Kielce - Wielki plac budowy
Moderatorzy: Nowak, Autor, sueno, Daniel, Sirek1
- MeehoweCK
- Ranga: Dyrektor budowy ;)
- Kontakt:
Pojawiła się opinia Toma (a i pewnie wielu z Was ma podobną), że lepiej, aby w Kielcach powstała sześciokondygnacyjna pierzeja przy al. IX Wieków niż aby powstał taki wysoki budynek. Nie zgodzę się z tym. Wydaje mi się, że już sam prestiż, jaki nadaje miastu wysokościowiec, jest bardzo ważny. Podam taki obrazowy przykład:
Jeśli powstanie w Kielcach ładny (!) budynek dajmy na to - 30-piętrowy, to miasto przyciągnie kolejnych inwestorów i stanie się bardziej prawdopodobne wybudowanie takiej właśnie pierzei... Za to dwie te inwestycje w odwrotnej kolejności nie są już chyba aż tak prawdopodobne... No ale to tylko moje zdanie laika
Jeśli powstanie w Kielcach ładny (!) budynek dajmy na to - 30-piętrowy, to miasto przyciągnie kolejnych inwestorów i stanie się bardziej prawdopodobne wybudowanie takiej właśnie pierzei... Za to dwie te inwestycje w odwrotnej kolejności nie są już chyba aż tak prawdopodobne... No ale to tylko moje zdanie laika
Ambicja to coś co prowadzi ludzkość do postępu, a ludzi do depresji
A ja się pytam gdzie jest ta niska zabudowa?... Ja jakoś widzę wiele bloków, w tym wieżowce i dosyć wysokie kamienice... Nie mam pojęcia skąd się wzięło takie przekonanie... A wysokie wieżowce wszędzie wyglądają wspaniale (przecież w Warszawie też ich nie ma aż tak dużo a wyglądają super). 5 wieżowców zmieni na stałe stereotyp, że Kielce to małe miasteczko z niską zabudową, ale zmieni również panoramę Kielc - jestem w 100% przekonany, że na dużo lepsze... Jak dla mnie to jedna z najlepszych wiadomości dotyczących tego miasta w przeciągu dwudziestu lat, czyli tylu od ilu istnieję na tym świecie
(wliczając 9 miesięcy w brzuchu mamy xD) i mam ogromną nadzieję, że te budynki powstaną w stolicy Gór Świętokrzyskich i to już niebawem 
Pisałem we wczesniejszych postach,że zmieni się całe centrum i są inwestorzy,którzy wybudują wiele nowych obiektów.Teraz staje się to realne jak i to że coraz droższy grunt zmusi inwestorów do budowy obiektów wysokich -bo za niebo się nie płaci.Są trzy lokalizacje obiektów wysokich -Mielczarskiego ,Tarnowska róg B.Warszawy ,zaplecze targowiska miejskiego i tam też nasi architekci gotowi są wydać pozwolenia.Jeszcze jedna rzecz ważna być może uda się pozyskać tereny koło mostu herbskiego od strony ul Piramowicza i tam mozliwe będzie postawienie kilku budynków mieszkalno-usługowych.Swoją drogą mysli się w pracowniach archit. o zagospodarowaniu całego terenu między mostami herbskim - i nad torami oraz ul Młodej,Miłej,Hożej do ul.Mielczarskiego .Zobaczymy co wyjdzie ale może? No jeszcze są tereny na plomby.
Ben Kielce
- CKfan
- Ranga: Dyrektor budowy ;)
Nie wiem czy już to było, ale najbardziej pod ten 30 piętrowiec będzie pasować teren, gdzie obecnie są największe kieleckie bazary. Drugim miejscem w centrum byłoby miejsce Między Dworcem PKS i Qubusem, ale wtrąciłą sie Galeria Czarnowska i zabrała trochę miejsca, do tego nie wiem czy tu byłaby zgoda. Myślę jednak, że na miejscu obecnego targowiska jest super miejsce. Blisko DK 73, a 74 też niedaleko, do tego sąsiedztwo wieżowców na KSMie. Tylko kupców trzeba wygonić, ale to zadanie dla spadkobierców, którzy sądzą się z miastem
Sorry, takiego mamy prezydenta...
Ben, widzę, że sporo wiesz, więc jak możesz to zaglądaj tu trochę częściej i nas o wszystkim informuj 
PS - Uważam, że na 30-piętrowiec najlepszą lokalizacją jest plac, gdzie obecnie są bazary a na 20-piętrowce ulica Mielczarskiego, czyli tereny, gdzie prawdopodomnie mają stanąć te wieżowce
Oby tylko wszystko poszło bez problemów... Swoją drogą fajnie, że te 4 wieżowce będą mieszkalne, bo to znaczy, że w nocy będą się tam świecić światła, dużo świateł a na tle nowego dworca będzie to wyglądało cudownie
Może nawet kilka wieżowców będzie widać z ulicy Sienkiewicza 
PS - Uważam, że na 30-piętrowiec najlepszą lokalizacją jest plac, gdzie obecnie są bazary a na 20-piętrowce ulica Mielczarskiego, czyli tereny, gdzie prawdopodomnie mają stanąć te wieżowce