GDDKiA Kielce - [S7/DK 73] Węzeł Kielce - Północ

Inwestycje zrealizowane

Moderatorzy: Nowak, Autor

Awatar użytkownika
MAŁY
Ranga: Inspektor nadzoru ;)

Post autor: MAŁY » 6 stycznia 2007, o 11:22

drogi Ok, ale z balicami muszą coś zrobić! moze sie rozładują korki jak powstanie u nas lotnisko :lol:
Kielce- Tu jest moje miejsce! Tu sie urodziłem i tu zakończyć żywot swój pragnę!
Obrazek

qbasck

Post autor: qbasck » 6 stycznia 2007, o 11:25

Wcale nie są OK. Wjazd do dużego miasta drogą międzynarodową o trzeciej co do ilości liczby pojazdów na godzinę nie może tak wyglądać.

Awatar użytkownika
Loan
Kontakt:

Post autor: Loan » 6 stycznia 2007, o 18:41

qbasck pisze:Wcale nie są OK. Wjazd do dużego miasta drogą międzynarodową o trzeciej co do ilości liczby pojazdów na godzinę nie może tak wyglądać.
Mam nadzieje, ze szybko skonczy sie ta kontrola w UZP, podpisza wreszcie ta umowe i rozpocznie sie budowa wezła Kielce-Północ, bo inaczej bedziemy ciagnać ten OT w nieskonczonosc.

Moze ktos z Was ma kogos z rodziny w kieleckim oddziale GDDKiA i moze zasiegnac info z pierwszej reki na temat postepow przy tym przetargu?

Awatar użytkownika
AR
Ranga: Dyrektor budowy ;)
Kontakt:

Post autor: AR » 6 stycznia 2007, o 22:08

bernard pisze:
AR pisze:...a tak ładnie S7 przechodziła by sobie w autostradę do Katowic. A4 aż się prosi o to kończąc się nagle przy wjeździe do Krakowa od Bronowic. Ehhh...
z tego co wiem plany połączenia S7 z A4 po zachodniej stronie Krakowa są już nieaktualne. S7 ma przebiegać po wschodniej części Krakowa - Nowa Huta (stanowiąc jednocześnie wschodnią obwodnicę miasta) i tam łączyć się z A4.
Z tego co wiem w Krakowie były plany zrobienia ringu wokół miasta ale chyba z tego później zrezygnowano lub sprawa ucichła. Pewnie sprawa ringu to i tak daleka przyszłość. O pomyśle połączenia S7 w okolicach Huty nie słyszałem. Cóż, niech S7 łączy się z A4 od strony Huty ale niech w końcu wybudują tę drogę. Troche dalej będzie do Katowic ale może bliżej do Zakopanego :) Dziwnie będzie się wjeżdżać do Krakowa od strony Huty tym bardziej że miasto jest bardziej rozciągnięte z zachodu na wschód niż z północy na południe.

bernard

Post autor: bernard » 7 stycznia 2007, o 21:46

AR pisze:
bernard pisze:
AR pisze:...a tak ładnie S7 przechodziła by sobie w autostradę do Katowic. A4 aż się prosi o to kończąc się nagle przy wjeździe do Krakowa od Bronowic. Ehhh...
z tego co wiem plany połączenia S7 z A4 po zachodniej stronie Krakowa są już nieaktualne. S7 ma przebiegać po wschodniej części Krakowa - Nowa Huta (stanowiąc jednocześnie wschodnią obwodnicę miasta) i tam łączyć się z A4.
Z tego co wiem w Krakowie były plany zrobienia ringu wokół miasta ale chyba z tego później zrezygnowano lub sprawa ucichła. Pewnie sprawa ringu to i tak daleka przyszłość. O pomyśle połączenia S7 w okolicach Huty nie słyszałem. Cóż, niech S7 łączy się z A4 od strony Huty ale niech w końcu wybudują tę drogę. Troche dalej będzie do Katowic ale może bliżej do Zakopanego :) Dziwnie będzie się wjeżdżać do Krakowa od strony Huty tym bardziej że miasto jest bardziej rozciągnięte z zachodu na wschód niż z północy na południe.

