Kolporter Development (Herby, Sł. Wzgórze, Podkarczówka) [M]

Inwestycje zakończone.

Moderatorzy: Autor, sueno, Sirek1

mike

paranoja

Post autor: mike » 4 grudnia 2006, o 21:05

To co się dzieje w Kielcach z mieszkaniami, to paranoja. Dziś udałem się do Kolportera z poważnym zamiarem wybrania czegoś z oferty w drugim etapie Panoramy. Wszystkie mieszkania poniżej 50 m2 "rozdrapane". Pan zaproponował mi najmniejsze 50 m2 za ... bagatela 190 000. zł (oczywiście z miejscem parkingowym i komórką lokatorską). Najtańsze oferty (160 tys. za 42,5 m2) już zarezerwowane. Jako osoba samodzielna i nie mająca "pleców" w postaci dzianych rodziców, mogę tylko pomarzyć. Prawdopodobnie na to najtańsze jakiś bank dałby mi kredyt (miałbym jakies 30 tys. wkładu własnego), ale sie zastanawiam jak tu dalej żyć, mając świadomość, że trzeba płacić przez pół życia 600-800 zł samych rat.
Zastanawiam się kogo stać na te mieszkania. Rozumiem, że niektóre małżeństwa nie mają wyboru, ale połowa kupujących, to pewnie zwykli spekulanci, kupujący kolejne pod rząd mieszkanie, z zamiarem późniejszego zysku. Można powiedzieć, że niedawno zyskałem zdolność kredytową, ale w ciągu dwóch lat, odkąd obserwuję rynek mieszkaniowy w Kielcach, ceny wzrosły niemal dwukrotnie!! Wtedy nie mogłem teraz mnie nie stać.
Nie ma innej możliwości niż kupić mieszkanie w jakimś mniejszym mieście (np. Starachowicach) i dojeżdżać do pracy. I tak z perspektywy czasu wyjdzie taniej. Albo ... wyjechać, bo tu praca człowieka nie jest warta tyle co powinna (kolega po dwóch latach pobytu w USA kupił mieszkanie, samochód i jeszcze mu zostało)

Ja sie pytam, gdzie jest te obiecane 3 milony mieszkań? Żeby kontenery jakieś chociaż postawili. Obiecywać każdy potrafi, ale nic się nie robi w tym kierunku, aby było lepiej. Nie dość, że koszty budowy rosną, ze względu na brak pracowników ("nieudacznicy" pouciekali do Anglii), to co krok słyszy się o nowych przepisach, które te koszty jeszcze podniosą.

Poniosło mnie trochę, ale dziś się "trochę" zdenerwowałem ;)

Pozdrawiam

kleoś

Post autor: kleoś » 4 grudnia 2006, o 22:03

ty sie nie zastanawiaj tylko buduj dom o powierzchni 80m2 za 100 tys, działke kupisz ok 600m2 pod kielcami a na paliwo dopiero za 20 lat wydasz tyle ile na zysk dewelopera, a standard wykończenia przy tych samych wydatkach taki sam, tzn działka + standard dewloperski + paliwo =55m2 mieszkanie lub 80m2 dom plus mala dzialka :wink:

Boss
Ranga: Inspektor nadzoru ;)

Post autor: Boss » 5 grudnia 2006, o 20:09

kleoś pisze:ty sie nie zastanawiaj tylko buduj dom o powierzchni 80m2 za 100 tys, działke kupisz ok 600m2 pod kielcami a na paliwo dopiero za 20 lat wydasz tyle ile na zysk dewelopera, a standard wykończenia przy tych samych wydatkach taki sam, tzn działka + standard dewloperski + paliwo =55m2 mieszkanie lub 80m2 dom plus mala dzialka :wink:
niebardzo zrozumiałem czy za te 100tyś kupi działke czy wybuduje dom- jeśli napisałeś ze dom o pow 80m/kw można wybudowac za 100tyś to... yyy no nie bardzo :roll:

