym wątku nie dzielił. Jak już będzie skonkretyzowane, to w pierwszym poście poda się link do tego wątku, od którego się wszystko zaczeło.
Kielce - tu jest moje miejsce, tu jest mój dom.

msz1
Ranga: Kierownik budowy ;)

Post autor: msz1 » 9 marca 2007, o 22:56

A tak mógłby wyglądać ten najwyższy apartamentowiec: :wink:

http://pl.wikipedia.org/wiki/Turning_Torso

Wilhelm

Post autor: Wilhelm » 9 marca 2007, o 23:31

wybijmy sobie na jakis czas marzenia o pierzejach zbyt duzo właścicieli pijaczków itp trzeba budować jak najwyżej i jak najbardziej nowatorsko w górę tam gdzie sie da bo to jest przyszłość :twisted:

voodoo

Post autor: voodoo » 10 marca 2007, o 20:01

Moja przeróbka 30 piętrowego Exbudu :twisted: :
Jest tak:
Obrazek
Po przeróbce :P :
Obrazek

:wink:

Awatar użytkownika
MeehoweCK
Kontakt:

Post autor: MeehoweCK » 10 marca 2007, o 21:25

oj nie... takiej architekturze jestem zdecydowanie przeciw. Exbud jest budynkiem 12-piętrowym i to jest wysokość idealna dla jego bryły. Jako 30-piętrowy wysokościowiec byłby po prostu brzydki
Ambicja to coś co prowadzi ludzkość do postępu, a ludzi do depresji

Awatar użytkownika
CKfan

Post autor: CKfan » 10 marca 2007, o 21:45

Przypomina mi biurowiec Stalexportu w Katowicach. Również wydaje się taki cienki.

PS. W budynku Stalexportu w wieży B na (chyba) 11 piętrze mieści się siedziba radia z mojego podpisu :wink: Nie mylić z Planetą Kielce, to zupełnie co innego :D
EOT
Sorry, takiego mamy prezydenta...

Awatar użytkownika
Jarek

Post autor: Jarek » 10 marca 2007, o 22:23

Wiecie co, rozmawiam ze znajomymi którzy obserwują na bieżąco co się dzieje w Kielcach i ich jakoś pierwszy odruch: "to nie będzie łądnie wyglądało". Jakos widać, przekonanie że Kielce to niska zabudowa pokutuje i mocno wryta w świadomość kielczan.
Kielce - tu jest moje miejsce, tu jest mój dom.

Awatar użytkownika
Grzegorz

Post autor: Grzegorz » 10 marca 2007, o 23:20

A ja się pytam gdzie jest ta niska zabudowa?... Ja jakoś widzę wiele bloków, w tym wieżowce i dosyć wysokie kamienice... Nie mam pojęcia skąd się wzięło takie przekonanie... A wysokie wieżowce wszędzie wyglądają wspaniale (przecież w Warszawie też ich nie ma aż tak dużo a wyglądają super). 5 wieżowców zmieni na stałe stereotyp, że Kielce to małe miasteczko z niską zabudową, ale zmieni również panoramę Kielc - jestem w 100% przekonany, że na dużo lepsze... Jak dla mnie to jedna z najlepszych wiadomości dotyczących tego miasta w przeciągu dwudziestu lat, czyli tylu od ilu istnieję na tym świecie ;-) (wliczając 9 miesięcy w brzuchu mamy xD) i mam ogromną nadzieję, że te budynki powstaną w stolicy Gór Świętokrzyskich i to już niebawem :D

Ben
Kontakt:

Post autor: Ben » 10 marca 2007, o 23:31

Pisałem we wczesniejszych postach,że zmieni się całe centrum i są inwestorzy,którzy wybudują wiele nowych obiektów.Teraz staje się to realne jak i to że coraz droższy grunt zmusi inwestorów do budowy obiektów wysokich -bo za niebo się nie płaci.Są trzy lokalizacje obiektów wysokich -Mielczarskiego ,Tarnowska róg B.Warszawy ,zaplecze targowiska miejskiego i tam też nasi architekci gotowi są wydać pozwolenia.Jeszcze jedna rzecz ważna być może uda się pozyskać tereny koło mostu herbskiego od strony ul Piramowicza i tam mozliwe będzie postawienie kilku budynków mieszkalno-usługowych.Swoją drogą mysli się w pracowniach archit. o zagospodarowaniu całego terenu między mostami herbskim - i nad torami oraz ul Młodej,Miłej,Hożej do ul.Mielczarskiego .Zobaczymy co wyjdzie ale może? No jeszcze są tereny na plomby.
Ben Kielce

Awatar użytkownika
CKfan

Post autor: CKfan » 10 marca 2007, o 23:46

Nie wiem czy już to było, ale najbardziej pod ten 30 piętrowiec będzie pasować teren, gdzie obecnie są największe kieleckie bazary. Drugim miejscem w centrum byłoby miejsce Między Dworcem PKS i Qubusem, ale wtrąciłą sie Galeria Czarnowska i zabrała trochę miejsca, do tego nie wiem czy tu byłaby zgoda. Myślę jednak, że na miejscu obecnego targowiska jest super miejsce. Blisko DK 73, a 74 też niedaleko, do tego sąsiedztwo wieżowców na KSMie. Tylko kupców trzeba wygonić, ale to zadanie dla spadkobierców, którzy sądzą się z miastem
Sorry, takiego mamy prezydenta...

Awatar użytkownika
Grzegorz

Post autor: Grzegorz » 11 marca 2007, o 00:30

Ben, widzę, że sporo wiesz, więc jak możesz to zaglądaj tu trochę częściej i nas o wszystkim informuj :D

PS - Uważam, że na 30-piętrowiec najlepszą lokalizacją jest plac, gdzie obecnie są bazary a na 20-piętrowce ulica Mielczarskiego, czyli tereny, gdzie prawdopodomnie mają stanąć te wieżowce :) Oby tylko wszystko poszło bez problemów... Swoją drogą fajnie, że te 4 wieżowce będą mieszkalne, bo to znaczy, że w nocy będą się tam świecić światła, dużo świateł a na tle nowego dworca będzie to wyglądało cudownie :D Może nawet kilka wieżowców będzie widać z ulicy Sienkiewicza :D

ODPOWIEDZ