RUDERY - wyburzenia, rozbiórki

Moderatorzy: Nowak, Autor, sueno, Daniel, Sirek1

Awatar użytkownika
tom
Ranga: Dyrektor budowy ;)
Kontakt:

Post autor: tom » 5 listopada 2006, o 11:02

Ale nie powstanie :(. Działka jest atrakcyjna, może wkrótce znajdzie się na nią chętny?
Komisja Rewizyjna czuwa!

Awatar użytkownika
tricky
Ranga: Kierownik budowy ;)

Post autor: tricky » 5 listopada 2006, o 12:17

tom pisze:Ale nie powstanie :(. Działka jest atrakcyjna, może wkrótce znajdzie się na nią chętny?
no dzialka jest atrakcyjna ale niestety tych chetnych nie widac :(

Awatar użytkownika
Grzegorz

Post autor: Grzegorz » 5 listopada 2006, o 12:56

Do Toma:
Z tego co słyszałem te kamienice mają być za jakiś czas wyburzone (mam nadzieję, że ten dom, na którym kiedyś była wielka reklama Coca-Coli) też. 8) Jak już kiedyś pisałem ja sobie marzę o 2 budynkach (jednym tam gdzie jest obecnie ten budynek mieszkalny, o którym pisałem wyżej i drugim tam gdzie jest od kilku lat zagrodzony teren, po drugiej stronie ulicy) a nad ulicą łącznik w postaci oszklonego przejścia dla pieszych (fajne takie przejście nad ulicą łączącą dwa budynki jest we Frankfurcie nad Odrą) :P

Awatar użytkownika
tricky

Post autor: tricky » 5 listopada 2006, o 13:01

a maja wyburzyc te kamienice,bo cos zamierzaja tam budowac czy tak tylko(dla estetyki,choc ciezko mowic o niej w tamtym miejscu :evil: ) :?:

Awatar użytkownika
Grzegorz

Post autor: Grzegorz » 6 listopada 2006, o 22:34

Raczej nikt już nie wyburza po to, by tylko wyburzyć, za duże koszty 8)

Awatar użytkownika
Tomek
Ranga: Inspektor nadzoru ;)

Post autor: Tomek » 6 listopada 2006, o 22:51

No ale chyba w tym wypadku tak będzie? Od dawna się mówiło, że nic tam nie można zrobić bo nie ma dojścia.

Awatar użytkownika
tricky

Post autor: tricky » 6 listopada 2006, o 22:56

niestety ale tez wlasnie tak slyszalem :( ale miejmy nadzieje ze jednak cos tam zbuduja :roll:

Awatar użytkownika
Tomek

Post autor: Tomek » 6 listopada 2006, o 23:01

Ja bym wolał aby nic nie budowali. Przeboleje rozbiórke tej kamienicy jesli tak byc musi (bo na środku ulicy, bo nie ma dojscia, bo zasłania, bo droga itd). Ale jeśli tam mają coś budować (nie sądze) to będe miał wielki żal że nie wyremontowali tego budynku.

Awatar użytkownika
Autor
Site Admin
Kontakt:

Post autor: Autor » 6 listopada 2006, o 23:03

Jeśli mowa o kamienicy miedzy pasmami ul. Warszawskiej to jej chyba nie mozna wyburzyc, bo tam byl szpital zydowski i obiektu nie bedzie mozna ruszyc. Tak mi sie cos kojarzy, ale tylko kojarzy.

Awatar użytkownika
Tomek

Post autor: Tomek » 6 listopada 2006, o 23:07

Tomek pisze:Ja bym wolał aby nic nie budowali. Przeboleje rozbiórke tej kamienicy jesli tak byc musi (bo na środku ulicy, bo nie ma dojscia, bo zasłania, bo droga itd). Ale jeśli tam mają coś budować (nie sądze) to będe miał wielki żal że nie wyremontowali tego budynku.
Ja już śpiący jestem naprawde, myślałem że mowa jest o kamienicy na żelaznej :D

Awatar użytkownika
ice

Post autor: ice » 7 listopada 2006, o 08:55

Sirek1 pisze: Jest to teren Dorbudu, miał tam powstać biurowiec dorbudu :arrow: http://www.inwestycje.kielce.pl/dorbud_ ... wiekow.htm
Ten projekt byl fajny, szkoda ze nie doszlo do realizacji.
Mam nadzieje ze powstanie tam kiedys cos jeszcze fajniejszego :)

corse

.....