No dokładnie to S7 ma przebiegać przez Nową Hutę a łączyć się z A4 na węźle Bieżanów:-)
Obrazek

Tutaj są wszystkie węzły S7:

http://pl.wikipedia.org/wiki/Droga_eksp ... 7_(Polska)

Rzeczywiście, dla nas do Zakopca będzie bliżej, tylko ile wody musi w Wiśle upłynąć?:-(
bernard

mario1984
Kontakt:

Post autor: mario1984 » 9 stycznia 2007, o 00:20

AR pisze:
bernard pisze:
jestem scyzorykiem ale studiuje w krakowie i dużo interesuje się ogólnie nowymi drogami itp codo krakowa to ok 2009 zaczynają budować drogę ekspresową ok słomnik na E7 do Nowej Huty a następnie do nowego węzła bieżanów na A4 całość ok45km a co do północnej obwodnicy to dyrecja naszych dróg nie ma chęci budować jej więc wojewoda małopolski i prezydent miasta będą razem działać w celu jej budowy bo jest bardzo potrzebna bo cały ruch między śląskiem a nową hutą idzie przez miasto bo kto będzie je całe objeżdżał szerokim kolanem. Jest taka trzy pasmówka koło której mieszkam jeżdzi na niej mnóstwo tirów na tej trasie co wspomniałem i budują już 2 estakade będą zaczynać 3 poziomowe ronda niedługo żeby tą drogę udrożnić ale i tak obwodnica jest niezbędna i jest w planach

Awatar użytkownika
Loan
Kontakt:

Post autor: Loan » 9 stycznia 2007, o 09:21

mario1984 pisze:jestem scyzorykiem ale studiuje w krakowie i dużo interesuje się ogólnie nowymi drogami itp co do krakowa to ok 2009 zaczynają budować drogę ekspresową ok słomnik na E7 do Nowej Huty a następnie do nowego węzła bieżanów na A4 całość ok45km a co do północnej obwodnicy to dyrecja naszych dróg nie ma chęci budować jej więc wojewoda małopolski i prezydent miasta będą razem działać w celu jej budowy bo jest bardzo potrzebna bo cały ruch między śląskiem a nową hutą idzie przez miasto bo kto będzie je całe objeżdżał szerokim kolanem. Jest taka trzy pasmówka koło której mieszkam jeżdzi na niej mnóstwo tirów na tej trasie co wspomniałem i budują już 2 estakade będą zaczynać 3 poziomowe ronda niedługo żeby tą drogę udrożnić ale i tak obwodnica jest niezbędna i jest w planach
Sorry za ciagniecie tego OT, ale w Polsce nie ma drogi E7, prawdopodobnie masz na mysli E77.
S7 w obrebie Krakowa moze i powstanie do 2013, ale juz od Krakowa do Slomnik to raczej do tego czasu nie wybuduja. Moze, z funduszy 2014-2020 sie dopiero uda.

mario1984
Kontakt:

Post autor: mario1984 » 10 stycznia 2007, o 19:47

Sorry za ciagniecie tego OT, ale w Polsce nie ma drogi E7, prawdopodobnie masz na mysli E77.
S7 w obrebie Krakowa moze i powstanie do 2013, ale juz od Krakowa do Slomnik to raczej do tego czasu nie wybuduja. Moze, z funduszy 2014-2020 sie dopiero uda.
To jest skrót od E77 na wielu mapach tak jest napisane i ja tak też pisze:)
a wytłumacz mi po co mieliby budować ten odcinek od węzła Bieżanów na A4 na połódniu do nowej huty (do ulicy kocmyrzowskiej wyjazdówki na proszowice)to będzie wschodnie obejscie Krakowe i po to budowane aby auta jadące od północy skierować już od słomnik na A4 wybudowanie tylko odcinka miejskiego jest bez sensu bo ruch i tak dalej będzie szedł w miasto bo samochody jadące od polódnia i połnocy by musiały przez miasto dojeżdżać do tej obwodnicy

Awatar użytkownika
Loan
Kontakt:

Post autor: Loan » 10 stycznia 2007, o 20:06

To nie jest pytanie po co, ale za co? Oczywiste jest, ze S7 na trasie Slomniki - Krakow jest potrzebna, ale na razie nie ma na nią funduszy. Budują wiec to na co mają pieniądzie, albo to co muszą, a zapewniam Cie ze miejska obwodnica S7 jest juz teraz potrzebna. Poza tym jest to czesc wiekszego planu realizowana etapowo.

