Katedra i okolice

Moderatorzy: Nowak, Autor, sueno, Daniel, Sirek1

hey
Ranga: Inspektor nadzoru ;)

Katedra i okolice

Post autor: hey » 7 grudnia 2006, o 16:01

Dwa tygodnie temu w katedrze na mszy o godzinie 11 ksiądz przestawiał plany dotyczące okolic katedry.Oto one:
-plac Jana Pawła II zostanie zmodernizowany,będą nowe alejki,zostanie lepiej wyeksponowany pomnik papieża oraz krzyż papieski.Ma to związek z przyszłoroczną wizytą w naszym regionie kopii obrazu Matki Boskiej Częstochowskiej.
-rusza remont dolnej części dachu katedry.Będzie to kosztowało ok. 160 000 zł, z czego 120 tys. udało się pozyskać z ministerstwa kultury.Były więc podziękowania dla ministra Ujazdowskiego i dla Przemysława Gosiewskiego,który pewnie te pieniądze załatwił.Nawiasem mówiąc coraz bardziej lubię pana Gosiewskiego za to co robi dla regionu.
-W trakcie odlewania są trzy nowe duże dzwony dla katedry.Największy będzie ważył 1,5 tony. Poza tym będą 23 (jeśli dobrze pamiętam) nowe małe dzwony,które będą wygrywały różne melodie i pieśni.
-W dzwonnicy powstanie punkt widokowy z którego będzie można podziwiać panoramę miasta.Nie wiem tylko czy będzie to ten mały taras obok zegara czy ten na samej górze.Dodatkowo w dzwonnicy powstanie winda,dzięki której także osoby niepełnosprawne będą mogły podziwiać widoki.

Na koniec ciekawosta.Odnowienie każdego z małych ołtarzy w katedrze przy nawach bocznych kosztowało ok.100 tys. zł za każdy a jest ich osiem.Zadłużenie wobec firmy konserwatorskiej z Krakowa było ale już zostało spłacone,ksiądz proboszcz nic nie mówił, aby nie martwić wiernych.

Awatar użytkownika
Autor
Site Admin
Kontakt:

Post autor: Autor » 7 grudnia 2006, o 18:55

wow :shock: fajnie by byly, gdyby jeszcze zrobili brukowany plac od skrzyzowania skrzyzowania z Czerwonego Krzyza i przez Palacem :) Ciekawe kiedy punkt widokowy bedzie dostepny dla zwiedzajacych :)

PS. Zdawalo mi sie, ze kiedys byl osobny temat dotyczacy Wzgorza Katedralnego, ale nie moge odszukac... jakby ktos znalazl to prosze pisac.

Awatar użytkownika
Grzegorz
Ranga: Dyrektor budowy ;)

Post autor: Grzegorz » 7 grudnia 2006, o 20:05

A jak to w końcu ma być w przyszłości z ulicami Dużą, Małą, Jana Pawła II i Czerwonego Krzyża? Czy mają one być zamknięte dla samochodów? Jeśli tak to byłoby super. Można by wyremontować cały ten teren, położyć kostkę i byłby świetny zakątek miasta. A wejście do "starego miasta" zaczynałoby się tuż koło głównego wejścia do parku, na początku ulicy Jana Pawła II :D Ja bardzo żałuję, że została wyburzona naprawdę piękna cerkiew w małym parku obok biblioteki pedagogicznej. Właśnie ta cerkiew byłaby kolejną super atrakcją turystyczną w tamtych rejonach, może by ją tak zrekonstrułować? :D

Awatar użytkownika
Sirek1

Post autor: Sirek1 » 7 grudnia 2006, o 21:06

Obrazek
Remont dachu na kieleckiej katedrze
marc2006-12-07, ostatnia aktualizacja 2006-12-07 19:41

Ruszyły prace przy wymianie dachu nad północną częścią kieleckiej bazyliki katedralnej. Sfinansowano je dzięki dotacji z Ministerstwa Kultury. - To ostatni etap wymiany dachu na budynku. Stare pokrycie jest nieszczelne i powstawały zacieki. Można się tylko cieszyć, że udaje się go przeprowadzić - mówi Janusz Cedro, wojewódzki konserwator zabytków. Remont powinien się zakończyć na początku przyszłego roku.
:arrow: http://miasta.gazeta.pl/kielce/1,35255,3779400.html

strzalka

Post autor: strzalka » 7 grudnia 2006, o 22:21

Rzeczywiscie teren od poczatku Jana Pawla II do samego starego miasta to piekna przestrzen, ktora az sie prosi o zadbanie chodnikow, ulic, budynkow. To miejsce ma swoj klimat i nalezy go jeszcze uwydatnic, a bedzie pieknie. Wciaz jednak problemem jest brak iluminacji :!:

Awatar użytkownika
Tomek

Post autor: Tomek » 8 grudnia 2006, o 15:38

Deo pisze: Można by wyremontować cały ten teren, położyć kostkę i byłby świetny zakątek miasta.
Podobno tam pod trawnikiem jest stary bruk.

