Katedra i okolice
Moderatorzy: Nowak, Autor, sueno, Daniel, Sirek1
Katedra i okolice
Dwa tygodnie temu w katedrze na mszy o godzinie 11 ksiądz przestawiał plany dotyczące okolic katedry.Oto one:
-plac Jana Pawła II zostanie zmodernizowany,będą nowe alejki,zostanie lepiej wyeksponowany pomnik papieża oraz krzyż papieski.Ma to związek z przyszłoroczną wizytą w naszym regionie kopii obrazu Matki Boskiej Częstochowskiej.
-rusza remont dolnej części dachu katedry.Będzie to kosztowało ok. 160 000 zł, z czego 120 tys. udało się pozyskać z ministerstwa kultury.Były więc podziękowania dla ministra Ujazdowskiego i dla Przemysława Gosiewskiego,który pewnie te pieniądze załatwił.Nawiasem mówiąc coraz bardziej lubię pana Gosiewskiego za to co robi dla regionu.
-W trakcie odlewania są trzy nowe duże dzwony dla katedry.Największy będzie ważył 1,5 tony. Poza tym będą 23 (jeśli dobrze pamiętam) nowe małe dzwony,które będą wygrywały różne melodie i pieśni.
-W dzwonnicy powstanie punkt widokowy z którego będzie można podziwiać panoramę miasta.Nie wiem tylko czy będzie to ten mały taras obok zegara czy ten na samej górze.Dodatkowo w dzwonnicy powstanie winda,dzięki której także osoby niepełnosprawne będą mogły podziwiać widoki.
Na koniec ciekawosta.Odnowienie każdego z małych ołtarzy w katedrze przy nawach bocznych kosztowało ok.100 tys. zł za każdy a jest ich osiem.Zadłużenie wobec firmy konserwatorskiej z Krakowa było ale już zostało spłacone,ksiądz proboszcz nic nie mówił, aby nie martwić wiernych.
-plac Jana Pawła II zostanie zmodernizowany,będą nowe alejki,zostanie lepiej wyeksponowany pomnik papieża oraz krzyż papieski.Ma to związek z przyszłoroczną wizytą w naszym regionie kopii obrazu Matki Boskiej Częstochowskiej.
-rusza remont dolnej części dachu katedry.Będzie to kosztowało ok. 160 000 zł, z czego 120 tys. udało się pozyskać z ministerstwa kultury.Były więc podziękowania dla ministra Ujazdowskiego i dla Przemysława Gosiewskiego,który pewnie te pieniądze załatwił.Nawiasem mówiąc coraz bardziej lubię pana Gosiewskiego za to co robi dla regionu.
-W trakcie odlewania są trzy nowe duże dzwony dla katedry.Największy będzie ważył 1,5 tony. Poza tym będą 23 (jeśli dobrze pamiętam) nowe małe dzwony,które będą wygrywały różne melodie i pieśni.
-W dzwonnicy powstanie punkt widokowy z którego będzie można podziwiać panoramę miasta.Nie wiem tylko czy będzie to ten mały taras obok zegara czy ten na samej górze.Dodatkowo w dzwonnicy powstanie winda,dzięki której także osoby niepełnosprawne będą mogły podziwiać widoki.
Na koniec ciekawosta.Odnowienie każdego z małych ołtarzy w katedrze przy nawach bocznych kosztowało ok.100 tys. zł za każdy a jest ich osiem.Zadłużenie wobec firmy konserwatorskiej z Krakowa było ale już zostało spłacone,ksiądz proboszcz nic nie mówił, aby nie martwić wiernych.
wow
fajnie by byly, gdyby jeszcze zrobili brukowany plac od skrzyzowania skrzyzowania z Czerwonego Krzyza i przez Palacem
Ciekawe kiedy punkt widokowy bedzie dostepny dla zwiedzajacych
PS. Zdawalo mi sie, ze kiedys byl osobny temat dotyczacy Wzgorza Katedralnego, ale nie moge odszukac... jakby ktos znalazl to prosze pisac.