za 100tyś to mozesz sobie postawic conajwyżej cahłupinke o niskim standardzie. jest pewien przelicznik który mówi że 1 m/kw budowanego domu jest wart w zależnosci od użytych materiałów minimum 2tyś (max moze byc wart bez ograniczeń bo mozesz sobie zrobic go nawet z diamentów i złota jeśli cie na to stac) więc jeśli mówisz o 80metrowym domku to przy najmniejszym nakładzie wydasz na niego 160tyś - 160tyś to nie 100tyś :roll: (ale i tak jak widac lepiej opłaca sie wybudowac dom niż kupic mieszkanie - PARANOJA :twisted: ) - co do działki to znam temat z autopsji bo moja matka kupiła kilka hektarów ziemi(teren dośc górzysty z lasem i strumyczkiem :D ) w okolicach chęcin za około... 30tyś - trzeba tylko poszukac i można wyłowic fajne okazje (ale tylko za Kielcacami). W CK jest hardcore pod tym względem :!:
i tu jest właśnie ten biedny piesek pogrzebany - cena gruntów w miastach są horrendalnie wysokie do tego dochodzią pustki w składach budowlanych, wysoka cena ropy, nagły boom na budownictwo a inwestozy wykożystują to że popyt przewyższa podaz i celowo zawyżaja ceny pozatym deweloperzy nie mogą pozyskiwac gruntów i budowac bo niema planów zagospodarowania przestrzennego.
może jest tu na forum ktos kto będzi mi mógł wytłumaczyc - moze to jest głupie pytanie ale czemu miasto nie może przekazac bezpłatnie terenów np spółdzielniom mieszkaniowym - tak jak to było kiedys, przeciez tak pobudowano mnóstwo osiedli w całym kraju - jak sie ma grunt pod budowe to sama budowa to juz pikuś.
CK|PL|EU

Robert

Ile kosztuje czynsz?

Post autor: Robert » 5 grudnia 2006, o 20:19

Prosze napiszcie, ile kosztuje/bedzie kosztowac miesiecznie czynsz w nowych budynkach Kolportera (np. Panorama)?
Z gory dziekuje!
Robert

Awatar użytkownika
Jarek

Re: Ile kosztuje czynsz?

Post autor: Jarek » 5 grudnia 2006, o 23:04

Robert pisze:Prosze napiszcie, ile kosztuje/bedzie kosztowac miesiecznie czynsz w nowych budynkach Kolportera (np. Panorama)?
Z gory dziekuje!
Robert
Na Panoramie będzie zawiązana wspólnota więc trudno teraz wyrokować na jakich kosztach to stanie. Po oddaniu budynku i wpisu do hipoteki wspólnota ma być związywana.
Kielce - tu jest moje miejsce, tu jest mój dom.

lucas

Re: Ile kosztuje czynsz?

Post autor: lucas » 6 grudnia 2006, o 22:19

Robert pisze:Prosze napiszcie, ile kosztuje/bedzie kosztowac miesiecznie czynsz w nowych budynkach Kolportera (np. Panorama)?
Z gory dziekuje!
Robert
Ja obecnie mieszkam we wspólnocie mieszkaniowej (blok wybudowany w 2002 roku). Za 42 m. kw. plus 15 metrów garażu płacę miesięcznie 94 zł (tzw fundusz administracyjny) plus ok 24 zł (fundusz remontowy). Na Domaniówce będę miał 71 metrów więc spodziewam się max 250 zł wszystkich czynszowych opłat.
Łukasz

Awatar użytkownika
Jarek

Post autor: Jarek » 10 grudnia 2006, o 21:50

Dzisiejsze zdjęcia.

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Awatar użytkownika
Loan
Kontakt:

Post autor: Loan » 10 grudnia 2006, o 22:29

Strasznie blisko te bloki sa od siebie. Z sasiadem bedzie mozna pogadac nie tylko na klatce, ale i na balkonie. W jakiej min. odleglosci od siebie moga stac takie budynki ?

zuzka

Post autor: zuzka » 15 grudnia 2006, o 10:46

no właśnie, wczoraj tamtędy przejeżdżałam, i rzeczywiście te bloki są bardzo blisko siebie.

