Echo Investment - Pasaż Świętokrzyski

Wszystko na temat nowych inwestycji w Kielcach.

Moderatorzy: Nowak, Autor, sueno, Daniel, Sirek1

aska

Post autor: aska » 2 listopada 2006, o 15:05

..... A co ja nie pisze na temat;/....

Awatar użytkownika
cochi
Ranga: Inspektor nadzoru ;)

Post autor: cochi » 2 listopada 2006, o 15:12

ehh....

patrzysz na to z troche innej (kobiecej) strony...

mimo wszystko gdybys miala ochote wypisania sie na forum (wena by Cie dopadla) a nie chodziloby o sklepy w Pasazu Swietokrzyskim radze bezpiecznie dac temu upust w ogolnych :)
cochi

Awatar użytkownika
tom
Ranga: Dyrektor budowy ;)
Kontakt:

Post autor: tom » 2 listopada 2006, o 17:21

Obrazek

Kolejny protest w sprawie zmiany organizacji ruchu przy Pasażu Świętokrzyskim

- Czujemy się pokrzywdzeni i zlekceważeni - podkreślają mieszkańcy Ślichowic w piśmie do Miejskiego Zarządu Dróg. Kolejny raz domagają się zmiany organizacji ruchu przy nowym centrum handlowym. A kierownictwo MZD udaje, że problemu nie ma.

Tymczasem mieszkańcy okolicznych bloków od kilku tygodni protestują przeciwko organizacji ruchu wokół centrum. Ponieważ nic nie dała wniesiona w ich imieniu interpelacja radnego Krzysztofa Słonia, w poniedziałek zanieśli do MZD pismo podpisane przez 206 mieszkańców.

"Nalegamy na zmodyfikowanie planu organizacji ruchu w rejonie ulic Massalskiego i Szajnowicza. Wprowadzenie zmian powinno polegać na zorganizowaniu wyjazdu z parkingu w kierunku miasta do ul. Szajnowicza, a nie do wąskiej i już teraz nadmiernie obciążonej ul. Massalskiego" - piszą mieszkańcy.

Najbardziej bulwersuje ich to, że na osiedlowej ul. Massalskiego zaprojektowano jedyny dojazd samochodów dostawczych do pasażu oraz główny wyjazd i wjazd dla klientów. Tymczasem szeroka ul. Szajnowicza ma tylko jeden wjazd i jeden wyjazd, w dodatku w kierunku Malikowa.

Mieszkańcy proponują konkretne zmiany. "Jesteśmy przekonani, że zamontowanie dodatkowej sygnalizacji przy wyjeździe w kierunku centrum do ul. Szajnowicza w mniejszym stopniu utrudni ruch w okolicy Pasażu Świętokrzyskiego niż planowany wyjazd od ul. Massalskiego" - napisali.

Są rozgoryczeni dotychczasową postawą władz miasta i MZD. "Przyjęto najgorsze z możliwych rozwiązań komunikacyjnych" - uważają. Ich obawy są uzasadnione, bo "już na etapie powstawania Pasażu zdarzały się sytuacje zablokowania ulicy Massalskiego przez tiry unieruchomione przy skręcie na teren budowy".

Co na to MZD? - Dyrektor MZD przekazał mi, że nie planuje zmian organizacji ruchu w tym miejscu. Nie dotarły do niego żadne nowe propozycje w tej sprawie - powiedziała nam we wtorek Iwona Sabat z biura prasowego prezydenta miasta.

Czy władze miasta przekonać może tylko zdecydowany protest mieszkańców? Oni sami nie wykluczają ostrzejszych jego form. "Czujemy się pokrzywdzeni i zlekceważeni. W przypadku braku zdecydowanych działań zmieniających organizację ruchu będziemy zmuszeni do szukania innych sposobów zwrócenia uwagi na nasz problem" - kończą swoją petycję.

Obawy mieszkańców są uzasadnione.

Ziemowit Nowak: Czy Pani zdaniem organizacja ruchu w okolicach Pasażu Świętokrzyskiego jest optymalna?

Iwona Podsiadło*: Raczej nie. Rzeczywiście wydaje się uzasadnione zrobienie wjazdu i wyjazdu dla tirów od strony ul. Szajnowicza. Nie wygląda to na dużą inwestycję, jest jeszcze czas, żeby to wykonać przed otwarciem pasażu. Po co wprowadzać tiry od ul. Massalskiego, gdzie jest zabudowa, skoro obok jest szeroka ul. Szajnowicza? Ludzie słusznie obawiają się właśnie szczególnie ruchu ciężarówek, bo są one bardzo uciążliwe.

Przedstawiciele MZD twierdzą, że lepiej poczekać i zobaczyć, jak będzie wyglądał ruch.
- Oczywiście ruch może się rozkładać inaczej, niż to wygląda teraz, ale moim zdaniem obawy mieszkańców są uzasadnione.

