Ściąga dla MZD Kielce

Ulice, mosty, inżynieria ruchu oraz uwagi i propozycje.

Moderatorzy: Nowak, Autor, sueno, Daniel, Sirek1, MeehoweCK, Masmix

Awatar użytkownika
Daniel
Ranga: Dyrektor budowy ;)
Kontakt:

Post autor: Daniel » 5 lutego 2007, o 17:28

Ostatnio na łamach lokalnej prasy przeczytać można było o tym że w związku z niezbyt intensywną zimą MZD zaoszczędził trochę pieniędzy dzięki temu mógł je przeznaczyć na inne prace w tym oczyszczenie chodników wzdłuż ulicy Popiełuszki. Chodnik po zachodniej stronie oczyszczono poprawnie, a po wschodniej tylko do skrzyżowania z ul. Wojska Polskiego; dalej to chyba ktoś sobie żarty robi.
Zdjęcia wykonywałem idąc od centrum w stronę Barwnika:

Obrazek Obrazek Obrazek

Mam nadzieję że za tą usługę nie zapłacono :!: :!: :!:
Obrazek

bernard

Post autor: bernard » 5 lutego 2007, o 22:48

Daniel pisze:Ostatnio na łamach lokalnej prasy przeczytać można było o tym że w związku z niezbyt intensywną zimą MZD zaoszczędził trochę pieniędzy dzięki temu mógł je przeznaczyć na inne prace w tym oczyszczenie chodników wzdłuż ulicy Popiełuszki. Chodnik po zachodniej stronie oczyszczono poprawnie, a po wschodniej tylko do skrzyżowania z ul. Wojska Polskiego; dalej to chyba ktoś sobie żarty robi.
Zdjęcia wykonywałem idąc od centrum w stronę Barwnika:

Obrazek Obrazek Obrazek

Mam nadzieję że za tą usługę nie zapłacono :!: :!: :!:
No nieźle, chodniki za komuny robili tej szerokości co teraz nowe pasmo Łódzkiej :D
bernard

Awatar użytkownika
Sz.J.
Ranga: Inspektor nadzoru ;)

Post autor: Sz.J. » 9 lutego 2007, o 00:14

Dlaczego nie ma połączenia Targowej z Przecznicą?

Awatar użytkownika
cm

Post autor: cm » 9 lutego 2007, o 09:38

Sz.J. pisze:Dlaczego nie ma połączenia Targowej z Przecznicą?
Kiedyś było, ale podczas budowy bloku przy ul. Targowej zostało zamknięte. Prawdopodobnie założenie było takie, żeby mieszkańcom nie robić przelotowej ulicy pod samymi oknami. Może ktoś wpływowy tam mieszkał?

halny

Post autor: halny » 12 lutego 2007, o 12:38

W nawiązaniu do nowego sezonu targowego w Kielcach może MZD zauwazy że brakuje lewoskrętu w Zakładową .Zanim powstanie druga jezdnia doraznie można coś usprawnić.

halny

Post autor: halny » 13 lutego 2007, o 23:20

Coraz bardziej niebezpieczny jest tzw.szybki pas ulicy Tranowskiej przed skrzyżowaniem z Wrzosową. W godzinach większego ruchu jest on zajęty przez auta skręcające w lewo we Wrzosową któa dodatkowo jest drogą wojewódzką.[ przez co ruch jest coraz większy. Trawnik pomiędzy jezdniami jest na tyle szeroki że można dobudować około 50 - 100 m lewoskrętu. Sądze że stąć MZD i miasto na taką inwestycję. :)

Kiba69

Post autor: Kiba69 » 13 marca 2007, o 23:51

Odwiedzilem dzisiaj MZD, przedstawilem kilka pomyslow na usprawnienie ruchu w Kielcach m.in odsuniecie przejsc dla pieszych od rond, lewoskrety/prawoskrety, lekka korekte sygnalizacji swietlnej na skrzyzowaniu Krakowskiej i Jagiellonskiej, oraz odnosnie zmian na Ogrodowej. Rowniez podalem adres do naszego forum :)
Pan z ktorym rozmawialem wysluchal mnie, wynotowal wszystko i mam nadzieje ze choc czesc z tego zostanie zrealizowana. No i na koniec powiedzial mi ze jezeli tylko bede miec (bedziemy miec) wiecej ciekawych pomyslow to zeby wszystko spisac i wybrac sie do Niego, takze proponowal bym zaczac robic liste zmian w tym temacie ktore usprawnilyby ruch a nie wymagaja wielkich nakladow. I kiedy juz bedzie gotowa przedyskutujemy ja na najblizszym spotkaniu "zalozycielskim".