Awatar użytkownika
Jarek

Post autor: Jarek » 16 grudnia 2006, o 12:17

Aż miło jeździ się co tydzień na budowę :)

Dziś już w pierwszym bloku montowana stolarka okienna, jeszcze ze dwa tygodnia i może mój bloczek będzie tak samo obrabiany :)) Oby tylko pogoda dalej sprzyjała :roll: Dziś jedno zdjęcie :)

Obrazek

Awatar użytkownika
Sirek1
Ranga: Dyrektor budowy ;)

Post autor: Sirek1 » 16 grudnia 2006, o 21:40

To zdjęcie jest perełką :wink: przecież aż prosi się żeby tam stały dwa żurawie wieżowe tym bardziej że zaczynają następne bloki i żurawie do przodu i na trzeciej części znowu do przodu. Nie rozumiem całkowicie tej firmy :?: Chyba że pracują tam firmy podwykonawcze i na nich się przerzuca obowiązki :?

A szkoda bo było by w naszym mieście już 17 żurawi :cry:

Awatar użytkownika
Autor
Site Admin
Kontakt:

Post autor: Autor » 16 grudnia 2006, o 22:57

Kiedys chcialbym, zeby mi ktos to prywatnie wyjasnij. Moze chca ciac koszty i to dlatego, bo zuraw to droga zabawka, ale przeciez ulatwia prace i to bardzo...

Awatar użytkownika
tom
Kontakt:

Post autor: tom » 17 grudnia 2006, o 12:55

Z tego co wiem, to przy Glinianej budował podwykonawca z Lublina. Ale, że tam nie było żurawia to akurat nie ma się co dziwić :).
Komisja Rewizyjna czuwa!

Awatar użytkownika
Sirek1

Post autor: Sirek1 » 17 grudnia 2006, o 14:49

Mieszkanie na gwiazdkę
9:25 Piątek, 15 Grudzień , 2006

Kolporter Development, jeden z największych kieleckich developerów, w ciągu kilku dni od rozpoczęcia akwizycji na II etap os. „Panorama” ma już sprzedanych połowę z 83 mieszkań.
- Rozpoczęliśmy sprzedaż mieszkań II etapu osiedla „Panorama”, na który składają się 3 bloki 3-piętrowe z windami. Rzeczywiście, popyt przerósł nasze oczekiwania – mówi Daniel Sztobryn, prezes Kolportera Development. - Oferujemy mieszkania 2 - 3- pokojowe od 42 m. kw. do 70 m. kw. oraz trzy apartamenty 5-pokojowe o powierzchni 128m.kw. z tarasem o powierzchni 108 metrów k.w. (tak jak w przypadku mniejszych mieszkań taras jest wliczony w cenę mieszkania). Wszystkie mieszkania posiadają pomieszczenia gospodarcze. Cena - 3550 – 3800 zł za m. kw. brutto z VAT 7%
Wszystkie oferowane przez Kolportera Development lokale wykończone są w standardzie deweloperskim, z możliwością wykończenia „pod klucz” za odrębną opłatą. Do większości z nich przypisane są miejsca postojowe w garażu podziemnym w cenie 28 tys. zł.
- Rozpoczęcie budowy planowane jest w kwietniu 2007 roku, zakończenie latem 2008 – zapewnia prezes D.Sztobryn. -Wszystkie osoby zainteresowane szczegółowymi informacjami zapraszamy na naszą stronę internetową www.mieszkania.kolporter.pl lub prosimy o kontakt telefoniczny pod numerem (041) 367 87 71 (72) .
Kolporter Development zadebiutował na rynku w kwietniu 2006 r. i do dziś sprzedał już 125 mieszkań w 3 lokalizacjach – przy ul. Glinianej, przy ul. Domaniówka i na osiedlu Panorama przy ul.Kołłątaja w Kielcach.
:arrow: http://biuro.kolporter.com.pl/?p=1034

P.S.
Szkoda że na stronie wszystkie 83 mieszkania maja nadal statut wolne :?:

Awatar użytkownika
Jarek

Post autor: Jarek » 23 grudnia 2006, o 17:50

Tradycyjnie weekendowe zdjęcie. Natomiast ruch był dzisiaj zbyt duży na Kołłątaja, a mi się spieszyło i nie wiem czy pierwszy blok ma już wszytskie wstawione okna. Cieszę się natomiast z tego, że pogoda jest jaka jest i mam nadzieję, że przed pierwszymi śniegami mój blok już będzie zadaszony :)

Obrazek

ODPOWIEDZ