RUDERY - wyburzenia, rozbiórki
Moderatorzy: Nowak, Autor, sueno, Daniel, Sirek1
Do Toma:
Z tego co słyszałem te kamienice mają być za jakiś czas wyburzone (mam nadzieję, że ten dom, na którym kiedyś była wielka reklama Coca-Coli) też.
Jak już kiedyś pisałem ja sobie marzę o 2 budynkach (jednym tam gdzie jest obecnie ten budynek mieszkalny, o którym pisałem wyżej i drugim tam gdzie jest od kilku lat zagrodzony teren, po drugiej stronie ulicy) a nad ulicą łącznik w postaci oszklonego przejścia dla pieszych (fajne takie przejście nad ulicą łączącą dwa budynki jest we Frankfurcie nad Odrą) 
Z tego co słyszałem te kamienice mają być za jakiś czas wyburzone (mam nadzieję, że ten dom, na którym kiedyś była wielka reklama Coca-Coli) też.
- Tomek
- Ranga: Inspektor nadzoru ;)
Ja już śpiący jestem naprawde, myślałem że mowa jest o kamienicy na żelaznejTomek pisze:Ja bym wolał aby nic nie budowali. Przeboleje rozbiórke tej kamienicy jesli tak byc musi (bo na środku ulicy, bo nie ma dojscia, bo zasłania, bo droga itd). Ale jeśli tam mają coś budować (nie sądze) to będe miał wielki żal że nie wyremontowali tego budynku.
Ten projekt byl fajny, szkoda ze nie doszlo do realizacji.Sirek1 pisze: Jest to teren Dorbudu, miał tam powstać biurowiec dorbuduhttp://www.inwestycje.kielce.pl/dorbud_ ... wiekow.htm
Mam nadzieje ze powstanie tam kiedys cos jeszcze fajniejszego
.....
Z tym szpitalem ( o czym wspomina Jurek )
to prawda ( lata ... 1940 - 1942 ) .....
a wtedy ulica - Nowowarszawska .
Zlikwidowano go 24 sierpnia 1942 roku
wraz z ostatnim dniem likwidacji kieleckiego getta .
Niemcy zamordowali tutaj ( otruli ) ok . 300 osôb .....
nie znam ( nie mam ) niestety - precyzyjnych danych .
Z czasem ... budynek zapewne zostanie wyburzony
a miejsce uwieczni ... np : tablica ... itp .
Moim skromnym zdaniem - to chyba najbardziej realny scenariusz .
to prawda ( lata ... 1940 - 1942 ) .....
a wtedy ulica - Nowowarszawska .
Zlikwidowano go 24 sierpnia 1942 roku
wraz z ostatnim dniem likwidacji kieleckiego getta .
Niemcy zamordowali tutaj ( otruli ) ok . 300 osôb .....
nie znam ( nie mam ) niestety - precyzyjnych danych .
Z czasem ... budynek zapewne zostanie wyburzony
a miejsce uwieczni ... np : tablica ... itp .
Moim skromnym zdaniem - to chyba najbardziej realny scenariusz .
Dzięki Sirkowi1 wiemy że:
Tam, moim zdaniem, z obu stron budynku przy jezdni powinni zrobić ekrany dzwiękochłonne - sądzę, że bardzo by to poprawiło komfort mieszkania (lub pracy) w tym miejscu. Poza tym po odnowieniu zobaczycie, ze to ładne budynki.
I ciekawostka - przedwojennych 4-pietrowych kamienic jest w Kielcach niewiele: pięć na Paderewskiego, trzy na Sienkiewicza, te dwie na Warszawskiej i jedna - też w nieszczęśliwym miejscu - na Okrzei.
A jeśli chodzi o straszną tragedię Żydów w tym miejscu (kilkaset osób!!)- odkąd się o tym dowiedziałem (może z 6-7 lat temu był na ten temat duży artykuł w Echu) nie mogę się nadziwić, że ani władze miasta, ani żadna organizacja żydowska, ani nawet bardzo aktywne stowarzyszenie im. Jana Karskiego nie zrobiły dotąd nic, zeby to upamiętnić!
Czyli jedna z tych dwóch modernistycznych kamienic między jezdniami Warszawskiej (bo to są 2 kamienice - nie jedna) - ta należąca do miasta, czyli od strony skrzyżowania - będzie gruntownie remontowana. Jak się wejdzie głebiej w powyższy link, to można zobaczyć jak będzie pomalowana elewacja. Druga kamienica została odzyskana przez pierwotnych właścicieli i też pewnie ją odnowią. Wyburzenie dwóch wielkich kamienic, z wieloma lokalami, nie tak bardzo starych, bo wybudowanych tuż przed samą wojną, nie byłoby - mimo ze stoją w tak nieszczęśliwym miejscu - zbyt uzasadnione ekonomicznie.Ukazała się informacja o przetargu: Cytat:
Remont elewacji budynku zlokalizowanego przy ul. Warszawskiej 20B w Kielcach
http://www.mzb.kielce.pl/przetargiw/p00 ... 3_2006.htm
P.S. To ta kamienica przy rondzie Warszawska/IX Wieków szkoda tylko że remont elewacji tego reprezentacyjnego budynku będzie przeprowadzany zimą
Tam, moim zdaniem, z obu stron budynku przy jezdni powinni zrobić ekrany dzwiękochłonne - sądzę, że bardzo by to poprawiło komfort mieszkania (lub pracy) w tym miejscu. Poza tym po odnowieniu zobaczycie, ze to ładne budynki.
I ciekawostka - przedwojennych 4-pietrowych kamienic jest w Kielcach niewiele: pięć na Paderewskiego, trzy na Sienkiewicza, te dwie na Warszawskiej i jedna - też w nieszczęśliwym miejscu - na Okrzei.
A jeśli chodzi o straszną tragedię Żydów w tym miejscu (kilkaset osób!!)- odkąd się o tym dowiedziałem (może z 6-7 lat temu był na ten temat duży artykuł w Echu) nie mogę się nadziwić, że ani władze miasta, ani żadna organizacja żydowska, ani nawet bardzo aktywne stowarzyszenie im. Jana Karskiego nie zrobiły dotąd nic, zeby to upamiętnić!
Cholera, czemu oni stawiali budynki na środku ulic
Teraz trzeba to wszystko wyburzać i nie wszystko niestety się da zrównać z ziemią
Dla mnie budynek między jezdniami powinien zniknąć, przez niego nie będzie widać z ulicy Warszawskiej odnowionej jej części prowadzonej do rynku (jak już zostanie odnowiona)
Naprawdę miałem nadzieję, że jak się teraz tak wzięli za wyburzanie to to też zrównają z ziemią 
Dla mnie budynek między jezdniami powinien zniknąć, przez niego nie będzie widać z ulicy Warszawskiej odnowionej jej części prowadzonej do rynku (jak już zostanie odnowiona)