Mieszkańcy proponują dodatkową sygnalizację.
- Co do tego pomysłu byłabym ostrożna. To w końcu nie jest centrum miasta, w takich miejscach buduje się sygnalizację tylko wtedy, gdy rzeczywiście są duże problemy z włączeniem się do ruchu. Jeśli jednak trzeba będzie ją wykonać, to moim zdaniem bliżej centrum, na ul. Szajnowicza i rozwidleniu z zakrętem. Tam już dzisiaj są kłopoty z lewoskrętem z osiedla do miasta.

A jak sobie Pani poradzi?
- Teraz wyjeżdżam do miasta ul. Kazimierza i już mam kłopoty z włączeniem się do ruchu. Liczę się z tym, że będę jechała w osiedle i wyjeżdżała ul. Massalskiego, gdzie są światła

I zagęści Pani ruch na osiedlu, potem dołoży się do korków na Massalskiego, jakie przewidują protestujący.
- Niestety, tak się może zdarzyć.

*Iwona Podsiadło zajmuje stanowisko starszego specjalisty ds. organizacji ruchu w Generalnej Dyrekcji Dróg Krajowych i Autostrad. Mieszka na Ślichowicach.

:arrow: http://miasta.gazeta.pl/kielce/1,35255,3713875.html

Obrazek
Fot. Paweł Małecki / AG
Komisja Rewizyjna czuwa!

Awatar użytkownika
Gandalf
Ranga: Kierownik budowy ;)

Post autor: Gandalf » 3 listopada 2006, o 18:34

Nie wiem czy ktoś podawał już taką informację: na stronach dzisiejszej kieleckiej Gazety Wyborczej jest już oficjalna reklama - otwarcie 15 listopada, godzina 8:00. ;]

voodoo

Post autor: voodoo » 3 listopada 2006, o 20:23

Będzie się ktoś z was pchał na otwarcie 8)?

Awatar użytkownika
Grzegorz

Post autor: Grzegorz » 3 listopada 2006, o 22:50

Ja pójdę, ale wieczorkiem :)

Awatar użytkownika
CKfan

Post autor: CKfan » 3 listopada 2006, o 23:55

Pożyjemy, zobaczymy :) W tym drugim kieleckim TESCO wogóle nie byłem, a Castoramę odwiedziłem chyba 2 miesiące po otwarciu. Może to centrum handlowe bardziej mnie zachęci, okaże się pewnie w przyszłości :D
Sorry, takiego mamy prezydenta...

Awatar użytkownika
MAŁY

Post autor: MAŁY » 6 listopada 2006, o 16:43

Jestem bardzo ciekaw czy puszcza damowego busa?? Fajnie by bylo na Świetokrzyskie lub stok! :lol:
Kielce- Tu jest moje miejsce! Tu sie urodziłem i tu zakończyć żywot swój pragnę!
Obrazek

Awatar użytkownika
Daniel
Kontakt:

Post autor: Daniel » 6 listopada 2006, o 17:07

A skoro już mowa o busach - wydaje mi się, że wraz z otwarciem PŚ byt linii 42 staje się zagrożony. Może ktoś wie, czy była ona współfinansowana przez GE lub Tesco?
Obrazek

aska

Post autor: aska » 6 listopada 2006, o 17:09

hehe lepiej by bylo jakby na świetokrzyskie puscili:)bo na stoku juz sa...domowe z tesco hehe:))

Awatar użytkownika
Grzegorz

Post autor: Grzegorz » 6 listopada 2006, o 17:23

A na Świętokrzyskim to może darmowego Tesco nie ma? :twisted: I to jeszcze pod bazary jedzie 8)

aska

Post autor: aska » 6 listopada 2006, o 18:27

Tak tak tylko zalezy jeszcze z ktorej strony Świetokrzyskiego...... 8) bo na Krasickiego nic nie wjezdza wiec teraz powinni puscic na Krasickiego zeby bylo rowno!!:)....Chyba nam tez sie cos nalezy: :lol:

Awatar użytkownika
MAŁY

Post autor: MAŁY » 6 listopada 2006, o 18:49

Przez Piłsudskiego będzie i dla stoku i Świętokrzyskiego po równemu;d :D
Kielce- Tu jest moje miejsce! Tu sie urodziłem i tu zakończyć żywot swój pragnę!
Obrazek

aska

Post autor: aska » 6 listopada 2006, o 20:16

hehe...jeszcze nie wiadomo czy jakis bedzie a wy juz trasy ustalacie jak ma jezdzic:))...heheh:)) :lol:

Awatar użytkownika
Autor
Site Admin
Kontakt:

Post autor: Autor » 6 listopada 2006, o 20:37

Daniel pisze:A skoro już mowa o busach - wydaje mi się, że wraz z otwarciem PŚ byt linii 42 staje się zagrożony. Może ktoś wie, czy była ona współfinansowana przez GE lub Tesco?
Linia 42 nie jest w zaden sposob finansowana przez GE lub Tesco, jest to zwyczajna linia miejska, ktora jest rentowna i ma dobre oblozenie.

W innych miastach do Leclercow jezdza bezplatne autobusy, a u nas nic nie wiadomo. Byc moze dlatego, ze Ślichowice są dobrze skomunikowane z innymi rejonami.

ODPOWIEDZ