GDDKiA Kielce - [S7/DK 73] Węzeł Kielce - Północ
Mam nadzieje, ze szybko skonczy sie ta kontrola w UZP, podpisza wreszcie ta umowe i rozpocznie sie budowa wezła Kielce-Północ, bo inaczej bedziemy ciagnać ten OT w nieskonczonosc.qbasck pisze:Wcale nie są OK. Wjazd do dużego miasta drogą międzynarodową o trzeciej co do ilości liczby pojazdów na godzinę nie może tak wyglądać.
Moze ktos z Was ma kogos z rodziny w kieleckim oddziale GDDKiA i moze zasiegnac info z pierwszej reki na temat postepow przy tym przetargu?
- AR
- Ranga: Dyrektor budowy ;)
- Kontakt:
Z tego co wiem w Krakowie były plany zrobienia ringu wokół miasta ale chyba z tego później zrezygnowano lub sprawa ucichła. Pewnie sprawa ringu to i tak daleka przyszłość. O pomyśle połączenia S7 w okolicach Huty nie słyszałem. Cóż, niech S7 łączy się z A4 od strony Huty ale niech w końcu wybudują tę drogę. Troche dalej będzie do Katowic ale może bliżej do Zakopanegobernard pisze:z tego co wiem plany połączenia S7 z A4 po zachodniej stronie Krakowa są już nieaktualne. S7 ma przebiegać po wschodniej części Krakowa - Nowa Huta (stanowiąc jednocześnie wschodnią obwodnicę miasta) i tam łączyć się z A4.AR pisze:...a tak ładnie S7 przechodziła by sobie w autostradę do Katowic. A4 aż się prosi o to kończąc się nagle przy wjeździe do Krakowa od Bronowic. Ehhh...
AR pisze:Z tego co wiem w Krakowie były plany zrobienia ringu wokół miasta ale chyba z tego później zrezygnowano lub sprawa ucichła. Pewnie sprawa ringu to i tak daleka przyszłość. O pomyśle połączenia S7 w okolicach Huty nie słyszałem. Cóż, niech S7 łączy się z A4 od strony Huty ale niech w końcu wybudują tę drogę. Troche dalej będzie do Katowic ale może bliżej do Zakopanegobernard pisze:z tego co wiem plany połączenia S7 z A4 po zachodniej stronie Krakowa są już nieaktualne. S7 ma przebiegać po wschodniej części Krakowa - Nowa Huta (stanowiąc jednocześnie wschodnią obwodnicę miasta) i tam łączyć się z A4.AR pisze:...a tak ładnie S7 przechodziła by sobie w autostradę do Katowic. A4 aż się prosi o to kończąc się nagle przy wjeździe do Krakowa od Bronowic. Ehhh...Dziwnie będzie się wjeżdżać do Krakowa od strony Huty tym bardziej że miasto jest bardziej rozciągnięte z zachodu na wschód niż z północy na południe.
No dokładnie to S7 ma przebiegać przez Nową Hutę a łączyć się z A4 na węźle Bieżanów:-)
Tutaj są wszystkie węzły S7:
http://pl.wikipedia.org/wiki/Droga_eksp ... 7_(Polska)
Rzeczywiście, dla nas do Zakopca będzie bliżej, tylko ile wody musi w Wiśle upłynąć?:-(
bernard
jestem scyzorykiem ale studiuje w krakowie i dużo interesuje się ogólnie nowymi drogami itp codo krakowa to ok 2009 zaczynają budować drogę ekspresową ok słomnik na E7 do Nowej Huty a następnie do nowego węzła bieżanów na A4 całość ok45km a co do północnej obwodnicy to dyrecja naszych dróg nie ma chęci budować jej więc wojewoda małopolski i prezydent miasta będą razem działać w celu jej budowy bo jest bardzo potrzebna bo cały ruch między śląskiem a nową hutą idzie przez miasto bo kto będzie je całe objeżdżał szerokim kolanem. Jest taka trzy pasmówka koło której mieszkam jeżdzi na niej mnóstwo tirów na tej trasie co wspomniałem i budują już 2 estakade będą zaczynać 3 poziomowe ronda niedługo żeby tą drogę udrożnić ale i tak obwodnica jest niezbędna i jest w planachAR pisze:Z tego co wiem w Krakowie były plany zrobienia ringu wokół miasta ale chyba z tego później zrezygnowano lub sprawa ucichła. Pewnie sprawa ringu to i tak daleka przyszłość. O pomyśle połączenia S7 w okolicach Huty nie słyszałem. Cóż, niech S7 łączy się z A4 od strony Huty ale niech w końcu wybudują tę drogę. Troche dalej będzie do Katowic ale może bliżej do Zakopanegobernard pisze:z tego co wiem plany połączenia S7 z A4 po zachodniej stronie Krakowa są już nieaktualne. S7 ma przebiegać po wschodniej części Krakowa - Nowa Huta (stanowiąc jednocześnie wschodnią obwodnicę miasta) i tam łączyć się z A4.AR pisze:...a tak ładnie S7 przechodziła by sobie w autostradę do Katowic. A4 aż się prosi o to kończąc się nagle przy wjeździe do Krakowa od Bronowic. Ehhh...Dziwnie będzie się wjeżdżać do Krakowa od strony Huty tym bardziej że miasto jest bardziej rozciągnięte z zachodu na wschód niż z północy na południe.
