Prywatyzacja MPK Kielce
Moderatorzy: Nowak, Autor, sueno, Daniel, CKfan, AR
a ja myślę że będzie zmuszona poruszać się w ramach istniejącego prawa i dodatkowo funkcjonować na zasadach rynkowych, lepszego zestawu nie jestem w stanie wymyślić. Skoro związkowcy obawiają się zwolnień to widocznie są przekonani że w firmie jest przerost zatrudnienia a efektywność jest na niskim poziomie.
I od tego jest ZTM, ktory ma narzedzia, dzieki ktorym moze wymagac, a z nich nie korzysta. Przykladowo ZTM ma prawo nie dopuscic do ruchu MANów, poniewaz nie maja miejskiego malowania.MAŁY pisze:nie chodzilo mi o mpk ale o prywatną ingerencje w tym przypadku Veolite i to ów firma bedzie mogla robić co zechce!
- Daniel
- Ranga: Dyrektor budowy ;)
- Kontakt:
... którym ZTM przez około rok czasu odpowiadał na łamach swojej strony na wszelkie pomysły dotyczące poprawy funkcjonalnbości. A kiedy już przyszla pora na wprowadzenie tej nowej jakości z witryny ZTMu znikła zakładka "Pytania i odpowiedzi".autor pisze:Pamiętamy wszyscy piekne zalozenie o GPS w transporcie publicznym...

- MAŁY
- Ranga: Inspektor nadzoru ;)
no wlaśnie tej zaklądki nie ma juz z rok albo i 2 lata! a szkoda bo zawsze można bylo zadać pytanie i dostać odpowiedz chodź nie zawsze zgodna z pytaniem! wlasnie mi tego strasznie brakuje! mam nadzieje ze zrekompensuje mi to powstajaca strona która zaklada nasz autor!

Kielce- Tu jest moje miejsce! Tu sie urodziłem i tu zakończyć żywot swój pragnę!

Veolia
17-11-2006
Ponownie wraca sprawa prywatyzacji Miejskiego Przedsiębiorstwa Komunikacji w Kielcach. Veolia Transport Polska złożyła drugą ofertę w kieleckim ratuszu. Rozmowy z firmą w sprawie prywatyzacji MPK wznowiono kilka tygodni temu. Rokowania przerwano w lipcu, ponieważ nie doszło do porozumienia między inwestorem, a związkowcami z Solidarności. Na razie oferta Veoli jest analizowana- poinformował Artur Sobolewski, dyrektor wydziału projektów strukturalnych w ratuszu. Dodał, że w ciągu tygodnia powinno się wyjaśnić, czy jest ona na tyle atrakcyjna, aby kontynuować rozmowy.
W opinii dyrektora, w drugiej ofercie Veoli zapisy dotyczące pakietu socjalnego są atrakcyjniejsze niż w poprzedniej. Jego zdaniem, odbywa się to kosztem innych elementów: cenowych, czy inwestycyjnych.
Artur Sobolewski podkreślił jednak, że to związkowcy w kontynuowanych ewentualnie negocjacjach zdecydują, czy pakiet socjalny rzeczywiście jest wystarczająco bezpieczny.
Źródło: Radio Kielce
17-11-2006
Ponownie wraca sprawa prywatyzacji Miejskiego Przedsiębiorstwa Komunikacji w Kielcach. Veolia Transport Polska złożyła drugą ofertę w kieleckim ratuszu. Rozmowy z firmą w sprawie prywatyzacji MPK wznowiono kilka tygodni temu. Rokowania przerwano w lipcu, ponieważ nie doszło do porozumienia między inwestorem, a związkowcami z Solidarności. Na razie oferta Veoli jest analizowana- poinformował Artur Sobolewski, dyrektor wydziału projektów strukturalnych w ratuszu. Dodał, że w ciągu tygodnia powinno się wyjaśnić, czy jest ona na tyle atrakcyjna, aby kontynuować rozmowy.
W opinii dyrektora, w drugiej ofercie Veoli zapisy dotyczące pakietu socjalnego są atrakcyjniejsze niż w poprzedniej. Jego zdaniem, odbywa się to kosztem innych elementów: cenowych, czy inwestycyjnych.
Artur Sobolewski podkreślił jednak, że to związkowcy w kontynuowanych ewentualnie negocjacjach zdecydują, czy pakiet socjalny rzeczywiście jest wystarczająco bezpieczny.
Źródło: Radio Kielce