Awatar użytkownika
Grzegorz

Post autor: Grzegorz » 8 grudnia 2006, o 15:49

Muszę powiedzieć, że jakby całkowicie zlikwidować tam ruch samochodowy, położyć tą kostkę, dać stylowe ławeczki, latarnie, kosze na śmieci i może nawet ułożyć szyny i zrobić choćby jedną linię tramwajową, w której by jeździły odnowione stylowe tramwaje o funkcji bardziej turystycznej, niż przewozowej, napędzane od dołu, żeby nie wsadzać brzydkich słupów do centrum (no, chyba, że te słupy byłyby wykonane również w stylu ozdobnym jak choćby latarnie na Sienkiewicza) to wtedy można by mówić o Kieleckim Starym Mieście z prawdziwego zdarzenia :D No, może troszeczkę przesadziłem z tym tramwajem (choć jakby ktoś się uparł to mógłby taki powstać :D ), ale reszta jest jak najbardziej do wykonania i wierzę, że za ileś tam lat się to uda zrobić :D

Awatar użytkownika
Danon
Kontakt:

Post autor: Danon » 10 grudnia 2006, o 11:38

No, no.. muszę przyznać plany ciekawe i co najlepsze będą zrealizowane. :)
Co do Waszych propozycji zamknięcia tej części miasta dla samochodów i wyremontowania jej w stylu Sienkiewicza, jestem jak najbardziej ZA! Najpierw urzędnicy zajmą się Rynkiem i przyległymi ulicami, a następnie powinni zwrócić uwagę na tę część centrum. :) Oby się udało.

Awatar użytkownika
Sz.J.

Post autor: Sz.J. » 11 grudnia 2006, o 17:50

A ja jestem przeciwny zamykaniu dla ruchu Jana Pawła II. Zamknięcie tej ulicy spowoduje brak przejazdu przez centrum w kierunku północnym, pociągnęłoby za sobą zamknięcie Leśniej i Kapitulnej, brak wyjazdu z planowanego parkingu. Może spowodować odstraszenie zmotoryzowanych klientów od centrum.
Naszej starówce wystarczy zamknięcie dla ruchu Rynku, Małej, Dużej i Sienkiewicza.
Natomiast jestem za wybrukowaniem i stylizacją podejścia do Wzgórza Katedralnego.
Najbardziej cieszę się na punkt widokowy na dzwonnicy.

Awatar użytkownika
KamilEm
Ranga: Kierownik budowy ;)
Kontakt:

Post autor: KamilEm » 11 grudnia 2006, o 20:31

A ja sie z Tobą nie zgodzę. Parkingi mają być:
- pod Placem Wolności Wolności dojazdy ulicami: Hipoteczną, Śniadeckich i ewentualnie Wesołą-Mickiewicza i Żeromskiego-Głowackiego
- Przed Urzędem Wojewódzkim dojazdy: IX Wieków Kielc i Nowy Świat
- Przy Solnej dojazd Paderewskiego i ewentualnie Złotą
- na Placu Konstytucji ( ja jestem za "trójkątem bermudzkim") dojazd Piotrkowską.

Przejazd północ - poludnie ulicą Żeromskiego i tunelem pod starym miastem

Przejazd wschód - zachód (o ile dobrze pamiętam że mają ulice Nowosilniczną budować) Piotrkowska - Silniczna - Nowosilniczna - Bodzentyńska

Wyłączyć z ruchu i zrewitalizować ulice:
na całej długości: Planty, Kozią, Orlą, Leonarda, Małą, Dużą, Jana Pawła II, Leśną, Kapitulną, Równą, Wspólną, Staszica, Cichą, Czerwonego Krzyża, Niecałą, jeśli by się dało to jeszcze Złotą i Mickiewicza

Częściowo: Warszawską (na odcinku Rynek - wjazd do tunelu), Piotrkowską (Plac Konstytucji - Rynek), Wesołą (Bodzentyńska - Plac Wolności lub na całej długości), Hipoteczną (Leonarda - Plac Wolności), Paderewskiego (Panoramiczna - Solna), Solną (parking - Staszica), Ewangelicką (Sienkiewicza - Plac Wolności lub na całej długości)

Zrobić ten tunel w ciągu Żelaznej (przed dworcem) i urządzić tam plac.

Wyremontować wreszcie Rynek, na Placu Wolności urządzić coś ciekawego dla dzieci, zagospodarować skwer między ulicami Wesołą i Jana Pawła.

Wiem wiem. Już schodze na ziemie :(

Awatar użytkownika
Grzegorz

Post autor: Grzegorz » 13 grudnia 2006, o 17:44

"...Pod Placem Wolności Wolności dojazdy ulicami: Hipoteczną, Śniadeckich i ewentualnie Wesołą-Mickiewicza i Żeromskiego-Głowackiego..." - czy ktoś to kiedyś powiedział, czy to tylko Twoje "marzenia"? ;-)

Awatar użytkownika
KamilEm
Ranga: Kierownik budowy ;)
Kontakt:

Post autor: KamilEm » 13 grudnia 2006, o 19:03

Niestety tylko marzenia. Ale jakby się tak uprzeć :wink:

Awatar użytkownika
tom
Kontakt:

Post autor: tom » 13 grudnia 2006, o 19:14

Jak będę prezydentem to zrealizuję.
Komisja Rewizyjna czuwa!

Awatar użytkownika
Grzegorz

Post autor: Grzegorz » 13 grudnia 2006, o 22:08

Trzymam za słowo :twisted:

Awatar użytkownika
koubah

Post autor: koubah » 15 grudnia 2006, o 10:25

Z tego co pamietam, jakies 4 lata temu byl konkurs na zagospodarowanie palcu przed katedra. Wygrala ten konkurs, jezeli mnie pamiec nie myli, pracownia K&B Architekci z Kielc. Moze Jurek poszuka w swoim archiwum czegos.

ODPOWIEDZ