Awatar użytkownika
AR
Kontakt:

Post autor: AR » 14 marca 2007, o 12:51

Kiba69 pisze:Odwiedzilem dzisiaj MZD, przedstawilem kilka pomyslow na usprawnienie ruchu w Kielcach m.in odsuniecie przejsc dla pieszych od rond, lewoskrety/prawoskrety, lekka korekte sygnalizacji swietlnej na skrzyzowaniu Krakowskiej i Jagiellonskiej, oraz odnosnie zmian na Ogrodowej. Rowniez podalem adres do naszego forum :)
Pan z ktorym rozmawialem wysluchal mnie, wynotowal wszystko i mam nadzieje ze choc czesc z tego zostanie zrealizowana. No i na koniec powiedzial mi ze jezeli tylko bede miec (bedziemy miec) wiecej ciekawych pomyslow to zeby wszystko spisac i wybrac sie do Niego, takze proponowal bym zaczac robic liste zmian w tym temacie ktore usprawnilyby ruch a nie wymagaja wielkich nakladow. I kiedy juz bedzie gotowa przedyskutujemy ja na najblizszym spotkaniu "zalozycielskim".
Spoko :)

Awatar użytkownika
Grzegorz

Post autor: Grzegorz » 15 marca 2007, o 00:05

Dialog z "ludem", to mi się podoba :D

Awatar użytkownika
ice

Post autor: ice » 16 marca 2007, o 09:23

Moja sugestia dla MZD to nie likwidowac trzeciego pasa ruchu na Manifestu Lipcowego.
Nie poprawi to zbytnio bezpieczenstwa w tym miejscu a bardziej utrudni wlaczenie sie do ruchu samochodow jadacych z polnocnych osiedli.
Jesli rzeczywiscie przejscie dla pieszych na wysokosci Exbudu jest az tak niebezpieczne ze wzgledu na rozpedzone auta jadace z gory, to niech postawia przed pasami fotoradar.
Nawet jesli bylaby to fotoatrapa, to z tego co mozna zaobserwowac kierowcy zwalniaja przed kazdym fotoradarem.

Kiba69

Post autor: Kiba69 » 4 maja 2007, o 22:17

Dzisiaj ponownie odwiedzilem MZD, I musze przyznac ze jestem bardzo pozytywnie zaskoczony... prawdopodobnie na Ogrodowej bedzie zastosowany
pomysl odsuniecia przejscia od ronda, jezeli bedzie to zrobione z glowa to napewno duzo szybciej bedziemy tamtedy jezdzic.
Uslyszalem rowniez zapewnienie ze jezeli bedzie widac pozytywne skutki tego dzialania to w niedalekiej przyszlosci na pozostalych wymienianych przezemnie miejscach bedzie stosowane podobne rozwiazanie (Zytnia, IX Wiekow...).
Przekazalem tez uwagi Halnego odnosnie lewoskretu z Tarnowskiej we Wrzosowa (wydluzenie), oraz powstania lewoskretu z ul. Lodzkiej na Zakladowa.
Najprawdopodobniej niedlugo swiatla na IX Wiekow przy urzedzie wojewodzkim beda wylaczane po 22.
Chcialem jeszcze poruszyc temat tego sztucznego "zakretu" na nowobudowanej Lodzkiej ale niestety braklo czasu, a pozatym nie dysponowalem fotka tego "ciekawego zjawiska".

Awatar użytkownika
Grzegorz

Post autor: Grzegorz » 5 maja 2007, o 16:37

Czy jak jeszcze kiedyś tam pójdziesz mógłbyś poruszyć sprawę zburzenia budynku na Warszawskiej i i wybudowania tam "normalnego" skrętu w ulicę Sikorskiego (czytaj osiedle Na Stoku)? Byłbym bardzo wdzięczny. Więcej tu (ostatni post na stronie): http://inwestycje.jupiter.superhost.pl/ ... c&start=15

Kiba69

Post autor: Kiba69 » 6 maja 2007, o 16:50

Jezeli tylko przyniosa jakis skutek moje dwie wizyty, (chociaz jedna propozycja zostanie zrealizowana) to napewno sie tam wybiore.
Jak macie jakies propozycje/uwagi do mzd to pisac :)

Awatar użytkownika
AR
Kontakt:

Post autor: AR » 6 maja 2007, o 17:49

Kiba69 pisze:Jak macie jakies propozycje/uwagi do mzd to pisac :)
Tak, spytaj się dlaczego powstała ta durna szykana na Łódzkiej.
Czy jest szansa na wyprostowanie tego odcinka (chodzi tylko o ten pierwszy zakręt).

halny

Post autor: halny » 6 czerwca 2007, o 22:25

W dniu dzisiejszym jechałem Tarnowską w kierunku Bilczy . Horror !! Światła przy skrzyżowaniu z Posłowicką są tak świetnie wyregulowane ?MZD wie co robi ! ? / że skutecznie utworzyły korek aż do Castoramy!! Gratulacje dla MZD ! Nieliczne samochody z Posłowickiej niczym Vipy jechały, a pół miasta stało . Dzwoniłem do MZD, ale oczywiście był tylko portier /uprzejmy/. Policja zgodnie z tym co usłyszałem - świateł nie wyłacza /świetny dowcip ! /, ale żeby podjąć interwencję i wysłać drogówkę i regulować ruch ręcznie ? A po co ? Mimo że auta jechały pod prąd i poboczami . Idylla !

ODPOWIEDZ