Post autor: corse » 7 listopada 2006, o 11:01

Z tym szpitalem ( o czym wspomina Jurek )
to prawda ( lata ... 1940 - 1942 ) .....
a wtedy ulica - Nowowarszawska .
Zlikwidowano go 24 sierpnia 1942 roku
wraz z ostatnim dniem likwidacji kieleckiego getta .
Niemcy zamordowali tutaj ( otruli ) ok . 300 osôb .....
nie znam ( nie mam ) niestety - precyzyjnych danych .
Z czasem ... budynek zapewne zostanie wyburzony
a miejsce uwieczni ... np : tablica ... itp .
Moim skromnym zdaniem - to chyba najbardziej realny scenariusz .

Awatar użytkownika
RZ

Post autor: RZ » 7 listopada 2006, o 20:30

Dzięki Sirkowi1 wiemy że:
Ukazała się informacja o przetargu: Cytat:
Remont elewacji budynku zlokalizowanego przy ul. Warszawskiej 20B w Kielcach
http://www.mzb.kielce.pl/przetargiw/p00 ... 3_2006.htm

P.S. To ta kamienica przy rondzie Warszawska/IX Wieków szkoda tylko że remont elewacji tego reprezentacyjnego budynku będzie przeprowadzany zimą
Czyli jedna z tych dwóch modernistycznych kamienic między jezdniami Warszawskiej (bo to są 2 kamienice - nie jedna) - ta należąca do miasta, czyli od strony skrzyżowania - będzie gruntownie remontowana. Jak się wejdzie głebiej w powyższy link, to można zobaczyć jak będzie pomalowana elewacja. Druga kamienica została odzyskana przez pierwotnych właścicieli i też pewnie ją odnowią. Wyburzenie dwóch wielkich kamienic, z wieloma lokalami, nie tak bardzo starych, bo wybudowanych tuż przed samą wojną, nie byłoby - mimo ze stoją w tak nieszczęśliwym miejscu - zbyt uzasadnione ekonomicznie.
Tam, moim zdaniem, z obu stron budynku przy jezdni powinni zrobić ekrany dzwiękochłonne - sądzę, że bardzo by to poprawiło komfort mieszkania (lub pracy) w tym miejscu. Poza tym po odnowieniu zobaczycie, ze to ładne budynki.
I ciekawostka - przedwojennych 4-pietrowych kamienic jest w Kielcach niewiele: pięć na Paderewskiego, trzy na Sienkiewicza, te dwie na Warszawskiej i jedna - też w nieszczęśliwym miejscu - na Okrzei.
A jeśli chodzi o straszną tragedię Żydów w tym miejscu (kilkaset osób!!)- odkąd się o tym dowiedziałem (może z 6-7 lat temu był na ten temat duży artykuł w Echu) nie mogę się nadziwić, że ani władze miasta, ani żadna organizacja żydowska, ani nawet bardzo aktywne stowarzyszenie im. Jana Karskiego nie zrobiły dotąd nic, zeby to upamiętnić!

Awatar użytkownika
Grzegorz

Post autor: Grzegorz » 7 listopada 2006, o 20:52

Cholera, czemu oni stawiali budynki na środku ulic :idea: Teraz trzeba to wszystko wyburzać i nie wszystko niestety się da zrównać z ziemią :evil:

Dla mnie budynek między jezdniami powinien zniknąć, przez niego nie będzie widać z ulicy Warszawskiej odnowionej jej części prowadzonej do rynku (jak już zostanie odnowiona) :twisted: Naprawdę miałem nadzieję, że jak się teraz tak wzięli za wyburzanie to to też zrównają z ziemią :(

Awatar użytkownika
tom
Kontakt:

Post autor: tom » 7 listopada 2006, o 20:54

Nie stawiali budynków pośrodku ulic. Te ulice po prostu były kiedyś tylko z jednej strony budynku - potem dobudowywali drugie pasma. Chyba, że w Kielcach były jakieś wyjątki.
Komisja Rewizyjna czuwa!

ODPOWIEDZ