PS. Zdawalo mi sie, ze kiedys byl osobny temat dotyczacy Wzgorza Katedralnego, ale nie moge odszukac... jakby ktos znalazl to prosze pisac.
A jak to w końcu ma być w przyszłości z ulicami Dużą, Małą, Jana Pawła II i Czerwonego Krzyża? Czy mają one być zamknięte dla samochodów? Jeśli tak to byłoby super. Można by wyremontować cały ten teren, położyć kostkę i byłby świetny zakątek miasta. A wejście do "starego miasta" zaczynałoby się tuż koło głównego wejścia do parku, na początku ulicy Jana Pawła II
Ja bardzo żałuję, że została wyburzona naprawdę piękna cerkiew w małym parku obok biblioteki pedagogicznej. Właśnie ta cerkiew byłaby kolejną super atrakcją turystyczną w tamtych rejonach, może by ją tak zrekonstrułować? 

Remont dachu na kieleckiej katedrze
marc2006-12-07, ostatnia aktualizacja 2006-12-07 19:41
Ruszyły prace przy wymianie dachu nad północną częścią kieleckiej bazyliki katedralnej. Sfinansowano je dzięki dotacji z Ministerstwa Kultury. - To ostatni etap wymiany dachu na budynku. Stare pokrycie jest nieszczelne i powstawały zacieki. Można się tylko cieszyć, że udaje się go przeprowadzić - mówi Janusz Cedro, wojewódzki konserwator zabytków. Remont powinien się zakończyć na początku przyszłego roku.
Muszę powiedzieć, że jakby całkowicie zlikwidować tam ruch samochodowy, położyć tą kostkę, dać stylowe ławeczki, latarnie, kosze na śmieci i może nawet ułożyć szyny i zrobić choćby jedną linię tramwajową, w której by jeździły odnowione stylowe tramwaje o funkcji bardziej turystycznej, niż przewozowej, napędzane od dołu, żeby nie wsadzać brzydkich słupów do centrum (no, chyba, że te słupy byłyby wykonane również w stylu ozdobnym jak choćby latarnie na Sienkiewicza) to wtedy można by mówić o Kieleckim Starym Mieście z prawdziwego zdarzenia
No, może troszeczkę przesadziłem z tym tramwajem (choć jakby ktoś się uparł to mógłby taki powstać
), ale reszta jest jak najbardziej do wykonania i wierzę, że za ileś tam lat się to uda zrobić 
No, no.. muszę przyznać plany ciekawe i co najlepsze będą zrealizowane. 
Co do Waszych propozycji zamknięcia tej części miasta dla samochodów i wyremontowania jej w stylu Sienkiewicza, jestem jak najbardziej ZA! Najpierw urzędnicy zajmą się Rynkiem i przyległymi ulicami, a następnie powinni zwrócić uwagę na tę część centrum.
Oby się udało.
Co do Waszych propozycji zamknięcia tej części miasta dla samochodów i wyremontowania jej w stylu Sienkiewicza, jestem jak najbardziej ZA! Najpierw urzędnicy zajmą się Rynkiem i przyległymi ulicami, a następnie powinni zwrócić uwagę na tę część centrum.
- Sz.J.
- Ranga: Inspektor nadzoru ;)
A ja jestem przeciwny zamykaniu dla ruchu Jana Pawła II. Zamknięcie tej ulicy spowoduje brak przejazdu przez centrum w kierunku północnym, pociągnęłoby za sobą zamknięcie Leśniej i Kapitulnej, brak wyjazdu z planowanego parkingu. Może spowodować odstraszenie zmotoryzowanych klientów od centrum.
Naszej starówce wystarczy zamknięcie dla ruchu Rynku, Małej, Dużej i Sienkiewicza.
Natomiast jestem za wybrukowaniem i stylizacją podejścia do Wzgórza Katedralnego.
Najbardziej cieszę się na punkt widokowy na dzwonnicy.
Naszej starówce wystarczy zamknięcie dla ruchu Rynku, Małej, Dużej i Sienkiewicza.
Natomiast jestem za wybrukowaniem i stylizacją podejścia do Wzgórza Katedralnego.