Co do E77 to jestem pewnien, ze w atlasach nie stosuja skrotu E7. Jest DK7, S7, ale E7 nie ma.

qbasck

Post autor: qbasck » 10 stycznia 2007, o 23:02

E7 została przemianowana na E77 w 1985 roku jeśli się nie myle. Była kiedyś ale już niema.

msz1
Ranga: Kierownik budowy ;)

Post autor: msz1 » 11 stycznia 2007, o 10:03

AR pisze:Szkoda że nowa droga będzie się kończyć gdzieś za Wodzisławem. Nie wiem czy woj. Małopolskiemu będzie zależeć na szybkim wykonaniu tej drogi od Krakowa do granicy ze Świętokrzyskim :?
Od niech akurat w pełni ta decyzja nie zależy, to wszystko jest rozstrzygane w GDDKiA w Warszawie, oczywiście duże znaczenie mają też wszelki naciski polityczne.

msz1

Post autor: msz1 » 11 stycznia 2007, o 10:06

Loan pisze:Wiec jeszcze do 2013 policjanci na koncu dwujezdniowego odcinka obwodnicy Jedrzejowa beda pobierac 'oplate za przejazd'.

Drogowka w Jedrzejowie wiec ma do tego czasu zapewnione 2 etaty.
To nie wiedziałem że Jedrzejów - Kraków jest płatna. :wink:

msz1

Post autor: msz1 » 11 stycznia 2007, o 10:09

tricky pisze:ja od kielc do krakowa jechalem 1,5 godziny a od granic miasta do balic godzine :x tam jest tragedia
To napiszcie koledzy o tym na forum Kielce, bo tam są takie kozaki którzy twierdzą że z Kielc do Balic da się dojechać w 50min.

bernard

Post autor: bernard » 11 stycznia 2007, o 22:44

msz1 pisze:
AR pisze:Szkoda że nowa droga będzie się kończyć gdzieś za Wodzisławem. Nie wiem czy woj. Małopolskiemu będzie zależeć na szybkim wykonaniu tej drogi od Krakowa do granicy ze Świętokrzyskim :?
Od niech akurat w pełni ta decyzja nie zależy, to wszystko jest rozstrzygane w GDDKiA w Warszawie, oczywiście duże znaczenie mają też wszelki naciski polityczne.
Swego czasu czytałem wypowiedź faceta (już nie pamiętam kogo, chyba projektanta albo kogoś z ddkia) tłumaczącego dlaczego obwodnica Jędrzejowa nie jest na całym odcinku dwupasmowa - otóż dlatego że właściwie od Jędrzejowa (a konkretnie od skrzyżowania z DK 78 ruch na siódemce w stronę Krakowa wyraźnie "cichnie". I powiem Wam że chyba to prawda - za Jędrzejowem na dłużej można wrzucić piątkę i jedzie się całkiem przyjemnie :) Ruch gęstnieje chyba dopiero za Słomnikami. Dlatego moim zdaniem dla Kielc priorytetem jest ekspresówka do Warszawy i kawałek w stronę Jędrzejowa...
bernard

Koval

Post autor: Koval » 11 stycznia 2007, o 23:04

Co do powyższego postu. Ruch może i cichnie, ale jak się wjedzie w te wszystkie galicyjskie miejscowości, gdzie co chwila 50, 40 km/h to człowiek raczej jak na drodze międzynarodowej się nie czuje. A przed samym Krakowem zaczyna się makabra. Można dostać klaustrofobii. :) Naprawdę dziwię się, że przy takich środkach na budowę dróg nie pomyślano o dostosowaniu tego odcinka chociażby do 100 km/h

ODPOWIEDZ