Ulice, mosty, inżynieria ruchu oraz uwagi i propozycje.
Moderatorzy: Nowak, Autor, sueno, Daniel, Sirek1, MeehoweCK, Masmix
-
Daniel
- Ranga: Dyrektor budowy ;)
-
Kontakt:
-
bernard
No nieźle, chodniki za komuny robili tej szerokości co teraz nowe pasmo Łódzkiej

bernard
-
Sz.J.
- Ranga: Inspektor nadzoru ;)
Dlaczego nie ma połączenia Targowej z Przecznicą?
-
cm
Sz.J. pisze:Dlaczego nie ma połączenia Targowej z Przecznicą?
Kiedyś było, ale podczas budowy bloku przy ul. Targowej zostało zamknięte. Prawdopodobnie założenie było takie, żeby mieszkańcom nie robić przelotowej ulicy pod samymi oknami. Może ktoś wpływowy tam mieszkał?
-
halny
W nawiązaniu do nowego sezonu targowego w Kielcach może MZD zauwazy że brakuje lewoskrętu w Zakładową .Zanim powstanie druga jezdnia doraznie można coś usprawnić.
-
halny
Coraz bardziej niebezpieczny jest tzw.szybki pas ulicy Tranowskiej przed skrzyżowaniem z Wrzosową. W godzinach większego ruchu jest on zajęty przez auta skręcające w lewo we Wrzosową któa dodatkowo jest drogą wojewódzką.[ przez co ruch jest coraz większy. Trawnik pomiędzy jezdniami jest na tyle szeroki że można dobudować około 50 - 100 m lewoskrętu. Sądze że stąć MZD i miasto na taką inwestycję.

-
Kiba69
Odwiedzilem dzisiaj MZD, przedstawilem kilka pomyslow na usprawnienie ruchu w Kielcach m.in odsuniecie przejsc dla pieszych od rond, lewoskrety/prawoskrety, lekka korekte sygnalizacji swietlnej na skrzyzowaniu Krakowskiej i Jagiellonskiej, oraz odnosnie zmian na Ogrodowej. Rowniez podalem adres do naszego forum
Pan z ktorym rozmawialem wysluchal mnie, wynotowal wszystko i mam nadzieje ze choc czesc z tego zostanie zrealizowana. No i na koniec powiedzial mi ze jezeli tylko bede miec (bedziemy miec) wiecej ciekawych pomyslow to zeby wszystko spisac i wybrac sie do Niego, takze proponowal bym zaczac robic liste zmian w tym temacie ktore usprawnilyby ruch a nie wymagaja wielkich nakladow. I kiedy juz bedzie gotowa przedyskutujemy ja na najblizszym spotkaniu "zalozycielskim".
-
AR
-
Kontakt:
Kiba69 pisze:Odwiedzilem dzisiaj MZD, przedstawilem kilka pomyslow na usprawnienie ruchu w Kielcach m.in odsuniecie przejsc dla pieszych od rond, lewoskrety/prawoskrety, lekka korekte sygnalizacji swietlnej na skrzyzowaniu Krakowskiej i Jagiellonskiej, oraz odnosnie zmian na Ogrodowej. Rowniez podalem adres do naszego forum
Pan z ktorym rozmawialem wysluchal mnie, wynotowal wszystko i mam nadzieje ze choc czesc z tego zostanie zrealizowana. No i na koniec powiedzial mi ze jezeli tylko bede miec (bedziemy miec) wiecej ciekawych pomyslow to zeby wszystko spisac i wybrac sie do Niego, takze proponowal bym zaczac robic liste zmian w tym temacie ktore usprawnilyby ruch a nie wymagaja wielkich nakladow. I kiedy juz bedzie gotowa przedyskutujemy ja na najblizszym spotkaniu "zalozycielskim".
Spoko

-
Grzegorz
Dialog z "ludem", to mi się podoba

-
ice
Moja sugestia dla MZD to nie likwidowac trzeciego pasa ruchu na Manifestu Lipcowego.
Nie poprawi to zbytnio bezpieczenstwa w tym miejscu a bardziej utrudni wlaczenie sie do ruchu samochodow jadacych z polnocnych osiedli.
Jesli rzeczywiscie przejscie dla pieszych na wysokosci Exbudu jest az tak niebezpieczne ze wzgledu na rozpedzone auta jadace z gory, to niech postawia przed pasami fotoradar.
Nawet jesli bylaby to fotoatrapa, to z tego co mozna zaobserwowac kierowcy zwalniaja przed kazdym fotoradarem.
-
Kiba69
Dzisiaj ponownie odwiedzilem MZD, I musze przyznac ze jestem bardzo pozytywnie zaskoczony... prawdopodobnie na Ogrodowej bedzie zastosowany
pomysl odsuniecia przejscia od ronda, jezeli bedzie to zrobione z glowa to napewno duzo szybciej bedziemy tamtedy jezdzic.
Uslyszalem rowniez zapewnienie ze jezeli bedzie widac pozytywne skutki tego dzialania to w niedalekiej przyszlosci na pozostalych wymienianych przezemnie miejscach bedzie stosowane podobne rozwiazanie (Zytnia, IX Wiekow...).
Przekazalem tez uwagi Halnego odnosnie lewoskretu z Tarnowskiej we Wrzosowa (wydluzenie), oraz powstania lewoskretu z ul. Lodzkiej na Zakladowa.
Najprawdopodobniej niedlugo swiatla na IX Wiekow przy urzedzie wojewodzkim beda wylaczane po 22.
Chcialem jeszcze poruszyc temat tego sztucznego "zakretu" na nowobudowanej Lodzkiej ale niestety braklo czasu, a pozatym nie dysponowalem fotka tego "ciekawego zjawiska".
-
Grzegorz
Czy jak jeszcze kiedyś tam pójdziesz mógłbyś poruszyć sprawę zburzenia budynku na Warszawskiej i i wybudowania tam "normalnego" skrętu w ulicę Sikorskiego (czytaj osiedle Na Stoku)? Byłbym bardzo wdzięczny. Więcej tu (ostatni post na stronie):
http://inwestycje.jupiter.superhost.pl/ ... c&start=15
-
Kiba69
Jezeli tylko przyniosa jakis skutek moje dwie wizyty, (chociaz jedna propozycja zostanie zrealizowana) to napewno sie tam wybiore.
Jak macie jakies propozycje/uwagi do mzd to pisac

-
AR
-
Kontakt:
Kiba69 pisze:Jak macie jakies propozycje/uwagi do mzd to pisac

Tak, spytaj się dlaczego powstała ta durna szykana na Łódzkiej.
Czy jest szansa na wyprostowanie tego odcinka (chodzi tylko o ten pierwszy zakręt).
-
halny
W dniu dzisiejszym jechałem Tarnowską w kierunku Bilczy . Horror !! Światła przy skrzyżowaniu z Posłowicką są tak świetnie wyregulowane ?MZD wie co robi ! ? / że skutecznie utworzyły korek aż do Castoramy!! Gratulacje dla MZD ! Nieliczne samochody z Posłowickiej niczym Vipy jechały, a pół miasta stało . Dzwoniłem do MZD, ale oczywiście był tylko portier /uprzejmy/. Policja zgodnie z tym co usłyszałem - świateł nie wyłacza /świetny dowcip ! /, ale żeby podjąć interwencję i wysłać drogówkę i regulować ruch ręcznie ? A po co ? Mimo że auta jechały pod prąd i poboczami . Idylla !