Najbardziej cieszę się na punkt widokowy na dzwonnicy.
- KamilEm
- Ranga: Kierownik budowy ;)
- Kontakt:
A ja sie z Tobą nie zgodzę. Parkingi mają być:
- pod Placem Wolności Wolności dojazdy ulicami: Hipoteczną, Śniadeckich i ewentualnie Wesołą-Mickiewicza i Żeromskiego-Głowackiego
- Przed Urzędem Wojewódzkim dojazdy: IX Wieków Kielc i Nowy Świat
- Przy Solnej dojazd Paderewskiego i ewentualnie Złotą
- na Placu Konstytucji ( ja jestem za "trójkątem bermudzkim") dojazd Piotrkowską.
Przejazd północ - poludnie ulicą Żeromskiego i tunelem pod starym miastem
Przejazd wschód - zachód (o ile dobrze pamiętam że mają ulice Nowosilniczną budować) Piotrkowska - Silniczna - Nowosilniczna - Bodzentyńska
Wyłączyć z ruchu i zrewitalizować ulice:
na całej długości: Planty, Kozią, Orlą, Leonarda, Małą, Dużą, Jana Pawła II, Leśną, Kapitulną, Równą, Wspólną, Staszica, Cichą, Czerwonego Krzyża, Niecałą, jeśli by się dało to jeszcze Złotą i Mickiewicza
Częściowo: Warszawską (na odcinku Rynek - wjazd do tunelu), Piotrkowską (Plac Konstytucji - Rynek), Wesołą (Bodzentyńska - Plac Wolności lub na całej długości), Hipoteczną (Leonarda - Plac Wolności), Paderewskiego (Panoramiczna - Solna), Solną (parking - Staszica), Ewangelicką (Sienkiewicza - Plac Wolności lub na całej długości)
Zrobić ten tunel w ciągu Żelaznej (przed dworcem) i urządzić tam plac.
Wyremontować wreszcie Rynek, na Placu Wolności urządzić coś ciekawego dla dzieci, zagospodarować skwer między ulicami Wesołą i Jana Pawła.
Wiem wiem. Już schodze na ziemie
- pod Placem Wolności Wolności dojazdy ulicami: Hipoteczną, Śniadeckich i ewentualnie Wesołą-Mickiewicza i Żeromskiego-Głowackiego
- Przed Urzędem Wojewódzkim dojazdy: IX Wieków Kielc i Nowy Świat
- Przy Solnej dojazd Paderewskiego i ewentualnie Złotą
- na Placu Konstytucji ( ja jestem za "trójkątem bermudzkim") dojazd Piotrkowską.
Przejazd północ - poludnie ulicą Żeromskiego i tunelem pod starym miastem
Przejazd wschód - zachód (o ile dobrze pamiętam że mają ulice Nowosilniczną budować) Piotrkowska - Silniczna - Nowosilniczna - Bodzentyńska
Wyłączyć z ruchu i zrewitalizować ulice:
na całej długości: Planty, Kozią, Orlą, Leonarda, Małą, Dużą, Jana Pawła II, Leśną, Kapitulną, Równą, Wspólną, Staszica, Cichą, Czerwonego Krzyża, Niecałą, jeśli by się dało to jeszcze Złotą i Mickiewicza
Częściowo: Warszawską (na odcinku Rynek - wjazd do tunelu), Piotrkowską (Plac Konstytucji - Rynek), Wesołą (Bodzentyńska - Plac Wolności lub na całej długości), Hipoteczną (Leonarda - Plac Wolności), Paderewskiego (Panoramiczna - Solna), Solną (parking - Staszica), Ewangelicką (Sienkiewicza - Plac Wolności lub na całej długości)
Zrobić ten tunel w ciągu Żelaznej (przed dworcem) i urządzić tam plac.
Wyremontować wreszcie Rynek, na Placu Wolności urządzić coś ciekawego dla dzieci, zagospodarować skwer między ulicami Wesołą i Jana Pawła.
Wiem wiem. Już schodze na ziemie