Sorry za ciagniecie tego OT, ale w Polsce nie ma drogi E7, prawdopodobnie masz na mysli E77.mario1984 pisze:jestem scyzorykiem ale studiuje w krakowie i dużo interesuje się ogólnie nowymi drogami itp co do krakowa to ok 2009 zaczynają budować drogę ekspresową ok słomnik na E7 do Nowej Huty a następnie do nowego węzła bieżanów na A4 całość ok45km a co do północnej obwodnicy to dyrecja naszych dróg nie ma chęci budować jej więc wojewoda małopolski i prezydent miasta będą razem działać w celu jej budowy bo jest bardzo potrzebna bo cały ruch między śląskiem a nową hutą idzie przez miasto bo kto będzie je całe objeżdżał szerokim kolanem. Jest taka trzy pasmówka koło której mieszkam jeżdzi na niej mnóstwo tirów na tej trasie co wspomniałem i budują już 2 estakade będą zaczynać 3 poziomowe ronda niedługo żeby tą drogę udrożnić ale i tak obwodnica jest niezbędna i jest w planach
S7 w obrebie Krakowa moze i powstanie do 2013, ale juz od Krakowa do Slomnik to raczej do tego czasu nie wybuduja. Moze, z funduszy 2014-2020 sie dopiero uda.
To jest skrót od E77 na wielu mapach tak jest napisane i ja tak też pisze:)Sorry za ciagniecie tego OT, ale w Polsce nie ma drogi E7, prawdopodobnie masz na mysli E77.
S7 w obrebie Krakowa moze i powstanie do 2013, ale juz od Krakowa do Slomnik to raczej do tego czasu nie wybuduja. Moze, z funduszy 2014-2020 sie dopiero uda.
a wytłumacz mi po co mieliby budować ten odcinek od węzła Bieżanów na A4 na połódniu do nowej huty (do ulicy kocmyrzowskiej wyjazdówki na proszowice)to będzie wschodnie obejscie Krakowe i po to budowane aby auta jadące od północy skierować już od słomnik na A4 wybudowanie tylko odcinka miejskiego jest bez sensu bo ruch i tak dalej będzie szedł w miasto bo samochody jadące od polódnia i połnocy by musiały przez miasto dojeżdżać do tej obwodnicy
To nie jest pytanie po co, ale za co? Oczywiste jest, ze S7 na trasie Slomniki - Krakow jest potrzebna, ale na razie nie ma na nią funduszy. Budują wiec to na co mają pieniądzie, albo to co muszą, a zapewniam Cie ze miejska obwodnica S7 jest juz teraz potrzebna. Poza tym jest to czesc wiekszego planu realizowana etapowo.
Co do E77 to jestem pewnien, ze w atlasach nie stosuja skrotu E7. Jest DK7, S7, ale E7 nie ma.
Co do E77 to jestem pewnien, ze w atlasach nie stosuja skrotu E7. Jest DK7, S7, ale E7 nie ma.
-
msz1
- Ranga: Kierownik budowy ;)
Od niech akurat w pełni ta decyzja nie zależy, to wszystko jest rozstrzygane w GDDKiA w Warszawie, oczywiście duże znaczenie mają też wszelki naciski polityczne.AR pisze:Szkoda że nowa droga będzie się kończyć gdzieś za Wodzisławem. Nie wiem czy woj. Małopolskiemu będzie zależeć na szybkim wykonaniu tej drogi od Krakowa do granicy ze Świętokrzyskim
Swego czasu czytałem wypowiedź faceta (już nie pamiętam kogo, chyba projektanta albo kogoś z ddkia) tłumaczącego dlaczego obwodnica Jędrzejowa nie jest na całym odcinku dwupasmowa - otóż dlatego że właściwie od Jędrzejowa (a konkretnie od skrzyżowania z DK 78 ruch na siódemce w stronę Krakowa wyraźnie "cichnie". I powiem Wam że chyba to prawda - za Jędrzejowem na dłużej można wrzucić piątkę i jedzie się całkiem przyjemniemsz1 pisze:Od niech akurat w pełni ta decyzja nie zależy, to wszystko jest rozstrzygane w GDDKiA w Warszawie, oczywiście duże znaczenie mają też wszelki naciski polityczne.AR pisze:Szkoda że nowa droga będzie się kończyć gdzieś za Wodzisławem. Nie wiem czy woj. Małopolskiemu będzie zależeć na szybkim wykonaniu tej drogi od Krakowa do granicy ze Świętokrzyskim
bernard
Co do powyższego postu. Ruch może i cichnie, ale jak się wjedzie w te wszystkie galicyjskie miejscowości, gdzie co chwila 50, 40 km/h to człowiek raczej jak na drodze międzynarodowej się nie czuje. A przed samym Krakowem zaczyna się makabra. Można dostać klaustrofobii.
Naprawdę dziwię się, że przy takich środkach na budowę dróg nie pomyślano o dostosowaniu tego odcinka chociażby do 100 km/h